ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ПЛЕВЕН

 

МВР е надежден и нужен партньор

в Европейската зона за сигурност

 

Престъпността в България намалява, отчете Румен Петков

 

Поля ТОМОВА

МВР е надежден и нужен партньор в Европейската зона за сигурност, каза пред шефовете на областните дирекции на полицията в страната министър Румен Петков на провелото се в Плевен национално съвещание на МВР. Не бива да се забравя, че България е пълноправен член на ЕС, без предпазна клауза, благодарение на Министерството на вътрешните работи, напомни Петков. Той благодари както на ръководния, така и на редовия състав на полицията за положените усилия.

България е член на Европол и на ФРОНТЕКС - Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните от ЕС. Това е резултат на сериозната и задълбочена реформа в Гранична полиция и постигнатите резултати по охрана на външните граници на ЕС, констатира министърът. Членството в Европол е сериозен лост и инструмент в ръцете на нашите полицейски органи, но преди всичко е една много сериозна оценка на европейските ни колеги за нашия потенциал, за концентрираните ресурси, за постагнатите резултати, отбеляза МВР-шефът. Според него ключовите приоритети пред министерството са сигурността на външните граници, борбата с организираната престъпност и трафика на хора, противодействието на корупцията и тероризма, въвеждането на политика за възнаграждение на служителите с ясна оценка за индивидуалния и колективен принос за всеки полицай.

Според изготвения отчет през последните две години МВР е успяло да се справи със сериозните недостъци, трупани с години - дублиране на дейности, неефективно разследване, недостатъчно информирани позиции и изоставане в сроковете. Осъществила се е ефективна консолидация с прокуратурата и съда, с Министерство на финансите и всички държавни органи, ангажирани с борбата с престъпността, както и с неправителствените организации. Това се е отразило положително и на работата на МВР. През последните две години престъпността намалява средно с около 2 процента и е под средната за Европа, намаляват престъпленията срещу личността.

Като слабост Румен Петков отчете, че досега МВР не показва достатъчно добре пред обществото резултатите от работата си и затова хората имат изкривена представа за дейността на полицията.

Главният секретар на МВР комисар Илия Илиев заяви, че в момента министерството работи по нов метод и има нова организация по линия на организираната престъпност. Той добави, че в страната има не повече от петима лидери на престъпни групи, а основната цел е да се спрат финансовите потоци към тях. Според комисар Илиев модернизацията в МВР трябва да продължи.

 

 

НАП спипа нередовни работодатели

 

Само за четири месеца инспектори от Националната агенция за приходите (НАП) - Плевен, съставиха 24 акта за нарушения на некоректни работодатели, информира пиара на агенцията Йовита Куманова. В средата на април стартираха тематични проверки по спазване на осигурителното законодателство, а през юни, юли, август и септември бяха проверени 469 работодатели в сферата на услугите и производството.

Едно от най-често срещаните нарушения е неспазването на новата разпоредба в Кодекса за социално осигуряване. Според нея когато заплатите са начислени, дори и да не са реално изплатени, работодателият е длъжен да преведе осигурителните вноски до края на месеца, в който е извършено начисляването, припомнят от дирекцията в Плевен.

Другото често срещано нарушение е неспазването на Закона за счетоводството за текущо начисляване на работната заплата, съобщава Куманова. Инспекторите на дирекцията са установили, че в някои случаи работодателите правят начисленията през месеца, когато имат възможност да внесат дължимите осигурителни вноски, установена е липса на заповеди за освобождаване на наети работници и неподадени уведомления за прекратяване на договорите.

На всеки от 24-те нарушители са наложени актове за административно нарушение. Някои от тях ще бъдат подложени и на щателна ревизия по отношение на данъчно-осигурителната документация. Размерът на наказателните постановления е от 50 до 500 лева за първо нарушение и от 500 до 2000 лева при повторно.

"BG Север"

 

 

Украйна хареса града за съвместен бизнес

 

Украйна представлява интерес за бизнеса в Плевен, страната е необятен пазар, който може да приеме българските стоки, дори да отвори вратите на Изток към Грузия, Молдова, Азърбайджан, за бъдещи икономически контакти. Това в общи линии бе мотото на двудневното посещение в Плевен на посланика на Украйна в България Виктор Калник и ръководителят на търговско-икономическата мисия Александър Гуриев.

На пресконференция в областната управа в Плевен гостите изразиха впечатлениятата си от постиженията на плевенския бизнес. За два дни те са посетили масивите с новите лозови насаждения на "Синхронинвест", фирмите "Сторко", "Сартен" и "Мони МСД".

Виктор Калник заяви, че предстои работа за реализация на намеренията на двете страни за бъдещи контакти поне в няколко направления. Първата според него съществена част е информационата работа по запознаване на украинския бизнес с възможностите на плевенските предприемачи. Затова той обеща да доведе в града водещи кореспонденти от Украйна към края на ноември т. г., както и да съдейства за задълбочаване на контактите между Търговско-промишлените палати в двете страни. Другата важна част от бъдещото сътрудничество включва осигуряването на Зона за свободна търговия, която най-вероятно ще заработи в началото на 2008 г.

На 80 млн. долара възлиза в момента търговският оборот между България и Украйна. След задълбочаване на контактите в областта на машиностроенето, винарската и парфюмерийната индустрия и туризма, той може да нарасне неколкократно, прогнозира Калник. "BG Север"

 

 

Почистват природен парк Персина

 

В община Белене се организира цялостна програма на мероприятията, с който приятелите на природен парк "Персина" и любителите на природата ще се включат в националната кампанията за почистване на десетте природни парка под мотото "Един боклук мръсно не прави": мислиш ти и още 7 720 000 българи", организирана от Международната природозащитна организация WWF, заедно с Асоциацията на парковете в България. Мероприятията ще се проведат на 13.10.2007 г. (събота), началото е в 11 ч. "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Отбелязаха 20-ия юбилей

на възрожденския комплекс

 

Повече от 40 етнографи от цялата страна участваха в 12-ата национална конференция "Стожери на народната традиция" във Враца. Форумът с научен ръководител проф. д-р Рачко Попов, директор на Етнографския институт с музей на БАН беше посветен на 20-годишнината от създаването на етнографско-възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански" и на етнографския музей. Директорът на музея ст. н. с. д-р Йорданка Манкова съобщи, че научните доклади от конференцията ще бъдат събрани в сборник, който ще издаде библиотека "Български Северозапад" на Регионалния исторически музей.

20-годишнината на врачанския етнографски музей беше представена и с документална фотоизложба. Много голям интерес предизвика изложбата "Светът на детето" във възрожденската къща на Григорий Найденов. Тя проследява всички предмети и играчки, свързани с материалния и духовния бит на детето от Възраждането до втората поливина на XX век. Те са изработени от естествени материали и показват самобитността и високата култура на българското народно изкуство. "BG Север"

 

 

Един убит и 14 ранени при верижна катастрофа

 

Поредна жертва отне в края на миналата седмица автомобилната война по пътищата. Край врачанското село Мраморен загина 36-годишният Георги Христов от Вършец, управлявал фолксваген "Пасат", а 14 човека са ранени. Мястото на катастрофата е близо да контролния пункт на КАТ, преди разклона за селото. Според полицията фолксвагенът е предприел изпреварване, но не успял да извърши маневрата и се блъснал отзад в движещия се пред него БМВ. Двата автомобила се отклонили от пътя и се ударили челно в насрещно движещия се микробус. В автомобила пътувало семейство, в БМВ-то е бил само шофьорът, а микробусът е превозвал 11 работници на строителната фирма.

В много тежко състояние с черепно-мозъчна травма и множество наранявания по цялото тяло във врачанската болница е била приета пътувалата с Христов Милена Огнянова (17 г.) от врачанската Езикова гимназия. След първата операция тя е откарана за лечение в "Пирогов". На задната седалка в колата се возела нейната майка Лиляна Тихомирова, която също е претърпяла операция в хирургията на врачанската болница.

Пробите за алкохол с дрегер на двамата шофьори са отрицателни, уточниха от полицията. "BG Север"

 

ловеЧ

 

4 лесничейства стачкуват

 

Стачка обявиха и служители в сектора на горското стопанство. Общо 82 наброяват горските стражари и лесничеите в Ловешка област, подкрепили националния браншови протест. Стачниците са 21 на сто от списъчния състав на Регионалното управление на горите (РУГ) в Ловеч. Те са служители на държавните лесничейства в Ловеч, Троян, Борима и Черни Осъм, съобщи директорът на РУГ инж. Павлин Богдански. Лесничеите искат поетапно повишаване на работната заплата със задна дата до 100% в сравнение с 1 януари 2007 г. Стачкуващите искат още в разходната част на бюджета на Държавната агенция по горите за тази година да се осигурят още средства за заплащане на извънреден и нощен труд, за осигуряване на униформено и работно облекло, за ваучери за храна, както и държавна субсидия за издръжка на горската стража. По време на стачката, която ще продължи до подписване на споразумение, горските ще бъдат на работните си места и ще бъдат осигурени мобилни групи за охрана на горите.

"BG Север"

 

 

22 деца с увреждания се социализират

 

Зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров откри в Тетевен Дневен център за лица с увреждания. Той е звено към общинската администрация и извършва нова социална услуга. Центърът е изграден по проект на общината и сдружение "Равенство" с финансовата подкрепа на ведомството на Емилия Масларова. От началото на август в дневния център се социализират 22 деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 18 г. Една част от тях страдат от заболявания на централната нервна система, други на сърдечно-съдовата, трети - на опорно-двигателния апарат, а някои - на ендокринната система. Има и деца с изоставане в интелектуалното и нервно-психическото развитие, а други са с генетични заболявания. За тях се грижи 14-членен екип от специалисти - психолог, логопед, рехабилитатор, педагог-възпитател, социален работник и помощен персонал. Дневният център се намира в сградата на детска ясла "Щастливо детство" в Тетевен. "BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Румънци правят вуз

 

Университетът в румънския град Крайова открива свой филиал във Видин, съобщи проф. Раду Константинеску, зам.-ректор на вуза. Той дойде във Видин, за да се запознае на място с условията за обучение. То ще се води в зали на младежкия дом, а първият семестър ще се изучава само румънски език. През втория записалите се 19 студенти ще продължат образованието си по избраната специалност. Едно от тях - мениджър в корабоплаването, се предлага само в този вуз у нас. Студентите ще плащат по 150 евро на семестър. В самия университет в Крайова, който е държавен, таксата е 300 евро на семестър. Изпитите видинските студенти ще полагат в Крайова. В момента в румънски вузове се учат над 150 новопостъпили студенти от България. Някои от тях може да се върнат и да продължат обучението си във Видин, твърдят в общината. Тя, заедно с Асоциацията на етническите румънци в България, е съорганизатор на новия университетски филиал. "BG Север"

 

 

Откриват три центъра за контрол на храните

 

Два дни във Видин заседава вторият годишен конгрес на специалистите по качеството на храните от Европа. За заседанията от Германия, Австрия, Дания, Швеция, Италия пристигнаха 38 участници в проекта "Промстат", който обучава фермери, производители и търговци как да произвеждат и предлагат безопасни и качествени храни. По проекта са обучени над 300 български бизнесмени. Те са преминали през ферми и преработващи предприятия във Франция, за да се запознаят с с опита на колегите си от тази страна. Предстои откриването на три центъра за обучение и информиране на заетите в този бранш по качеството и безопасността на храните. Те ще бъдат във Видин, София и Пловдив. В тях всеки производител и преработвател на суровина ще може да получи безплатна информация и съвети. Центровете ще съставят местни регистри на традиционните рецепти за приготвяне на храните. Най-интересните ще бъдат предлагани из Европа. "BG Север"

 

 

Руските въглища - хит на пазара

 

Руските черни каменни въглища са хит в нашите продажби, съобщи директорът на фирма "Топливо - АД", клон Видин, Людмил Еленков. Огромното количество топлина, което дават, и приемливата цена от 158 лв. за тон, ги правят предпочитани пред българските и украинските кафяви донбаски въглища, обясни шефът.

Фирмата е представител на руския производител на горивото за целия Балкански полуостров. Според Еленков само българите изчакват да видят каква ще бъде зимата и тогава да се запасят с твърдото гориво. Румънци, македонци, сърби вече са си купили въглищата от видинската фирма. Българите все повече търсят дървата. Кубик от тях за огрев във Видин се продава от 40 до 47 лв. в зависимост от обработката. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Скочиха цените на хляба и такситата

 

С нови цени от тази седмица са всички видове хляб в Габрово, производство на местния хлебозавод. Увеличението е с 15 стотинки. Така 650 грама хляб тип "Стара Загора" вече струва един лев, "Добруджа" - 95 ст., типов - 90 ст. Около 17 на сто е поскъпването на всички други продукти на хлебозавода. Основният мотив за увеличението са по-високите цени на консумативите и всеобщата инфлация.

С 20 на сто скочиха и цените на таксиметровите услуги в града на Рачо Ковача. Мотивите на таксиметровите фирми за поскъпването на услугата е, че са се повишили цените на горивата и консумативите за поддръжка на автомобилите. "BG Север"

 

 

Университетът ще трансферира технологии

 

Център за трансфер на технологии бе открит в Габровския технически университет. Той вече е факт благодарение на разработен от Центъра за международни програми и проекти към висшето учебно заведение. Новата придобивка ще помогне за размяната на научни изследвания, за разпространението на идеи, виждания и иновации както в регионален, така и в национален мащаб. Освен това резултатите от неговата дейност ще са в помощ и на индустрията. "BG Север"

 

 

Нов дом отвори врати в Севлиево

 

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова откри в Севлиево Дневен център за деца и младежи с увреждания. За неговото изграждане са инвестирани 142 хил. лв., от които 33 400 са от общината, 93 600 - от швейцарската фондация "Лорд Мичелхам" и 15 хиляди от Асоциацията за лица с интелектуални увреждания. Освен пари общината е предоставила и сграда за новия социален дом. Министър Масларова заяви, че за следващата година социалното ведомство ще поиска от държавния бюджет от 20 до 40 млн. лв. Те ще се използват предимно за обновяване на съществуващи и изграждане на нови детски ясли и градини, както и за нови социални заведения. "BG Север"

 

 

монтана

 

Ремонтират два пъти черква

 

Постоянната правителствена комисия по бедствия и аварии отпусна 30 000 лв. за повторен ремонт на църквата "Николай Мирликийски" в монтанското село Железна, съобщиха от общината в Чипровци. Първият ремонт бе направен през пролетта на 2005 г. по т. нар. малки демонстрационни (царски) проекти. Тогава храмът бе боядисан, замазани бяха течовете, пренаредени тухлите по покрива. Две години по-късно се оказа, че ремонтът е бил некачествен и само козметичен. Явно тогава майсторите са стегнали черквата да изглежда добре само външно, но не са я ремонтирали по същество.

През лятото на тази година покривът протече, оказало се, че е изгнил и трябва да се смени. Така черквата, която е строена през 1936 г., се наложи да бъде затворена, за да не падне таванът на главите на вярващите. "BG Север"

 

 

Извадиха 1 000 м бракониерски мрежи от язовир Огоста

 

1 000 метра мрежи на бракониери са извадени от водите на язовир "Огоста" край Монтана при акция на инспекторите от местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Мрежите са конфискувани в полза на държавата, тъй като притежателите им нямат разрешение за улов на риба в стопански количества, а и самият язовир не е разрешен за стопански риболов. Самите бракониери не са били открити при акцията.

Мрежите са били заложени между селата Боровци и Благово. В тях имало 15 килограма риба, която е предадена безвъзмездно на социалния патронаж в Монтана. В момента има движение на рибата към по-дълбоките участъци на язовира. Бракониерите използват това за по-голям улов.

От началото на годината от язовири и реки в Монтанско са изведени 14 000 м мрежи на бракониери. Те са конфискувани и изгорени. "BG Север"

 

 

Много грозде в региона

 

Реколтата от грозде през тази година е много по-добра от миналогодишната, съобщиха от областната земеделска служба в Монтана. От винените сортове грозде в региона са прибрани средно по 479 кг/дка, а от десертните - 526 кг/дка. Най-висок среден добив е получен в община Чипровци - близо 900 кг/дка. От някои лозя в планинската община са набрани над 1 000 килограма грозде от декар. В община Георги Дамяново е достигнат среден добив от 850 кг/дка, в община Бойчиновци - 800. В община Монтана добивите са под средните за областта. До момента в област Монтана са прибрани 10 000 т грозде, 3 300 от тях са изкупени. Средната захарност на гроздето е 19 - 20 градуса. В региона се отглеждат 31 000 декара лозя. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Злато и тъкани изровиха на Трапезица

 

Златен пръстен и копринени тъкани откри екипът на археолога Мария Долмова при археологическите проучвания на хълма Трапезица. Те са намерени в гроб на млада жена. Дрехата е изработена от плътна коприна със сърмени нишки, а накитът тежи 3 грама и е с клетъчен емайл. Това е рядката златарска техника, която се използва предимно за направата на луксозни бижута, каквито носят боляри и владетели, сподели археоложката. При разкопките на църква от XIII в., разположена в жилищен квартал в южната част на крепостта, екипът се натъкнал на три гроба с тъкани. Два от тях са на възрастни хора, а третият - на 6-годишно дете, погребано в храма. В притвора и кораба на църквата, както и в нейния двор са били открити 25 гроба. Най-вероятно това е първият некропол от тази епоха на крепостта. "BG Север"

 

 

Отбелязаха 800 години

от гибелта на цар Калоян

 

Света литургия и панихида по повод 800-годишнината от гибелта на цар Калоян отслужи Великотърновският митрополит Григорий в църквата "Св. 40 мъченици в старата столица. Много граждани и общественици дойдоха за да почетат събитието. Те се поклониха пред гроба на владетеля, при чието управление средновековната българска държава придобива значителна политическа, военна и дипломатическа мощ на Балканите и в Европа. Цар Калоян е брат на Асен и Петър и управлява българската държава от 1197 до 2007 г. През 1204 г. сключва уния с папата, който миропомазва архиепископ Василий за примас на българската църква, а на Калоян дава кралска корона и скиптър. През 1207 г. цар Калоян е убит при заговор в Солун. Тялото на мъртвия владетел било пренесено до столичния Търновград и погребано в неговия манастир "Св. 40 мъченици". След 765 години царският гроб е открит през 1972 г. от археолога Въло Вълов, който започва първото мащабно проучване на историческия храм.

"BG Север"