ТЕМА


 

 

Ренесансът на цепениците и въглищата

 

Неправилното поставяне и експлоатиране на печките може да причини пожари

Ралица ПЕТРОВА

Каквото и отопление да изберем за зимата, сметките ще бъдат доста по-солидни от миналогодишните в студените месеци. Причината е в шоковото поскъване на парното, тока, газта и алтернативните горива. Факт е обаче, че все повече хора се ориентират към дървата и въглищата, тъй като сметките им показват, че така ще изкарат най-евтино студовете. А и вече е въпрос на мода да имаш вкъщи камина. Тенденцията обаче като че ли малко противоречи на част от директивите на Европейския съюз, според които България трябва да намали до минимум вредните емисии в атмосферата. Не е ясно обаче как ще стане това, като все повече комини започнаха да бълват сажди.

Едва ли обаче мисленето на българина е ориентирано в посока "еко", когато зъбите му тракат от студ, а джобът му е празен. По-скоро то е насочено към кяра, който може да извади от един отоплителен сезон. В последно време се появяват какви ли не въпроси и отговори, свързани с отоплението, само и само ефектът да е в полза на месечната сметка. Като например възможно ли е да се изгради инсталация за твърдо гориво в жилищен блок. Според специалисти за един апартамент от 70 кв. м. са необходими около 12 000 w или 12 kw мощност, а за общите помещения (стълбище и евентуално предверие за мазе) още по 2 kw средно на апартамент. Елементарната сметка показва, че за 5-етажна кооперация с по 2 апартамента на етаж е нужен котел с мощност от 140 - 150 kw (това се отнася за несанирано жилище и адски студ). Приблизителният разход на въглища е около 35 - 40 тона на отоплителен сезон. Това прави около 9 000 - 10 000 лв. Ако се добавят и 400 лв. на месец за човек, който обслужва инсталацията, едно домакинство ще плаща по 1 200 лв. за сезон, като това включва и денонощно топла вода. Ако се приеме условно, че зимата е 5 месеца, ще се окаже, че отоплението и топлата вода на месец излизат 240 лв. за домакинство. Едва ли обаче в съвременна България ще се намери такава организирана кооперация, която да съгласува изграждането и експлоатацията на такъв проект.

Отоплението с твърдо гориво има и своите неудобства. Не трябва да се пренебрегва фактът, че именно неизправните камини и печки, неправилното им ползване и непочистените комини са причина за честите пожари през зимния сезон. За да не се допускат инциденти, необходимо е да се спазват следните правила.

Предвиждайте разстоянието между горимите конструкции и материали и печката с твърдо гориво да бъде не по-малко от 0,8 м, а от димоотвеждащите тръби - 0,5 м, съветват специалисти. Въздушната междина под печката трябва да бъде поне 14 см, като върху горимите подови покрития се поставя негорима подложка. При камините е необходимо конструкцията под тях да е негорима и с дебелина минимум 25 см. Печката трябва да бъде здрава с добре затварящи се вратички. Не разпалвайте печките с лесно запалими и горими течности дори и първоначално. Решите ли да използвате добре познатите със своята топлотворна способност въглища, задължително е печките да бъдат топлоизолирани. При всички случаи трябва да знаете, че съхранението на въглищата във влажни помещения е предпоставка за самозапалването им.

 

 

Плевен

 

Дървата за огрев най-търсени в Топливо

 

В складовете на дружеството има достатъчно гориво

Емилия КАРАБУЛЕВА

Системата на социално подпомагане с ваучери отпадна през настоящия отоплителен сезон. Причината е в нелоялните фирми, които масово ги изкупуваха и извършваха спекулации на пазара. В момента на социално слабите се изплащат пари в брой в размер на около 200 лв., те избират какви горива да си закупят за зимата, съобщи Момчил Гергов, консултант продажби в "Топливо АД, клон Плевен.

В складовете на дружеството засега има достатъчно количества горива, за тон нарязани дърва за огрев се плаща над 100 лв. Въглищата вървят по 310 лв. за тон, а брикетите - около 260 - 270 лв. за тон, предлагат се в торби по 25 кг. Вносителите на горивата са вдигнали цените заради постоянно разширяващата се финансова криза, не се знае дали те отново няма да тръгнат нагоре при влошаване на пазарните показатели в национален мащаб, коментира Момчил Гергов. Според него налице е изключително нелоялна конкуренция в добиването и предлагането на дърва за огрев. Количествата излизат от горските стопанства без нормални документи, без печати, а държавните органи не оказват необходимия контрол. През настоящия отоплителен сезон търсенето на дърва ще нарастне, а най-вероятно ще се засили и спекулата.

В тон с поддържането на традиционната социална политика от "Топливо в Плевен са снижили надценката на горивата до минимум. Затова при тях за клиента излиза по-евтино, докато други фирми си слагат произволно безумно високи надценки. В "Топливо е разработен регламент, скала за определяне на отстъпките за редовни клиенти и социално слабите потребители. С традиционните клиенти са сключени договори, намаление се ползва и за определени количества от твърдите горива.

От "Топливо не очакват и през активния отоплителен сезон продажбите на въглища и брикети да скочат, по-скоро тенденцията е към намаляване интензивността на търговията. Причината е във високите цени, които се дължат на скъпия долар и на повишените разходи за транспорт на горивата.

 

 

ВИДИН

 

Монтират котлета по балкони и ниши

 

Тина ИЛОВА

Видин няма централно парно отопление. Имало е план градът да бъде топлофициран от ТЕЦ - Видин. Капацитетът й е бил така проектиран, че да стига за отоплението и работата на двата химически завода, в чиито район е построен, и да топли града. Но тръби от ТЕЦ-а до града не са полагани. Така Видин се разминава със собствена "Топлофикация".

Ако някой в града все пак се топли с радиатори, то те са от домашното му парно. Малки котлета са монтирани на балкони, в мокрите помещения, в ниши по апартаментите. Те затоплят водата на въглища. В града са попуярни и печките - камини. За тях семействата купуват само дърва.

Замогналите се видинчани се отопляват с климатици и други електрически уреди. Но обикновено всички държат в мазите си печки, които във всеки момент могат да заработят с дърва и въглища, ако електричеството спре.

Все още може да се видят жени, които сутрин изхвърлят сгурията от печки тип "Циганска любов". Те са най-лесни за почистване, защото се зареждат и почистват извън помещенията.

Няколко фирми във Видин се занимават с търговия с отоплителни материали. Те предлагат по два - три вида въглища - дребни, донбаски и брикети, и дърва. Кубически метър дърва се продава по 80 лв. Въглищата са от 230 лв. дребните до 240 - 250 - брикетите. Тези фирми предлагат и дърва и брикети в пакети от по 5 до 50 кг. Според продавачите все повече жители на града предпочитат да купуват гориво за седмица време. Те товарят малките разфасовки в колите си. Фирмите са го изложили на удобно място, почти на улицата в западната промишлена зона. В зоната се намира и най-голямата фирма за доставка на гориво - "Топливо" - АД. Тя предлага същите въглища като останалите, но е дистрибутор за целия балкански регион на уралски руски въглища, които са с най-висока калоричност. "Топливо" има филиали в Димово, Дреновец, Белоградчик и доставя в складовите си бази в тези селища от най-търсените въглища.

Някои от въглищните фирми осигуряват безплатен превоз до домовете, ако те са в рамките на града. Най-сигурен си остава превозът с ромските каруци. Собствениците им чакат клиенти на входа на складовете с горивото. Цената за превоза в рамките на града гони 20 лв.

 

 

ГАБРОВО

 

По-находчивите - с локално парно

 

Мариана ДИМИТРОВА

Отоплението с дърва е най-масовото през студените месеци в Габрово. И досега то си остава един от най-евтините и предпочитани в града на Рачо Ковача. Габровци отдавна се запасиха с цепеници за зимата и честа гледка вече са струпаните камари около блокове, дворове, тераси, складирането им в мазета.

Сравнително малък е делът на хората, които ползват услугите на ТЕЦ-а, тъй като малка част от града е топлофициран - всъщност само най-населеният квартал в града "Младост". Както "BG Север" вече писа, в Габрово увеличението за парно е символично, тъй като топлофикационното дружество работи на въглища, а не на газ. Въпреки това парното излиза скъпичко на поизтънелия габровски джоб.

Все по-предпочитано става и отоплението с климатици. Доста габровци вече предпочитат този вид отопление, тъй като освен че е по-икономичен за разлика от маслените радиатори, е доста по-чист от печките на дърва и въглища.

По-находчивите си правят и локално парно. Обикновено свързват с тръби камина с радиатори и така отопляват цялата жилищна площ. Обикновено това се предпочита за по-големи апартаменти и къщи, които не са топлофицирани от ТЕЦ-а. Оказва се, че отоплението с дърва няма сериозна конкуренция в Габрово и през годините си остава основен начин за отопление през зимните месеци. Заради географското разположение засега планинският град няма проблеми с доставката на дърва.

 

 

монтана

 

Направата на печки вече е доходен занаят

 

Стопанин от Монтана използва топлите дни през последната седмица, за да нареже дърва за зимата

Симеон НИКОЛОВ

Въпреки че Монтана е един от малкото напълно газифицирани градове в страната (под улиците са положени над 40 километра тръби за газ), то отоплението на дърва е най-предпочитаното. Заради високата цена на газификацията - от 5 000 до 10 000 лева първоначална вноска за докарване на тръбите от улицата до дома, за изготвяне на проект и закупуване на газови уреди, повечето домакинства се греят на дърва. Цепеници могат да се видят навсякъде - по площадките между етажите на блоковете, в дворове, на улицата, на балкони, под тях, в мазета, в тавански стаи, дори в купета на стари автомобили, поставени на трупчета пред домовете. Всяка вечер комините на хиляди къщи и блокове почват да пушат, а над града, разположен в котловина, се стели гъст облак дим.

Един кубик дърва в държавното лесничейство в Монтана струва 47 лева. Малцина обаче пазаруват от лесничейството, тъй като там дървата са цели и трябва да се цепят и докарат до домовете. В частните фирми предлагат нацепване и докарване на дървата срещу 75 - 80 лв. на кубик. Стопаните обаче предпочитат именно отоплението на дърва, защото изкарват зимата с 3 - 4 кубика, което излизало по-евтино, отколкото отоплението на ток или на газ (ТЕЦ в града няма). Заради евтинията хората преглъщат неудобствата около горенето на дърва - опушени стени и тавани, миризма в дома, постоянно изхвърляне на пепел, изнасяне на дърва от мазето, зареждане на печката...

Тези дни в магазините и на пазара в Монтана се предлагат различни видове печки на дърва - камини, тип "Циганска любов", тип готварски, тип "Кюнец" и т. н. Най-много от купувачите предпочитат да пазаруват от майстори на пазара, където можеш да се пазариш за цената, а и печките са най-евтини. Направата на печки пък става доходен занаят и с него вече се занимават не един и двама души.

 

 

ловеч

 

Домбаските в чували са предпочитани

 

550 тона въглища и 50 тона брикети подсигуряват топлото на ловчалии

Мира ГАНЧЕВА

Най-масовото търсене е на домбаски въглища в чували, съобщи за "BG Север" Димчо Вълков, управител на "Топливо" АД - база Ловеч. Цената им е по-висока с 50 лв./тон спрямо миналата година и сега те струват 272 лв./тон. Насипните са малко по-евтини - 252 лв./тон, но и при тях поскъпването е също с 50 лв. Ловчалии се запасяват с около тон въглища за зимата, сочат наблюденията на управителя на "Топливо" АД. Насипно твърдо гориво купуват предимно селски кооперации и фирми, които имат собствено локално парно.

Иначе най-висока цена държат пресятите домбаски въглища - 292 лв./тон. По-слабо е търсенето при брикетите. Тази година те се продават срещу 241 лв./тон (в чували) и 221 лв./тон (насипни), докато миналата година са стрували съответно 200 и 188 лв. за тон.

Поскъпването на домбаските въглища, които се внасят от Русия, се получи от промяната в курса на долара, коментира Димчо Вълков. През лятото американската валута се е котирала срещу 1,22 лв./долар, а сега е поскъпнала с около 20 ст. При нова доставка вероятно ще има ново увеличение на цените, прогнозира специалистът.

Най-слабо тази година вървят дървата за огрев. Те се продават по 125 лв./тон (един тон се равнява на около два кубика), като спрямо миналата година бележат ръст с 40 лв. За отоплителен сезон 2007/2008 са реализирани 115 тона дърва за огрев, но това се дължало на хората, получили ваучери за отопление от социалната служба. Тогава са продадени още 500 тона домбаски въглища и 30 тона брикети, отчитат от базата на "Топливо".

До криза за твърдо гориво управителят на фирмата се надява да не се стигне тази зима. В складовете вече има в наличност около 550 тона въглища и около 50 тона брикети, което напълно покрива миналогодишните продажби.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Твърдото излиза по-скъпо, хората търсят климатици

 

Кремена КРУМОВА

Търсенето на твърдо гориво в една от най-големите борси във Велико Търново е намаляло в сравнение с преди седмица. Това констатират продавачите. Вероятните причини са топлото време и новите цени през тази година. На борсата цената на тон въглища сега е 300 лв. при 230 лв. през миналата година. Брикетите са 210 лв./т насипни, а в чували цената е над 220 лв.. Тази година, цената на тон дърва също е скочила и те се пазаруват за 125 лева нарязани, при 90 лева за тон през миналата година. Кубикът на този етап излиза около 60 лв.

Статистическото бюро в града също отчете повишаване на цените. През септември са поскъпнали вносните въглища с 2,2%. "Не е по джоба на всеки вече твърдото гориво. Преди две зими евтино излизаше, но сега не е така. Големите потребители се снабдиха с дърва още преди месеци на по-евтиното, сега ще се пазарува в последния момент, и то на чувалчета", прогнозират още от борсата. Според продавачи хората масово се преориентираха и забравиха за топлото на дърва. Слагат най-вече климатици - хем е по-чисто, хем е по-удобно и е добро и за лятото. "Аз съм с климатик. Може да е по-скъп разхода за отопление през студените зимни месеци, но поне ще е топло, а не да се правят ремонти всяка година, защото от дървата се опушва. Ремонтът също е скъп. За града и панелно жилище разбрах, че не е удобно с печка на дърва. Скъпо, скъпо, с климатика, но поне да ти е топло. А парното е за по-големи помещения", споделя жена, дошла да пазарува на борсата за роднини. И в магазините за печки и камини във Велико Търново не се наблюдава масово пазаруване, както е било преди време.

1473 молби - декларации има подадени в общинската дирекция "Социално подпомагане" - Велико Търново, за отопление с твърдо гориво. От тях 287 са за септември. Отпуснати са еднократни помощи на 1 317 лица в размер на 282 лв. Има и откази на някои, тъй като доходът, който лицата са декларирали, надвишава гарантирания минимален доход за отопление за лица и семейства. В списъците на НАП, с която дирекцията работи, излезе интересна новост тази година. Една група хора, повечето пенсионери, с доходи от 2 000 до 7 000 лв. също били подали молби за целевата помощ. Явно бабите и дядовците са работили някъде на граждански договор, предполагат от социалната служба.