СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   АРТСЕДМИЦА                                    BG Север" - брой 40 (16 - 22 ноември )


 

 

Обединяват под обща финансова шапка филхармонията, духовия оркестър и хора

 

Идеята срещна бурен отпор сред ръководителите, предстои решение на ОбС

 

С делегираните бюджети въпросът с щатовете вече не стои, заяви главният диригент на филхармонията Делибозов (в средата), сн. авторът

Страницата подготви: Мая ПАСКОВА

Трите културни института - Плевенска филхармония, Общински хор "Гена Димитрова" и Общински духов оркестър да бъдат събрани в рамката на общ разпоредител на бюджетни средства, реши на третото си заседание Консултативният съвет по култура. Заседанието беше придружено с бурни дебати и остри реплики, които извадиха наяве куп нерешени въпроси и административни абсурди, неясно как действащи досега. Предстои решението да бъде разгледано и гласувано на сесия на общинския съвет. Според чл. 11 от Закона за развитие и защита на културата "Културните организации със смесено участие се създават между държавата, общините, юридически и физически лица или между някои от тях, като отношенията между страните се уреждат с учредителния акт."

Зам.-кметът Стефан Петков посочи, че в общинска администрация са постъпили няколко устни и едно писмено заявление, засягащи бъдещето на трите културни института. Няма никаква логика един хор с 28 хористи да има отделен ръководител, а горе-долу същата е ситуацията и при Духовия оркестър и в този смисъл мнението на ръководството на общината е, че събрани под една шапка и с един общ ръководител трите института ще работят много по-добре, уточни зам.-кметът.

Общинския хор Анелия Дечева, директорът на Плевенската филхармония Евлоги Илиев и главният диригент Цанко Делибозов, както и главният финансист на общината Евгени Генов. На заседанието стана ясно, че със заповед на кмета проф. Димитър Стойков от състава на съвета се изваждат 12-те ръководители на културни институти.

Институтите разполагат с годишен бюджет от около 600 000 лв., което никак не е малко, заяви финансистът. Срещу 207 000 лв. за миналата година обаче, хорът е внесъл 100 лв. приходи в общинския бюджет. Трите института ще запазят самостоятелността си, но ще бъдат в рамката на т. нар. разпоредител на бюджетни кредити. Защото в момента трите формации нямат тази самостоятелност, а един евентуален ръководител на трите бюджета ще може да се разпорежда с тези средства, обясни Генов. Шапката на един второстепенен разпоредител на средствата обаче не се прие с ентусиазъм от присъстващите ръководители. Анелия Дечева веднага защити мижавите приходи на хора с прозаичната причина, че до този момент от Общинския хор не са били искани приходи. И че тази година са внесени 1 600 лв. Оказа се, че съвместните прояви на хора с филхармонията са заплащани според наредба № 17 на ОбС - за участие на хора се заплащат 150 лв., без значение какво правят хористите - опера, две песни на частно тържество или мюзикъл.

Процентът на възвращаемост на средствата в културата, който в Европа е около 15%, предизвика острата реакция на шефа на филхармонията Евлоги Илиев, според когото няма културен институт, който да прави приходи за общината и не това е най-главното. Той изрази и категоричното си несъгласието с минаването на трите културни института под една шапка, отбелязвайки, че има сключен договор между общината и Министерството на културата, според който тези 28 щата, които в момента се водят към общината, трябва да се върнат обратно към филхармонията, а парите да се превеждат по нейната сметка. Този договор не работи по една или друга причина, но аз имам уверението на председателя на парламента Цецка Цачева, че ще бъдат направени постъпки това да се случи, допълни Илиев. Изваждайки на преден план въпроса: защо общината трябва да издържа тези 28 щата.

Възрожденските призиви за спасяването на филхармонията можеха и да са валидни при сглобяването на хибрида по времето на кмета Зеленогорски, но към днешните условия вече не важат. Болшинството от членовете на съвета бяха категорични, че тази ситуация с 28-те бройки към общината няма как да продължи, тъй като това е юридически абсурд или както се изрази Искра Ганева - такова животно няма в цялата страна. Филхармонията трябва да бъде или държавен, или общински културен институт, категорично заяви тя. Че случаят с Плевенската филхармония е уникален се съгласи и главният й диригент Цанко Делибозов. Той даде нагледен пример с абсурдния плевенски казус: как би могъл в качеството си на главен диригент да накаже оркестрант, който не идва на работа, при положение, че той се води на щат към общината. Диригентът припомни и още един факт, който известно време беше, умишлено или не, подминаван. След въвеждането на делегираните бюджети, въпросът с щатовете вече не стои. Държавата субсидира на продаден билет (50 лв. за филхармонията) и според средствата, с които разполагаш, можеш да си назначиш и 100 човека. "28 щата към общината не са филхармония. Това са три цигулки, едно чело и т. н. Всички оркестри, които са подпомагани от общините, са към съответните културни институти. Освен това всички знаем, че хорът и филхармонията работят успешно съвместно, така че едва ли би имало пречка те да бъдат под една обща шапка", поясни Делибозов. Зам.-кметът Петков допълни, че субсидии от държавата за продадени билети с едно такова решение ще могат да бъдат и за останалите културни институти. Явно това беше нещото, което изкара от равновесие директорът Илиев и провокира личните му нападки към отколешния му враг и предшественик.

Висящ остана въпросът какво се случва с Духовия оркестър. Неговият диригент Пламен Марков заяви, че ще потърси консултация с юрист.

 

 

Ивайло Атанасов:

 

Източват се бюджетни средства

 

"Един продукт получава двойно финансиране - веднъж от държавата, веднъж от общината. Тук не включвам цената на билетите. Давам конкретен пример с мюзикъла "Ян Бибиян". От филхармонията участват 12 човека. Колко от тях са общински служители не се знае. Ако за 10 спектакъла са продадени 2 000 билета, то само субсидията от министерството е 100 000 лв. Отделно приходите са 6 000 лв. (при цена 3 лв. на билет), отделно - общинските пари за щатовете на участващите музиканти. Хористите, които изнасят целия спектакъл обаче, получават 150 лв. Т. е. разходите на филхармонията и съответно внесените приходи в общинския бюджет, са около 1 600 лв. Какво става с останалите пари? Естествено е при тези обстоятелства да има остра реакция срещу по-затегнат финансов контрол, какъвто ще се появи след евентуалното обединение на културните институти.

 

 

 ПРЕДИЗВИКАНО

 

Театърът не е чалготека

 

Сцена от Майстори

"Майстори" на Рачо Стоянов - това е светът на материалните съображения, на ожесточената борба да оцелееш, на компромиса със своя индивидуален критерий и светът на вдъхновението, на свободата да рушиш и да създаваш. Това не е пиеса само за любовта и творчеството. В нея героите задават и други въпроси: Прав ли е онзи, който държи на канона, или е прав другият, новаторът; Къде е истината, щом никой не е сгрешил в нищо? Всички в своя живот търсим истината и задаваме въпроси към Създателя.

Спектакълът с режисьор Димо Дешев вече многократно се играе на плевенска сцена. Много е хубаво, когато залата в театъра е пълна с млади хора. Тъжно е да видиш разплакани актьори след представлението. Които не са дочакали аплодисментите, но достойно са изиграли ролите си при недостойна и унизителна атмосфера. И не става въпрос за непрекъснато звънящи телефони и спонтанна реакция на конкретни реплики. А за тенденциозно отношение към случващото се на сцената, освиркване и подвикване към актьорите. Като на певици в чалга клуб. Само че тук става дума за хора, които са вложили парите си в образование, не в силиконов бюст. Които влагат труд, емоции и знания да покажат и другата страна на действителността, различна от късането на

салфетки под ориенталски ритми и бигбрадърски страсти. Срещу това те получават мизерни заплати. А цената на билета е колкото една малка водка, насреща - океан от емоции. Ясно е, че и целият учителски колектив не може да озапти пълен салон с деца, които никога преди не са влизали в театър. И чиито родители се водят от по-горните принципи. Ясно е, че нещата са сбъркани изначално и фатално. Усилието е малко. И режисьорът Димо Дешев е решен преди всяко представление да се изправя пред публиката и да й каже три неща: 1. Телефоните - изключени или без звук; 2. Тишина - на който му е скучно, може да си излезе - но пак сред тишина; 3. Който остане, участва в социален диалог. Той в театъра се изразява в: гледане, ръкопляскане и обсъждане, но СЛЕД представлението.

Странни са и оправданията, че децата се вкарват насила в театъра, затова се държат по този начин - като вид протест. Ако изкуството се възприема като инквизиция, то тогава наистина краят на света отдавна е настъпил. "Щом чувстват, че да четат и гледат българска култура е насилие над тях и се чувстват граждани на света - ОК, но именно тези граждани знаят какво е възпитание и социално поведение. Но и да спазваме прочутия принцип на Свободата: Твоята свобода свършва там, където започва носа ми - тоест не можеш, практикувайки своята свобода, да нарушаваш правата и свободата на другите", припомня Дешев.

Родители, заведете децата си на театър. Покажете им другият, различният, правилният начин на поведение. Изгледайте и вие една постановка с тях. Не позволявайте на актьорите да плачат след представление. Всички в своя живот търсим истината и задаваме въпроси. Отговорите можем да намерим в театъра. И те да ни разплачат. Но не от унижение.

 

 

Представят луксозно издание на български и италиански, посветено на Гена Димитрова

 

На 19 ноември (понеделник), от 17,30 ч. в Художествена галерия "Дарение на Светлин Русев" ще бъде представено българското и италианското издание на новата книга на Александър Абаджиев "Гена" за голямата българска оперна певица Гена Димитрова. Организатори на събитието са народният представител Румен Петков и областният председател на БСП - Плевен, Васил Антонов. Луксозното издание беше представено в Италия по време на фестивала "Арена ди Верона" преди посветената на Гена Димитрова премиера на операта "Турандот" от Дж. Пучини. Книгата е много богато илюстрирана, голяма част от фотографиите се публикуват за първи път. Текстът е подготвен с прякото участие на певицата, която сама е избрала и снимките за корицата. Ще бъде прожектиран и филмът за Гена Димитрова на известния журналист Тома Томов, който наскоро излезе и на DVD, включително дублиран на италиански език. Освен в Плевен, книгата предстои да бъде представена и в Рим, както и на други места, свързани с биографията и със забележителната кариера на именитата оперна прима. Двете издания са част от голям проект под наслов "Гена", който предвижда издаването и на компактдиск и ще завърши догодина с оперния конкурс "Гена Димитрова" в Плевен, съобщава още Александър Абаджиев.

  

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

Съюзници

Анди Андрюс

И от най-безнадеждното положение има поне два изхода. Какво може да се случи, когато се пресекат пътищата на офицер от германския военноморски флот и красива млада американка, скърбяща за съпруга си, загинал от вражески огън? През Втората световна война. На брега на Мексиканския залив. Могат ли враговете да сключат примирие? Всъщност... възможно ли е нещо повече?

 

 

 

 

 

1Q84

Кн.1

Харуки Мураками

В най-новата си творба японският писател ни среща с два култа: на християнска секта и на загадъчната секта, отговорна за атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г. Действието започва през 1984 г., но в типичен за Мураками стил се пренася в паралелния свят на годината 1Q84 (Q=question mark, въпросителна), където човек може да се изгуби безвъзвратно и никога да не се появи.

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО