"BG Север" - брой 41 (26 ноември - 2 декември 2010 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

Депутат, адвокат и магистрати оплетени в плевенски октопод?

 

Скандалният Диян Мичев заплашвал прокурори, обвързал се със съдии

 

Диян Мичев, сн. "BG Север"Поля ТОМОВА

След няколко месеца затишие пореден "взрив" разтърси прокуратурата и съда в Плевен. Авдокат Диян Мичев бе арестуван за подготовка за убийство. С него бяха задържани още четирима души - организирана престъпна група, която се занимавала с изнудване, рекет, заплахи, склоняване към лъжесвидетелство и други. Адвокатът Мичев е сочен за тартор на престъпната група. След 72-часово задържане обаче Софийски градски съд го пусна срещу 5 хиляди лева парична гаранция. Членовете на престъпната група също са освободени и са им наложени по-леки мерки. В дома на единия от тях - Йордан Трифонов, е открита и пушка, за която данните сочат, че е незаконна. Йордан Трифонов е един от хората, наети да следят две прокурорки, да подслушват разговорите им и да донасят на Мичев с кого магистратките се срещат. Според медиите за да следи двете прокурорки, скандалният адвокат е разчитал и на съдии и прокурори. Те му докладвали по какви дела работят обвинителките, както и как се подготвят за тях. Двете прокурорки, които Мичев заплашвал с убийство, са Диана Маркова и Искра Ганева. Те са внесли в съда общо четири обвинения срещу адвоката - за измами, документни престъпления, склоняване към лъжесвидетелство и насилствено отнемане на имущество. Това според магистратките е причината Мичев да ги заплашва с убийство. Те отказаха да съобщят как точно са получили заплахите, но заявиха, че са били сериозни и са започнали още през пролетта на тази година. Запознати с разследването твърдят, че прокурорките са били заплашвани както устно, така и със SMS-и, едновременно и към двете.

Разследването срещу Диян Мичев е започнало преди година. През това време лъсват и нерегламентираните контакти на адвоката с десетина прокурори и съдии. С тях Мичев е образувал своеобразна верига с цел решаване на дела в полза на един или друг човек. Според разследващите авдокатът е искал от десетимата магистрати "смачкване" на определени дела. С помощта на своите приятели от съдебната палата в Плевен Мичев дори уреждал завеждане на дела срещу полицаи, както и срещу хора, с които имал бизнес отношения. Медиите цитират шест конкретни дела, по които Диян Мичев е лобирал, като е използвал връзките си с магистратите. Кои са десетте магистрата, с които Мичев е поддържал близки отношения и е използвал, не се уточнява. Магистрати обаче твърдят, че след като е бил пуснат под гаранция, той се е прегръщал в сградата на съда демонстративно с един от съдиите. "Имам преки впечатления от поддържани контакти между колеги от прокуратурата и колеги от съда с Диян Мичев. Особено впечатляващо е обстоятелството, че почти всички магистрати в Плевенски съдебен район - съдии и прокурори, си правят отвод - както по дела, по които Мичев е обвиняем или подсъдим, така и по дела, по които е адвокат", твърди прокурор Искра Ганева пред журналисти. "Много магистрати от Плевенски съдебен район по един или друг начин се опитваха да набавят информация на какъв етап са разследванията, с какви доказателства разполагаме, какви действия бихме предприели относно Диян Мичев, ще бъде ли привлечен под отговорност, ще бъде ли задържан. И поведението им се променяше в зависимост от това дали Мичев е обвиняем, е ли той задържан или е освободен. Това говори за тяхната обвързаност с адвокат Мичев, която не е само служебна, но и лична", добавя прокурор Диана Маркова. И двете са категорични, че голяма част от магистратите от кръга "Мичев" са онези от кръга "Красьо Черния".

Освен връзки с магистрати и опити за влияние над тях, разследващите установяват още една топла връзка на Диян Мичев - този път с депутат и заради много пари. Чрез специални разузнавателни средства са установени интензивни контакти между скандалния адвокат и плевенския депутат от Ред, законност и справедливост (РЗС) Дарин Матов. Според МВР депутат и адвокат стояли зад организация за силово отнемане на завод "Подемпласт" в Подем. Целта била чрез заплахи да бъдат принудени собствениците на завода да го продадат. След като се сдобият със земята, Мичев и неговите хора щели да кандидатстват за евросредства за изграждане на завод за преработка на отпадъци. Депутатът Дарин Матов пък се явява в ролята на лобист, който да им осигури милионите от еврофондовете. Пред журналисти Дарин Матов отрече да участва в тази схема и заяви, че това е "политическа поръчка" с цел да бъде опетнено името му.

Разследващите обаче са категорични, че са се натъкнали на истински "октопод" в Плевен, в който съдии, прокурори и депутат са се оплели в странни връзки. Цялата истина, както и имената на десетте магистрати ще бъдат ясни съвсем скоро, твърдят запознати.

 

 

Джип изчезва мистериозно от автосервиз на Чаира

 

Полина ТОНЕВА

 

Никой не може да каже дали гаражните клетки са сервиз или не, сн. авторът

От много време е известно, че в България всичко е възможно. Това, което се е случило на Снежана Панкова обаче, като че ли надминава абсурда.

Снежана изкарва няколко години на гурбет в Испания. Успява да събере малко пари и се прибира. С част от спястяванията си купува кола на старо - джип "Мицубиши". Возилото й е удобно, защото се движи без проблем дори през зимата, когато до село Пелишат, където живее Снежана, има преспи и навявания.

Около средата на август познат на Снежана иска колата за един ден и тя му я дава. Човекът обаче я чупи и заявява, че ще оправи положението. Така джипът се озовава в нещо като автосервиз в местността "Чаира". Нещо като сервиз, тъй като за приемането на джипа не е дадена нито някаква разписка, нито какъвто и да е друг документ. Четирите клетки в двора са на различни собственици и наематели. Очевидно е, че тук се извършва дейност, присъща за автосервизи. Единият от стопаните на това място - този, който е приел джипа на Снежана, се казва Анатоли. Дълго не желаеше да говори с журналисти, както и да бъде сниман. С мотива, че те са "незаконни", изобщо тук не е сервиз. Анатоли обясни, че просто понякога помага на приятели, които имали проблем с колата. С просто око обаче се вижда, че тук се правят ремонти, вероятно доста сериозни. Снежана заяви, че не притежава никаква бележка от сервиза, с която да докаже, че колата й е била докарана за ремонт. Нещо повече, месец след като джипът престоява в сервиза, той изчезва. "Обадиха ми се на 20 септември от сервиза и ме попитаха дали не сме си взели колата случайно, защото я нямало. Аз не мога да разбера как е възможно изобщо такова нещо. Освен това никой - нито собственика на сервиза, нито някой друг, поема отговорност за тази изчезнала кола", заяви Снежана. За да търси правата си, жената пише жалба до полицията и прокуратурата.

Колата действително е изнесена от сервиза, съобщи началникът на Първо РПУ Петър Кочев. Той добави, че полицаите са направили проверка, а материалите са предадени в районна прокуратура, където е образувано досъдебно производство. Според запознати в района е имало камери, които обаче са записали само как джипът се изтегля с платформа, но не и лицата на извършителите. От полицията заявиха, че не е в техните правомощия да разследват законността на сервизите. Затова са се обърнали към общинския инспекторат, който е направил проверка. Тя доказва, че имотът е деактуван, след което продаден. Три от гаражните клетки са отдадени под наем, четвъртата е купена отново. Оказва се обаче, че и общинският инспекторат няма правомощия да каже - законен или не е този сервиз и имат ли право хората в него да извършват подобна дейност. От кметството прехвърлят топката към териториалното поделение на НАП в Плевен. Оттам заявиха, че те биха могли да направят проверка, но пък при тях нямало сигнал. Така в крайна сметка, дори след подаден сигнал, след проверка на инспекторат и полиция, след разследване на кражба, никой не може да каже дали гаражните клетки в Чаира са сервиз или не. Както и дали и с колко ощетяват общинската и държавната хазна, работейки незаконно.

А по отношение на кражбата на джипа от същия този сервиз срокът на досъдебното производство е три месеца.

 

 

Бивш школски директор злоупотребявал с бонове

 

Ощетил училището с близо 500 000 лв., като ги изплатил на двама консултанти

 

Еми СТАЛЕВА

Плевенската окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бивш директор на училището в село Ракита за извършено от него длъжностно престъпление, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

През януари 2005 г. обвиняемият Ц. Б. бил директор на основното училище в Ракита. В това си качество по своя инициатива, без да има право и без да уведоми никого, той сключил договор с двама плевенчани - Х. Т. и А. П. С контракта директорът им възложил да издирят всички документи, които могат да помогнат за признаване на право на собственост в полза на училището върху одържавени на времето земеделски земи. По същия договор той се задължил да плати на двамата възнаграждение, което представлява 50% от стойността на поименните компенсаторни бонове, които ще бъдат издадени на името на училището. Свидетелите изпълнили поетото с договора задължение и Районният съд в Червен бряг признал правото на собственост върху земеделски земи на училището в Ракита. От своя страна поземлената комисия издала поименни компенсаторни бонове в полза на училището и те били реализирани на фондовия пазар. От своя страна школският шеф изплатил на двамата плевенчани сумата от 467 640,40 лв.

В хода на проведеното досъдебно производство било установено, че тъй като училището е общинско по смисъла на Закона за народната просвета, директорът е трябвало да заяви намерението си за сключване на договора в общината в Червен бряг и да уведоми за стойността на получените компенсаторни бонове. От друга страна, контрактът е сключен от Ц. Б. и без упълномощаването и знанието на членове на училищно настоятелство, което към онзи момент не е било учредено. То е било регистрирано в Окръжен съд - Плевен, около 10 месеца по-късно.

Получените средства по сметка на училището са собствени (извънбюджетни) и директорът е трябвало да прехвърли цялата сума, получена от продажбата на компенсаторните бонове, по сметка на училищното настоятелство след неговото учредяване. Тези пари е следвало да бъдат изразходвани само след решение на членовете на настоятелството. Установено е, че Ц. Б. не е изпълнил нито едно от тези законови изисквания, съобщават от прокуратурата. Освен това е изяснено, че училищното настоятелство е учредено без знанието на повечето от лицата, вписани в него. С изплатените на двамата плевенчани по договора средства е причинена вреда на училището в размер на 467 640,40 лв., посочват от прокуратурата.

Това е вторият подобен обвинителен акт, който плевенската прокуратура внася за разглеждане в съда. В предходния случай обвинението беше срещу директор на основното училище в с. Глава.

"BG Север" писа и за идентичен случай с директора на вече закритото основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в плевенското село Коиловци Младен Великов. Той злоупотребявал с компенсаторни бонове и респективно с парите от тях, констатира проверка на Държавната финансова инспекция (ДФИ), в резултат на която на шефа на школото, както и на още едно лице - Християн Тодоров, бе съставен акт за начет за 124 000 лв.

 

 

върни се в НАЧАЛО