СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 40 (21 - 27 ноември 2014 г.)


 

Фондация Безопасни улици от Валя приема сигнали за пътни нарушения

 

Инициативата дава възможност да се търси отговорност и от институциите

 

Ани ПАВЛОВА

Безопасни улици от Валя" приема сигнали за пътни нарушения вече и в Плевен, съобщи местният координатор на фондацията Емилия Карабулева. Инициативата се прилага и в София, Бургас, Варна и други градове. Всички граждани от Плевен и областта могат да изпращат сигнали за пътни нарушения, за лошо състояние на пътната инфраструктура и за всякакви нередности във връзка със Закона за движението по пътищата. От фондацията ще им издават изходящ номер за всяко писмо по образец, а гражданинът ще може да опише нарушението и да го подаде в общината до кмета и/или до началника на отдел "Пътна полиция". Хората, подали сигнали, ще могат да следят докъде са стигнали и какво се прави за решаването на проблемите. Освен в съответната община и в отдел "Пътна полиция", всички сигнали в страната се завеждат във фондация "Безопасни улици от Валя", откъдето също ще наблюдават работата на институциите по конкретния проблем на пътя. По този начин се създава възможност да се търси персонална отговорност при неглижиране на сигнала, при игнориране или при протакане във времето на решаването му. "Целта ни е да затегнем обръча около институциите, да ги накараме да мислят по проблемите на пътната безопасност и да започнат да ги решават", коментира инициативата Емилия Карабулева. Тя посочи, че през последните години има известно раздвижване сред плевенчани по отношение на пътната безопасност. Хората вече сигнализират в полицията, в медиите, търсят подкрепа и съдействие за решаването на проблемите с нарушенията на пътя, с пътната инфраструктура и с опазването на живота и здравето на всички.

"Най-сериозните проблеми в Плевен са свързани с лошата пътна инфраструктура около училищата, с пияните водачи и с тези, които шофират без книжки. Неправилното паркиране, както и спирането на забранени места, са ежедневна гледка по улиците", обяви регионалният координатор на фондация "Безопасни улици от Валя".

Всички граждани от Плевен и областта, които имат сигнали за нарушения на Закона за движение по пътищата, могат да се обадят на тел. 064/83 74 36 след 18 ч. или да пишат на имейл - emi.ka@abv.bg


 

Математиците дариха компютър на читалището в село Тученица

 

 

Диана Данова връчи дарението, сн. личен архив

Председателят на Съюза на математиците в България, секция Плевен, Диана Данова връчи дарение - компютърна конфигурация на НЧ "Пробуждане - 1907" в село Тученица. Председателят на читалището Илияна Димитрова прие дарението и благодари за така необходимата ценна придобивка. Тя подчерта, че с оборудването на още едно подобно работно място много повече хора от селото ще могат да ползват безплатно компютърни и интернет услуги, а читалището ще стане още по-притегателно място за общуване.

"BG Север"

 


 

Предлагат Милка Цветанова за званието "Почетен гражданин"

 

Общинският съветник четвърти мандат Милка Цветанова Якова, която почина на 3 септември т. г., ще бъде предложена за удостояване посмъртно със званието "Почетен гражданин на Плевен". Това е решила на свое заседание специализираната комисия към Общинския съвет, научи "BG Север". Предложението ще бъде внесено на сесията на местния парламент, която ще се проведе на 27 ноември.

Известната плевенска юристка Милка Цветанова бе и председател на общинската комисия за обезщетяване на гражданите с дългогодишни жилищни влогове и има изключителна заслуга стотици плевенчани да си получат парите от натрупаните лихвоточки, припомнят нейни колеги. "BG Север"


 

Майки дискутираха ползите от кърменето

 

Срещата се състоя в Арт центъра, сн. Веселина Илиева

По темата "Начало на кърменето. Първите дни с бебето" дискутираха тази седмица настоящи и бъдещи майки в Арт центъра. Срещата беше по инициатива на "Ла Лече Лига" - Плевен.

Лекторката обясни на присъстващите защо да кърмят и какви са предимствата на кърменето за бебето, за майката и за цялото семейство. Предложени им бяха различни съвети за началото на кърменето и първите дни с бебето, разнообразните пози за кърмене.

Специалистката обърна внимание и на значението на подкрепата от страна на таткото, отношението към по-големите деца и ролята на останалите членове в семейството. "BG Север"

 


 

Рекламират културно-историческото наследство на областта по проект

 

Тази седмица на пресконференция бяха представени резултатите от дейностите по проект "Трансгранично стратегическо партньорство за устойчив туризъм в Югозападния и Северозападния регион на Долен Дунав". Водещата организация е фондация "Перпетуум - мобиле".

Проектът обхваща 7 области, от които 4 са от българска страна, а останалите са румънски. Българските са Плевен, Видин, Враца и Монтана. Целта е да се открият, съхранят и възродят културните и туристически атракции на регионите от двете страни на голямата европейска река.

Резултатите от проекта са адресирани както към НПО-та и туроператорски фирми, така и към Търговско-промишлената палата като организация, която има по-тясна връзка с бизнеса, поясни Габриела Антонова от фондацията и допълни, че не на последно място работят и с ученици от областта. Искаме да ги накараме да опознаят по един нестандартен начин културното наследство на региона ни, твърдят още от "Перпетуум - мобиле". Те "възкресяват" както вече съществуващи обекти, така и новооткрити или такива, които са загубили своя блясък и атракция. "BG Север"


 

Седмица на отворените врати за младежи в Бюрото по труда

 

Седмица на отворените врати за младежи организира Бюрото по труда в Плевен, съобщи директорът му Бойко Тодоров. От 24 до 28 ноември всички плевенчани над 15-годишна възраст могат да посетят местната трудова борса. Там те ще бъдат информирани за възможностите за работа за младежи както у нас, така и в европейските страни чрез европейските служби за развитие. Голям интерес сред местните младежи предизвиквала и възможността за дуално обучение в Германия. По тази програма те ще могат едновременно и да учат, и да работят.

Целта е младите хора да припознаят Агенцията по заетостта, и в частност най-близкото за тях бюро по труда и неговите служители, като сигурен и лоялен партньор. "BG Север"


 

Гигенчани ще правят паметник на загиналите във войните

 

Група родолюбиви българи, родом от Гиген, решиха да осъществят идеята в центъра на селото на подходящо място да се направи паметник или паметна плоча с имената на загиналите за свободата на родния край и на България гигенчани.

В момента инициативен комитет провежда срещи с кмета, предстоят срещи и с управата на община Гулянци и ще бъде направено обществено обсъждане на идеята. Гиген заслужава този паметник, за да отдадем почит на далите живота си, за да я има България, за да остане жива историята, която да знаем и помним - ние, децата ни и следващите поколения, казват организаторите. И допълват, че във фейсбук групата "Село Гиген, моят роден край" очакват мнения и предложения. "BG Север"


 

12 плевенчани посетиха Брюксел по покана на Илияна Йотова

 

Плевенската делегация, сн. личен архив

Група от 12 плевенски младежи тази седмица посети Брюксел по покана на евродепутата Илияна Йотова. Това съобщи Ева Маринова, сътрудник на Йотова за Плевен.

В делегацията, която участва в инициативата на ЕП - " Евродепутат за един ден", бяха включени ученици от XII клас на ДФСГ " Интелект" в Плевен, първокурсници от Медицинския университет и Благоевградския университет. Те посетиха Европейския парламент, проведоха среща - разговор с Илияна Йотова, направиха виртуална разходка в Парламентариума и предколедна разходка из Брюксел. "BG Север"

 


 

Деца от СОУ "Иван Вазов" с медали от конкурс

 

23 са общо медалите за математиците, сн. СОУ Иван Вазов

С три златни, десет сребърни и десет бронзови медала се сдобиха математиците от СОУ "Иван Вазов" от международния конкурс "Математика без граници". Надпреварата е във възрастов интервал от 8 до 18 години, като децата са разделени на 9 групи. Състезанието се провежда в четири кръга: есенен (18 - 26 октомври 2014 г.), зимен (24 януари 2015 г.), пролетен (21 - 29 март 2015 г.) и финален ( 27 - 29 юни 2015 г.), като последният ще се проведе в Несебър.

В есенния кръг участие взеха над 12 000 ученици от страни като Афганистан, Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Русия, САЩ, Туркменистан, Румъния и България. Състезанието се провежда на няколко езика - български, руски, английски и казахски. Малките математици решават задачите от турнира в училището, в което учат. Освен с медалите, децата се сдобиха и със сертификати, с които могат да докажат знанията си и в чужбина. "BG Север"

 


 

Пожар унищожи покрив и 60 бали фураж в Брегаре

 

Пожар избухна тази седмица в селскостопанска постройка в Брегаре. До пристигането на екипа на РСПБЗН - Кнежа, са унищожени 80 квадратни метра от покривната конструкция на сградата и 60 бали фураж. Причините за произшествието са в процес на установяване. Пострадали хора няма, успокояват от полицията.

 

 

200 л дизелово гориво задигна апаш от база в Ставерци

 

23-годишен младеж от Тръстеник задигнал 200 литра дизелово гориво в началото на седмицата, съобщиха от пресцентъра на полицията. Горивото е намерено от служителите на реда в колата му. От проведените действия е установено, че то е откраднато от цистерна в база в село Ставерци. Случаят се изяснява. Уведомен е дежурен прокурор. "BG Север"


 

върни се в НАЧАЛО