СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 40 (21 - 27 ноември 2014 г.)


 

 

Време за писане ще представи поетесата Христина Комаревска

 

Седмият й лиричен сборник съдържа около 80 нови стихотворения

 

Мая ПАСКОВА

Седма подред поетична книга издаде поетесата Христина Комаревска. "Време за писане" съдържа около 80 нови стихотворения. За пореден път авторката използва за илюстрация творби на Салвадор Дали, които са своеобразен преход между разделите в книгата. Самата тя е цветна - като едно малко бижу, което да се подари на любим човек. Стиховете са нови, темите в тях - вечни: за смисъла на мирозданието, за любовта. Има ли време за писане? "Да, отговаря авторката. - Истинският творец го усеща, всеки по своему. Дали е като пърхане на пеперуди в корема, от което ти се подкосяват краката и трябва да споделиш? Или е амбиция да забъркваш в словесното гърне микстури като алхимик, открил формулата на философския камък? Или пък е умора, светла тъга, която диктува думите, стипчиво-горчиви, и на бавен каданс виждаме стъпките си във времето..."

Кога е нейното време за писане? Когато стиховете я намерят, казва Комаревска. Просто творческият бяс я връхлита. И изпитва огромно облекчение, че най-после се е отървала, написвайки вдъхновеното от него. Старае се да бъде кратка, да бъдат сгъстени емоциите, но разбираеми. "Всеки търси своя стил и иска да разчупи парадигмата, да бъде себе си. Но и трябва да се познава книжовният език до съвършенство, за да могат да се поберат емоциите в стих. Поезията ме обича много. Не чакам хвалби, далеч съм от тези ексхибиционистични превъртания и взимане на сериозно. Мисля, че друг е смисълът на поезията - тя е тайнство и храм", споделя авторката.

Представянето ще бъде на 27 ноември в ХГ "Дарение на Светлин Русев". Даниела Димитрова - изпълнителен директор на Сдружение "Плевенски обществен фонд Читалища", ще рецитира стихове. На пианото ще бъде Силвия Михова, преподавател в НУИ "П. Пипков". Встъпителните думи ще са от колежката й по перо Вера Стефанова. Да бъде среща на хора, които наистина искат да се откъснат от бита поне за час, се надява Христина Комаревска.

Книгата е финансирана по проект към община Плевен от Раздел 3 на Културния календар и с подкрепата на Съюза на българските журналисти.

Христина Петкова Комаревска живее и работи в Плевен. Завършила е Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Работила е като репортер и редактор във вестници, издателска къща и телевизия. Автор е на поетичните книги "Горчиво колендро" - 1998 г., ИК"Фотон", "Забранено за влъхви", ИК "Фотон" - 2000 г., "Жива вода", ИК "Фотон" - 2004 г., "Боси пилигрими", ИК "Фотон" - 2007 г., "Душа назаем", ИК"Фотон" - 2010 г., "Шепот на раковина" - 2013 г.

Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител е на наградата на СБП "Дора Габе", на община Плевен за книга "Рена Попова" и на други награди от национални и международни литературни конкурси. Превеждана е на чужди езици в сборници и алманаси.


 

Звъника празнува 30-и рожден ден

 

Големият юбилеен концерт ще бъде на 23 декември, сн. архив

Вяра ЦЕНОВА

В края на годината детският хор "Звъника" при Центъра за работа с деца ще отбележи 30 години от своето създаване. Вече започнаха усилените съботно-неделни репетиции за тържеството, съобщи ръководителката и диригент на хора Ваня Делийска. Колко участници са преминали през формацията за това време, Делийска не може да изброи. Въпреки че в хора текущество няма и до днес - който веднъж започне да пее в "Звъника", остава в него до завършването на средното си обрадование, каквато е пределната възраст за хористите. Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от прояви. Първата от тях е ретроспективна фотоизложба под наслов "30 години в кадри". Тя ще бъде открита на 19 декември. Нетрадиционен концерт с бивши солисти на хора ще зарадва плевенската публика на 22 декември. В зала "Катя Попова" ще прозвучат изпълненията на Василена Серафимова - перкусии, и Дора Делийска - пиано. Двете изпълнителки ще пристигнат от Париж и от Виена специално за участието си в концерта. Финалната проява - големият юбилеен концерт, ще бъде следващата вечер - 23 декември, в ДКТ "Иван Радоев".

Репертоарът ще бъде интересен, но засега диригентът Ваня Делийска предпочита да го запази в тайна. Има и текст за специална песен по повод годишнината, но не се знае дали времето ще стигне да бъде представена в пълния си блясък.


 

Длъжници сме към паметта на Девета плевенска дивизия

 

Александър ЦАНЕВ

В този дух премина срещата във Военния клуб между обществеността и автора на военно-историческите книги "Бойно охранение" и "Атентаторът" - младия писател Ивелин Първанов. Заслугата за това събитие е на Ваня Русева от клуба, а подобни не са чести на плевенска земя.

Интересът бе налице. След обстойно историческо експозе на писателя към главните теми беше хвърлена обилна светлина върху драматичните събития на Югоизточния фронт на Първата световна война и себеотрицанието на бойците от Девета плевенска дивизия, както и върху едно от последствията от войната - атентата срещу Александър Първи Карагеоргиевич в Марсилия на 9 октомври 1934 година.

И ето, възникна основният въпрос: защо днес на територията на общината няма подобаващ скулптурен ансамбъл, посветен на тази героична наша дивизия? В ново време се изредиха неколцина градоначалници и екипите им. Ако в тоталитарното време подобен проект би срещнал редица препятствия от друго естество, то е съвсем необяснимо това равнодушие сред управниците, а въпросът за осъществяване на начинанието, макар и не особено настоятелно, неведнъж е бил повдиган. А къде е и персоналната инициативност?

Толкова малко се знае, а то ще рече и почти нищо, и за личността на Владо Черноземски, екзекуторът на сръбския - според ВМРО монарх асимилатор на българщината - крал Александър I от династията на Карагеоргиевичите. Този акт в Марсилия наистина никак не е повлиял върху историята ни, защото е организиран от чужденци, но понеже Черноземски е българин, останала е пикантността да го наричаме наред с още други, Атентатът на 20-я век.

В историята, която си служи изключително с факти, не веднъж е имало място и за повелителното "ако". Какво би станало, ако... Как би завършила една война, ако... Днес ако някой би се заел, и то съвсем уместно, да отдели време и средства, а защо не и чрез доброволни пожертвования, за да увековечим бойните заслуги на пехотинците от Девета дивизия, както се изразява авторът в "Бойно охранение": "Ако имахме още две такива като плевенската, то Солун, бил винаги през войните "ничий", но с внушителна българска диаспора, може би днес щеше да е град в пределите на родината". От тази хипотеза - реалистична или патриотично-сантиментална, не ни ли обзема една особено вълнуваща местна гордост? Като знаем с колко малко неща можем да се гордеем в това днешно негероично време.


 

Изложба в библиотеката разкрива коя е авторката на мумините

 

 

Експозицията ще остане в Арт залата до 2 декември, сн. авторът

Мая ГЕОРГИЕВА

До 2 декември 2014 г. в Арт зала на Регионална библиотека "Христо Смирненски" - Плевен, ще бъде експонирана изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Туве Янсон (1914 - 2001 г.). Експозицията представя внушителната кариера на финландката като художник, илюстратор, карикатурист, създател и автор на мумините и техните приключения. Изложбата "Туве Янсон - живот и творчество" се организира съвместно от Регионалната библиотека и посолството на Финландия в България.

Снимковият материал обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те години, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в. Специално място е отделено на мумините - литературните герои, които Туве Янсон създава и които й носят световна слава и любов.

За живота и творчеството на авторката, добила световна известност с литературните си герои мумините, разказа на откриването на изложбата Таня Грен, съветник във финландското посолството, което е инициатор за създаването на експозицията. Гости на събитието бяха общински съветници, зам.-кметът Стефан Петков и директорът на отдел "Култура и образование" Соня Маринова, гости от община Долни Дъбник, директори на културни институти, читатели на библиотеката.


 

Нови заглавия в книжарници ГРАММА"

 

Малки спомени за големия Парцалев

Звезделин Минков

"... Беше мразовита февруарска нощ. Зъзнех край стоянката на такситата в центъра на София срещу Народното събрание, до Опашката на Коня, и пристъпвах от крак на крак. Минутите бавно се търкаляха, но такси така и не се появяваше.

Изведнъж ме осени една шантава идея.

Приближих се до стоянката и натиснах копчето за връзка с дежурния оператор.

След няколко секунди се чу сънен женски глас: "Моляааа?!"

Аз си преправих гласа и рекох: "А бе моля ви се, пратете ми едно такси на жълтите павета, че ми замръзна джигера! Утре няма да имам глас в театъра!!!" Жената отсреща мигом се събуди: "Ооо, другарю Парцалев, веднага ви познах! Стойте там! Веднага ви пращам кола! До две минути ще е при вас!!!"

Ако тази случка те е заинтригувала, значи ще прочетеш цялото повествование на един дъх!

 

Дора Брюдер

Патрик Модиано

В един стар брой на в. "Пари Соар" от 1941 г. Модиано открива, че се издирва петнайсетгодишната Дора Брюдер, изчезнала след поредица от бягства от къщи. Писателят предприема разследване, анализира откритите данни, включително официални документи от онова време, и тръгва по следите на младата еврейка, с която по странен начин се идентифицира. Търсейки Дора, Модиано търси и собствения са баща, който през тези години също се укрива в Париж.

 

 

върни се в НАЧАЛО