СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                           Бизнес                                       "BG Север" - брой 40 (16 - 22 ноември 2012 г.)


 

 

Скача продажбата на лекарства, направени на билкова основа

 

Най-търсени от плевенчани са продуктите по рецепти на Петър Димков

 

Аптеките и дрогериите в града все по-често са под един покрив, сн. авторът

Аптеките и дрогериите в града все по-често са под един покрив, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Сиропите и лекарствата, направени на билкова основа, стават все по-търсени от плевенчани със застудяването на времето. Репортерска обиколка из града показа, че те вече се предлагат единствено на специализирани щандове в аптеките или в магазини, които притежават специално разрешение. Промените в Закона за лечебните растения са изгонили дори и бабите от пазара, които доскоро продаваха ароматни букети от саморъчно набрани лайка, чубрица или босилек. Нелегалната продажба на билки от граждани се наказва със солени глоби от 100 до 2 000 лева, санкциите за фирми пък са от 300 до 3 000 лева. Билкарите вече трябва да имат разрешително за събиране и продажба на лечебни растения или удостоверение за отглеждането им.

Натуралните продукти, които предлагаме, са в основата на хомеопатичната медицина, твърди плевенска фармацевтка, според която при тях най-търсени са лечебните чайове и онези отвари и хапчета, които успокояват нервите или преборват леките настинки, типични за тези месеци на годината. Аптекарката твърди, че клиентите вече избягват пазаруването от съмнителни събирачи на билки, защото са по-сигурни в качеството, което те им предлагат. Цените според нея също са поносими, а и е абсурдно да се допусне на рафтовете да фигурират билкови лекарства с изтекъл срок на годност. Другото предимство на природните продукти според фармацевтите е в това, че в повечето от тях не се съдържа захар или консерванти, че са подходящи както за възрастни, така и за деца, че са с по-малко странични ефекти.

Най-търсени в плевенските аптеки сега са билковите продукти, създадени по оригиналните рецепти на лечителя Петър Димков, показва още репортерска проверка. Купуват се алое вера за лечение на изгаряния, лайка за подобряване на храносмилането, ехинацея и течен екстрат от блатен тъжник, който се справя със стрес и безсъние или срив на имунната система, настинки и грип. Плевенчани често влизат в аптеките и заради глог или мента, питат за лечебните продукти от гинко билоба или червена боровинка.

Повечето дрогерии или щандове с билкови продукти в Плевен се помещават заедно с аптеки. Така според фармацевтите е по-удобно за клиентите, защото могат да купят хапчета от традиционната и от нетрадиционната медицина. И оборотът е по-голям, само като дрогерия обектът е трудно печеливш във времена на криза.

Заради публикации в медиите плевенчани напоследък се интересували дали в аптеките не се предлага чай от кудзу. Известността си китайската билка е придобила сред съгражданите ни заради ползите, които тя имала в борбата с алкохолизма. Билковият продукт с кудзу озаптявал успешно мерака да се посяга към чашката с алкохол. Такъв чай обаче в плевенските аптеки все още не се намира.

 

 

Училищните лавки търпят загуби заради здравните изисквания

 

Учениците се редят на дълги опашки за вредни храни извън училище, сн. архив

Учениците се редят на дълги опашки за вредни храни извън училище, сн. архив

Лора КОСТОВА

Собствениците на бюфети в плевенските училища търпят сериозни загуби в оборотите си. Причината се крие в наредбата на Министерството на здравеопазването, която влезе в сила през 2009 година. С нея се забрани в школските лавки да се предагат много от най-атрактивните за учениците храни. Търговците обаче смятат, че по този начин не се ограничава консумацията на "вредните" продукти, а се срива техният бизнес. "Проблемът не е в това какво се предлага, а в това на какво е възпитано детето. Ако то има установени хранителни навици, ние няма как да ги променим. Като не си купи от нас, ще излезе извън училището и още на отсрещния тротоар ще си вземе каквото поиска. Това е въпрос на култура, децата трябва да ходят на ясла и градина още от малки, за да се научат кое е полезно и кое - не, а не да се превъзпитават тепърва на 15 - 16 години", твърди наемател на павилион в плевенска гимназия. В момента в училищата е забранено да се продават захарни и шоколадови изделия с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, както и сиропирани сладкиши. Не се допуска и консумацията на сухи супи и бульони. Ограничена е употребата на мазнини, захар и сол. Забранени са газираните и енергийни напитки, чипсовете, всички видове снаксове и царевични пръчици, които често се търсят от подрастващите."Изискванията към нас са големи. Ние се съобразяваме с правилата, но имаме сериозна нелоялна конкуренция в лицето на многото магазинчета и будки в близост до училищата.

 Това не е редно, защото голяма част от децата пазаруват от тях. Трябва да се въведат някакви закони и за тези павилиони. На този етап ние губим, те печелят, а учениците пак се хранят нездравословно", твърди друг търговец.

Продажбите в бюфетите са намалели и поради въвеждането на по-скъпи продукти заради здравната наредба. Сандвичите например се правят с пълнозърнест хляб, който е по-скъп от белия. Соковете пък трябва да са 100% натурални, а такива са само прясно изцедените, които обаче определено не са по джоба на всеки родител. "Принудени сме да изпращаме децата си с повече парички на училище с надеждата, че те ще си вземат нещо полезно за обяд. Но се оказва, че продължават да си дават левчетата за "боклуци" извън училище", заявява родител на шестокласник.

 

 

Трасето на газопровода Набуко преминава през седем общини

 

Ани ПАВЛОВА

Газопроводът "Набуко" ще преминава през територията на седем общини от Плевенския регион, стана ясно след като Областният експертен съвет по устройство на територията съгласува първи вариант на предварителния проект. Дължината на газопровода през територията на България е 422 км, а през област Плевен е 93,417 км. Трасето преминава през землищата на община Долна Митрополия - с. Гостиля; община Долни Дъбник - гр. Долни Дъбник и селата Бъркач, Горни Дъбник, Крушовица, Петърница и Садовец; община Искър - гр. Искър и селата Долни Луковит и Староселци; община Кнежа - гр. Кнежа; община Левски - селата Асеновци и Градище; община Плевен - селата Беглеж, Николаево, Ласкар и Бохот и община Пордим - селата Борислав, Катерица и Вълчитрън.

Газопроводът "Набуко" представлява обособен тръбопровод за пренос на газ от Турция до Австрия през България, Румъния и Унгария. Целта е да се изгради тръбопроводна система за пренос на природен газ от различни източници в региона на Каспийско море и Близкия изток до Централна Европа. Газопроводът "Набуко" ще предоставя газ на националните газопроводни мрежи и подземните хранилища в транзитните страни чрез системни връзки. Той ще се проектира и изгражда на етапи, до достигане на максимален капацитет от 31 млрд. куб. м годишно.

Основните съблюдавани критерии при избора на трасе са да преминава в непосредствена близост до сервитутите на съществуващата газопроводна инфраструктура на страната, да пресече Източна Стара планина по възможно най-лесно изпълним начин, предпочитаното трасе да заобикаля гористи и скални участъци, напоителни, отводнителни полета, вододайни зони, нестабилни в геоложко отношение терени, зони с изразена ерозия и други рискови територии. Изискванията са за минимално въздействие върху околната среда и свеждане до минимум на въздействието върху селското стопанство, по-специално върху овощни градини и лозя, както и избягването на местности от археологическа важност.

По екологични и инженерни съображения първи вариант на трасето на газопровода е предпочетен от Областния експертен съвет, тъй като са избегнати пресичания на тревисти, храстови и горски местообитания и терени от Натура 2000. Тръбата няма да пресича дървета с гнезда на хищни птици, проблемни зони от геоложки характер, свлачища, активни разломи и вододайни зони. Проектът е съобразен и с изискванията на общините, през които минава трасето на газопровода, за инвестиционни намерения на експлоатационните дружества.

 

 

Сладкарите също усетиха кризата

 

Това са малка част от домашните торти, които Цветанка и дъщеря й предлагат, сн. авторът

Това са малка част от домашните торти, които Цветанка и дъщеря й предлагат, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Плевенчани все още редовно си купуват торти, но вече по-малки, заради ограничените им финанси. По това сладкарите в града са усетили кризата в техния бизнес. Една от тях е Цветанка Тошмакова, която има малък цех за производство на домашни торти. Тя от 5 години държи скромната сладкарничка в центъра на Плевен и заедно с дъщеря си приготвя и предлага 20 вида торти. Цветанка твърди, че хората не са се отказали от вкусния десерт, но избират тези модели, които имат по-малко парчета. "Имам доста поръчки, но ако преди средният размер торти беше най-предпочитан, то сега повечето хора искат по-малкия. Това означава, че клиентите ми не само търсят по-евтиния вариант, но и канят по-малко гости, защото вече рядко си позволяват големи тържества", обяснява Цветанка. При нея тортите за 12 - 14 човека струват 25 лв., а тези за 16 - 18 души се продават по 35 лева. Всичко, което тя майстори, се приготвя с качествени и скъпи продукти. "Само пакетче маскарпоне струва 7 - 8 лв., течният шоколад също е доста скъп, слагам краве масло, а не сладкарски маргарин, всички кремове си ги правя сама и не използвам никакви готови прахове, не слагам сметана и изкуствени подсладители. Така разходите ми са по-големи, затова и цените ми може да изглеждат по-високи за някои хора", казва сладкарката. Тя обаче твърди, че има много поръчки и че хората търсят качественото особено по важни поводи.

Най-много средства плевенчани отделят за празниците на децата си и за юбилеите. Продажбите й са големи и по баловете, Коледните и Новогодишните празници. В цеха влизат и клиенти, които просто искат да си похапнат вкусна торта дори и без да имат някакъв специален случай, твърди собственичката му. Цветанка приготвя и сватбени торти. Цената им е различна и зависи отново от броя на парчетата и украсата по сладкиша. Собственичката на цеха предлага само десерти, които самата тя харесва, и казва, че изпробва по няколко пъти нещо, преди да го изложи в хладилната витрина. Затова и не прави никакви компромиси с качеството.

Сладкарката споделя, че клиентите й са редовни, но е измислила интересен начин, с който да привлича и нови посетители. Всяка година на 31 май приготвя 1 000 малки петифурки с вкусовете на всички торти, които предлага, и ги раздава на минувачите пред малкото гаражче. Така всеки, който опита от тях, се връща да си купи. Освен това отскоро нейният цех има и сайт в интернет, в който всеки може да разгледа богатия асортимент от торти.

Цветанка твърди, че сладкарниците в града не са й конкуренция, защото предлага различни десерти от техните. Същото казва и за тортите, които се продават в големите хранителни вериги магазини. "За всички ни има клиенти, не се оплаквам. Изкарваме толкова, колкото да си покриваме разходите и да остава по нещо и за нас. Работата ни е удоволствие и за нас е най-важно да радваме клиентите си", заявява Цветанка.

 

   

върни се в НАЧАЛО