ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2006


ВЪВ ВРАЦА

 

Здравето на хората трябва да е национален приоритет

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

"Здравната реформа, която засяга целия български народ, не бива да е само ангажимент на здравното министерство, а да е проблем на целия Министерски съвет, на всички държавни и неправителствени институции. Защото здравето трябва да се издигне в действителен национален приоритет". Това заяви президентът Георги Първанов при посещението си в многопрофилната болница за активно лечение Христо Ботев във Враца.

Кметът на града инж. Войслав Бубев представи обновения болничен комплекс, в чийто ремонт са вложени над 1 милион лева, като финансирането е от общинския бюджет и по програма Красива България и ПРООН на Министерството на труда и социалната политика. Представител на детското отделение благодари на президента Първанов за доставения по негова инициатива кардиоехограф, закупен със средства от благотворителната кампания Българската Коледа.

Ние ще продължим да правим "Българската Коледа", независимо от това кой ще бъде президент в следващите пет или петнайсет години, отговори Първанов. "Сигурен съм, че тя ще се развива като традиция. Защото става дума за една мощна благотворителна инициатива, в резултат на която десетки болници и клиники получават модерна техника, такава, каквато трудно биха могли да си купят с оскъдните бюджети, с които разполагат. Ние сме ангажирани и с подкрепата на много деца, които са в тежко положение. В крайна сметка става дума за нещо, което е уникално, за нещо, което на фона на всички неблагоприятни процеси в обществото не може да не ни радва. Над 2 милиона българи всяка година даряват своята лепта, своето левче за тази иницатива. Това показва, че в нашето общество има голям потенциал на солидарност и вяра", каза още президентът Георги Първанов.

Той посети отделението за хемодиализа и се запозна с дейността на диспансера за онкологични заболявания, който обслужва населението от Северозападна България.

В обиколката си Първанов се спря и пред инвалидната количка на 27-годишната Силвия Ангелова, която потърси помощ за лечението си.

В тържеството по откриване на обновения болничен комплекс участваха министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, петимата народни представители от Коалиция за България, областният управител на Враца д-р Антонио Георигев.

 

Георги Първанов -

президентът на всички

български граждани

 

 

Във Велико Търново:

 

Ще дадем отпор на опитите да се представя патриотизмът чрез риториката на омразата

 

Кремена КРУМОВА

С цветя и възгласи "Победа!" бе посрещнат президентът Георги Първанов във Велико Търново. Голяма група младежи с шалчета с надпис "Съхрани българското" също присъстваха на срещата с държавния глава. В препълнената до краен предел зала на театъра в старата столица Първанов се срещна с търновската общественост. Президентът бе придружен от съпругата си Зорка Първанова и депутатите Бойко Великов и Стоян Витанов.

"Аз много се опасявам, че това, което се прави в тази президенска кампания, създава сериозна опасност да се дискредитира идеята за българския патриотизъм. Защото всъщност някои от най-агресивните носители на тази псевдопатриотична риторика изразяват един ясен нихилизъм, отрицание на това, което става в държавата и с държавата. Нека прочетем съвременните уроци по патриотизъм. Няколко десетки ученици и студенти се захванаха с нещо, което с десетилетия държавата не се беше решила да направи - разчистиха хълма Царевец, за да можем да го покажем с целия му блясък. Дължим признателност на тези млади хова от движението "Съхрани българското", заяви Георги Първанов. И продължи: "Ние ще дадем отпор на опитите да се представи патриотизмът чрез риториката на омразата, чрез риториката на противопоставянето. България няма нужда от това. България има нужда от една конструктивна риторика, от позитивни послания".

Първанов изтъкна, че през петте години на първия си мандат е имал и друг голям ангажимент - да работи за добре уредена държава, за силна българска държавност. Това предполага да имаме държава, която да се ангажира с проблемите на хората, да е социална, заяви президентът.

 

 

В Монтана:

 

Качественото образование ще ни направи конкурентоспособни

 

Симеон НИКОЛОВ

Хиляди жители на Монтана посрещнаха на площад Алеко Константинов в града президента Георги Първанов в сряда вечерта. Повече от 30 минути той не успя да си пробие път през навалицата от желаещи да получат автографи и да се снимат с него. Митингът на държавния глава се оказа политическата проява, събрала на едно място най-голямото множество от години насам в града.

Искаме Първанов за президент, защото искаме нацията ни да е единна и обединена, България да е страна с еднакви права и задължения на всички, с визия за добро бъдеще, заяви от трибуната директорът на монтанската болница д-р Маргарита Ницова.

Световната шампионка и рекордьорка в скока на височина от миналото Йорданка Благоева от Монтана заяви, че ще гласува за Първанов не само защото той е умен, интелигентен и уравновесен, а защото е единственият политик, издигнал до себе си най-добрите български учени, творци и спортисти, без да се притесни, че те ще го засенчат.

Убеден съм, че след първия ми мандат България вече не може да има социално безучастен президент, заяви държавният глава. Първанов се обяви за издигане на социалния статус на учителя, за възвръщане на авторитета, който е имал през вековете и превръщане на образованието в още по-голям приоритет на държавната политика. Само хора с качествено образование могат да изтеглят страната и да направят българската нация конкурентоспособна в Европа, каза президентът.

Георги Първанов призова хората в Монтана да не вярват на думите на кандидати, които обещават всичко и на всеки. Той попита риторично дали може да се вярва, че бившият главен редактор на вестник Демокрация, който преди 15 години е обосновал идеологически във вестника модела за ликвидация на селското стопанство, ще възроди българското земеделие? Дали може да му се вярва, че ще работи за религиозна толерантност, след като преди години е бил идеолог на разцеплението на Българската православна църква? Дали трябва да се вземат насериозно думите му за национализация, след като преди време е обосновал теоретически най-жестоката реституция и приватизация, след като е разработвал закона за лустрацията и гонението на кадрите?

Първанов заяви, че през последните пет години е бил и ще бъде и в следващите пет президент на всички български граждани - без разлика на религия, етнос, възраст, професия и т. н. "Ще продължавам да бъда решително против опитите да се противопоставят българите и да се насажда омраза. На тези избори трябва да кажем стоп на онези, които винаги са се опитвали да създават огнища на напрежение. Трябва да кажем вън от политиката на търсачите на силни усещания", заяви още Първанов.

 

 

Защо ще гласувам за него

 

Аня Михова, директор на универсална библиотека "Христо Смирненски":

 

Избирам президента Първанов, защото харесвам политическото му мислене, харесвам неговото отношение към страната и народа ни, към историята на нашия народ. Смятам, че той е най-подходящ за президент, тъй като точно сега България, влизайки в ЕС, трябва да влезе със своята идентичност, с богатата си култура.

 

Володя Вълков, управител на фирма "Изобор":

 

Ще гласувам за Георги Първанов не само защото съм член на БСП. Най-силният ми аргумент е, че основната заслуга за създаване на тройната коалиция е негова, а това гарантира приемането ни в Европейския съюз. Той е единственият президент от началото на прехода, който успя да подобри и стабилизира отношенията между институциите в България. И не на последно място - Георги Първанов е народен, земен човек и откликва на проблемите на всички хора.

 

Димо Дешев, режисьор:

Действително вярвам, че той е президент на всички български граждани. Вярвам, че един президент трябва така, както Георги Първанов, да бъде активен политик във вътрешната и външната политика. Като си помисля само за това, какво той постигна през мандата си, аз мога спокойно да заявя като българин, че съм горд, че моят президент е Георги Първанов.

 

Проф. Николай Овчаров, археолог:

 

Георги Първанов е един успешен президент, човек, който има добър имидж по света, добра позиция пред световните глави. Той е най-успешният и най-добре стоящият президент от 1989 година насам. Не виждам и по-добра кандидатура. Учили сме заедно, познат ми е като историк. Той е президентът, който показа най-голямо отношение към културно-историческото наследство. Два пъти е бил на Перперикон още през 2002 г., когато обектът нямаше известност, но разбра неговата значимост и му даде своята подкрепа, в Европа лобираше за Перперикон. Благодарение на него се хвърли светлина и върху двете първи столици Плиска и Преслав и бяха издействани и средства през 2005 и 2006 г. за разкопки и консервация. Посещава и други обекти, като Дебелт, който също се нуждаеше от внимание. В рамките на своите пълномощия прави изключително много за развитието на културата. До този момент не сме имали президент с такова тясно отношение към културно-историческото наследство, който разбира неговото значение за икономиката.

 

Лина Ковачева, актриса:

 

Аз избрах Първанов, защото добре стои, умен е и много дипломатичен. Той като личност претърпя едно страхотно развитие. Не беше компромисно, не беше лицемерно. Само един умен човек може да преосмисли събитията, така активно развиващи се и променящи се, и да стигне до този момент на развитието си. Той се учи на етикет, на риторика, на държание. Направи така, че институциите вече да не воюват. Има отношение към културата и изкуството. За тези години, когато беше президент, на всички лични празници на известни творци той е там. Това означава, че има отношение. Това е въпрос на възпитание, на знание, на интелигентност. За мен той е богата душевност. Зачита знанието и моженето на другите. Не е направил нито един провал. Съвсем човешки се среща с хората. Със Зорка Първанова са едно великолепно семейство, за показ и за пример. Не е изкуствено, не е показно. Те са си такива.

 

 

Ангел Марин:

Продължаваме достойно напред

Поля ТОМОВА
Мариана ДИМИТРОВА

Ще продължим достойно напред - това заяви при посещението си в Плевен и при многобройните си срещи в региона вицепрезидентът Ангел Марин. Той бе гост на изложението "Партнерс експо". След това се срещна с граждани в препълнената зала "Плевен". Разликата между нас и другите кандидати е нашата висока политическа култура, заяви ген. Марин. Точно тази култура не позволява да се отговаря на обидите и хулите, добави той. България е член на ЕС и благодарение на своя президент, каза Ангел Марин пред плевенчани. Той призна, че пред страната ни ще има трудности, но заяви и готовността на президентската институция да се справи с тях.

В зала "Плевен" ген. Марин се обърна специално към офицерите и сержантите от резерва. Човек не само трябва да иска от държавата, но и да помисли какво още може да даде, каза Ангел Марин. И подчерта, че президентските избори са изключително важни за България. Той сподели, че президентът Първанов получава навсякъде одобрение, защото по време на мандата си е доказал, че е обединител на нацията, че има социално мислене и е предвидим в своите действия държавник. "Ще продължим да проявяваме социална чувствителност, да предприемаме действия, които отговарят на очакванията на хората. Ще се вслушваме в основателната критика, но няма да отговаряме на нападките и хулите. Ще използваме натрупания опит при провеждане на вътрешната политика, с търсене на социален резултат, и при провеждане на балансирана външна политика. Ще продължим да работим за достойното европейско бъдеще на България", обеща пред плевенчани вицепрезидентът.

По-късно ген. Марин посети Пордим и разгледа музея в града. Той заяви пред гражданите, че в Пордим има честни и открити лица, хора, които здраво са стъпили на земята и знаят какво искат и могат. Вицепрезидентът благодари на жителите на Пордим за тяхната подкрепа и им пожела да запазят високия си дух.

След това Ангел Марин посети град Левски, където откри изцяло обновената реанимация в болницата и дари апарат перфузор на здравното заведение. Вицепрезидентът се срещна още с жителите на Червен бряг и Кнежа. Навсякъде хората изразиха подкрепата си към двойката Първанов - Марин с мотива, че искат да живеят достойно в сигурна България.

Нека да запазим едно нещо чисто за България - президентската институция - така вицепрезидентът Ангел Марин мотивира в Габрово нежеланието на президента Георги Първанов да участва в публични дебати с някои от претендентите за президентския стол. Заместникът на държавния глава бе в града на Рачо Ковача през тази седмица, за да се срещне с членове на инициативния комитет в подкрепа на президентската двойка.

Според Марин Георги Първанов би участвал в дебат за управлението на държавата, но не и за дребните неща, за които се заяждат някои политически среди.

Пред членове и симпатизанти на БСП и коалиционни партньори от ДПС ген. Марин направи анализ на поста вицепрезидент, който стои малко далече от интереса на медиите, но е изпълнен с много не само държавни, но и чисто човешки задължения.

Като човек, пряко ангажиран със съдбата на българите в чужбина, Ангел Марин заяви, че като бъде избран за втори мандат ще внесе нов Закон за българите в чужбина, тъй като настоящият е неработещ, въпреки че е приет още през 2001 г. "Не чувствам, че съм стигнал върха. Стремежът ми е да върша нещата още по-добре", заяви в Габрово Ангел Марин.