СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 40 (21 - 27 ноември 2014 г.)


 

 

Хищните пирани са най-търсената стока в плевенски зоомагазин

 

Цената на една риба е 12 лева, наскоро клиент си купил цели шест

 

Поля ТОМОВА

Пираните се оказват едни от най-търсените домашни любимци в зоомагазин в квартал "Дружба", научи "BG Север". Хищните риби се радват на огромен интерес и се харчат буквално като топъл хляб.

Цената на една риба е 12 лева.

"Дойде клиент, който се залепи за тях и си купи цели шест пирани. Той няма аквариум, така че трябваше и това да си набави. Консултирахме го кой е най-подходящ и си замина много доволен", разказва Людмила, която продава в магазинчето.

Пираните ядат и специални храни, но хората ги хранят и с черен дроб, кайма и други месни продукти, уточнява жената зад щанда. Рибите не са много претенциозни и при добро гледане могат да ви радват дълго време, твърди Людмила.

Наскоро са продадени и двойка папагалчета, които се наричат "неразделни". Това е така, защото те живеят задължително по двойки и когато нещо се случи с едното, другото не може да го преживее.

За коледните и новогодишните празници Людмила очаква повече поръчки. "Опитът ми е показал, че по това време от годината се купуват много домашни любимци. Вече имам поръчка за два минипинчера, както и за едно териерче. Имаше и запитване за т. нар. захарна катерица - миниатюрно животинче, което е от рода на катеричките. Цената му обаче е твърде голяма и засега то не е поръчано", разказва Людмила.

Тя е категорична, че един от най-добрите подаръци за празниците е именно домашен любимец.

 

 

Мераци

 

Навлеци искат в салоните за красота и секс услуги

 

Плевенските салони за красота все по-често ставали мишена на сексуалните мераци на местни навлеци, научи "BG Север" от шефката на едно от най-вървежните места за разхубавяване в нашия град.

Начините на заобикаляне на директния въпрос били много. Срещали се във всякакви варианти. По-срамежливите похотливци се обаждали да подпитат дали редом със стандарните услуги като маникюр, педикюр, маска за лице и тяло, в салона не се "извършват" и такива, които минават в ценоразпис "други". По-нахаканите пък с превзета еротика в гласа се интересували точно на кои части от тялото се правят масажи. Имало и по-претенциозни, които държели да знаят възрастта и пола на специалистите, които обслужват клиентите. Наглостта на някои стигала до там да питат дали е импулсен телефонът на салона и предлагат ли и онлайн терапии.

На всички отговарям по един и същ начин, категорична е баш масажистката: "Елате на място, пък ще ви покажа. Ама смеят ли! Иска им се, ама не им стиска". "BG Север"

 

 

ФОТООКО

 

Plevna Road в лондонския квартал Enfield е най-българската улица в британската столица, тъй като почита сраженията по време на почти петмесечната обсада на Плевен през 1877 г. Отгласът от победата на руски, румънски, финландски и български войници е толкова голям във Великобритания, че само в тази страна има 18 улици с това име. Плевна е някогашното руско име на Плевен, с което обсадата става известна на времето в Европа.

 

 

 

 

 

 

 

УЧИТЕЛКО, БЛАГОДАРИМ!

 

Уважаваният преподавател по биология в СОУ Христо Смирненски Ваня Нинова се възползва от правото на предварително пенсиониране. Това не беше най-добрият вариант за нас, учениците, а доколкото знаем, и за нейните колеги. Тя ще ни липсва. Ние, нейните ученици, единодушно решихме любимата ни учителка да засади в двора на нашето училище вековен смърч - символ на знанието и добротата, която Ваня Нинова посади в нашите сърца.

Благодарим Ви, госпожо Нинова! Бъдете здрава и щастлива!

Учениците от СОУ Христо Смирненски,

Клуб Медии и комуникации

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Да поЧерпИ!

 

Проф. Константин Мутафчиев си пожелава здраве и сили

 

Рожденият си ден доайенът на плевенския общински съвет проф. Константин Мутафчиев отбелязва под знака на подготвяната от него стихосбирка. Тя ще излезе през следващата година, разкри рожденикът.

Проф. Мутафчиев ще празнува у дома си на 25 ноември в тесен семеен кръг. Пожелавам си здраве и сили, за да мога да осъществя бъдещите си намерения, обяви старейшината.

 

 

 

 

 

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Наркотикът за масата

 

Стефан КРЪСТЕВ

Преди дни светът направи историческа стъпка, съжалявам за клишето, но от него по-подходяща за случая фраза няма. Модулът "Фила" на Европейската космическа сонда "Розета" кацна на кометата Чурюмов - Герасименко. И тази заглушена от далеч "по-важни" събития новина всъщност може да се окаже начало на спасяването на бъдещия свят. Не чухме много, не разбрахме много. Малко изобщо съсредоточиха слух. И то за кратко, защото по-актуални за обществото ни се оказаха капризите на разни риалити звезди. Да не говорим пък за мача Кличко - Пулев, след който мразещите заради самото мразене си изляха омразата. Разбирачите от всичко се сетиха, че още не са показали колко разбират и от професионален бокс. Политическите ултраси съвсем опошлиха събитието с про-партийните си пропаганди. Изобщо, обществото ни отново показа "красота и интелигентност". И явна заинтересованост... към зрелища, и единствено към зрелища. И вече започвам да го разбирам. И себе си да разбирам. Защото все пак не живея на Чурюмов - Герасименко, а тук, на тази земя, и в тази постоталитарна и постмодерна България. Зрелището е наркотик за масата, а сега тя повече от всякога се нуждае от наркотик. Може би сме на прага на Студена война. И лично, не съм склонен да приема, че съм виновен за нея, че имам нещо общо с нея. При подобни исторически процеси личността губи свободата си. И това се отнася не само за обикновените, лишени от каквато и да е власт хора като мен, най-вероятно и като теб, читателю, а дори за най-влиятелните хора на планетата - тези, които са в центъра на тези събития. И ако някой не ме разбира добре или не е съвсем съгласен с мен, нека прочете или препрочете "Война и мир", перафразирам основния мотив на тази книга. Не губим свободата си в личното пространство, изборът ни все още е решаващ за живота ни, но не и за условията на живот в глобален план, защото там вече не решава човек, а човечеството. И необходимостите.

Лошото вече започна. И е в отговор. Руско-беларуската единна система за противовъздушна отбрана (ПВО) ще обхване скоро още четири страни и ще защитава общо шест бивши съветски републики. Ход, който се очакваше, нямаше как да не бъде направен - за да не остане една част на света незащитена за сметка на друга. Всъщност въоръжаване и превъоръжаване си е имало, но сега вече е публично оповестявано като стратегически ход. Какво означава това? Знаем и помним, поне тези, които до 87 - 88-а на миналия век вече бяхме пълнолетни и не живеехме с капаци на очите и с тампони в ушите. Дори да не се стигне до глобална война, дори да намалеят в следствие на сериозния риск при тези оръжия военните конфликти, то това означава нови железни завеси. И лишения, глад. Нови икономически кризи, нови пазарни разпределения. Рухване на стари илюзии, на жизнени пътища. Десетки, че дори стотици милиони. Лично не изключвам нови тоталитарни водачи на различни места. А също горчиви очаквания, че тези, които най-силно ругаят комунистите сега, преобърнат ли се нещата, ще започнат да плюят вече станалите гадни и за тях неолибералисти. И понеже на никой не му се мисли - по-лесно е, а и в този стрес се нуждаем от разтоварване - повече наркотик за масата, повече и повече зрелища и масови истерии...

 

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО