"BG Север" - брой 41 (26 ноември - 2 декември 2010 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

Евлоги Илиев:

 

Трябва да се грижиш не само за кокошката, но и за яйцата

 

Новият шеф на филхармонията ще обърне повече внимание на оркестрантите

 

Вяра ЦЕНОВА

От тази седмица Плевенска филхармония има нов директор. Досегашният виолончелист в оркестъра и председател на синдикат КНСБ в институцията Евлоги Илиев е назначен със заповед на министъра на културата за временно изпълняващ длъжността до обявяването на конкурс. С новия шеф разговаряме за сегашното състояние на филхармонията и за визията му за бъдещото управление на културния институт.

- Г-н Илиев, какви цели си поставяте в първите дни на ръководния пост?

- Първата ни цел е да запазим Плевенска филхармония и за 2011 г. - всички да свирим заедно, защото така можем да свирим и симфонии, и симфониети, и опери. Втората цел е създаването на качествен продукт и тук има какво да се желае. Третата ми цел е да ни стигнат парите за заплати и осигуровки, това опира до мениджърските умения.

- Кой ви предложи да заемете директорското място?

- Писмено ме е предложил г-н Зеленогорски. Имахме разговори с него през лятото и през есента заедно с колегата Михаил Стоилчев и с други колеги. Винаги сме били приети добре в общината и от г-н Матеев, и от г-жа Веселинова, и от г-н Спартански. Надявам се и в бъдеще да бъде така.

- Вие имате ли опит като менажер?

- Работил съм в триа, квартети, камерни ансамбли. Управлявал съм по-малка група хора. Знам, че работата с хора е най-трудното нещо, но когато си поставиш картите на масата и кажеш - това имаме като финанси, такива задачи трябва да си поставим, за да си направим бюджета, като кажеш каква е реалната ситуация, хората проявяват разбиране, стягат се и работят.

- Ще участвате ли в конкурса за директорския пост, когато бъде обявен?

- Смятам да участвам.

- Сега трябва да се откажете да свирите в оркестъра...

- Ще спра да свиря, защото няма да имам възможност да го правя и да мисля за хиляда други неща. Предпочитам да не свиря, а да се занимавам с управлението и с решаването на задачите.

- Оркестрантите как приеха вашето назначение?

- Някои се радват, други вътрешно се радват, но не го изразяват, някои сигурно не ме харесват, но няма такъв човек, който всички го харесват.

- Правели сте замервания в зала "Катя Попова". Това означава ли, че ще се местите от читалище "Съгласие"?

- Предстоящото въвеждане на делегиран бюджет ще бъде въз основа на 44 щатни бройки и в рамките на 70%. Останалите трябва да си направим от приходи, за да стигнат парите за работни заплати и осигуровки. Отделно наем на зала, гориво и т. н. Пък общината предложи зала "Катя Попова" за репетиции и за концерти безплатно. С духовия оркестър и хоровата формация, които също репетират там, ще се уговорим за часове, удобни за всички.

- Концертите къде ще бъдат?

- Това ще се реши до седмица - две. Зала "Катя Попова" става за концерти. Ще се направи разширение на сцената напред и назад, за да се съберат всички. Ще говоря и с министерството и с общината и тогава ще вземем решение.

- Общината има практика концертите на общинските културни институти да са с безплатен вход. Една част от оркестъра е на нейно подчинение. Вие приемате ли такъв вариант?

- Ние трябва да правим приходи. На 10 декември входът ще е свободен, но следващите концерти ще бъдат с билети.

- Откъде смятате да набавяте допълнителни приходи?

- От билети. Ще предложа да не се повишава цената им, за да не е преграда пред публиката и хората да не могат да извадят 5 лв. за билет. Но може да има и по-скъпички билети за по-богати хора.

- Каква е вашата оценка за досегашното управление?

- Резултатите са добри в параметрите на министерството - брой зрители и продадени билети. Но и други неща са важни. Чували сте приказката за кокошката и яйцата - трябва да се грижиш не само за кокошката, но и за яйцата. Аз лично ще обърна повече внимание на оркестрантите - те също имат нужди относно пособия за свирене, които много отдавна не са раздавани, пари за работно облекло. Една част от приходите ще направя всичко възможно да бъдат раздадени на хората. Това беше минус на г-н Атанасов.

- Бихте ли се обърнали за съвет към бившия директор?

- На нас ни предстои да работим заедно - приемно-предавателен протокол и други неща, които са задължителни, така че ще има диалог. Но трябва да бъдем равнопоставени страни, той да ме възприема като равен. Когато пренебрегват твоето мнение, това се чувства. Досега беше така.

 

 

Учат децата в НУИ Панайот Пипков да не бъдат бояджии

Виктория АЛЕКСАНДРОВА

52-ма ученици по изящни изкуства от VIII - XII клас в НУИ "Панайот Пипков" подредиха своя изложба във фоайето на театъра след максимално етичен подбор от страна на преподавателите им Пламен Пенов, Илиян Ангелов и Валентин Асенов. Творбите на малките художници не отстъпват по замисъл и изпълнение на работите на много утвърдени вече творци и това според преподавателите е в резултат не само на вроден талант, но и на упорит труд. Този талант трябва да се развива и поддържа - с много труд и с много мисъл, убеден е Пламен Пенов.

Илиян Ангелов се надява тези деца да имат подкрепа от всички и да не бъдат разочаровани, че от изкуство не се изкарва прехрана, а да оцелеят и да запазят духовното в този град. Художникът не е бояджия, а строи тънкото, но съществено нещо в човешката душа и с помощта на картината си се опитва да го разчопли, обяснява образно смисъла на изкуството Ангелов.

Валентин Асенов е сигурен, че сред децата има бъдещи творци, които ще представят града. "Всеки творец търси себе си и нещата, с които да се изрази. Тези ученици вървят в правилната посока и се надявам, че ще ни надминат", доволен е той.

Пламен Пенов пък е изцяло погълнат от реализацията на проекта "Опитай се да се поставиш на мое място", в който НУИ "Панайот Пипков" участва в партньорство с унгарско училище. На 5 януари екипът заминава за Унгария с творбите, създадени по време на първия етап - автопортрет, инспириран от чифт стари обувки на Ван Гог, като всеки от художниците е представил себе си като обувка.

 

 

Спирит обра наградите на международен фестивал

 

Миа ХРИСТОВА

Със златен медал, четири първи места и едно второ се завърнаха талантите от Балетно-театрална школа и спортен клуб "Спирит" - Плевен, от провелия се в Банско под патронажа на Министерството на културата Трети международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда". В престижния форум са участвали 1 300 деца. В продължение на три дни те са представили модерни, характерни танци и народни танци, класически балет, хип-хоп, брейк, стрийт денс, изобразително изкуство, фолклор, поп музика, поезия и слово, театрално изкуство и др.

От "Спирит" участие във фестивала в Банско са взели 21 деца в категориите класически и модерен балет в двете възрастови групи. Журито те са спечелили с танците "Розова фантазия", епизод от спектакъла "Прераждане" , "Танц на цветя", "Мъпет шоу", Елфи - модерен балет, танц по руската песен "Морячка". Новата постановка на "Спирит" "Стихия на чувствата" е била преработена на място, защото две от четирите балерини са отпаднали в последния момент от участие, но въпреки това грабва първото място. Златният медал е присъден на Елена Ангелова, която е представила танците "Вятър в косите" и "А на последък я скажу" по музика на руски романс.

"Радвам се, че започнахме да се вписваме в културната история на града като школа, която налага качество. Започваме да виждаме нотката, която сме създали ние в танците на другите школи. Нашето участие е престиж за всеки фестивал", горд с постигнатото е президентът на клуба Юнал Хаджиев.

Ирина - Александра Георгиева, хореограф, режисьор и педагог в школата, не е присъствала лично в Банско по здравословни причини, но е изключително доволна от представянето на своите възпитаници. Въпреки че "Спирит" представя Плевен по престижни международни форуми, ръководителите не скриват, че от общината не получават никаква финансова подкрепа и участията се реализират благодарение на помощта на родителите. Танцьорите, които са над 50, се нуждаят и от нови костюми, които са много скъпи - около 100 лв. на дете. Ирина - Александра Георгиева използва момента да призове всички заинтересовани от бъдещето на тези талантливи деца да помогнат с каквото могат.

Тя издаде в аванс, че на 22 декември в ДКТ "Иван Радоев" от 19 часа ще бъде представен нов интересен спектакъл на възпитаниците на "Спирит", на който ще бъдат връчени и всички награди на танцьорите, спечелени през годината. С тържеството ще се отбележи и 5-ата годишнина от създаването на клуба.

 

 

Нови заглавия в книжарници ГРАММА"

 

"Трите въпроса"

Хорхе Букай

Това е книга за съкровените пътища, които трябва да извървим в търсене на щастието. Някой може да си помисли, че съществува една формула, един път и един начин да бъдем щастливи, и ще се разочарова, че няма да открие тук вълшебната формула. Книгата обаче е своеобразна карта, която ще ви помогне да следвате вярната посока, докато чертаете собствения си път към щастието. Достатъчно е само да си отговорите на три простички въпроса, в които се крие предизвикателството на целия ни живот: Кой съм? Накъде отивам? С кого?

 

"Надпревара за Армагедон"

 

Майкъл Бейджънт

C нaближaвaнетo нa 2012 г., кoгaтo cпopед acтpoнoмичеcкия кaлендap нa мaите, дpевнaтa китaйcкa "Книгa нa пpoмените и пpедcкaзaниятa нa Нocтpaдaмуc ще нacтъпи кpaят нa cветa, xopaтa вcе пo-тpевoжнo тъpcят знaк зa нaближaвaщa глoбaлнa кaтacтpoфa. Майкъл Бейджънт - един oт нaй-cкaндaлните pелигиoзни теopетици нa нaшетo вpеме, дaвa cвoетo тълкувaние зa пpичините, кoитo мoгaт дa дoведaт дo изпълнениетo нa дpевнoтo пpopoчеcтвo. B нaй-нoвaтa cи книгa Бейджънт paзглеждa мoтивите и целите нa тpите нaй-paзпpocтpaнени мoнoтеиcтични pелигии - xpиcтиянcтвoтo, мюcюлмaнcтвoтo и юдеизмa - и тяxнaтa poля в пpедcтoящия Apмaгедoн. Целтa нa aвтopa не е дa шoкиpa, a дa мoбилизиpa cилите зa пpoтивoдейcтвие cpещу фaнaтизмa и екcтpемизмa, незaвиcимo кoя pелигия ги е пopoдилa.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО