ШАРЕНО


 
 Happy birthday!

 

Митьо Пищова и “Мастило” на рождения ден на балет “Angel”

 

С денс и тостове плевенската формация отпразнува една година

 

Мая ПАСКОВА

Дискотека "Бижу" беше взривена от шумно парти с много денс, тостове с целувки и визуални изненади за всички гости преди броени дни. Поводът беше първият рожден ден на модерната балетна формация "Angel", която въпреки еуфорията около празника не пропусна да позабавлява всички присъстващи с невероятните си изпълнения. Десетте пластични момичета със своята ръководителка и мениджър Деница показаха оригинална хореография, младежки чар и артистична техника, като нажежиха докрай атмосферата в дискотеката. Танцът, направен по парче на Десо от "Мастило" и подарен специално за рождения ден на балета, беше решен в своебразен диалог с момчетата от брейк формация "Ефект". Тийнейджърите кършеха тела под ритъма на музиката и взривяваха допълнително емоциите на гостите, които несъмнено бяха доволни от случващото се пред тях. За доброто настроение допринасяше и професионализма на гост-диджея Bobo от софийския клуб "Червило", специално поканен за празника на "Angel".

Сред многобройните гости и приятели на партито нямаше как да не бъдат забелязани момчетата от група "Мастило", Колумбиеца с приятелката си Албена и еднакво видният отвсякъде търновски плейбой Митьо Пищова, поглъщащ с поглед красивите момичета и настроен дружелюбно към всички, желаещи снимка с него. Независимо дали е крехка танцьорка или мускулест бодигард.

За своята бебешка възраст от една годинка съставът на балета се е променял, но основното изискване към момичетата е визия и пластика. Освен че продължават да работят с клуб "Канапе" и дискотека "Бижу", тийнейджърките трупат професионални успехи и в телевизията. Два нови клипа на Татяна и Таня Боева с тяхното очарователно участие предстоят да излязат на екран. Цяло лято са вихрели страстите на туристите и по Черноморието. Танцуват както с хореография, така и фриденс. Важното е да има емоция, настроение и купон...

 

 

Великотърновският Казанова специално за "BG Север":

 

Тук жените са най-расови и палави

 

- По какъв повод сте в Плевен?

- Поканен бях на рождения ден на балет "Енджъл".

- Какви са впечатленията ви от града?

- Готини, тарикати хора, умни хора, богати хора и най-хубавите жени, най-расовите, най-палавите.

- Някаква тръпка имате ли тук?

- Мима естествено, тя ме и покани да дойда.

- След "Вип брадър" промени ли се отношението на хората към вас?

- Те винаги са ме обичали, винаги съм ги забавлявал. Само отношението на жените се промени, че по-малко знаеха колко съм надарен, сега повечето вече знаят.

- Повече ли станаха фенките?

- Да, те обичат такива неща.

- Бройките в списъка сега са...

- 2 928, последната е в Плевен, от снощи.

 

 

РЕКОРД

 

Журналист набра 4 040 грозда от една асма

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Журналистът и собственик на фотостудио в центъра на Враца Борис Врачовски набра от асмата в згориградската си къща 4 040 грозда. Добивът е с 1 000 грозда повече от миналата година и е рекорден в 13-годишния живот на лозата, заела половината от двора, похвали се сайбията. Берекетът щял да бъде още по-добър, ако не били хилядите пчели, оси и косове, изсмукали над 400 грозда.

Врачовски сам посадил лозата, като решил да си направи експеримент от дивачката, която му дал съседът. Той му казал: тя не ще пръскане, само я режеш наесен и после береш грозде. Дори няма сорт. Гроздовете са дребни, винени, и сладки. За такава захарност - 21 - 22 градуса, лозарите само могат да мечтаят, твърди Врачовски. От този добив ще направи най-малко триста литра вино. Чисто, без захар и вода. Тежко, червено и дъхаво, с аромат на нещо диво и слънчево, обяснява мераклията.

Наричам го така, защото просторният двор е истинска ботаническа градина с редки видове растителност. Много плод са дали тази година и боровинковото дърво, капината, малините, доматите. Сред новите насаждения са лешник, бамбук, дрен и американски боровинки. Всичко се напоява постоянно над и под земята. Водата е отбита от минаващия покрай къщата приток на р. Лева - Десна. Семейството я ползва на воля за напояване, в бита и за пиене. Тя ще завърти турбината и на бъдещата ВЕЦ, за която Врачовски вече е изкопал 70-метров канал с изравнител и е прокарал 200-метров напорен водопровод с денивилация 15 метра. "Тук е имало повече от 20 воденици, значи могат да се направят толкова малки централи, стига да има мераклии. Изчислих, че една малка ВЕЦ ще ми излезе много по-евтино, отколкото стотиците левове, които плащам за осветление и отопление на къщата", каза Врачовски и допълни, че няма как да му сложат водомер на реката.

Под лозата е разположен етнографският музей, събрал спомените от бащиния дом в с. Борован - вериги за огнище, дървен съд за разнасяне на боза, букаи за кон, ярема, в който са впрягани воловете, конско седло, цедилник, маминия чакрък и стан, трикракото столче на баба му. Тук са карбидните лампи на згориградските миньори. До тях войнишка руска каска и артилерийска гилза. И много дървени стволове, ботури, както ги нарича Врачовски, в най-причудливи форми, събирани в Балкана. На лично място е мис Ботур, до нея е Баровец, после Умника - с много гънки, Цветарник. Всички чешми също са от ствол на дърво. Природата ги е изваяла, на човека остава само да ги намери и да ги вплете в живота си така, че да му носят радост, казва Врачовски.

 

 

Свищов

 

Дама печели конкурс за домашно вино

 

Кремена КРУМОВА

Жена опроверга всеобщото схващане, че мъжете са най-добри познавачи на тайните на напитката на боговете. Дама стана носител на приза за най-добър винопроизводител на традиционите есенни празници "Свищовски лозници" 2006. Веселина Спасова сложи "колегите" си в малкия си джоб, като зае първо място в конкурса за най-добро домашно червено вино, проведен в Свищов. Шампионката и нейните подгласници Йордан Енчев и Иван Георгиев получиха от кмета Станислав Благов предметни награди, осигурени от общината и "Винпром - Свищов" АД.