ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


плевен
 
Джейсън Байк, мениджър на LS за Европа:

ТМТ е нашият най-добър партньор в България

 

Надежда ИВАНОВА

За мен е чест да видя новата база на ТМТ и трябва да споделя, че съм много впечатлен, изглежда като един централен офис на фирмата, категоричен беше Джесън Байк. Мениджърът на LS industrial systems за Европа беше за пръв път в България и посети базата на фирмата в Плевен. На пресконференция той изрази своето задоволство от съвместната работа и увереността си, че модерната база ще допринесе и за развитието на икономиката в региона. Разположена на три декара, новата сграда предлага повечето от артикулите в наличност, предназначени за бита и индустрията. Само за построяването на сградата са вложени над 800 хил. лв.

Ние също разчитаме, че с продуктите, които предлагат LS, ще ги представим добре на пазара, сподели от своя страна домакинът Анастас Балабанов, управител на ТМТ Елком ООД в Плевен. LS e новото име на LG - това е индустриалното производство на фирмата - главни разпределителни до 6300А подтабла и разпределителни до 630А табла, КИП и А, табла машини. Надявам се да развием и наложим марката на пазара и целта ни е да предложим добро обслужване и да посрещаме доволни клиенти, допълни Балабанов. ТМТ е най-добрият ни партньор в България, заяви Джейсън Байк. Корейският представител разказа за философията на фирмата, която избирала свой единствен представител след пробен период на работа и с други партньори. "Само цената на една стока не е важна, допълни той, на първо място е качеството, а след това партньорът. На път сме да сключим договор с ТМТ като единствен дистрибутор за страната и така да постигнем основната си цел - да намерим добър бизнес партньор и така да се опитаме да станем водеща фирма в България и да постигнем голям успех стъпка по стъпка. Надявам се аз и ТМТ да развием тази фирма и да наложим марката LS на пазара", каза Джейсън Байк.

ТМТ има осем представителства в страната - София, Плевен, Варна, Бургас, Габрово, като централният офис е в Пловдив. Повечето от тях са собственост на фирмата. Управителят на плевенската база Анастас Балабанов награди с мобилен телефон най-добрия клиент на фирмата - Мирослав Събев от Ел груп.

 

 

Откриха дом за възрастни хора в с. Горна Митрополия

 

Втори дом за възрастни хора в рамките на една година бе открит в Плевенска област. Социалното заведение е изградено в с. Горна Митрополия със средства на община Долна Митрополия, социално-икономическия фонд на социалното министерство и частни лица.

Областният управител на Плевен Цветко Цветков подкрепи идеята за построяването на подобни домове. Според него във всички по-големи селища в областта има неизползваеми сгради - общинска или държавна собственост, и те могат да се реновират или препроектират като социални заведения. Само в Плевенска област има над 85 000 възрастни хора, голяма част от тях са самотно живеещи, а други са с увреждания.

По думите на Цветков местните власти трябва да работят по проекти за изграждане на социални домове, тъй като в европейските фондове има достатъчно пари за този вид инвестиции. Губернаторът е установил, че банките имат готовност да кредитират тези проекти, а после средствата да се възстановят от фондовете на ЕС. "BG Север"

 

 

Нова премиера на балета при читалище "Съгласие"

 

На 23 октомври ще се състои премиерата на съвместната, пета поред, продукция между студиото за класически балет при балетната школа на читалище "Съгласие" и Плевенската филхармония - "Златното петле". Седем деца в два състава ще вземат участие в представлението. Поради спецификата на мюзикъла, която изисква освен танц още пеене и говорене, на малките актьори са помагали певицата Румяна Динолова и актьорите от драматичния театър Мариета Калъпова и Христо Домусчиев. Диригент отново е Славей Тинчев, а художествен ръководител Маня Николова.

Това представление е правено преди 8 години под режисурата и постановката на Светлана Атанасова. Сега само е възстановено. Но организаторите се надяват, че ще бъде много интересно и забавно за всички малки зрители. Диригентът Славей Тинчев изрази радостта си от работата си с децата. Защото това е една възможност те да бъдат потопени, приобщени към една по-различна музика, която е колкото сериозна, толкова и лесно възприемчива. Чалгализацията е най-пагубното явление, което ни залива ежедневно, а децата трябва да имат и друга алтернатива за слушане, убедени са и музикантите, и актьорите. "BG Север"

 

 

Шестима задържани с дрога

 

Със задържане на трима младежи приключи организираната в началото на седмицата полицейска акция срещу наркоразпространението в Плевен, съобщават от пресцентъра на ОДП. Патрулиращи полицаи от Второ РПУ са задържали около 11,00 ч. на 9 октомври 23-годишен плевенчанин с 26 дози хероин. Общото количество на иззетия наркотик е 1,7 г. Прахообразното вещество било увито в полиетиленови топчета и приготвено за продажба. Младежът е познат на органите на реда. Задържан е за 24 часа.

Часове по-късно в плевенския комплекс Дружба до жилищен блок са заловени с хероин още двама младежи. Около 16,00 ч. криминалистите спрели за проверка 21-годишен от село Долни Луковит и 23-годишен столичанин. Изненадани от полицаите, младежите изхвърлили на земята две пакетчета. Установило се, че в тях е увит хероин. Полиетиленовите топчета са иззети за експертиза. Лицата са задържани за 24 часа в полицейското управление. Материалите по случаите са докладвани в прокуратурата. Образувани са дознания.

Ден по-късно, на 10 октомври, за притежаване на наркотици е задържан 22-годишен плевенчанин. При претърсване на дома му в Плевен на улица Гренедерска служители от Първо РПУ открили 2 полиетиленови плика, пълни с канабис. Дрогата е иззета за допълнителни експертизи. Младежът е с криминални престъпления. "BG Север"

 

 

монтана

 

Намериха костите на мъж, изчезнал преди 16 месеца

 

Ловци, стреляли по дивеч в местността "Карачица" край монтанското село Смоляновци, са попаднали на останки от човешки труп, разпръснати на площ от 40 м. При последвалото претърсване на района авджиите намерили лична карта и шофьорска книжка на името на 35-годишния Герасим Николов Герасимов от с. Сталийска махала, община Лом.

След идентификация с ДНК-тест е установено, че костите са на младия мъж. Справка в полицейската дирекция в Монтана показала, че Герасим Николов е изчезнал на 01.06.2005 г. при копаене на нива в района на с. Буковец в община Брусарци, а два дни по-късно е бил обявен за общонационално издирване. Останките са намерени на 25 - 30 км от мястото на изчезването на Герасимов, уточниха полицаите. Те нямаха обяснение как човекът е стигнал до района на Смоляновци."BG Север"

 

 

Свлачище тръгна от планината към Чипровци

 

Свлачище тръгна от склоновете на Стара планина към квартал "Новия квартал" в Чипровци, съобщиха от местната община. Бавно надолу пълзят 150 декара земна маса. По земята над квартала са се образували големи пукнатини, те вече са на няколко метра от първите къщи. Някои от стопаните са напуснали домовете си, подхваналите ново строителство пък са го спрели. Свлачището повлече и далекопровод, който попада в обсега му.

Община Чипровци е получила 30 000 лв. от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Направени са дълбоки сондажи, при които е установено, че причина за свличането на земни маси от планината към Чипровци е пясъчен слой на дълбочина 20 метра, по който горната земя се плъзга. В момента община Чипровци готви проект за укрепване на склона, за който ще трябват 300 000 лв., съобщи кметът Иван Марков."BG Север"

 

Разкриха роми, продали ваучерите си за отопление

 

13 социално слаби от ромските квартали на Монтана "Кошарник" и "Огоста" са разкрити, че са продали въглищата и дървата, получени от държавата безплатно за отопление през зимата, съобщиха от Областната дирекция за социално подпомагане. Нарушителите са лишени от право на подпомагане с твърдо гориво за една година.

Тарикатите били хванати, след като мобилни групи от социални работници тръгнали да проверяват по домовете дали раздадените помощи в цепеници и кюмюр са в наличност или ги няма.

През тази есен право на подпомагане с дърва и въглища за отопление са получили 13 650 домакинства от област Монтана. Те са с 10 на сто по-малко в сравнение с миналата година. 35 на сто от получилите право на подпомагане вече са реализирали своите ваучери, уточниха от социалната дирекция в Монтана."BG Север"

 

 

ловеч

 

Кметствата сами ще участват в националната програма за заетост

 

Община Ловеч предостави права на кметствата си да участват със собствени проекти в националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" за следващата година, реши общинският съвет. Кметовете ще бъдат страна по договора с Агенцията по заетостта за наемане на безработни лица. Мотивите на общината са, че не е удачно проектопредложенията на кметствата да бъдат включвани в общия пакет проекти, тъй като кратките срокове за разработване на предложенията не дават възможност да бъдат прецизирани нуждите на всяко селище.

С промяната в условията за кандидатстване кметствата сами могат да бъдат работодатели. Това ще подобри качеството на проектите и ще помогне кметствата да решат някои от своите комунално-битови проблеми, тъй като досега бройките за този вид дейности са били пренасочвани за социални, детски заведения и кметските наместничества. Другото предимство ще е, че няма да се налага коригиране на сроковете и времевите графици на всички обекти в общината, ако някое от кметствата не спази тези на своя проект. "BG Север"

 

 

Отложиха делото за конфискация на незаконно придобито имущество

 

На 9 октомври тази година Ловешкият окръжен съд отложи за 22 януари догодина първото в страната дело за отнемане на незаконно придобито имущество. Мотивът на съдията бе, че в документите по обвинението е посочен грешно кадастралният номер на една от бензиностанциите на обвиняемия Иван Краев от Троян. Вместо бензиностанцията "Йоана" на входа на планинския град в документацията е посочен номерът на другата. Според съдията това може да засегне интересите на трети лица, затова грешката трябва да бъде отстранена в тримесечен срок, колкото позволява процедурата по закон.

Делото срещу Краев е първото подобно в страната, съобщиха преди месец от Комисията за установяване на незаконно имущество. Иван Краев трябва да докаже произхода на 103 500 лв., колкото е размерът на вложените за строежа на бензиностанцията пари. По информация от Ловешката окръжна прокуратура Краев има вече една влязла в сила присъда за длъжностно присвояване за 17 куб. бетон от местния бетонов възел.

"BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Неизвестно МПС прегази англичанин

 

Труп на 63-годишен мъж бе открит в центъра на Велико Търново на 10 октомври сутринта. В последствие бе установено, че това е английски гражданин, който е бил без документи за самоличност, със 700 лв. в джоба. Мъжът имал множество разкъсно-контузни рани в слепоочно-теменната област и в долната част на лицето, както и множество фрактури по тялото и крайниците.

Англичанинът е намерен мъртъв от таксиметров шофьор. Очевидци на инцидента са най-вероятно негови колеги, които имат стоянка близо до мястото на произшествието. От събраните до момента данни е установено, че смъртта му е причинена от неизвестно моторно превозно средство, напуснало мястото на произшествието. Предполага се, че англичанинът е бил блъснат и прегазен, а водача на МПС-то убиец е избягал. Тепърва ще се установяват повече потробности по случая. Образувано е дознание, а материалите са докладвани в прокуратурата. "BG Север"

 

Разпространиха вестник "Атака" с пречупен кръст и образа на Хитлер

 

Пречупен кръст и образът на Хитлер в статия под надслов Там, дето кипи борбата можеха да се видят във Велико Търново чрез вестник Атака, който бе разпространен в града. Над 1 000 бройки от нацисткия вестник бяха разхвърляни само в квартал Триъгълника в старата столица. Изданието с главен редактор Христо Кунчев, е от март 1933 г. и е било боен орган на национал-социалистите в Българияпод девиза За потиснатите - срещу насилниците. До главата на вестника има щампа с надпис "Поздрави от Волен. Вампирите на България, Нашият триумфален марш, "Комунистите - пъдари на еврейския капитал, Еврейският вампир - Маркс - Мордоха, Акулите глътнаха 2 милиарда лева и др. заглавия можеха да се прочетат във вестника. "BG Север"

 

Осъдиха убийците на 81-годишен дядо

 

Великотърновски окръжен (ВТОС) съд призна за виновни 29-годишния Мирослав Максимов и непълнолетните Станислав и Асен Асенови за това, че на 18 февруари 2004 г. в с. Червена, Свищовско, в съучастие откраднали 14 лв. от Велко Иванов (81 г.) и го убили. Те му нанесли жесток побой с лопата, дървен прът и дървена летва. Вследствие на ударите възрастният човек починал.

Темида присъди на Максимов затвор от 20 години при усилено строг режим. Станислав е осъден на осем години лишаване от свобода при строг режим, а Асен на пет години затвор при общ режим. ВТОС наложи и парична глоба на тримата младежи, които солидарно трябва да заплатят на близките на убития общо 120 000 лв. неимуществени и 1 000 лв. имуществени вреди. Присъдата на ВТОС подлежи на обжалване пред ВТАС в 15-дневен срок."BG Север"

 

Осигуряват 460 урни в старата столица

 

460 са предвидените урни за 411-те избирателни секции на територията на област Велико Търново. Броят им е съобразен с този на секциите, като е предвиден и резерв. Кутиите вече са доставени и разпределени между общините в региона. За първи път те са прозрачни и са с размери 60/40/40 см. За тях са предвидени два броя самозалепващи ленти за запечатването им в изборния ден. Областната администрация във В. Търново изпълни задължението си по отношение на получаването, съхраняването и разпределението на кутиите за гласуване в изборния ден. Изпълнител на поръчката за изработването на урните за гласуване е фирма "Андреа БГ", чийто е и ангажиментът за доставянето на кутиите в областните администрации. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Зорка Първанова пристига в Дряново заради "отговорното родителство"

 

Първата дама на България Зорка Първанова ще открие следващата седмица в Дряново национална среща на тема "Отговорно родителство, репродуктивно здраве и майчинство", стана ясно от зам.-областния управител на Габровска област Дария Съчкова, която е официалният домакин на форума. Инициативата е на Демократичния съюз на жените и лично на социалния министър Емилия Масларова, която е председател на Управителния съвет на ДСЖ, а Зорка Първанова е патрон на форума.

Със свои доклади по темата "Отговорно родителство, репродуктивно здраве и майчинство" ще участват експерти от министерствата на труда и здравеопазването, представители на неправителствени организации.

Ще се включат още преподаватели от Старозагорския университет по медицина и от Великотърновския университет.

По време на форума ще бъде дискутирана и темата за "Жените срещу рака". В тази връзка в началото на месеца стартира кампанията, осигуряваща безплатни прегледи за жените "Подвижен мамограф", пак под патронажа на Зорка Първанова. Очаква се форумът да излезе с решение за нова нормативна наредба или нов текст за превенция на рака при жените. Неговата същност ще бъде държавата да поеме част от финансирането на превантивната дейност за борба с рака на гърдата при жените."BG Север"

 

126 000 са бюлетините за региона

 

126 000 са бюлетините за Габровска област за предстоящите президентски избори. Преди ден те пристигнаха в града на Рачо Ковача под засилена полицейска охрана. Бюлетините веднага са разпределени за четирите общини в областта, стана ясно от главният секретар на областната управа в Габрово Никола Бороджиев. Община Габрово получи 67 000 бюлетини, Севлиево - 36 000, Дряново - 10 000 и Трявна 13 000. Изборните урни също са доставени.

От шефката на Районната избирателна комисия в Габрово Иванка Баева се разбра, че обучението на секционните избиратели в областта ще се проведе на 16, 17 и 18 октомври. За габровци датата е 18 октомври. "BG Север"

 

Ремонтират хотела в "Етъра"

 

400 хил. лв. задели община Габрово за пълно обновяване на хотела в Архитектурно-етнографския комплекс "Етър". Реконструкцията ще започне през зимните месеци. Освен освежаването ще бъде подменена част от елинсталацията, настилките, баните в хотела изцяло ще се реконструират, отоплителната инсталация ще се подмени с нов котел. Хотелът трябва да добие много приличен вид за категорията си, категоричен е габровският градоначалник.

Хотелът ще се ремонтира с общински средства, ако те не стигнат, има готовност за допълнително финансиране, увери той."BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Георги Иванов:

И на Марс ще стъпи човешки крак

 

И най-смелите мечти на човека се сбъдват, заяви във Враца първият български космонавт-изследовател Георги Иванов, който се срещна с врачанската общественост по повод 50-годишнината от началото на космическата ера. "Когато Юрий Гагарин, първият земен човек проникна в Космоса, всички бяхме изненадани. Тогава бях пилот и дори в авиацията никой не предполагаше, че до края на XX в. човек може да излети в Космоса. Само 18 години по-късно, на 10 април 1979 г. ние с Николай Рукавишников, стартирахме на Съюз-33. С това България зае шесто място в усвояването на Космоса и трето място на страна-производител на храна за Космоса, която се използва и досега", сподели Иванов.

Пред врачани той разказа подробности от пребиваването си в космоса, спомни си критичната ситуация, в която малко преди скачването към станцията "Салют" един от двигателите на кораба изключил. "Сега погледите са отправени към база на Луната и полети до Марс, въпреки че до тази планета курсът изглежда все още невъзможен, тъй като за да се стигне до нея със сегашните космически кораби трябва година и половина само в едната посока. Досега най-продължителният полет в Космоса е до една година. Но техническите възможности са безпределни и аз съм сигурен, че и на Марс ще стъпи човешки крак", каза в заключение първият български космонавт. "BG Север"

 

 

АЕЦ "Козлодуй" получи лицензия за обучение

 

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ "Козлодуй" лицензия за извършване на специализирано обучение за дейности в ядрени съоръжения, съобщиха от информационния център. Разрешението включва обучение за дейности в ядрени съоръжения, свързани с осигуряването и контрола на ядрената безопасност и радиационната защита. То ще завърши с издаване на удостоверения за работа с източници на йонизиращи лъчения.

Курсът се провежда в Учебно-тренировъчния център на атомната електроцентрала. "BG Север"

 

Прокуратурата сезирана за опасните сгради

 

Областният управител на Враца Антонио Георгиев отправи писмена молба до Окръжната прокуратура, Районната дирекция по надзор и строителен контрол и Службата по кадастър да съдействат за по-бързото решаване на проблема с опасните сгради в населените места, съобщиха от пресслужбата. Над 540 са потенциално опасните сгради на територията на Врачанска област. Фрапиращ е случаят в малката община Борован, където пред срутване и опасни за хората са 234 постройки. В друга неголяма община, Роман са 62, във Враца - 43, в Оряхово - 39, Мездра - 38, Козлодуй - 37, в Мизия - 32. Постройките са описани и картотекирани, като е установено, че голяма част от тях са частни, по-малко - общински и държавни.

Според областния управител проблемът, който възпира разрушаването на най-опасните сгради, е липсата на яснота за наследници и съсобственици. Някои процедури по обжалване на заповеди за събаряне се бавят в съда с години. "BG Север"