СОЦИАЛНО


 

Здравната каса глобява джипита за преразход на направления

 

Санкциите в Мoнтана и Лом са в размер на 50 000 лв.

 

Момчил ИВАНОВ

Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Монтана наложи глоби за 53 417 лева на пет колективни лекарски практики в областта - "Аполон 21", "Медик", "Здраве 2001 и "Общински медицински център" от Монтана и "ДКЦ" АД от Лом. Санкциите са за превишаване на лимита от направления в периода от началото на годината до сега. Причина за преразхода е нецелесъобразното използване на направленията, заявиха от РЗОК в Монтана.

В отговор на глобите много от лекарите в санкционираните практики сложиха на вратите си надписи "Няма направления" и "Направления се издават само в краен случай". Те обясниха, че до Нова година ще ограничат раздаването на направления, за да компенсират преразхода им до момента.

Д-р Георгиев от лекарска практика "Медик" в Монтана коментира, че колективният трудов договор с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е неизгоден за личните лекари и ги превръща в буфер между пациентите и нея. От една страна НЗОК не финансира в пълна степен задължителните за общопрактикуващите лекари дейности и не им дава достатъчно направления, а от друга страна постоянно тръби в медиите, че пациентите имат право на безплатно лечение и че трябва да търсят правата си при отказ да им се издаде направление. За да не загубят пациентите си, джипитата са склонни да им угодят, но като дават направления за специалист, те понасят глоби от касата. Личният лекар винаги е губещ, обяви Георгиев.

Джипитата са на загуба и с лечението на многото здравно неосигурени в област Монтана, където изобилства с бедни хора - от 1 000 пациенти в листите без осигуровки са между 300 и 400. Тяхното лечение е за сметка на личния лекар. Не можеш да вземеш цървулите на сиромаха, коментира д-р Георгиев. Той констатира, че като някой от тези пациенти внесе здравните си осигуровки, то касата не плаща на личния му лекар за лечение със задна дата.

На среща на лекарската колегия в Монтана стана ясно, че на един личен лекар се падат средно по 60 направления на месец за 1 000 пациенти. Повечето общопрактикуващи заявиха, че това е недостатъчно.

От здравната каса в Монтана заявиха, че джипитата нямат право да слагат надписи "Няма направления" на вратите си, тъй като касата им отпуска направления по предварително установени критерии.

 

 

От наказания в РЗОК - Враца, са постъпили 4 251 лева

 

Цветана АТАНАСОВА

Договорни партньори на Районната здравно-осигурителна каса (РЗОК) във Враца са възстановили през септември неправомерно получени 8 629 лв., а от наложени глоби в касата са постъпили 4 251 лв., съобщиха от пресслужбата на РЗОК. Тези финансови постъпления се дължат на извършените 51 проверки на договорни партньори от Врачанска област, сред които и на Специализираната болница за лечение и рехабилитация на сърдечно-съдови заболявания в Мездра, Междуобластният диспансер за онкологични заболявания и МБАЛ "Христо Ботев" във Враца.нансовите инспектори и лекарите-контрольори от РЗОК са установили нарушения, свързани с изпълнението на алгоритъма по клиничните пътеки и неспазване на индикациите за хоспитализация.

Освен болниците са инспектирани още три медицински центъра в Козлодуй и Враца и една медико-диагностична лаборатория в Оряхово. Констатирани са нарушения с воденето на медицинската документация.

При проверените семейни лекари в общините Бяла Слатина и Враца са установени нарушения на указанията за работа с лекарствения списък на НЗОК и във воденето на медицинската документация, както и отказ на личен лекар да издаде направление за консултация със специалист. Две от проверките са по жалби на пациенти, отнасящи се до нарушено право на свободен избор и неправомерно платени суми на личен лекар за оформяне на здравна книжка на работещи в детски и хранителни заведения.

В някои аптеки контрольорите са констатирали нередности при отпускането на медикаменти от лекарствения списък на НЗОК, като са изписвали повече от три лекарствени продукта на един пациент за едно заболяване.

 

 

Общинските съветници в Габрово на бунт срещу поименното гласуване

 

Председателката на местния парламент изчита 1 288 имена за една сесия

 

Мариана ДИМИТРОВА

Протестна декларация е подготвил общинският съвет в Габрово заради дългата и досадна процедура на поименно гласуване. Местните парламентаристи бяха неприятно изненадани на първото си заседание след лятната ваканция, когато председателят им като даскал по дневник трябваше да казва имената им и да ги пита как гласуват. Така на шефа на габровския общински съвет Лена Енева се наложи в рамките на едно заседание да изчете 1 288 имена на колегите си.

Протестната декларация е наложена от промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, приета от парламента на 25 август. Според нея всички решения, свързани с общинско имущество и общински търговски дружества, трябва да се гласуват поименно. В противен случай решенията няма да са легитимни и могат да бъдат стопирани от областния управител. Декларацията ще бъде изпратена до Народното събрание и Националното сдружение на общините. Предлага се въвеждане на електронно гласуване, както в парламента, за да се спестят време и нерви на общинските съветници. Най-изнервена обаче от цялата ситуация се оказа председателката на габровския парламент, която глоби с 20 лева съветник, излязъл да пуши в кулоарите.

Поне 70 на сто от точките в дневния ред на нашия общински съвет са свързани с общинска собственост. Представете си какво ще е в по-големите общински съвети, където има 50 и повече съветници. Този проблем ще коментираме и на годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините, коментира Лена Енева.

Това е безумие, недомислица, народните представители приемат поредното необмислено решение, без да се допитат до местните власти, споделят и общински съветници.

От друга страна поименното гласуване е предпоставка за подобряване на дисциплината на съветниците и отсъствието им веднага се забелязва. И досега, ако съветниците не присъстват на сесия, не получават половината от възнаграждението си. Ако общинар напусне в определен момент, заплащането е пропорционално на присъствието му. Санкционират се и ако отсъстват от заседание на комисия. Досега законът не задължаваше да режем от заплатите им за отсъствия. Сега вече ни задължават да изготвим промяна на правилника за работа на ОбС, там ще се регламентират и тези въпроси. Ние предварително обаче сме решили този проблем, коментира още Енева.

 

 

Родители пропъдиха шефка на училище

 

В с. Згориград смятат, че Божкова е опропастила школото

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Под натиска на родители, които протестират пред основно училище "Христо Ботев" във врачанското село Згориград, кметът Николай Илиев отстрани във вторник от работа директорката на училището Вера Божкова. Събрани са 349 подписи за смяната й, тъй като жителите смятат, че тя съсипва учебното заведение.

На 5 октомври жива верига от родители не допусна Божкова да влезе в сградата. Протестът продължи и след като тя подаде жалба в прокуратурата срещу действията на родителите. Тогава недоволните се заканиха да не пускат децата си на училище, докато на директорския пост не бъде назначен друг.

На 6 октомври полиция осигури достъп на Божкова до нейния кабинет. На 9 октомври учениците не влязоха в класните стаи. Родителите изпълниха заканата си и не пуснаха децата си. Те внесоха жалба и до Регионалния инспекторат по образованието, в която настояват да бъде назначен нов директор. В нея на четири страници описват недоволството си от действията и поведението на Божкова, довели до обезлюдяването на 60-годишното училище. От 140 ученици в селото, само 30 посещават школото. Останалите пътуват всяка сутрин до града. С агресивното си поведение към учители и ученици Божкова ги е пропъдила. Тази учебна година тук учат само 5 второкласници, 11 четвъртокласници и 10 седмокланици, които нямат учителка по литература. Шести и осми клас няма. От 29 септември масово са напуснали и третокласниците, след като директорката принудила учителката им Милена Христова да си тръгне. След всеки уволнен от нея педагог си тръгват и учениците, пишат в жалбата си родителите.

Божкова твърди, че децата бягат от училище, защото сградата е в окаяно състояние. Това лято според нея общината дала само 200 лева за ремонт. Ако назначат друг директор на училището, децата ще се върнат, а ние ще помогнем за ремонта на сградата, изчистването на двора и поставянето на ограда, казват родителите.

Очаква се Регионалният инспекторат по образованието да потвърди отстраняването на Вера Божкова, съобщиха от институцията.

 

 

Ловеч

 

Пускат психично болни в защитени жилища

 

Хората с увреждания ще усвояват елементарни неща

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Защитени жилища за възрастни хора с психически увреждания ще бъдат разкрити на територията на Дома за възрастни хора с увреждания в с. Сливек, близо до Ловеч, реши общинският съвет. За целта ще бъде използван обширният парк около сградата. Капацитетът ще е 10 души и шестима служители, като датата за откриване е първи юли догодина.

Целевата група ще е от самотни възрастни мъже и жени с лека и средна степен на психически увреждания, които сега са настанени в специализирани институции, но има възможност да бъдат извадени от там. В жилищата за тях ще бъдат създадени условия за социални контакти и така те ще могат да се чувстват не като пациенти, а като част от обществото, ще могат да преодолеят психическата бариера, която имат към външния свят и която сега ги кара да се чувстват ненужни.

В тези жилища хората с увреждания ще имат възможност да се научат на елементарни неща като как се управлява собствен бюджет, грижа за себе си и за дома, административни услуги, ще имат социокултурни занимания, които ще развият възможностите им за общуване.

Паралелно с промяната на имота общинският съвет реши защитените жилища да бъдат новата социална услуга на общината. Ловеч ще е единствената община, която има защитени жилища както за млади хора, така и за възрастни с увреждания, а заедно с това и дом за деца.

 

 

Послушай лекаря

 

Възможно ли е силно главоболие, мигрена или невралгия да се лекуват с иглотерапия?

Миглена Василева 40 г., гр. Лом

 

Чрез иглотерапията се постига облекчаване на мигрената

 

Д-р Здравка ЦЕКОВА, невролог, консултант в клиника "Св. Параскева"

Една от легендите за възникването на иглотерапията е, че селянин, който имал силно главоболие, орал на нивата си и случайно се ударил с камък в една точка под коляното, след което болката в главата му внезапно преминала. Сега в иглотерапията тази точка се нарича "Точката на стоте болести", и се боде като основна, за общо въздействие и за лечение на множество заболявания. Постепенно започнали да се търсят и други точки от човешкото тяло, чрез които да се въздейства на определени видове болки и различни вътрешни заболявания. Въздействието на повърхността има отдалечено действие - убождане в коляното премахва болката в главата, по кожата - лекува вътрешни органи.

Основното действие на иглотерапията е аналгетично и антистресово. С нейна помощ могат да се лекуват първичните видове главоболие, включително и мигрената. При симптоматичното главоболие се прилага след изясняване и премахване на основната причина за него, ако е възможно. Защото понякога става дума за наличието на тумор, а тогава иглотерапията не се прилага като метод за лечение. Мигрената е много силно главоболие, което трудно се поддава на медикаменти, освен това всички лекарства имат и някакви странични действия. Чрез иглотерапията се постига едно физиологично обезболяване и се получава бързо облекчение на болката. Пристъпите се скъсяват, интензивността на болката намалява и се получават големи ремисии от порядъка на 7 - 8 години.

Средство за избор на лечение иглотерапията се явява и при тригеминална невралгия - състояние, предизвикано при нарушена функция на тригеминалният нерв. Симптомите са главоболие и много силна болка по лицето по хода на нерва. Това е една от най-жестоките болки в човешкото тяло и пациентът може до стигне до желание за самоубийство. След сеансите с иглотерапия тези пристъпи преминават и болният усеща значително облекчение.

Иглите се поставят по общи и специфични точки по цялото тяло и по главата. Всеки пациент се лекува индивидуално, но обикновено след 10 - 15 сеанса може да се постигне оздравяване. Обикновено сеансите се провеждат между пристъпите, когато пациентът няма болка, и е желателно да се правят ежедневно. Първият е лечебен, а следващите - подкрепящи и поддържащи.

Принципът на действие на този древен метод за лечение още не е установен. Преди 30 години са открити ендофините - вещества, отделяни от мозъка, които действат болкоуспокояващо. Дали по някакъв начин не се провокира тяхното повишено отделяне, все още не е доказано.