СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                              КОНФЛИКТИ                               "BG Север" - брой 40 (16 - 22 ноември 2012 г.)


 

Изгорено бебе в Авис медика имало и преди осем месеца

 

Момиченцето е с огромен белег, родителите са подали жалба в прокуратурата

 

След 8 месеца белегът на крачето на Мирослава изглежда ужасяващо, сн. авторът

След 8 месеца белегът на крачето на Мирослава изглежда ужасяващо, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Бебето, което получи изгаряния в МБАЛ "Авис медика" в Плевен и по-късно почина, не е единственият случай на изгорено новородено в това здравно заведение. Подобен инцидент е имало и преди 8 месеца, стана ясно тази седмица. За него пожела да разкаже пред "BG Север" Росица Вълова.

На 11 март т. г. Росица ражда дъщеричката си Мирослава чрез секцио в същата болница. Плаща за услугата 750 лв. Детето се появило на бял свят в 19,17 часа. "Бебето беше взето, изкъпано и не знам какво точно още, като го видях за малко. Роднините ми си тръгнаха и след това по едно време чух някакъв плач - беше моето дете, бях в стаята до акушерската и нищо не се случи. След това заспах, събуждах се цяла нощ, дъщеричката ми адски много плачеше", разказва майката. Притеснена, тя пита дежурните лекари защо бебето й плаче и защо не й го носят. Успокояват я, че щели да й го дадат след визитацията. "Казват ми - детенцето сега ще ви го донесем, леко е парнато по едното краче с вряла вода, леко зачервено, сега го преглеждат за всеки случай и няма да се притеснявате. До ден, два, три ще се оправи. Мина се още време, вече идваха роднините ми и накрая донесоха детето, което не беше облечено с дрехите, които му бях приготвила, беше повито с някаква тяхна пелена. Казаха ми - няма да се развива тази пелена, превръзката е за всеки случай", спомня си Росица.

След това детето непрекъснато е взимано от майката, за да го преглеждат лекари, както й обяснили. Бащата на Росица се усъмнил, че нещо не е наред, тъй като малкото продължавало да бъде с пелената, която лекарите забранили да се развива. "И тогава ми беше обяснено, че изгарянето на крачето е втора степен, но белег нямало да остане, много добър хирург гледал детето, много добри превръзки му се слагат. И аз казах - добре, искам на всяка цена детето ми да се оправи - не бях видяла раната и попитах кога. Д-р Ана Вълкова ми отвърна - ама сигурна ли сте, че искате да я видите, то от медицинска гледна точка не е много изгарянето, ама на вас може да ви стори сериозно", разказва още Росица. Тя настоява да види какво се е случило с бебето й. Тогава лекарите я водят и развиват малката Мирослава.

"Показаха ми раната - до месо, не съм виждала изгаряне, но това като го видях на моето дете, няма да ви казвам за какво става дума. Обясняваха ми - не се плашете, знаехме, че така ще реагирате, не ви го показахме, за да не се стресирате. Тук в книгата пише, че това изгаряне ще мине до две - три седмици, ние ще гледаме детето и ще го оправим, ако искате може да го оставите. При което на мен косите ми настръхнаха - как така ще си оставя детето", спомня си Росица. Тя и бебето остават в клиниката, а след ден малката вдига температура. Майката смята, че е от изгарянето, но лекарите твърдели, че Росица имала някакви неупоменати заболявания и бебето има проблеми със сърцето. "Беше сериозно, включиха антибиотик заради температурата, търсиха причината в мен. Почнаха да ровят какви заболявания имат бащи, баби, дядовци, след това открили шум на сърцето на детето и то беше консултирано с кардиолог, който каза, че имало лекостепенна пулнонална стеноза, което не е чак толкова страшно и в момента му няма нищо. Те едва ли не изкараха детето с порок", спомня си мъчителните дни Росица.

Когато попитала как все пак се е стигнало да изгарянето, обяснили, че дежурната акушерка сложила до бебето грейка с гореща вода, тъй като й се сторило, че му е студено. Грейката обаче дефектирала и част от водата буквално попарила момиченцето. "Всеки ден ходихме на превръзки, след това се започна като натякване от д-р Вълкова - не стига, че ми лекуват детето, пък аз питам кога ще се оправи. Наложи се кюртаж, може да си представите тази кожа, и отново ревове, детето нервно, неспокойно, то и до ден днешен е малко стресирано", казва майката. Стига се и до словесен сблъсък с д-р Ана Вълкова, която директно дава визитка на пластичен хирург на Росица и я съветва да отиде при него.

Осем месеца след инцидента малката Мирослава е с огромен белег на крачето. Съпругът на Росица работи в Гърция, където отива и тя с бебето. Преди това обаче подава жалба в прокуратурата срещу ръководството на МБАЛ "Авис медика" и дежурния екип, причинил това изгаряне на детето й. "Получихме едно писмо от РЗИ, което беше някакъв цитат от епикризата. Ние чакаме решение от прокуратурата. След три четири месеца - нищо. Отидох до съда - Весела Иванова е прокурор, и питам - може ли да ми кажете по нашия случай какво е решението. Тя провери и показа решението от РЗИ. Казвам, че аз съм подала жалба до прокуратурата и от нея очаквам решение, а тя - ами това е, извършена е проверка от РЗИ, те са компетентни по тези въпроси и съответно няма нарушение, никой не е виновен", разказва Росица. След този отговор от прокуратурата жената подава нова жалба, с дата 4 октомври. Росица е категорична, че има виновен за травмата, причинена на детето й, и той трябва да си получи заслуженото.

 

 

Осъдиха трима за обида на българския етнос

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Трима мъже от Долна Митрополия получиха присъди от Районния съд в Плевен за нанесени обиди на българския етнос и за повреда на лек автомобил на техен съгражданин. Магистратите наказаха тримата с полагане на общественополезен труд и с пробация. Присъдите бяха издадени за инцидент, който е станал на публично място в Долна Митрополия на 2 май 2011 г.

В обвинителния акт по случая е посочено, че М. К., В. С. и А. С. са извършили "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред". Жертви им станали Г. М., П. Д. и техните близки. Срещу тях тримата хулигани отправили заплахи, обиди и псувни. Обиди били нанесени и на българския етнос като цяло, като деянието се отличава с изключителна дързост, е посочено в обвинителния акт.

В документите по случая е записано още, че В. С. и А. С. заедно с други, неустановени лица, са повредили лек автомобил "Мерцедес", собственост на една от жертвите на тримата хулигани. Щетите се изчисляват на обща стойност над 450 лева.

Тримата подсъдими са признали вината си и са възстановили нанесените щети. Те са сключили споразумение с прокуратурата. За М. К. се предвижда задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 12 месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 12 месеца. Виновният за деянието ще трябва да положи безвъзмезден труд в полза на обществото - 100 часа в продължение на една година.

Другият подсъдим ще изтърпи наказание от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. За А. С. съдът е издал присъда от 3 месеца лишаване от свобода, като изтърпяването на наказанието се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Двама от хулиганите са успели да завършат едва трети клас, имат и минали криминални прояви, за които са осъждани. И тримата осъдени са безработни. Определението на Районния съд в Плевен е окончателно.

 

 

Тръгва дело срещу лихвар, въртял сериозни суми

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Дело срещу плевенчанин, въртял лихварство със сериозни суми в продължение на 5 години, тръгна тази седмица в Плевенския окръжен съд. Подсъдимият Д. И. В. трябва да отговаря по няколко обвинения. Първото от тях е, че без съответното разрешение - лиценз, той извършвал банкови сделки като предоставял на различни лица кредити в български лева. Въпреки високата лихва на отпусканите заеми - 10 на сто месечно, Д. И. В. имал постоянни клиенти. За кредит от 10 000 лв., например, един от клиентите му платил 6 000 лв. над главницата и въпреки това още два пъти вземал заеми от него - за още 14 200 лв.

За периода от април 2004 г. до 16 май 2009 г. Д. И. В. предоставил на частни лица 12 кредита на обща стойност 50 150 лв. Колко пари от лихви си е докарал от тези "банкови" сделки, не се знае. Следствието установило, че в повечето случаи кредитополучателите са ползвали "услугите" на лихваря по няколко пъти.

Второто обвинение срещу плевенчанина е за това, че през периода 15 април 2005 г. - 30 април 2009 г. той "пропуснал" да декларира и плати данъчни задължения в особено големи размери. За 2004 г. Д. И. В. дължал, но не платил 4 102 лв. данъци. За 2006 г. по същия начин избегнал да плати данъчни задължения в размер на 7 943,52 лв. През следващата година сумата била още по-голяма - 11 726,40 лв. После "бизнесът" му вероятно е позамрял - за 2008 г. задлъжнял на държавата само с 1 496 лв.

Общата сума на неплатените данъци е 25 267,92 лв.

Д. И. В. е обвинен и за престъпление по чл. 255 ал. 3 от НК. Според прокуратурата в периода 2007 г. - 2009 г. той извършвал и финансови операции и сделки с недвижимо имущество. Направените от него парични депозити в банки били в общ размер 68 000 лв. На 3 юни 2008 г. с постановление за възлагане на недвижим имот той придобил част от апартамент в Плевен за сумата от 14 797,75 лв. На 6 март следващата година с нотариален акт за покупко-продажба станал собственик на краварник с площ от 922 кв. м за сумата от 27 571,20 лв. Купил тези имоти, въпреки че знаел, че са придобити със средства, получени чрез тежко умишлено престъпление, твърди обвинението.

Съдът отложи делото за 14 декември т. г. с мотива, че трябва да се даде възможност на подсъдимия да ангажира защитник и да организира защитата си с оглед характера и тежестта на повдигнатото обвинение.

 

 

Жена брани откраднати дърва с псувни, ругатни и столове

 

Инна СТЕФАНОВА

Жена получи присъда за дребно хулиганство след избълвани юнашки псувни по адрес на полицейски служители и горски стражар. Решението на районния съд в град Левски е взето ден след изцепките на подсъдимата, развихрила се в собствения си дом. С поведението си тя е нарушила обществения ред и спокойствие, е констатацията на магистратите. Престъплението е по чл. 325 от Наказателния кодекс, по който се наказват непристойни действия заради неуважение и незачитане на правата на отделните граждани, установени и регулирани от правната система.

Проверка на територията на полицейското управление в град Левски за незаконен добив на дървесина отвела униформените на 6 октомври тази година в дома на левчанлийката. Полицаите и горският стражар разяснили по устав каква е целта на посещението им. Жената без оказан натиск отвела мъжете до мястото, където съхранявала дървата, но когато горският й поискал документ за техния законен произход, се оказало, че тя не разполагала с такъв. Гневът на домакинята се отпушил като от вулкан, когато униформените й обяснили, че ще трябва да конфискуват дървесината. Докато пристигнал превозът, жената направила светкавичен план за защита на дворното си имущество. Тя залостила входната врата, заключила я и вече под прикритие започнала да обстрелва с попадналите й под ръка столове неканените мъже. Канонадата била богато гарнирана с псувни и купища обидни изречения.

Заради "добро процесуално поведение" нарушителката вместо наказателна отговорност отнесла административно наказание, стана ясно след делото в град Левски. Тя е наказана с глоба в полза на държавата в размер на 100 лева, трябвало още да се извини по време на съдебното заседание на присъстващите в залата пострадали лица.

Незаконният добив на дърва за огрев вкарва все повече жители от Плевенска област в съда, е констатацията на магистратите. Те са убедени, че със застудяването на времето и нарушенията ще се увеличат. През октомври на подсъдимата скамейка в районния съд в град Левски са застанали още две жени, на 32 и 49 години. По време на бързите производства срещу дамите е констатирано, че в домовете си те са съхранявали по четири кубика незаконно придобити дърва за огрев.

Пак през октомври служители на полицията в Долна Митрополия са засекли конски каруци с немаркирани дърва, превозвани от мъж с регистрация и за други кражби. Незаконно изсечени дърва са намерени при проверка в Беглеж. При акция на улица в Кнежа, отново през октомври, полицаи са засекли местен жител, който транспортира в шкода дърва за огрев от акация и черница без превозен билет. Жена с присъди за кражба и незаконна сеч е била пипната от униформени в Гулянци, че съхранява в имота си незаконно добити акациеви дърва. По същото време са констатирани подобни престъпления в Брест и Гиген.

 

 

върни се в НАЧАЛО