КОНФЛИКТИ


 

Найден Зеленогорски -

конфронтация с всички,

слаби нерви и гаф след гаф

 

 

Нараненото самолюбие е причина

за кметската война с Ивайло Атанасов

 

Безумната идея за възстановяване
на операта с ново име е скандална

 

Мая ПАСКОВА

Сред коктейла от скандали и конфликти, които крайно изнервеният плевенски кмет Найден Зеленогорски забърка напоследък, няма как да не споменем за войната с председателя на читалище "Съгласие" и шеф на Плевенската филхармония Ивайло Атанасов. Последният повод Зеленогорски да избухне в явен изблик на гняв и безсилие беше организираният без общинско участие национален конкурс за млади оперни певци на името на Гена Димитрова. Ден след откриванено на конкурса градоначалникът извади и пусна в публичното пространство писмо от дъщерята на оперната прима Милена Стойкова, което гласи: "Ние, от семейството на Гена Димитрова, държим на съхранението на нейната памет и изразяваме своето желание конкурсът да бъде проведен от общината в гр. Плевен. Съображенията ни за това са, че неоспоримият авторитет на тази институция би гарантирал провеждането и финансирането на конкурса в бъдеще". С копие до директора на Плевенска филхармония. По думите на Атанасов това писмо е пристигнало още юни месец. Защо още тогава загриженият за културата на града кмет не изпълни молбата на Милена Стойкова? И на какъв принцип реши, че щом патрон на събитието е министър Румен Петков, а този, който връчва наградите, е министърът на културата Стефан Данаилов, то следва, че конкурсът е политизиран.

Едно абсурдно

твърдение,

което огорчи и обиди както журито, така и лауреатите. Самата дъщеря на Гена Димитрова, която беше поканена на галаконцерта, отказа да коментира този скандал. Каза, че наградените млади оперни певци са много добри и им пожела успех. С писмо от 30 юни до председателя на постоянната комисия по култура и вероизповедания към общински съвет в Плевен Асен Антонов общината е информирана от Ивайло Атанасов за провеждането на националния конкурс и помолена, ако прецени, че събитието е достатъчно значимо за града, да гласува целева сума. Следва номера на банковата сметка, открита от председателя на организационния комитет Пламен Джуров. Мълчание. Остана да виси във въздуха несбъднатото желание на градоначалника да е автор на значими идеи и неговото име да краси всяко второ заглавие във вестниците.

Тактическите грешки на "най-успешния кмет" обаче не свършват дотук. След като се похвали пред журналистите каква хубава презентация за ново сметище е направил в Америка, колко нови магазина е отворил в Плевен и как безработицата е намаляла двойно, откакто той е кмет (като пропусна да спомене, че за последните 4 години най-малко 10 хиляди жители са напуснали града), започна да хленчи, че научава от пресата за посещенията на министри и висши магистрати, а него никой не го кани на срещите с тях. И му хрумна гениалната идея да покаже колко е велик и

да възобнови

Плевенската

опера,

като даде половината от средствата и сграда с предложение да носи името на Гена Димитрова. Предложението е изпратено до министър Стефан Данаилов с дата 29 септември (ден след откриването на гореспоменатия конкурс). Аргументът беше, че със закриването на операта преди 10 години Плевен губи голяма част от блясъка си, а естествено виновник за това е Ивайло Атанасов, тогава началник на отдел "Култура" в общината, който прокарва пилотен проект, оказал се по-късно неуспешен и губещ. Така патетично настроеният кмет Зеленогорски с грандоманските си идеи отново си вкара автогол. Защото първо предизвика недоволството на съпругата на Христо Бръмбаров, чието име е носела операта, Рени Бръмбарова, която каза: "Аз знам, че говоря от името на Гена. Тя не би допуснала такова нещо. Тя обожаваше маестрото си, направи името му известно в света. Толкова безумно много пари, сили и енергия предостави на неговата фондация, а сега ще ги противопоставяме. Та нали ще се обърне в гроба. Такава полемика е просто идиотска. Освен това се съмнявам, че вашият кмет ще намери толкова много пари, за да финансира такова нещо. Знам Бръмбаров, който беше безпорно голям фактор в държавата, колко се бореше за средства. Ще потърся и Светлин Русев за неговата позиция. Убедена съм, че ще се намеси".

Тази безумна идея ни накара да се разровим в "светлото" минало на кмета, за да си изясним някои подробности от

необяснимия

иначе конфликт с

Ивайло Атанасов.

През 1994 г. с Постановление №194 на МС се закрива Народна опера с филхармоничен оркестър "Христо Бръмбаров" и се създава Плевенска филхармония с открита оперна сцена "Христо Бръмбаров". Това става по предложение на Явор Димитров - в момента директор на Софийска филхармония, тогава шеф на Националния център за музика и танци. Ивайло Атанасов, по това време секретар на общината и началник на отдел "Култура", не отрича, че е стоял твърдо зад предложението. Защото от лошите показатели, обсъждани многократно на поредица от срещи в Министерство на културата по покана на министъра Ивайло Знеполски и в присъствието на кмета Александър Александров, Любомир Дяковски и Ивайло Атанасов, става ясно, че ако се продължава в този стил, трябва да бъде закрито всичко. С подписано споразумение от 1.02.1995 г. между общината и Плевенска филхармония се регламентират отношенията между филхармонията (изцяло на държавна издръжка) и специализираните артистични формации - хорова и балетна, финансирани от общината, за осъществяване на съвместна дейност за реализиране на музикално-сценични произведения на територията на община Плевен, страната и чужбина.

Факт е, че тогава Найден Зеленогорски е бил общински съветник и

един от отявле-

ните защитници

на идеята,

гласувал е "за". В началото на първия му мандат проектът все още е работел. И Плевен е имал своите оперни концерти. През втория си мандат обаче отрязва хора да работи за Плевенската филхармония. Сега същият кмет е решил да връща нещо, но кое? Няма хор, защото не изпълнява споразумението и не осигурява издръжката му, освен това отказва да преподпише договора. Държавата си изпълнява ангажимента и осигурява оркестъра на 100%, като филхармонията е единствената в страната не на смесено финансиране. Къде в тази ситуация е кметът? Балетът също е освободен. "Дори и да имахме хор и балет, за да организираме три постановки годишно, театърът трябва да работи три месеца само за нас. Тогава нямаше толкова гостуващи трупи и толкова собствени постановки на театъра, включително куклените. Достатъчно е кметът да си изпълни ангажимента и да даде, т. е. общинският съвет да гласува целеви суми, да стикова нещата с театъра или да построи специална нова сграда, няма проблем. Дори и да намери обаче повече от половин милион - половината от нужната сума за издръжка на опера, в Плевен няма пазар. Сериозни средства са необходими само за издръжката на хор от 40 човека, със заплата от 300 лв., умножено по 12 месеца. От тук нататък започват истинските разходи - за костюми, които не могат да се импровизират, защото операта е консервативно изкуство и има правила. Сграда - откъде, откъде хористи, балетисти, диригенти. Дори Софийската опера не може да намери солисти, а вика от Сърбия и Румъния. Нашите кадри бягат в чужбина. Друг е въпросът с публиката, защото градът отпреди 10 години е намалял наполовина. Меломанската публика е максимум три салона, а една постановка струва поне 50 хил. лв.

Колко тогава трябва да струва билетът, за да не е на 100% загуба операта?", коментира Атанасов. И припомня кога всъщност се заражда конфликтът между него и Зеленогорски.

Една година след като е избран за кмет, градоначалникът е и член на читалищното настоятелство в "Съгласие". По повод 135-годишнината на читалището той изпраща трогателен поздравителен адрес: "Имам удоволствието да поднеса поздравления към всички творци, сътрудници и служители в този авторитетен културен институт с достойна позиция и принос в националния духовен живот..."Тук е нужно да се спомене, че във филхармонията по това време работят съпругата на Зеленогорски Лора, шуреят му Чавдар,

за който е създа-

дена нова длъжност -

помощник концерт-майстор, и тяхната леля, цигуларката Боряна Вълкова. През 2003 г. по време на Лауреатските дни си тръгва шуреят, в началото на 2004 г. си тръгва и съпругата на кмета. Ясно е, че конфликтът между Зеленогорски и Атанасов започва да ескалира точно от този момент. Трогателната семейна идилия е разрушена, читалището и филхармонията - ненужни. Авторитетното читалище губи блясъка си в очите на засегнатия градоначалник и съответно субсидиите му са отрязани.

Сагата с ходенето по мъките и по съдилищата за справедливото им разпределение, фактът, че читалищните служители са в неплатен отпуск, несъобразяването със съдебните решения и газенето на закона, сега няма да коментираме подробно. Ясно е, че мъжкото достойнство на Зеленогорски е наранено, но когато се говори за гражданска позиция и обществено значима дейност, не би трябвало личностните взаимоотношения и емоции да вземат превес. Това говори най-малкото за непрофесионализъм. А от цялата кал, в която кметът сам се потопи, той иска да се покаже велик и достоен и целият в бяло.

Едва ли ще успее...

 

 

Градоначалникът влезе в личен конфликт и с председателя на БСП

 

Поля ТОМОВА

Факт е, че напоследък градоначалникът Зеленогорски все по-често си изпуска нервите. От месеци насам кметът търси личен конфликт с председателя на БСП в Плевен Любомир Петков. Първата стъпка към това бе на скандалната сесия, на която се обсъжда първият кредит от 12,2 млн. лв. Тогава плевенският градоначалник публично заяви, че "тези млади момчета имат още много хляб да изядат, докато почнат да ме учат какво да правя", визирайки младия партиен лидер.

Последва конфликтът при посещението на президента Георги Първанов. Тогава Зеленогорски обяви, че за митинга пред театъра, който събра хиляди плевенчани на среща с държавния глава, няма разрешение. Истината е, че уведомление за мероприятието е подадено от предизборния щаб на Георги Първанов в същия ден, в 13,10 часа. По простата причина, че предишните два дни са почивни и тогава в общината, няма никого друг освен дежурния. Любомир Петков като председател на предизборния щаб е подписал констативен протокол без възражения. В декларация след това, подписана от предизборния щаб на президента Георги Първанов в Плевен, реакцията на кмета е наречена неадекватна. Щабът протестира остро срещу казаното от Зеленогорски, че в града е проведено незаконно мероприятие с участието на президента на България. "...Подобни подходи са преди всичко израз на безсилие и политическа злоба. Тази кампания не е място за избиване на политически комплекси и прояви на местен феодализъм. Още веднъж призоваваме за коректен тон в кампанията и се надяваме, че най-сетне ще спре употребата на местната власт за теснопартийни и лични цели. Освен липса на морал, този стил издава и липса на възможности", се казва в декларацията. Нека припомним, че на срещата с президента Първанов имаше няколко хиляди плевенчани. Предишния ден кандидатът на Найден Зеленогорски - Неделчо Беронов, не успя дори да напълни залата на театъра. Това е явно причината, вбесила градоначалника. След декларацията на общинския предизборен център той свикал пресконференция ("BG Север" естествено не бе уведомен), на която заявил, че ще се стигне до съд за клевета и поискал публично извинение от Любомир Петков. Това, че плевенският кмет обича да плаши със съд, е отдавна известно. Досега обаче като че ли стига само до заплахите. Пред малцината журналисти кметът отново се оплакал от поведението на Петков и казал "с цялото си уважение към президента и министъра на вътрешните работи", че хора като Любомир Петков са недостойни да представляват предизборните щабове по места. Следва акт срещу общинския предизборен щаб на стойност 250 лева, и съответно възражение от председателя Любомир Петков, в което се казва: "не считам, че случаят, за който е съставен акт, налага административно наказание. Подписах без възражение констативния протокол на 02.10. 2006 година, тъй като смятам, че наложените обстоятелства около организацията на срещата с президента на Република България Георги Първанов не позволиха на предизборния щаб да направи по-рано уведомлението до кмета на община Плевен, предвид двата предходни неработни дни. След подписване на констативния протокол писменото уведомление беше внесено незабавно в деловодството на община Плевен. Внасяйки писмено уведомление, общинският предизборен щаб на президента Георги Първанов показа, че не цели нарушаване на законите. Считам, че не е имало никакви пречки административното ръководство на община Плевен да приеме писменото уведомление. С изложеното дотук искам да подчертая, че актът за административно нарушение е крайна мярка, която не се налага да бъде приложена в конкретния случай".

Не може да не правят впечатление две неща. Първо - по времето, когато Зеленогорски разиграва спектакъла си, в Плевен министър Асен Гагаузов съобщава две изключителни новини - че магистрала "Хемус" ще минава близо до Плевен и че градът ще е център на зона за икономическо развитие. Защо градоначалникът подминава тези новини, а се занимава с дребните си скандалчета? Може би защото точно когато той беше депутат от СДС и когато имаше синьо правителство, Плевен изпадна извън борда. Затова сега Зеленогорски мълчи гузно, когато би трябвало да приветства тези две решения на правителството.

Не е за пренебрегване и друг въпрос - защо кметът не владее нервите си и влиза в конфликт с местния председател на БСП? Може би защото за пръв път от години градоначалникът се чувства не- комфортно, за пръв път от години има сериозен опонент. И то опонент, който се владее. Стара традиция е Найден Зеленогорски да използва ресурса си и да участва в кампании. Не само с това, че привиква цялата общинска администрация на партийни мероприятия. Крайно време е обаче да се научи да владее нервите си. Ще му трябват, ако иска да остане в политиката. А колкото до мераците да влезе в емисиите на CNN, това го оставяме без коментар.

 
Любомир Петков:

Общинският предизборен център е подал заявление във възможния за това момент. Аз и досега недоумявам защо от този случай трябва да се прави скандал. От моя страна трябва да кажа, че това е единственият случай в рамките на тази кампания, в който се занимаваме с личността Найден Зеленогорски. Мисля, че тук проблемът не е институционален, а личностен. Разбира се, не от моя страна. Намирам случая като повод по някакъв начин Найден Зеленогорски да "блесне" и да покаже присъствие, нещо, което кметът винаги е правил във всяка кампания. Това си е негово право, но и въпрос на морал и разбиране.

Мероприятието и предизборната среща на президента Първанов в Плевен протече по един нормален начин. Срещите му с хората по главните улици на града не предполагаха проблеми, нито пък нарушиха обществения ред. Недоумявам откъде са опасенията, че може да има безредици или нещо подобно.