СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   СОЦИАЛНО                 "BG Север" - брой 40 (16-22 ноември 2012 г.)


 

 

Училищните тоалетни бъкат от мръсотия и опасни зарази

 

Пари за ремонти и консумативи не достигат, малчуганите са принудени да стискат

 

На някои места санитарните възли са под всякаква критика, сн. авторът

На някои места санитарните възли са под всякаква критика, сн. авторът

Стефана СЛАВКОВА

Всеки ден децата, които ходят на училище в Плевен, се сблъскват с един и същ проблем - да посещават най-противното място в сградата - училищните тоалетни. Според официална информация едва 20 на сто от школските нужници в града и областта са за ремонт, останалите били обновени и са в сравнително добър вид. Данните, изнесени от синдикат "Образование", обаче едва ли са достатъчно верни и актуални. По всяка вероятност те са направени на базата на проверката, която задължително представители на здравната инспекция извършват при старта на учебната година. Сега, два месеца след първия училищен звънец, картинката не е дотам розова и оптимистична. В повечето от тоалетните не се извършва всекидневна дезинфекция, липсва и сапун за измиване на ръцете. Репортерска проверка показа още, че на някои места казанчетата за вода са повредени, има и нужници, в които вратите са разнебитени, не могат да се затварят или изобщо липсват. За тоалетна хартия трудно може да се помисли, топла вода няма, ако въобще има някаква вода. Мирисът пък се усеща на метри от тези помещения.

Според друго проучване една десета от децата не посещават тоалетните в училищните сгради. Стискането между средно 5 и 7 часа е предпоставка за сериозни заболявания на отделителната система.

Анкети, направени при изпълнение на проект "Чистите училищни тоалетни не са лукс, а човешко право", са категорични, че децата масово избягват с цената на всичко да използват санитарните възли. Стискането може да доведе до запек, категорична е педиатърката д-р Виолета Петкова. Ако отлагането на дефикацията продължи седмици или месеци, дебелото черво може да загуби нормалните си рефлекси, а това от своя страна да доведе до хемороиди или фистули, допълва още тя. Не по-малки са проблемите, свързани със стискането по малка нужда. Те пък включват риск от възпаления на отделителната система, както и от увреждане на бъбреците, твърди още д-р Петкова.Родителите са категорични, че отговорни за здравето на децата им, докато са на училище, са педагозите, педиатрите и здравните инспектори. И това е така. Само че малко от тях са наясно с факта, че средствата за ремонт или поддръжка на тоалетните са предимно от училищните бюджети, консумативите също. Ако директор си позволи тоалетните в училището му да са перфектни, това ще трябва да е за сметка на единните разходни стандарти и възнагражденията на персонала. При сегашното финансово дередже на повечето учебни заведения в Плевен и особено в селищата от областта, и то в края на календарната година, когато трябват пари за отопление, изборът не е голям. А тоалетните си остават едно от най-отвратителните места в сградите. Те продължават да бъкат от мръсотия и да са развъдник на зарази.

 

 

Настъплението на жълтеницата ще продължи до Нова година

 

Инна СТЕФАНОВА

Жълтеница е плъзнала из цялата страна, а настъплението й ще продължи до Нова година. Такава е прогнозата на плевенски епидемиолози, които засега констатират, че тревога за зачестили случаи с хепати в Плевен и селищата на областта все още няма. 9 са случаите на вирусен хепатит през последната седмица - в Плевен, Гулянци, Еница, Червен бряг и Буковлък, в предходната заболяванията са били 10.

Повишени стойности на хепатит А се наблюдават през 5 - 6 години, в момента е именно такъв пик, съобщиха здравни експерти. Болестта имала цикличен характер. От началото на годината в страната са регистрирани 3 424 души с хепатит А според епидемиологичния бюлетин на Националния център по заразни и паразитни болести. Есента е сезон, в който обикновено стойностите са завишени в сравнение с останалата част от годината, информират още епидемиолозите. Тогава хората пътуват повече и почти не се хранят вкъщи, където има установени навици на хигиена. Другата опасност са училищата, където децата могат да се разболеят, ако не си мият ръцете след посещение на тоалетната.

По-необичайното през 2012 г. е, че заразените са предимно хора между 30 и 40 г., а не деца, както е обикновено. Инкубационният период е от 14 до 50 дни. Вирусът се отделя с фекалиите, урината и слюнката на болния, а замърсените ръце са най-важният фактор при предаването на вирусен хепатит А. Той прескача лесно и от замърсени хранителни продукти, съдове и прибори за хранене - чинии, лъжици и чаши.

Ваксината срещу хепатит А е препоръчителна, припомнят епидемиолозите, а в плевенските аптеки цената й е около 50 лева. След 1992 година в България се въвежда задължителна ваксинация на децата срещу хепатит Б. Все още няма открита ваксина за третия и най-опасен вид на хепатита - С.

 

 

Бъдещи майки слушаха лекция за бебето

 

Д-р Галина Тишева показа как трябва да се къпе бебето, сн. авторът

Д-р Галина Тишева показа как трябва да се къпе бебето, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Инициативата Училище за бременни на специализираното списание "9 месеца" отново посети Плевен с втората за тази година лекция. Този път бременните жени получиха практически съвети, свързани с грижата за новороденото и малкото дете. Лектор беше д-р Галина Тишева, общопрактикуващ педиатър от 20 години. Тя запозна майките с най-важните неща, които трябва да знаят след изписването от родилното. "Преди всичко майката трябва да е спокойна, за да е спокойно и самото бебе. Така то ще понесе по-леко прехода от болницата и пристигането у дома. Важно е и стаята, в която ще се посрещне детето, да е проветрена, да няма никакви миризми след ремонти или от нови мебели, да е светла, уютна и да няма цветя в нея. Дрешките пък трябва да бъдат от естествени материи, а памперсите да са едни и същи, защото кожата свиква с тях и ако се сменят може да се появят алергии", обясни д-р Тишева. Тя заяви още, че е от изключително значение помощта на бащата или близки роднини в първите седмици, за да може майката да си почива и да има повече кърма. Родилката трябва да се храни рационално и да не се напряга по никакъв начин. Д-р Тишева показа и как трябва да се правят първите бани на новороденото и какви грижи се полагат за хигиената на пъпчето му.

 

 

 

 Гневът на младите

 

Искам да работя по специалността си

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Миналата година завърших висшето си образование. Учих Българска филология с модул Журналистика и Педагогика във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В края на последната година изкарах 2 месеца практика като учител по български език и литература в едно от училищата в града. Въпреки че времето, което прекарах сред учениците, бе кратко, се убедих, че това е моята професия. Хареса ми да бъда преподавател и да работя с деца, макар и част от тях да бяха само с няколко години по-малки от мен. Затова веднага след като се дипломирах, започнах да проверявам за свободни учителски места в Регионалния инспекторат по образованието в Плевен. Обаждах се и търсех работа не само в гимназиите в града, но и в училищата в близките села. Оттам обаче все ми отговаряха, че си имат местни преподаватели и не се нуждаят от други. В Плевен пък директорите на школата, в които подавах документи, ми обясняваха, че трябва да имам поне 5 години трудов стаж, за да ме назначат. Така след няколко месеца лутане и надежда да започна работа по специалността си, бях принудена да си търся нещо друго, за да оцелявам. В момента съм продавач-консултант в голям спортен магазин в центъра на града. Не исках това и учих, за да имам професия. Оказа се обаче, че въпреки желанието и дипломата за млади хора като мен няма място. Не е възможно да съм завършила преди една година, когато съм била на 24, и вече да имам 5 години трудов стаж. После се говори, че в училищата трябвало да има млади хора, но те не искали да стават педагози. И защо да искат, като никой не ги търси и не могат да се реализират.

Въпреки че работя, не съм се отказала от желанието си да бъда учителка и редовно проверявам за свободни места. Надявам се тази ситуация да е временна и скоро да преподавам. Мисля, че в тази професия има нужда точно от млади, амбицирани кадри, които да вършат задълженията си с удоволствие и изцяло да се отдават на професията си. Смятам също, че хората трябва бъдат назначавани заради качествата и желанието им за работа, а не според трудовия им стаж".

Мария Георгиева, 25 год., от Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

Какво представлява хроничният тонзилит и лечим ли е?

Теодора Христова, 38 г.

 

От хроничния аденоидит боледуват само децата

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Тонзилите (сливиците) представляват струпвания на лимфна тъкан в определени места на гълтача (фаринкса). Компактно оформени са двете небни сливици, назофарингеалната тонзила (т. е. трета сливица) и езичната сливица в корена на езика.

Тонзилите са важен имунокомпетентен орган. Неслучайно те се намират в началото на дихателния и храносмилателен път, където се осъществява първият контакт на човешкия организъм с външните дразнители (вкл. вируси и бактерии), който отключва сложните процеси на имунния (защитен) отговор. Най-голямо е значението на тонзилите до навършване на 7-годишна възраст, когато се изгражда имунитетът - т. нар. "имунологично училище". Повишената им активност през този период може да обясни и по-големия им размер, което се счита за физиологично.Третата сливица е с най-голям размер около 3 - 4-годишна възраст, след което постепенно намалява и напълно изчезва около пубертета.

Какви са признаците на хроничния аденоидит? От хроничния аденоидит боледуват само децата. Водещ симптом е продължителното (над 20 дни) затруднение на носното дишане от уголемената трета сливица. Дишането през носа е шумно, децата спят с отворена уста и хъркат. Нарушеният сън причинява отпадналост и сънливост през деня, апатичност, отслабено внимание, лоша концентрация.

Уголемената и хронично болна трета сливица нерядко довежда до нарушаване на вентилационната функция на евстахиевата тръба. Има два механизма, по които аденоидните вегетации повлияват появата на среден отит - единият е чрез механична обструкция на евстахиевата тръба поради увеличения им размер и другият е, когато има хронично възпаление на аденоидната тонзила, то тогава тя се явява резервоар на бактериална инфекция в близост на евстахиевата тръба.

От хроничен тонзилит боледуват най-често деца от 4 до 15 години, но се наблюдава и у възрастни. Това е една от най-честите, но и най-трудни диагнози, тъй като не съществуват ясни и сигурни белези на заболяването. Най-честите оплаквания са от страна на гърлото - постоянни или периодични болки, чувство на сухота, на залепнала храчка, лош дъх от устата. При силно увеличение на сливиците се появява затруднено дишане, хъркане, както и затруднено преглъщане. По-рядко се наблюдават краткотрайни спирания на дишане по време на сън. По шията се появяват постоянно увеличени лимфни възли.

Една от най-честите причини за търсене на лекарска помощ са честите ангини, които могат да доведат до хроничен тонзилит, а оттам да засегнат сърцето или бъбреците. Прието е, че до 4 гнойни ангини годишно е нормално за едно дете до 7-годишна възраст. Трябва да се знае също, че в детска възраст преобладават острите вирусни инфекции, които неправилно се таксуват като ангина и при които няма опасност от увреждане на сърцето или бъбреците. От друга страна много родители установяват "бели налепи" по сливиците на децата, които определят като гнойна ангина, докато всъщност се касае за т. нар. "тапички", които са нормална находка. В по-редки случаи хроничният тонзилит може да се появи без предшестващи чести гнойни ангини, да протече безсимптомно и да доведе до сериозни усложнения от страна на други органи и системи.

Кой и как поставя диагнозата? Общопрактикуващият лекар може да се насочи към диагнозата хроничен тонзилит и аденоидит, но точна диагноза и особено решението за операция може да постави само УНГ специалистът. Затова са нужни редица допълнителни изследвания и консултации. Диагнозата се поставя въз основа на съвкупността от резултатите и тогава УНГ специалистът взема решение за най-правилното лечение.

За лечението на хроничния тонзилит четете в следващия брой.

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО