СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                    ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА             "BG Север" - брой 40 (16 - 22 ноември 2012 г.)


 

БСП се вижда като алтернатива на пагубното управление на ГЕРБ

 

Депутати и членове на партийното ръководство посетиха Плевен и региона

 

Част от участниците в десанта, сн. авторът

Част от участниците в десанта, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Членове на националния съвет (НС) на БСП и депутати от парламентарната група на Коалиция за България (КБ) посетиха Плевенския регион, за да се срещат с членовете и симпатизантите на червената партия. В срещите участваха зам.-председателят на парламентарната група на КБ Михаил Миков, депутатите Румен Петков и Ваня Добрева, независимият народен представител Георги Терзийски, членовете на НС на БСП Мариана Петрова, Васил Антонов, Любомир Петков и Радослав Илиевски. Представителите на ръководството на БСП се срещнаха с хората от село Крушовица, градовете Кнежа, Червен бряг и Гулянци.

В Плевен пред членовете на местната партийна организация

Михаил Миков очерта резултата от управлението на ГЕРБ. "Съсипване на икономиката на страната, унищожаване на дребен и среден бизнес, огромна безработица, увеличаване на задълженията и намаляване на фискалния резерв, в крайна сметка - едно значително влошено жизнено състояние на гражданите. Политиката, която Дянков води, доведе до двойно увеличение на безработицата. Ако в края на мандата на предишното управление безработицата беше сведена до 5,5 процента, сега тя е 12,4 на сто. Ние заварихме безработица от 11 процента, която в рамките на четири години беше сведена до около 5,5. Всичко това се отразява по един трагичен начин, особено на младите хора, България е на едно от първите места по младежка безработица в Европа", заяви Миков. Той предупреди, че в оставащата близо година до изборите ГЕРБ ще провежда агресивна политика и няма да жали средства срещу основния си опонент - левицата. "Тази година ние предлагаме програма за растеж на доходите, свързана с овладяване на безработицата и преодоляване на кризата в доходите; насочване на ресурси към Българската банка за реконструкция и развитие, които да бъдат насочени към развитие на проекти с предприемачите, към запазване и нарастване броя на заетите; по-ефективно използване на средствата от Европейския социален фонд, насочено към младежката безработица; въвеждане на данъчни облекчения за работодатели, които обучават заети лица; насърчаване на земеделските кооперации, увеличаване на публичните инвестиции в инфраструктурата" - това са част от предложенията на левицата, които Михаил Миков обяви пред плевенските членове на социалистическата партия.

Депутатът Румен Петков посочи, че една от главните задачи пред БСП е референдумът за АЕЦ "Белене". Според него с подмяната на въпроса ГЕРБ проявява изключителна арогантност и цели българските граждани да се отдръпнат от най-демократичната форма на изразяване. "Всичките лъжи, които се изрекоха по адрес на Белене, следват същата идея - да се отврати българинът и да не излезе на референдума. Не просто има договор за централата, но има и подписани няколко анекси. С кмета на Белене Петър Дулев бяхме в Международната агенция за ядрена енергия и поканихме двамата вицепрезиденти с двама експерти на 15 януари да се направи една солидна дискусия за атомната енергетика и нейното бъдеще. Защо ние се борим за изграждането на АЕЦ "Белене"? Заради българските граждани", заяви Румен Петков. Той посочи, че изграждането на Втора атомна има пряка връзка с цената на тока, която българите плащат. "Защото в момента двете мощности, които влияят върху цената на еленергията, са атомната централа в Козлодуй и държавната "Марица Изток 2". На вятъра, на слънцето - цената на тези източници е в пъти по-висока от тази в Козлодуй. Затова ние се борим за българския гражданин, който да плаща една достъпна цена на енергията, която ползва", каза Румен Петков. Според него Бойко Борисов работи за икономическите интереси на Турция, тъй като в момента нашата съседка изгражда ядрени мощности, а ние - не. Петков припомни, че БСП е изпълнила всичките си ангажименти към Плевенския регион, поети преди управлението на Тройната коалиция. "Ние нямаме неизпълнено обещание - възстановихме военно-въздушното училище, направихме ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, реализирахме инвестиции в инфраструктурата. Охраната на Бойко Борисов има един въпрос сутрин - дали да вземат кирка или ножица. Защото или копаят първа копка, или режат лента. За Плевен какво са направили - отразяха лентата на пътя Плевен - Никопол, на библиотеката - неща, които ние сме направили. Финансовият министър заяви, че реализирали близо милиард и нещо евро чуждестранни и инвестиции. Ако вървят с тоя темп, за два мандата ще осигурят това, което ние направихме за една година. Нашето правителство осигури повече от 24 милиарда инвестиции", заяви Румен Петков. Той уточни, че управляващите ще се стремят към запазване на властта си с всички средства - от компроматни войни до осигуряване на огромен финансов ресурс. "Очаквам компромати, силни репресии, ще се хвърли огромен финансов ресурс срещу нас. Затова е много важно ние как отиваме на тези избори. Тези избори не са на едно или друго ръководство, те са нашите избори, на гражданите изборите и това предполага мобилизация на ресурса, с който разполагаме", заключи Румен Петков.

 

 

Михаил Миков:

 

Необходими са промени в устава

 

- Г-н Миков, какво ви е впечатлението от срещите с хората по места?

 

- Хората искат този контакт с представители на националното ръководство на БСП, защото имат какво да споделят. Убедени са, че ГЕРБ са довели страната до катастрофално положение. В същото време има воля за победа и в следващите месеци ни чака усилена работа.

 

- Президентът Росен Плевнелиев заяви, че кризата е добре за България, защото ни правела по-дисциплинирани. Какъв е вашият коментар на това твърдение?

 

- Абсурдно твърдение, което се плаща с по-тежкия живот на милиони българи. Абсурд е един политик, държавен глава, да има такова политическо твърдение. В крайна сметка в цял свят кризата е нещо лошо, може би само за нашите управляващи тя е нещо добро.

 

- Казахте, че оттеглянето на доверието към ГЕРБ би могло да се разпилее към други формации извън БСП...

 

- Прави се опит за това, създават се изкуствени формации. Ние трябва да обясняваме на хората, да им говорим за тази опасност - лъжепророците, които се появяват преди всички избори, някои от тях с намерение не да влязат в парламента, но да получат своя миг слава. Други пък имат намерение когато влязат в парламента да търгуват гласа си, на което сме свидетели сега. Много често тези лъжепророци объркват хората и крадат гласовете им.

 

- Има ли опасност днес БСП да няма кого да представлява?

 

- Напротив. Аз мисля, че БСП има кого да представлява, особено сега, когато маса български граждани обедняха, малки и средни предприемачи фалираха, когато младите са без работа, когато възрастните живеят в недоимък. Все повече хора осъзнават, че БСП е партията, която може да ги представлява. Ще направя паралел с изборите в САЩ. Там кризата далеч по-малко се отразява, но американските граждани избраха политиката на Обама, въпреки че зад неговия опонент застанаха банките, едрия капитал, телевизия "Фокс" - всъщност тези, които стоят днес зад управлението на България.

 

- По-тъмни времена от гледна точка на полицейщина, на несигурност като че ли не е имало в България. Хората обаче май приемат това положение безропотно. Как ще коментирате тази ситуация като бивш вътрешен министър?

 

- Не е безропотно. Страхът се върна в България, и то от днешния режим. Неслучайно говорим за режима на Борисов. Икономическата криза много често прави хората по-примирени, умислени в ежедневието, в хляба, в оцеляването, в работата, която е сериозен дефицит. В такива времена се появяват режими. Това показва и европейската история - след тежки кризи, депресия и безработица идват "спасители", които със спекулации, с манипулации на публичното мнение, със сила овладяват властта за известно време. Разбира се, после приключват трагично.

 

- Кой е най-големият дефицит на БСП и как може да се преодолее?

 

- Дефицитът на действие като че ли е най-голям. БСП като най-стара политическа сила, като единствената, преминала през тези 20 години, била и на власт, и в опозиция, и останала като партия, малко се е поддала на рутината. Трябва да успеем да избягаме от рутината, трябва всеки партиен член да се опита да избяга от рутината и да не разглежда изборите като нещо, което вече се е случвало. Всеки избор е нещо чисто ново и трябва да победиш - тук и сега.

 

- Очаквате ли напрежение заради листите и подреждането им?

 

- Ще има такова напрежение, вече се долавя в някои области и то точно в позиционирането на листите. Очаквам конгрес, който да приеме промени в устава, които малко да постегнат партийната дисциплина с оглед предстоящите избори.

 

- Какви промени?

 

- Има редица неща, които си струва да бъдат позатегнати в организацинно отношение.

 

 

Борислав (вляво) получи членската си карта навръх 31-вия си рожден ден, сн. БСП - Плевен

Борислав (вляво) получи членската си карта навръх 31-вия си рожден ден, сн. БСП - Плевен

Бизнесмен с ресторант във Валенсия приет в редовете на столетницата

 

Собственик на ресторант в град Валенсия в сряда официално стана член на БСП, съобщиха от местната централа на социалистите в Плевен. 31-годишният Борислав Христов получи членската си карта навръх рождения си ден. Тя му бе връчена от председателя на основна партийна организация "Чавдар" и член на общинския съвет на БСП в Плевен Генади Тодоров. Борислав Христов е от Плевен, но от 7 години живее в Испания. Възпитаникът на Габровския технически университет има желание да направи партийна група към състава на плевенската организация "Чавдар". Той е оптимист, че това ще накара нашите съграждани да бъдат обществено по-активни. Борислав сподели, че малцина се възползват от правото си да гласуват, единици са и тези, които познават политическите процеси в страната ни. Той е убеден, че при по-добри условия за живот и успешно политическо управление всеки би се върнал в родината си.

"BG Север"

 

 

 

Одобриха проекта за ново депо край Буковлък

 

Инж. Павлина Тодорова

Инж. Павлина Тодорова, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Проектът за ново депо за отпадъци на Плевен, който доста години пътува напред-назад между общината и екоминистерството, най-после е изцяло съобразен с всички изисквания и получи одобрение от правителството. Стойността му е 27 795 953 лв., а парите ще бъдат осигурени по Оперативна програма "Околна среда". Договорът за неговото изпълнение трябва да стане факт най-късно в началото на идната седмица. Веднага след това ще стартират процедурите по обявяване на обществени поръчки и избор на изпълнители, съобщи плевенският градоначалник проф. д-р Димитър Стойков.

Новото депо ще бъде изградено в района на сегашното - между селата Буковлък и Опанец. Освен община Плевен, която е водеща в изготвянето на проекта, в него ще изхвърлят отпадъците си още пет общини - Гулянци, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър и Пордим. В проекта се предвижда да бъдат изградени и две инсталации - сепарираща и компостираща. Ще се извършва обезвреждане на опасни отпадъци, ще има и система за улавяне на биогаз. Собственото участие на общините, включени в проекта, е 1 612 165 лв. Плевен трябва да поеме по-голямата част от тази сума, защото изхвърля най-много отпадъци. Необходимите средства вече са осигурени, допълни кметът.

Територията, на която ще бъде изградено новото депо, е 200 дка. Строителството ще е на два етапа. Изграждането на първата клетка ще започне през следващата година. Тя ще има капацитет 785 500 тона - очаква се той да бъде запълнен до 2028 г. Строителството на следващата клетка обаче ще стартира преди да е запълнена първата, поясни шефът на отдел "Екология" в общинската управа инж. Павлина Тодорова.

Тя допълни, че капацитетът на планираната сепарираща инсталация ще бъде 53 860 тона на година, а на компостиращата - около 12 000 тона. В първия етап в депото ще бъде направен и временен център за предаване на опасни други отпадъци, ще започне и изграждането на ВиК

инсталация. Вторият етап от строителство на депото ще стартира през 2015 г. с пречиствателна станция по модулен тип. Ще бъде изградена и клетка за строителни отпадъци. Предвидено е сегашното депо да бъде закрито едва след старта на първата клетка от новото, добави инж. Тодорова.

 

  

върни се в НАЧАЛО