СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                         ПРЕЗ СЕДМИЦАТА              "BG Север" - брой 40 (16 - 22 ноември 2012 г.)


 

 

Случаят с френските парашутисти не е приключил, предстои развитие

 

Лъжците за инцидента трябва да понесат отговорност, заяви Румен Петков

 

Задържането на българските граждани, които са се защитавали при инцидента, е изключително скандално и няма аналог, заяви Румен Петков, сн. Ангел Атанасов

Задържането на българските граждани, които са се защитавали при инцидента, е изключително скандално и няма аналог, заяви Румен Петков, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Подписка за създаването на временна анкетна комисия по инцидента с т. нар. "френски граждани", заловени край Коиловци, тръгна тази седмица сред депутатите от различни парламентарни групи в Народното събрание. Неин инициатор е народният представител от Коалиция за България Румен Петков. Според правилника на парламента, за да бъде внесено в дневния ред и да бъде гласувано, това предложение трябва да бъде подкрепено от поне 48 депутати. До редакционното приключване на вестника по-голямата част от необходимите подписи бяха събрани.

"Онези, които лъгаха българското общество по случая "Коиловци", трябва да си понесат отговорността. Ако мнозинството в парламента отхвърли предложението за такава комисия, ще потърсим друг начин да разберем истината", заяви Румен Петков.

Той поясни, че ако не се създаде анкетна комисия, смята да се обърне към народни представители, които са имали отношение към националната сигурност, за да направят заедно проверка. В ДАНС и в поделението на агенцията в Плевен ще търсят отговор на въпроса правено ли е запитване до Интерпол за автентичността на документите на заловените чужденци и какъв е бил отговорът. В съдебна медицина - имало ли е морфин в оборудването за военнополева болница, открито на местопрестъплението.В МВР - какви са били действията на неговите служители след инцидента и къде са гилзите от произведените изстрели, при които са ранени двамата чужденци. Ще поискат от и. д. главния прокурор да се направи проверка какви действия са предприети от прокуратурата срещу българските участници в инцидента, повдигани ли са обвинения срещу тримата задържани французи и за какво, назначаван ли им е

служебен защитник и др. Целта на проверката ще бъде да се разкрие цялата истина и тя да бъде огласена, за да се успокоят хората в селото.

"Заловените край Коиловци чужденци са извършили поне 3 престъпления - незаконно пренасяне на морфин, който е наркотично вещество, незаконно проникване на наша територия и представяне на неистински документи. Тези хора са изведени от страната със силата на властта. А нашите граждани, които са били принудени да се защитават при срещата им с французите, са прибрани в ареста за 24 часа. Това е изключително скандално, такова поведение няма аналог" - допълни Петков.

Според него конфузът и скандалът около случая стават все по-големи. За броени минути ПВО можела да провери и да отговори на своя министър Аню Ангелов имало ли е облитане на нашата територия по р. Дунав в нощта срещу 16 октомври, когато стана инцидентът край Коиловци. Така ще се провери и твърдението на вътрешния министър Цветанов, че чужденците били туристи, любители на екстремни спортове. Ако пък французите са наистина тренировъчен екип, трябвало да се изясни как българските власти са били предупредени за тяхната тренировка и какво е било отношението им към нея, смята депутатът.

 

 

Тревожен е броят на заболелите от диабет

 

Доц. Катя Тодорова, сн. Лора Генчева

Доц. Катя Тодорова, сн. Лора Генчева

Нивото на заболеваемостта от диабет в Плевенска област през последната една година е тревожно. 11% от изследваните пациенти за този период са диагностицирани със захарен диабет. Това съобщи доц. д-р Катя Тодорова, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Д-р Георги Странски". В рамките на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, Клиниката по ендокринология организира три дни на открити врати, в които безплатно беше измервано нивото на кръвната захар, гликирания хемоглобин, телесното тегло и обиколката на талията при здрави и болни от диабет лица. Общо 46 от изследваните пациенти са със захарен диабет тип 1 или 2. Честотата на новооткрития диабет е 14%. Такъв е и процентът на пациентите с преддиабетно състояние. Това означава, че общо 28% от хората, които са посетили кабинета, имат различни по тежест нарушения във въглехидратния метаболизъм и висок риск за диабет. Причините за увеличаването на заболеваемостта са много и различни, обясни доц. Тодорова. Сред основните са наднорменото тегло, наследствеността, определени метаболитни нарушения, заседнал начин на живот и прекомерна употреба на висококалорични храни.

Кампанията се осъществи с подкрепата на изпълнителния директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" д-р Наташа Манева и под патронажа на кмета на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

"BG Север"

 

 

Режим на водата и през деня

 

Поради изключително ниските, почти равни на нула количества вода, които постъпват от Основна водоснабдителна система "Черни Осъм" във водопреносната мрежа, както и намалялото водоподаване от Вододайна зона "Биволаре", от 13 ноември в Плевен е въведен воден режим и през деня от 14,00 до 17,00 часа в целия град, съобщиха от местното ВиК. Засега нощният режим на водата - от полунощ до 5,00 часа, не се променя.

От 14,00 до 17,00 ч. през деня и от 22,30 часа до 5,30 часа в нощните часове без вода остават и селищата от група "Плевен": Къшин, Крушовица, Брестовец, Тодорово, Ясен, Долна Митрополия, Тръстеник, Биволаре, Опанец, Буковлък и Победа. "BG Север"

 

 

Възпитаник на ГПЧЕ с първа награда от национален конкурс

 

10-годишният Анатоли Тодоров - възпитаник на ателие "Вторият живот на пластмасовата торбичка" с ръководител Мариана Кулева при Гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен, е класиран на първо място в националния конкурс за рисунка "С очите си видях бедата". Конкурсът е мероприятие извън училищните дейности, свързано с обучението на учениците по правилата за действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Той се провежда за първи път през 2002 г. по инициатива на "Гражданска защита" под името "Мисия спасител", като след това прераства в Международен конкурс под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. Партньори и съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и Националният дворец на децата.

"BG Север"

 

 

Служители на застрахователната компания и децата от дом "БАЛИЗ" изработват красиви сувенири за Коледните празници, сн. Лора Генчева

Служители на застрахователната компания и децата от дом "БАЛИЗ" изработват красиви сувенири за Коледните празници, сн. Лора Генчева

Застрахователи правиха сувенири в Деня на социалната активност

 

Служители от плевенските офиси на застрахователните компании "Виена Иншурънс Груп" в България се включиха благотворително в изработката на Коледна и Новогодишна украса в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания към сдружение "БАЛИЗ". 14 доброволци, заедно с няколко деца от дома, изработиха празнични картички и сувенири, които ще бъдат продавани с цел набиране на средства за центъра. По този начин застрахователите отбелязаха за втора поредна година Деня на социалната активност - 9 ноември.

Център "БАЛИЗ" подготвя благотворителен концерт на 26 ноември в читалище "Съгласие". Преди началото му във фоайето ще бъдат изложени художествените материали, които доброволците от застрахователната компания изработиха.

В сдружение "БАЛИЗ" членуват 74 семейства и специалисти. Те се грижат за деца и младежи с увреждания, които се отглеждат в семейна среда. Със средствата от тези благотворителни кампании се организира свободното време на децата. "BG Север"

 

 

 

Жените в БСП организират тържество

 

Жените в БСП организират тържество по повод Деня на християнското семейство - 21 ноември, съобщиха от ръководството на плевенската структура. Поканени са семейство с 60-годишен брак, майка с три деца и младо семейство, които ще разкажат своя житейски опит и своите истории. Тържеството е на 20 ноември от 17,30 часа в "Завой клуб" на улица "Дойран".

Обединението на жените социалистки подкрепя и ще се включи в Националния протест против неспазващите ограниченията на скоростта в Плевен на 18 ноември. "BG Север"

 

 

Курсове за кандидат-медици стартират през януари

 

На 19 ноември започва записването за кандидатстудентски курсове по биология и химия в плевенския медицински университет. Стартът им ще е през януари идната година, курсовете ще се провеждат в събота и неделя за период от 10 седмици, които се равняват на 60 академични часа. Цената на един курс се запазва като миналогодишната - 300 лв., а времето на провеждане е съобразено с необходимостта от пътуване на учениците извън града. Миналата година преподавателите на МУ - Плевен са подготвили над 50 кандидати по конкурсните дисциплини за специалност "Медицина". Курсът по биология и сега ще включва съставянето на план-тезиси и разработване на въпроси от изпитната програма, както и запознаване с критериите за представяне и оценяване на писмените работи. По време на кандидатстудентския курс по химия ще бъдат дадени указания за решаването на примерни задачи, включени в "Помагало по химия за кандидат-студенти" - издание на МУ - Плевен.

За повече информация кандидат-студентите могат да се обаждат в Учебен отдел или да посетят сайта на университета. "BG Север"

 

 

И малчуганите с карти за транспорт

 

Децата до седемгодишна възраст да пътуват с карти за градския транспорт е изискването на предложената промяна в Постановление 66 на Министерския съвет. Според нея с документа за превоз малките деца, подобно на възрастните, вече ще са осигурени, което е задължително по закона за застраховка на пътниците. Новите документи няма да се заплащат, но за да бъдат издадени е необходимо да се предостави от родителите акт за раждане или негово копие, лична карта на родителя или настойника, както и цветна снимка на малчугана, обясняват от фирма "Тролейбусен транспорт" - Плевен.

С картата децата ще имат право да пътуват не само в Плевен, но и във вътрешноградския транспорт в цялата страна, включително и в метрото в столицата. "BG Север"

 

 

Три дни продължиха тържествата, сн. Личен архив

Три дни продължиха тържествата, сн. Личен архив

Читалището в Крушовица навършва 105 години

 

През настоящата година се навършват 105 години от създаването на НЧ "Развитие 1907" в с. Крушовица, съобщават оттам. По този повод са проведени тридневни тържества. На Архангелов ден, който е и празник на селото, е била отслужена празнична света литургия, осветен е курбан и се е състоял празничен обяд. На следващия ден в сградата на читалището е подредена изложба на художествени произведения от местни творци - Иван Йотков, Вяра Савова, Алцек Маджаров, Цветанка Цветанова, Галин Христов, Мирослав Събев, Надя Селимска и малкия Христо Минев. В хода на тържествата е отдадена заслужена почит на живите участници от театралната група, естрадния състав, на хората, които в момента работят в него. Изтъкнати са били заслугите на достигналия професионално ниво драматичен състав, многото изиграни пиеси и наградени актьори.

Местните самодейци от група "Крушовчанки", подкрепени от свои внуци, са изнесли концерт. Крушовчани са били поздравени и от самодейни състави от други селища в общината.

"BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО