СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО

               Брой 40 (21  - 27 ноември 2014 г.)


 

Пет пъти се е увеличил броят на децата със СОП за 8 години

 

Близо 600 са вече малчуганите в областта, нуждаещи се от специални грижи

 

В Ресурсния център всяка година се изготвят индивидуални програми за обучение, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

За 8 години пет пъти се е увеличил броят на децата със специални образователни потребности (СОП) в област Плевен, съобщи Силвия Николова - директор на Ресурсния център. Той е създаден през 2006 година. Тогава децата са били 114, а днес са 569. Имаме и още двайсетина, които ще включваме допълнително, затова можем да кажем, че са близо 600, обобщава още Николова и пояснява, че става дума за деца с определени дефицити, с интелектуална недостатъчност, с физически увреждания, с аутизъм, хиперактивност - деца, които страдат от заболяване, което не им позволява да се справят с материала за съответния клас и се налага да работят по индивидуална програма. Изготвя им се всяка учебна година и е съобразена с техните възможности.

"Малчуганите със СОП ходят и на училище заедно с връстниците си, защото идеята е да не растат изолирани и да не се чувстват различни. Но с тях работят допълнително и специалисти - логопеди, психолози, ресурсни учители", коментира Силвия Николова.

Те се нуждаят от допълнителна или различна помощ от тази, която се дава на други деца на същата възраст. Въпреки че не учат това, което учат техните съученици, те не повтарят класа. Някои от тях се нуждаят от постоянна грижа. Родителите им стават социални асистенти и ги придружават навсякъде.

Според Николова тези деца няма да бъдат дискриминирани, ако

правилно е подходено към тях - ако е обяснено на съучениците им какво им е и защо при тях нещата се случват трудно. Определено за тези 8 години хората започнаха да ги приемат, но процесът е бавен, твърди още тя. Шефката на Ресурсния център не скри, че има и случаи, в които родители не желаят да признаят, че детето им има нужда от допълнителна помощ. Въпреки това повечето деца със СОП са обхванати. "Благодарни сме, когато това осъзнаване е рано и стане навреме. Колкото по-рано, толкова по-добре. По-бързо се постига и резултат. Разбира се, зависи и от диагнозата. Ако тя е тежка, не може да се очаква кой знае какъв резултат, трябва системна и продължителна работа".

Както в повечето сфери на образованието, така и в тази проблемни са ромите. При тях нещата или не се случват, или трудно стават, първо защото не знаят добре български език. Второ, защото не ходят редовно на училище. И трето, защото "има родители, които не могат да си напишат името, не можем да очакваме от тях да искат децата им да знаят повече", твърди още Николова.


 

Еколози заселиха Дунав край Белене с 10 000 чиги

 

 

Есетровите рибки бяха пуснати във водата на няколко етапа, сн. WWF - България

Ангел АТАНАСОВ

Над 10 000 малки чиги пуснаха в Дунав край остров Персин еколози от неправителствената организация на WWF (Световен фонд за дивата природа - б. а.) в България. Първата "порция" от 5 962 есетрови рибки заплува в голямата европейска река на 13 ноември. Останалите бяха разселени през тази седмица. Чигите са развъдени в рибарник край Монтана. Направени са им изследвания, които доказват, че те са генетично чисти. Отглеждани са в условия, близки до естествената им среда, съобщиха от WWF - България.

Знаем точния брой на рибите, защото всяка от тях има индивидуална марка, която се слага в костта на перката, поясни Иван Христов, ръководител на програма "Води" в WWF - България.

Той допълни, че заради критичното намаляване на есетровите риби в Дунав риболовът им от 2007 г. е забранен. Ако някоя от новозаселените чиги обаче бъде уловена с научна цел, със специален уред може да се разчете индивидуалната й марка и да се проследи нейната история. Резултатът от тестовото пускане на рибките на 13 ноември бил повече от добър - всички малки чиги заплували нормално в дунавските води.

"Намаляването на есетровите риби в Дунав стигна до критични нива през 2000 г. За 4 - 5 години 90 на сто от пъстругата в реката изчезна. Опитваме се да отстраним всички заплахи за размножаването на тези риби. Със сегашното зарибяване ще подпомогнем естествената им популация и те отново да станат

стопански ресурс", каза още Христов. WWF - България предвижда през следващата година в Дунав да бъдат разселени още 40 000 малки есетрови рибки от три застрашени вида, които обитават реката - моруна, руска есетра и чига. Пъструга ще може да се развъжда за разселване най-рано през 2016 г., обясниха еколозите.


 

Актовете се множат, каруците си вървят

 

 

Предвижда се на нарушителите да се съставя фиш, който не се обжалва в съда, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Около 40 акта вече са съставени на нарушители на реда и пътното движение в Плевен от инспекторите в oбщината през последната седмица. Още 40 акта пък са издадени на престъпилите закона граждани от полицията. Целта ни е да увеличим санкциите и контрола върху нарушителите, за да има ефект, коментира Дарин Ангелов, председател на общинския съвет (ОбС) в Плевен. Очакванията са новата наредба на общината да има дисциплиниращ ефект върху плевенчани да спазват разпоредбите на местната власт. Ще припомним, че предстои приемане на Наредба за допълнение на нормативните актове на ОбС, предложена от кмета проф. Димитър Стойков и публикувана на сайта на oбщината.

Целта на наредбата е да се въведат глоби с фиш на стойност от 10 до 50 лв., които след това да не могат да бъдат обжалвани в съда, каквито случаи има с издадени актове. Тези санкции ще бъдат налагани при маловажни случаи и са съгласно изискванията на Закона за административните наказания и нарушения.

Към момента единствено по Наредба 3 на ОбС може да се налагат по-малки санкции. Сред мотивите на вносителя на проекта се изтъква, че "санкционирането с фиш предполага признание от страна на нарушителя за извършеното нарушение и съгласие за доброволно плащане на глобата". Освен това глоби "в размер от 10 до 50 лева в сегашната икономическа обстановка не

представляват непосилно финансово бреме, а поради факта, че такава глоба не подлежи на обжалване и нейното погасяване е задължително, е предпоставка всеки нарушител да се въздържа от последващо нарушение", се посочва още в проекта на наредбата. От документа става ясно, че ако бъде отказана глобата с фиш, то следва да бъде издаден акт за административно нарушение. В предложението е посочено и кои наредби ще бъдат обхванати от новите промени. Проектът на Наредба за допълнение на нормативните актове на ОбС трябва да бъде обсъден и гласуван от местните съветници. Очаква се това да стане на сесията в края на този месец.

Независимо от увеличението на санкциите и завишения контрол, граждани се оплакват от постоянно движещите се каруци по улиците в централната градска част. Те се движат и спират на оживени кръстовища и пътни артерии, пречат на преминаващите автомобили и пешеходци и сериозно застрашават пътната безопасност. 


 

В Плевен има дефицит на квалифициран персонал

 

Веселина ВАСИЛЕВА

В Плевен има дефицит на квалифицирани кадри, има обявени много работни места, но някои от тях стоят дълго време незаети. Това заяви шефът на Бюрото по труда Бойко Тодоров. По думите му това е проблем, който с времето се задълбочава. Той даде за пример немския завод, който се отваря в ж. к. "Сторгозия". Ръководството му не можело да си намери подготвени кадри за мениджърските позиции в предприятието. Хората дават заплати от по 2 -3 хил. лева и няма кой да работи, младите и квалифицирани лица не са в Плевен - те са или в София, или в чужбина, обобщи още Тодоров.

В Плевенска област най-работещ продължава да е секторът на шивашката промишленост. Именно там са заети голяма част от хората в региона. От там идвали и предимно обявите за свободни работни места.

Четири програми действат в момента за безработни в Плевен. По три от тях вече са ясни и одобрените фирми работодатели, и одобрените лица.

За "Подкрепа за заетост" кандидатите да наемат работници са били 200. Програмата е насочена към четири групи безработни - младежи до 29 години, трайно безработни (поне 12 месеца), хора над 50 години и роми.

За област Плевен са били отпуснати 161 места. Хората вече са избрани и назначени в 108 фирми. Наетите ще работят в рамките на 6 месеца. Осигуровките и заплатите им се плащат по програмата.

И "Младежка заетост" е за срок от половин година. Насочена е към безработни младежи до 29 години. За нея има 157 заявки от фирми за 280 отпуснати места.

Одобрените по програма "Старт в кариерата" ще бъдат публикувани на сайта на Агенцията по заетостта на 21 ноември. Ще бъдат класирани 80 младежи, пак до 29 години, които ще бъдат назначени на работа в държавни учреждения. За Плевен това са общината, областта, РИОСВ, Басейнова дирекция и др.

Единствено по програмата "По-близо до работа" и сега се приемат документи. Тя е насочена към фирми, които са на отдалечени от големия град места и не могат да си намерят персонал заради разстоянието. Назначават се безработни лица, на които се плаща билетчето. Това може да се случи само в рамките на 12 месеца, като разстоянието не трябва да е по-голямо от 100 километра. 58 работни места са отпуснати за област Плевен.


 

Послушай лекаря

 

Знаете ли какво е непрекъснато ушите ви да шумят и пукат, все едно имате фойерверки в главата? От няколко месеца съм така и имам чувството, че всички покрай мен чуват ужасния шум, който идва от главата ми. Какво да направя, за да спре това изтезание? Павел Цочев, 61 г.

 

От шип до тумор може да е причината за шум в ушите

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Шумът в ушите не е заболяване, а симптом на други заболявания на ухото или съседните му органи и наистина е изключително неприятно чувство. Само човек, който го е преживявал, има представа колко зле се отразява на психиката и на качеството на живот. В зависимост от генезиса на заболяването шумът в ушите най-общо може да се раздели на две големи групи. В първата група попадат обективни шумове - те могат да се доловят и от околните хора като пукания от ухото на страдащия. Тези шумове са породени от патологични проблеми в съдовата система на главата и на шията - различни видове съдови тумори, притискания, стеснения на кръвоносни съдове от шипове на шията. В тази група попадат и шумовете, които се генерират от неволевите контракции на мускулатурата на мекото небце. Те са доста травматични за пациента, тъй като се усещат като бучене и пукане в ушите.

Другата голяма група шумове са субективните - те се усещат и възприемат само от пациента. Субективните шумове се явяват водещ симптом в развитието на цяла поредица заболявания на средното, на вътрешното ухо, на централните слухови пътища, сред които отосклероза, възпалителни заболявания, старческо намаление на слуха, различни видове имунологични увреждания, но и доброкачествен тумор на слуховия нерв, различни видове менингити, енцифалити, мозъчни тумори. Съществува една основна група причини за симптоматичния шум, която включва синдрома на шийните прешлени, артропатия на мандибуларната става, хипертония, сърдечни пороци, анемия, полицитемия.

Лечението на симптоматичния шум в ушите зависи в повечето случаи от това дали може да се намери етиологичната причина за него, тъй като в голям процент от случаите причината е трудна за откриване. Когато шумът е обективен, т. е. причинен от фактори извън слуховия анализатор, и ако причините са свързани с наличието на съдови тумори, те се отстраняват само оперативно. Субективният шум, причинен от даден вид заболяване, се лекува също симптоматично. Една от най-често срещаните причини при него е остеохондроза или остеопатия. В тези случаи изключително добре се отразява лечебната гимнастика на шията, която се прави под ръководството на кинезитерапевт, а в по-комплицираните случаи, които са свързани с по-обемни шипове, се предприема оперативното им отстраняване. Голямата група на посттравматичния шум се среща, когато в резултат на травма се получи перфорация на тъпанчето. Тогава задължително лечението се състои в затваряне на перфорацията по оперативен начин.

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН ФОНД 2007-2013

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

ПРОЕКТ BG051PO001-2.3.03-0598

Подобряване на условията на труд в Декси Консулт ЕООД

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз

 

Успешно приключи първият самостоятелен проект на Декси Консулт ЕООД

 

Във връзка с приключването на проект №ESF-2303-04-11023 Подобряване на условията на труд в Декси Консулт ЕООД, финансиран по оперативна програма Развитие на човешките ресурси на стойност 87 720,56 лв. съгласно Договор за безвъзмездна финасова помощ №ESF-2303-04-11007/05.09.2013. между Агенция по заетостта и Декси Консулт ЕООД по схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-2.3.03 Безопасен труд на 24.10.2014 г. се проведе заключителна пресконференция.

За дванадесетте месеца продължителност на проекта бе изпълнена основната цел:

Повишаване на производителността на работната сила в Декси Консулт ООД чрез привеждане на условията на труд в съответствие с нормите и изискванията на европейския пазар. С усъвършенстване на организацията на трудовата дейност се създадоха предпоставки за повишаване на производителността и намаляване на трудовите злополуки и професионални заболявания. Чрез създаване на условия за рационално използване и организация на трудовите, материалните и финансовите ресурси бе повишена ефективността и производителността на труда.

С реализация на проекта се подобряват условията на труд на работното място, тъй като чрез тях се осигуряват лични и колективни мерки за защита от неблагоприятните фактори на работната среда в съответствтие с нормите и изискванията за безопасност при работа. Това е предпоставка за намаляване на трудовия травматизъм и на професионалните заболявания на персонала и на обучаваните лица в учебния център. Осъществените основни дейности са насочени към подобряване на условията на труд на заети лица в малко предприятие и провеждане на обучения на заети и безработни лица за придобиване на професионална квалификация.

Внедряването и сертифицирането на стандарт за безопасност и здраве BS OHSAS 18001:2007 дава възможност да въведе система за здравето и безопасността при работа и Декси Консулт ЕООД да провежда политика на ангажираност при извършване на обичайната си дейност - професионално обучение. Сертификатът е издаден от Органа по сертификация на TUV Thuringen e.V - Германия , на който Сертифика - БГ ООД е партньор. Декси Консулт ЕООД има разработен Наръчник на интегрирана система за управление съгласно БДС EN ISO 9001:2008 - система за управление на качеството, БДС EN ISO 14001:2005 - система за управление по отношение на околната среда и BS OHSAS 18001:2007- система за управление за здравословните и безопасни условия на труд.

В пресконференцията взеха участие представители на фирмите, участвали в реализацията на проекта, други институции, както и регионални медии.

 

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Декси Консулт ЕООД носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията по заетостта.


ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН ФОНД 2007-2013

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

ПРОЕКТ BG051РО001-7.0.07-0184-C0001

РАВНИ В ПРАВАТА СИ - НОВ МОДЕЛ ЗА НЕФОРМАЛНО

ДЖЕНДЪР - ОБУЧЕНИЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА ОТ МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

СДРУЖЕНИЕ МЛАДЕЖКО БЮРО ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ И ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ

 

Партньорство в действие

 

Във връзка с изпълнението на проекта РАВНИ В ПРАВАТА СИ - нов модел за неформално джендър-обучение на младите хора от малките населени места, изпълняван от Сдружение Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи, Плевен в партньорство с Асоциация ДАКОРД, гр. Корабия, Румъния, се проведоха разменни посещения на екипите от обучители в градовете на партньорите. В рамките на работните посещения в оживени дискусии се обсъдиха потребностите на младите хора от повишаване на информираността им за джендър-равнопоставеността и наблюдения върху сходни образователни практики в местни училища. Неформалните разговори, срещите с колеги, с местните и регионални медии, с представители на образователни институции и организации не само разшириха познанията на бъдещите обучители, но станаха фактор за нови професионални партньорства и приятелства. По време на работните посещения беше обсъден въпросът за създаването на неформална мрежа от неправителствени организации, училища, читалища и експерти, ангажирани с проблемите на неформалното образование и джендър тематиката. Равнопоставеността на половете е проблем, който все още не е намерил своето тотално разрешаване в страните на Европейския съюз. Все още битуват онаследени нагласи и поведения, които поставят жената в неблагоприятно икономическо, социално и обществено положение. В хода на двете работни посещения участниците в проекта имаха възможност да обсъдят възможностите за въздействие върху младите хора, за да могат те да живеят с отговорностите, свързани с прилагане на човешките и гражданските права.

 

Този материал е публикуван с финансовата подкрепа на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Сдружение Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този наръчник отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.


 

върни се в НАЧАЛО