"BG Север" - брой 41 (26 ноември - 2 декември 2010 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Биг Брадър

 

Военни в паника, снимали ги и в хотела на ДНА в Плевен

 

Униформените в ужас дали ще лъснат среднощните им подвизи

 

Хотелът в ДНА е сред петте, които през последните години са се сдобили с модерна техника, сн. архивПоля ТОМОВА

Скандал със скрита камера в стая на хотел, собственост на поделение "Социални дейности" към военното министерство, разбуни духовете тази седмица. Според писания в медиите всички хотели на военните са оборудвани с устройства за видеонаблюдение. Само през последните две години с най-модерна техника са се сдобили пет хотела, сред които и този в Плевен във военния клуб, по-известен като ДНА (навремето това означаваше Дом на Народната армия - б. а.) .

Че камери в хотела има, личи още от входа. На огромни табели посетителите са предупредени, че "Обектът е под видеонаблюдение". Едно от записващите устройства се вижда още с влизането в хотелската част, тъй като е точно на рецепцията. Дали обаче има налични явни или скрити камери в стаите, от хотела не уточниха.

Само преди три дни обаче при тях е правена проверка от Военна полиция на документацията и договорите с фирмите за видеонаблюдение. Военна прокуратура не проверява към момента хотела на бившето ДНА, тъй като няма данни за престъпление, заявиха от там.

Въпреки това обаче много от военнослужещите в Пета механизирана бригада са сериозно притеснени заради слуховете за скрити камери в стаите. Един от униформените, пожелал да остане анонимен, дори заяви, че често е посещавал хотела. Той не изключи възможността да е бил сниман в дамска компания. "Аз обаче няма от какво да се притеснявам, тъй като не съм семеен, пък и нямам висок чин. Знам, че в този хотел са били много началници, които очевидно сега треперят дали не са записани любовните им похождения", твърди човекът.

Според запознати наличието на скрити камери в местата за отдих на военнослужещи е практика през последните 20 години. Целта е една единствена - възможност за шантаж на записаните, смятат запознати с порядките в Българската армия.

 

 

 

Млади готвачи спретнаха вкусна изложба

 

Учениците показаха професионалните си умения, сн. "BG Север"

С изложба на кулинарни шедьоври завърши работната среща "Бизнесът и Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в осъществяване на професионалното образование и обучение", която се състоя във вторник в училището. Във форума се включиха ученици, учители, служители от професионалната гимназия, представители на бизнеса, ресторантьори, хлебари и сладкари, представители на инспектората, бивши възпитаници на училището и др.

Демонстрации на професионалните си умения направиха ученици, изучаващи специалностите "Кетъринг", "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" и "Готвач".

"BG Север"

 

 

"Плевен спринт" ще черпи с торта за рождения си ден

 

15-годишен юбилей празнува КТ "Плевен спринт" на 27 ноември т. г. Затова от телевизията канят плевенчани в събота от 10,30 ч. на площада до фонтаните пред комплекс "Сплендид" да споделят празника. Всички присъстващи ще могат да духнат свещичките с екипа на единствената плевенска телевизия и да се почерпят с вкусната торта. По повод рождения ден програмата на "Плевен спринт" през уикенда ще бъде само със собствена продукция. Зрителите ще могат да проследят развитието й през годините - от времето, когато възможностите на техниката са били по-ограничени, до сега - когато можем да облечем текст в модерна визия. В събота преди обяд ще бъдат излъчени няколко предавания от серията "Да похапнем" с водещ известния плевенски актьор Генади Николов. Това е и първото кулинарно предаване у нас. Ще могат да се видят и авторските филми, посветени на годишнините на читалище "Съгласие" и Професионалната гимназия по лозаро-винарство. За втори път ще бъде излъчен и филмът "Скобелев остава завинаги в Плевен" - една продукция на КТ "Плевен Спринт" и Военно-исторически музеи. Филмът е посветен на 133 г. от третия щурм на Плевен и е преведен на руски. В руската столица е показан и за пръв път, там среща много положителни отзиви и оценки.

Плевенчани ще могат да видят и шестте части на "Памет" - филм за освобождението на Плевен, също преведен на руски. Ще си припомнят и предаването "От дума на дума", в което обикновените хора се изкават по актуални за времето си теми и проблеми. Ще разберете какво са мислили плевенчани за членството на България в НАТО, ЕС и атентатите в Ню Йорк.

Плевенските фенове на спорта ще се насладят и на предаванията, посветени на детския футболен клуб "Атлетик" и 90-те години на футбола у нас. "BG Север"

 

 

Шест семейства празнуваха в Коиловци

 

На златната си сватба двойките отново се врекоха във вярност, сн. Кметство с. Коиловци

Шест семейства участваха в тържеството "Златна сватба в Коиловци 2010", за да отбележат, че в радости и в тревоги и въпреки превратностите на времето са заедно вече 50 години. Георги и Славка Колеви, Иван и Елеонора Луканови, Недко и Цветана Арабаджиеви, Петко и Стефка Пенчеви, Илия и Елека Колеви, Славчо и Юлка Славкови бяха поздравени от народния представител Румен Петков. Бъдещо добруване пожела на юбилярите и кметът на Коиловци Красимир Иванов. На тържеството, организирано от местното читалище, присъстваха приятели и роднини на семействата, за да им пожелаят здраве и щастие и на брилянтните им сватби. "BG Север"

 

 

65 обекта с лоша хигиена

 

65 предписания за подобряване хигиенното състояние на 65 от проверените обекти са издали инспекторите от РИОКОЗ - Плевен, съобщават оттам. Съставени са 16 акта за хигиенни нарушения, като 5 от тях за неизпълнение на предписани мероприятия, един за съхранение и предлагане на храни с изтекъл срок на годност, еди за съхранение и предлагане на козметични продукти с изтекъл срок на годност, три за нередовна лична здравна документация, пет акта за незадоволително хигиенно състояние и един за непредставяне на протоколи от измерване на механичната вентилация.Издадени са 14 наказателни постановления на обща сума 2 050 лв. Два обекта са спрени временно от експлоатация. "BG Север"

 

 

Задържаха непълнолетен рецидивист

 

Полицаи от Кнежа са заловили 14-годишен младеж от града, нападнал и ограбил 16-годишен свой съгражданин. В късния следобед на 20 ноември непълнолетният нападнал другото момче, нанесъл му няколко удара с крак и след като го привел в безпомощно състояние, му откраднал мобилния телефон. Пострадалият подал жалба в полицията, организирано е разследване, в резултат на което е разкрит 14-годишният нападател. Установено е, че той е с множество провинения - има 10 заявителски материала за кражби и грабежи, които извършил в Кнежа, Гулянци и Горна Оряховица.Непълнолетният е направил пълни самопризнания пред съдия. Откраднатият мобилен апарат е намерен и иззет."BG Север"

 

 

Мераклиите за нов могат да сменят стария лекар

 

През целия декември плевенчани могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов. На такъв ход имаме право два пъти в годината - през юни и сега - през декември. В сградата на плевенската здравна каса мераклиите за нов лекар могат да открият списък с имената, адресите, телефоните и специалностите на онези, с които касата е сключила договор.

Недоволството от качеството на медицинското обслужване е водеща причина за промяна на джипито, сочи досегашната статистика. Причина за смяна на личния лекар обаче може да е промяната на местоживеенето или адреса на пациента, както и създаването или разпадането на лекарска практика.

Когато сте в населено място извън Плевен за срок от месец и се наложи да потърсите медицинска помощ, може да се обърнете към всеки лекар, припомнят запознати. За инцидентното оказване на помощ на пациенти, които не фигурират в листите на личните лекари, пари се заплащат от здравната каса."BG Север"

 

 

Ще образоват журналисти за СПИН-а

Семинар за представители на медиите във връзка с изпълнение на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" организират в Плевен Министерство на здравеопазването и Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Програмата е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Срещата с представителите на медиите ще бъде открита от д-р Светла Козарова, главен секретар на РИОКОЗ - Плевен. Д-р Ирина Джикова, шеф на дирекция "Опазване на общественото здраве", ще представи механизмите на предаване, етапите на инфекцията, групите в риск и начините за превенция на инфектирането и контрол на ХИВ/СПИН. Ирена Пенкова, главен експерт в дирекция "Опазване на общественото здраве", ще говори за ролята на медиите за преодоляване на стигмата и дискриминацията към хората с рисково поведение и хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Предвидена е работа по групи и дискусия с участието на представителите на медиите. Семинарът ще се проведе на 30 ноември в залата на III етаж в РИОКОЗ - Плевен. Началото e от 14,15 ч. "BG Север"

 

 

Стартира "Моето коледно послание"

Стартира VIII общински конкурс за детско литературно творчество, рисунка и картичка на тема "Моето коледно послание", обявяват от Центъра за работа с деца в Плевен. В раздел "Литературно творчество" участниците ще се състезават в три възрастови групи: I - до 10 г., II - oт 11 г. до 14 г. и III - от 15 г. до 19 г. Във всяка една от тях ще бъдат отличени по трима най-добре представили се млади творци. Всеки участник в конкурса може да представи до две стихотворения, два разказа или едно есе (за трета възрастова група).

В раздел "Изобразително изкуство" участниците ще се състезават в четири възрастови групи: I - от 5 г. до 7 г., II - от 8 г. до 10 г., III - от 11 г. до 14 г., IV - от 15 г. до 19 г. Във всяка ще бъдат дадени по две награди и две поощрения. Участниците в конкурса могат да представят до две рисунки, изпълнени в свободен формат и техники, както и до два проекта за коледно-новогодишна картичка в паспарту с формат 21/15 см. Форматът на изображението, материалите и техниките са свободни.

Стихотворенията, разказите, есетата, рисунките и картичките трябва да бъдат изпратени или занесени в Центъра за работа с децата не по-късно от 6.12.2010 г. Те трябва да са с трите имена, ЕГН, клас, училище, домашен адрес, телефон за обратна връзка.

В навечерието на Коледа, на 16.12.2010 г. от 16,00 ч. в зала "Катя Попова" всички участници в конкурса ще бъдат поканени на празничен концерт, на който ще бъдат обявени и наградени най-добрите автори."BG Север"

 

 

Намериха 70 г хероин в жилище

 

70 грама хероин са иззели служители на Първо РПУ в Плевен при проверка на жилище. Полицаите били потърсени, за да изведат принудително самонастанило се лице в държавен апартамент на улица "Панайот Волов". В жилището на 46-годишния са намерени два полиетиленови плика, съдържащи кафяво прахообразно вещество.

При направения наркотест веществото е реагирало като хероин. Наркотикът е иззет за експертизи. За извършеното престъпление е уведомен дежурен прокурор. "BG Север"

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО