КОНФЛИКТИ


 

Телефонните измами продължават,

мошеници измислят нови трикове

 

Последният хит е възлагането на надомна работа, за която не се плаща

 

Въпреки разяснителната кампания на полицията непрекъснато се увеличават случаите на измами, жертви на които стават най-често наивни възрастни хора, показа проучаване на "BG Север".

Във Враца новият хит на мошениците е да се представят за служители от системата на МВР. Те звънят по телефона по указател и като попаднат на глас, който издава по-възрастен човек, започват да разиграват театър. Сюжетът е, че човекът трябва да даде няколко хилядарки, за да спаси свой близък от някаква беда. В капана на такъв мошеник се хванала 78-годишната баба Гица Андрова. Някакъв мъж й се обадил на домашния й телефон, представил се за дознател от полицията и казал, че внукът й е катастрофирал. Младежът е задържан и са му нужни 2 200 лв., за да го пуснат от полицията. За по-голяма достоверност тя чула и гласа на "внука си", който истерично помолил за помощ и настоял бабата да плати на човека, който ще отиде при нея. Тези пари били за прокурор, за да го спаси от затвора. Жената била готова на всичко, за да спаси внука си, но имала само 500 лв. у дома си. С патерици тя отишла в банката и изтеглила скромните си спестявания от 1 700 лв. После поканила "дознателя" в къщата си и му дала парите.

Окрилен от успеха си, няколко часа по-късно измамникът повторил удара с 43-годишната Г. П. Различното било, че не внукът, а синът й загазил при пътно произшествие и е задържан в полицията. Майката броила веднага 3 000 лв., които "дознателят" поискал за плащане на гаранция.

От областна дирекция "Полиция" (ОДП) предупреждават, че освен за гаранция на уж катастрофирал и задържан от полицията близък, измамниците използват и други варианти. Най-често се обажда лице, представящо се за роднина, който пътува или се намира в отдалечено село, с молба да бъдат закупени ваучери (понякога 5 - 10 броя) за предплатени услуги от мобилен оператор. След редица подвеждащи въпроси мнимият роднина уточнява, че му предстои сключването на солидна сделка. Но все още не е уточнил подробностите, а пък ваучерът му за мобилен телефон свършва. Не може да ползва стационарен, защото е на път. Най-учтиво моли роднината да му купи ваучер, дори няколко. След закупуването им, в нов телефонен разговор, кара жертвата да продиктува кода за активирането им. В друг случай лицето, представящо се за роднина, заявява, че е задържан в ареста за извършено ПТП по непредпазливост и ще му трябват пари, за да си плати гаранцията. За тази цел негов адвокат ще го потърси, за да получи необходимата сума, която след излизането от ареста ще бъде възстановена.

Сценарият за причинена катастрофа се разиграва през последните две седмици и в Монтанско, съобщават от полицията. По този начин са измамени няколко души в областта. В региона вървят и другият вид измами - телефонните. В този случай жертвите получават обаждане на домашния си телефон от непознат, който им съобщава, че печелят телевизор от томболата на телефонния оператор. Непознатият им предлага мобилен номер за връзка, на който трябва да се позвъни, за да се уреди транспорта на пратката. Господинът на този номер обяснява, че ще достави измислената пратка, но трябва "печелившият" да закупи ваучер на мобилен оператор за 100 лв. и да продиктува по телефона номерата му. Макар че са известни, тези схеми все още успяват да минат пред потенциални жертви. Предполага се, че броят на измамените е доста по-голям от подалите жалба в полицията.

В последно време "набират скорост" мними врачки и гадателки. Това става обикновено в селата. Само за три дни са изгорели двама души във Врачанско, уточниха от полицията.

Други мошеници пък са намерили нов и много лесен начин да печелят от наивници. Възползвайки се от безплатния труд на хората, "предприемчиви" нашенци без много усилия си докарват по близо 2 000 лв. на месец, показват сметките. На масовото безпаричие всеки е склонен да изкара някой лев допълнителни доходи чрез надомна работа. Именно тази "незапълнена" ниша са хванали акълии.

Преди месец плевенчанка, работеща като продавачка в магазин за дрехи, вижда обява във вестника, която я заинтригува. Фирма предлагала високоплатена, нетрудна надомна работа от Америка - изработване на детски клоунски шапчици. За контакт било необходимо само да се изпрати празен самоадресиран пощенски плик на посочена пощенска кутия. В съобщението се казвало още, че инструкции и мостри се изпращат по пощата безплатно.

Предложението изглеждало много привлекателно и най-важното - не се изисквали пари. След няколко дни пристигнали инструкциите и мострите. В писмото било обяснено, че за да получи работата, жената трябва да направи безплатно една клоунска шапчица като мостра и да я изпрати. Ако бъде одобрена, ще получи поръчка. Всяка бройка ще й бъде заплащана по 1,25 долара. Телефон в обявата не бил публикуван, единствено за връзка била оставена пощенска кутия. За по-сигурно плевенчанката изпратила десет мостри, като посочвала различни адреси. Отговор така и не получила.

Че обявата е начин подателите й да изкарат пари, жената разбрала съвсем случайно от сина си, който е студент в София. При едно от идванията си в Плевен той споменал, че някакви негови познати измислили как да изкарат пари. Перфектният им английски език им позволил чрез интернет да се свържат с напълно легална и действаща фирма в САЩ за надомна работа - изработване на детски клоунски шапчици. Американците предлагали картонени заготовки и цена от 1,25 долара за изработена бройка. Договорът бил за около 1 000 аксесоара месечно. Българите нямали намерение да работят и решили чрез хитрост да изкарат парите. Просто пуснали обява в пресата. Те не искали да мамят хората, а само да ползват безплатния им труд, разказал синът на плевенчанката.

Жената, която пожела да остане анонимна, потърси "BG Север", за да сподели горчивия си опит и да спаси други шарани, които биха се хванали на същата въдица.

Екип на "BG Север"

 

 

Набеждават учителка за побой на дете, защото не стачкува

 

Инцидент с ранен петокласник разбуни духовете в село Косово

 

Тина ИЛОВА

Дали е ударен от учителката Светлана Миланова, или сам се е наранил в класната стая петокласникът Деян Павлинов - тази дилема вълнува жителите на граничното село Косово вече седмица. Детето е настанено в болницата на Видин с травма около дясното око. Няма опасност за зрението му, но заседналата кръв дълго ще се разнася, твърдят лекарите.

Инцидентът станал миналия четвъртък. Преподавателката Светлана Миланова влязла в час по английски език в V клас и забелязала, че Деян не е на чина. Тя раздала на останалите 10 ученици тест и излязла навън да го търси. Видяла го в училищния двор, но момчето побягнало. Успяла да го хване за ръка и да го поведе към класната стая. Вместо да мине през портата, момчето се метнало с един скок през оградата. В класната стая започнало да крещи, а след минути побягнало. Учителката бутнала свободната ученическа маса с обърнат стол върху нея, за да прегради пътя му. В този момент Деян изпищял и се хванал за окото. Последвало влизане на свободна учителка, която отвела ученика при доктора. На следващия ден баба му Снежана Георгиева го завела на очен лекар във Видин, който пратил детето в болницата.

Като научила, че Деян е оставен на болнично лечение, Светлана Миланова го посетила там. Никой не я обвинил, случаят бил приет за неприятен инцидент.

На следния ден обаче местни журналисти я потърсили в дома й. Те твърдели, че тя е хвърлила стола по детето и го наранила дълбоко. Директорът й Минчо Петров й поискал писмено обяснение, свое разследване е започнало и РПУ - Видин. Разпитани са и децата. Едно от тях - Михаил Ермилов, дори разказа какво е видял. "Госпожата бутна масата и прегради пътя му. Деян се удари", разказа детето. Разказите на разпитаните деца са противоречиви, твърдят от полицията.

"В професията съм от 20 години, никога не съм посягала на дете. Не съм пипала този стол, удар с който ми се приписва", разказа госпожата. Тя очаква полицията и директорската проверка да я оневинят.

В училището в Косово се учат 60 -70 деца от I до VIII клас. Само в V и VI клас, които са с по 10 - 12 деца, се учи самостоятелно. Останалите класове са слети - два в началния курс и един в средния. Само по едно-две деца в клас са от селото, останалите са приходящи. За да запазят училището, местните ръководители са разкрили общежитие. Децата пристигат в понеделник и престояват до петък. Те получават храна и учебници без пари. Купува ги общината. Глезим ги като нашите деца, твърди Миланова. От тези деца зависят нашите щатове.

Тя има своя версия за превръщането на инцидента в сензация. Тя не е от стачкуващите учители. Удобно е да се каже: ето какви са неподкрепящите протеста, твърди тя. В къщата си имат и кандидат-кмет. Свекърът й - Илия Миланов, е издигнат за кмет на село Косово от БСП. Случаят удари и по неговия имидж, макар че като фелдшер е лекувал цялото село.

В началото на седмицата стана ясно, че тя е освободена от работа по взаимно съгласие с директора на училището Минчо Петров. "Избрах това решение, за да се успокоят духовете. Съдебен лекар не се е произнесъл по случая. Не е приключило и разследването на полицията. Ще си намеря работа във Видин, но в Косово едва ли някой ще дойде да преподава английски", твърди огорчената учителка.

 

 

 Крими

 

Синът на Теодосий Симеонов буйства в Спешна помощ

 

Поля ТОМОВА

Синът на бившия правосъдeн министър на СДС Теодосий Симеонов - Стефан Теодосиев Симеонов, е нанесъл поражения на новите линейки на "Спешна помощ" в Плевен, съобщиха лекари. На 9 октомври вечерта дежурните получили сигнал за пиян мъж, изпаднал в безпомощно състояние. Оказало се, че това е Стефан Теодосиев. Той бил откаран в "Спешна помощ" и включен незабавно на система, тъй като е бил пиян до безпаметност. Изведнъж обаче синът на бившия правосъден министър се окопитил, измъкнал си сам абоката и започнал да крещи и буйства. Излязъл навън и заритал новите линейки, паркирани пред "Спешна помощ". Лекарите извикали полиция. В това време пристигнала кола, в която били приятели на Стефан. Той се качил в автомобила и изчезнал.

"Това не е нормално. Какъвто ще да е баща му, не може да троши линейките", коментират медиците от Спешното. Те за пореден път заявиха, че е крайно време в Плевен да има изтрезвител, който да приютява пияниците. На вечер имало поне по два - три случая на безпаметно пияни, които попадат в "Спешна помощ". Лекарите полагат за тях грижи като за болни. Освен труда им това коства и средства. Почти във всички случаи пияните са и агресивни и често се налага намесата на полицията, казват хората с бели престилки.

Стефан със своите хулигански изцепки провали и политическата кариера на баща си, коментират с тъга близки до бившия министър.

 

 

 Монтана

 

Златко Живков се представял като кмет по сватби

 

Момчил ИВАНОВ

Жалба срещу досегашния кмет на Монтана Златко Живков са подали в Общинската избирателна комисия (ОИК), Районната прокуратура и Обществения съвет по корупцията местните организации на БСП, ГЕРБ и "Атака". Трите партии го обвиняват в политическа агитация чрез служители от общинската администрация. Опонентите на Живков представиха видеозапис от брачна церемония, проведена в общинския младежки дом в Монтана на 7 октомври т. г., в който общинските служители по бракосъчетаването четат поздравителен адрес от Златко Живков, когото нарекли "кмет на община Монтана". Адресът бил с дата от 7 октомври.

Освен това младоженците получили подаръци - икони и компактдискове с музика от името на Златко Живков. При поднасянето на подаръците Живков също бил представен за кмет на Монтана. Подобни неща са станали и на още четири брачни ритуали същия ден, обясниха БСП, "Атака" и ГЕРБ.

Златко Живков е в служебен отпуск от 26 септември т. г. На тази дата общинският съвет в Монтана избра за временен кмет заместника Румен Ангелов. Според БСП, ГЕРБ и "Атака" е недопустимо от законова и морална гледна точка кандидат за кмет да бъде представян като кмет и да подписва поздравителни адреси като такъв.

В изявление по случая Златко Живков отхвърли обвиненията за поздравителните адреси и обяви, че е поздравил само един свой бивш ученик (преди да бъде кмет Живков е бил учител), от когото бил поканен лично на сватба. Същият ученик получил и подаръци от Живков.

 

 

 Темида

 

Три години затвор условно отнесе българин за убийство на циганин

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Кървава вендета на баща и син в с. Ракита срещу циганските набези отне живота на 62-годишния Михаил Антонов. Четири години по-късно Окръжният съд в Плевен излезе с присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок за сина Божидар Тодоров по прякор Боката, а бащата Цветан Тодоров бе оправдан.

Драмата се разиграла през 2003 г. в с. Ракита. По това време в селото ставали много кражби, българите били настръхнали, по цели нощи не спели, за да бранят имуществото, че и живота си. И до днес част от хората в Ракита не са убедени във вината на Божидар и Цветан, казват, че така би постъпил всеки на тяхно място.

Божидар бил силно подразнен от циганското посегателство върху имущество на роднини на приятелката му Кристина Цекова. За грабежите в селото подозирали близки на жертвата Михаил Антонов. Последният се заселил в Ракита през 90-те години, дошъл от с. Радомирци, купил си къща и заживял със съпругата и седемте си деца. Разприте в семейството му започнали, когато в неговия дом се пренесъл синът му Бисер Бисеров. Отношенията им били обтегнати от години, бащата бил недоволен от внуците си, защото често "посягали на чуждо".

По това време осъденият вече Божидар Тодоров живеел в София. Често се връщал в Ракита и научавал за заплахите и набезите на циганите, които засягали неговите близки. Накрая решил да нанесе ответен удар.

В обвинителния акт по делото е записано, че една нощ след запой Божидар със свои приятели нахлули в дома на Антонов и пребили сина му Бисер. Не закачай близките ми, че ще стане по-лошо, крещял вбесен Боката. Циганите били доста изплашени от заканите, наложило се да напуснат селото и да се укрият при приятели.

Ден по-късно обаче неизвестни лица изпотрошили стъклата на прозорците в дома на дядото на Божидар, старецът подал жалба до полицията. По-късно се изяснило, че зад нападението стои Бисер, син на жертвата.

Размяната на удари продължила до фаталната дата 5 декември 2003 г., когато Божидар отново се завърнал в Ракита с компания. През деня те поливали рожден ден, а на другия трябвало да се почерпят за здравето на именик. Компанията си спретнала ловен излет по повод на двойния празник. Божидар се оплакал на софийските си приятели от тормоза на циганите. Отново отишъл до дома на Антонов, намерил го там заедно със съпругата на Бисер. Довечера ще дойда с много хора и ще ви избия всичките, цялата ви рода ще изселя оттук, задето тормозите близките ми, заплашил ги Божидар. Поведението му било агресивно и заплашително, а тонът му говорел за явна решителност да изпълни заканите си, е записано в обвинителния акт.

Циганите набързо стегнали багажа си и се укрили в Радомирци. В дома останал само Михаил Антонов, заедно с един от внуците си. Аз не съм му навредил, няма от какво да се страхувам, успокоил Михаил сина си Бисер преди заминаването.

В това време Божидар Тодоров поливал с приятелите си рождения ден на брат си. Страстите се поразгорещили, всички били единодушни, че циганите са виновни и трябва да бъдат наказани подобаващо. Така към 22 часа вечерта Тодоров отново се запътил към дома на Антонов. Изплашен "да не направи нещо лошо", с него тръгнал баща му Цветан. Приятелката на Боката не искала да го оставя сам в такъв момент, хукнала и тя след тях.

Вратата на циганите била подпряна с камък, баща и син започнали да удрят по нея с юмруци, решени били да я разбият. Антонов се опитал да ги спре, но портата поддала и нападателите нахлули вътре. При съпротивата си Антонов успял да нанесе удар с метална тръба по челото на Божидар, рукнала кръв. Това бил сигналът, който буквално озверил бащата и сина. С юмруци и ритници те повалили Антонов на земята, а после го извлекли отвън до къщата. Там, часове по-късно, вече мъртъв, го открили внуците му.

Не е имало пряка умисъл в действията на бащата и сина, водихме случая като убийство по непредпазливост, обясни прокурорът по делото Димитър Захариев. Той каза още, че двамата съдени също имали контузни рани по главите. Чистото им съдебно досие повлияло на присъдата.