БИЗНЕС


 

Нови модели возила показват на есенния технически панаир

 

Представители на 13 марки автомобили пристигнаха за "Партнерс експо"

 

Дъждът не попречи на официалното откриване, снимка Авоторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Нов дом за международното техническо изложение "Партнерс Експо" ще бъде изграден върху площ от 6,5 дка над магазина от веригата "Кауфланд" и върху част от територията на недостроената спортна зала в Плевен. Теренът е получен след търг в края на юни т. г., финансирането се осигурява по програма за трансгранично сътрудничество, съвместно с румънски представители, а инвестицията възлиза на над 2,5 млн. лева. Мястото ще се оформи като екобизнес център, където ще бъдат демонстрирани нови технологии. "Осигуряваме възможност на бизнеса сам да се измъкне от кризата, надявам се, че нашето изложение ще даде тласък за устойчиво икономическо развитие не само на Плевен, но и на целия Северозападен район". Това заяви съорганизаторът на "Партнерс Експо" Чавдар Велинов, малко след тържественото откриване на традиционния есенен технически панаир, който преминава под мотото "Партньори на колела".

Нови марки автомобили, селскостопанска техника и аксесоари за тях са изложени на паркинга до магазин "Билла 1". Въпреки обилния дъжд по традиция Експото бе открито с прерязване на лента и речи на представители на организаторите, на политически партии и на бизнеса в Плевен.

"На есенното изложение третираме темата "Партньори на колела" в един по-широк аспект. Това предполага включването и на селскостопанска техника, както и на технически средства. Тук имаме 13 представители на марки автомобили, които показват над 70 модела, очакваме и допълнение на колекцията", обяви пред журналисти Лъчезар Табаков, съорганизатор на "Партнерс Експо". Той изрази съжаление, че заради трудната ситуация около икономическата криза на изложението тази есен не са могли да присъстват традиционни участници като "Тойота", "БМВ", "Субару", "Нисан", "Пежо" и "Опел". Табаков подчерта, че целта на "Партньори на колела" не е да конкурира големите автомобилни салони, а да се помогне на местните дилъри да популяризират своите продукти и да се даде възможност на жителите на Централна Северна и Северозападна България да се запознаят с най-новите версии на любимите си марки автомобили.

"Автомобилостроенето е бранш много сериозно засегнат от кризата, защото в такива периоди хората спират да купуват, обикновено осмислят своите потребности. Новите модели могат да се видят на паркинга на Билла 1, снимка АвторътИскам да поздравя участниците в есенното изложение "Партнерс Експо" заради тяхната смелост от една страна да показват, от друга да привличат клиенти и партньори, а от трета страна да заявяват, че могат да са жизненоспособни", обяви пред медиите Йордан Радев, председател на Българската асоциация на панаирните изложбени организатори. Той информира, че по време на Есенния технически панаир в Пловдив са били представени 140 автомобила. Според Радев в света се чувства вече положителна промяна в бизнес климата. Той пожела на организаторите скоро да осигурят подходящи условия за развитие и за продължаване на традицията на "Партнерс Експо". "Световната криза ще отмине и тогава се надявам Плевен да поеме предизвикателството на бърз растеж. Виждам, че тук ще се оформи един център, свързан с новите технологии, с екологичните продукти, защото има условия", коментира Радев.

За 12-и път представители на известни автомобилни салони изложиха най-новите си постижения в автомобилостроенето. Бизнесмените споделиха, че състоянието на продажбите е задоволително, клиентите се привличат чрез отстъпки, дава им се възможност за разсрочено плащане. Свилен Антонов, официален дилър на "Рено Нисан България", които предлагат марките автомобили "Рено" и "Дачия", показа най-новите модели. Те притежават европейска производствена хомологация N1, което ги определя като товарни автомобили. Возилата могат да се ползват както за превоз на товари, така и на пътници, без да се налагат допълнителни трансформации. Така "Рено" се превръща в единствения автомобилен производител в страната, който предлага на своите клиенти коли с европейска производствена хомологация, подчинена на всички европейски норми, за разлика от останалите производители, които правят локални трансформации, похвалиха се от дружеството.

По 15% отстъпка за клиенти до края на годината пък предлагат от "Еуратек", официален вносител на автомобили "Шкода". Освен това по време на изложението можете да върнете стар автомобил при дилърите и да получите 2 500 лв. отстъпка.

От "Домсист", където предлагат домофонни и видеодомофонни системи раздават талони за 7%-ова отстъпка за клиенти до 20 декември т. г. Ако домофонната уредба бъде закупена още на "Партнерс Експо", са предвидени 10% отбив от цената, обясниха представители на дружеството.

 

 

Брадва за пушачите готвят догодина

 

Плевенчани твърдят, че по-високите цени няма да ги откажат от порока

 

Въпреки високите цени плевенчани пушат повече, снимка Авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Цените на цигарите ще скочат рязко от догодина, най-употребяваните марки ще преминат границата от 4 лв. и вероятно ще се приближат до 5 лв. за кутия. Това ще се случи, ако се приеме предложението за шоково вдигане на акциза на тютюневите изделия с 40%. Брадвата за пушачите ще стане още по-тежка през юни догодина, когато пушенето на обществени места, барове и ресторанти у нас вече ще е забранено.

С тези мерки от финансовото министерство се надяват да понапълнят бюджета и да намалят броя на пушачите.

Репортерска проверка по обектите за продажба на димящата стока в Плевен обаче показва, че драстичните мерки едва ли ще дадат очаквания резултат. Поне така мислят търговците на цигари и клиентите им. "Учудващо е, че плевенчани пушат все повече. Не ги спират нито високите цени, нито опасността за здравето им. Единственото, което се предприема при увеличение на цените, е преминаване към по-нисък клас цигари. Но често се посяга и към контрабандна стока", коментира Емилия Николова, търговец на цигари. Тя смята, че след скока догодина ще се стесни пазарът на папирусите. В магазините ще се зареждат само най-масовите марки, за Плевен това са "Виктори", "Вайсрой", "Ева" и "Карелия". Николова очаква около 30%-ово свиване на пазара на цигари догодина, ако акцизът нарасне рязко.

"Очаквахме плавно поскъпване, а не шоково от 2010 г. Нормално беше акцизът да расте с по 10% годишно, за да е по-поносимо увеличението за хората", казва Камен Василев, който държи малко магазинче за цигари на централната улица. При него вече продажбите започват да намаляват, така е от 5 - 6 месеца насам. Но има редовни клиенти, които могат да сменят само марката, но не и да се откажат от порока си. Според него рецептата за справяне с контрабандата на цигари минава през строгия контрол на входа и на изхода на митниците, да се спре нелегалният внос и да се отприщи пазар за българските цигари. Василев казва, че сега контрабандата обхваща 30% от цигарения пазар, а държавата трябва да я ограничи поне наполовина, за да се понапълни хазната. Така че рязкото увеличение може да има обратен ефект, т. е. да засили нерегламентирания внос, тъй като в съседните на България страни цените на тютюневите изделия ще бъдат значително по-ниски.

Търговци от Плевен предвиждат още, че към края на тази година ще започне презапасяване на хората. Мнозина ще се снабдят с контрабандна стока, често с твърде лошо качество, в цигарите не се слага тютюн, а стрита листна маса и изкуствени аромати. От това държавата нищо няма да спечели, но пък легалните производители и търговци ще бъдат ощетени от намаляване на потреблението и от стесняването на пазара.

Парадоксално е, че в момента цените на българските и на вносните цигари са почти еднакви. Така потребителите често пренебрегват родното производство, а пазарният дял на нашите тютюневи заводи намалява. Последните търсят пласмент навън, но в ситуация на криза това трудно се постига. Според търговците, в момента е важно да бъдат приети санкции срещу дъмпинговите цени, особено при увеличение на акциза. Обикновено в началото на всяка година се води ценова война за пазарен дял между производителите, от което олеква хазната, а най-печеливши излизат спекулантите.

Репортерска проверка сред пушачите в Плевен показва, че наред с храната, като най-необходима стока, вървят и цигарите. Дори някои от хората признават, че се лишават от продукти за трапезата заради тютюна. Отказът от димящата отрова идва най-често принудително - при белодробни и сърдечни заболявания, когато животът е поставен на карта. Факт е обаче, че всяка година броят на пушачите расте с по няколко процента. Средно за страната увеличението е с 5%, по данни на финансовото министерство.

 

 

Бизнесът с охлюви върви въпреки кризата

 

Поля ТОМОВА

През последните десетина дни няколко световни агенции разпространиха новината, че в България въпреки кризата процъфтява бизнесът с охлюви. Оказа се, че това е вярно, тъй като фермите за отглеждане и продажба на пълзящите твари никнат като гъби и само за тази година са нараснали в пъти. Към този бизнес се преориентират хора, които преди това са гледали крави или овце. В различни сфери на животновъдството има редица проблеми, най-вече с реализацията и това може би мотивира хората да се преориентират с цел да преодолеят кризата, обяснява явлението Станчо Тотов, собственик на една от първите и най-голяма ферма за охлюви близо до Плевен. Тя е разположена на над 50 дка и в нея е напълно завършен цикълът за производство и продажба. Ние си произвеждаме и отглеждаме малки охлювчета в процеса на репродукция до угояването на големи охлюви и подготовка на репродукти за следващия сезон, обяснява технологията Тотов. Във фермата охлювите се хранят с трева и смески и стават по-вкусни и по-големи от тези в природата. За да не изпълзят, по оградата на полетата се пуска ток. Тъй като охлювите са хермафродити, те са най-доброто животно за отглеждане и въпроизвеждане. Сега се прибират. "Тази година реколтата е по-слаба поради различни причини - околна среда, климат, вредители, слана и сега очакваме около 60 - 70 тона. При положение, че миналата година сме имали над 100", заяви Тотов. Той дава работа на около 20-ина работници, които прибират охлювите. Събраните охлюви съхнат в помещения с огромни вентилатори. След това се сортират и са готови за пазара - той е във Франция, Италия, Германия, където тези животни са търсен деликатес.

Това е една много хубава храна, с много висока хранителна стойност и в същото време много диетично месо, твърди Тотов. Той признава, че тази година кризата се отразява и на пазарите. За пръв път от години насам сега има недоговорени количества охлюви, а цените са много по-ниски от миналогодишните. Въпреки всичко обаче бизнесът е рентабилен, категоричен е Станчо Тотов.

 

 

Укротиха бързите кредити с регистър

 

БНБ наложи контрол над небанковия сектор

 

Еми СТАЛЕВА

Небанковите дружества, които раздаваха произволно кредити с цел бърза и лесна печалба, вече отиват в историята. БНБ им налага контрол като ги вкарва в регистър от началото на октомври, със специална наредба се въвеждат по-строги правила за дейността им. Банката ще следи стриктно дали спазват изискванията, в противен случай ги заплашват санкции.

БНБ изисква от кредитиращите дружества да обявяват всички лихви, такси и комисиони, начинът, по който се изчисляват, както и условията, при които може да се променят. Лихварите са длъжни да дават данни и за разходите за предсрочно погасяване.

Цялата тази информация задължително трябва да е оформена като общи условия към договора за кредит. Тези клаузи трябва да са поставени на видно място в офисите на небанковите дружества, желателно е да имат и електронен вариант.

Условията по договорите с клиентите да са формулирани ясно, а към тях ще се прилагат изискванията на Закона за потребителския кредит, е записано в наредбата за дейността на кредитиращите дружества.

Срокът, в който действащите небанкови институции трябваше да подадат документи в БНБ, за да бъдат включени в регистъра, изтече на 1 октомври.

Досега са регистрирани само 40 дружества, а 100 други ще бъдат добавени, защото са подали документите си в последния момент. Тези дружества, които не са регистрирани, няма да имат право да отпускат заеми и лизинг. В противен случай се наказват със санкция до 70 хил. лева, е записано в наредбата.

В сектор "Банков надзор" ще се решава дали дружествата могат да работят.

А това е възможно, ако отговарят на изискванията за капитал, квалификация на мениджърите и др. Преценка дали могат да работят с кредитния регистър, ще се прави още за небанковите дружества.

 

 

Крайни срокове

 

20.10.2009 г.

* Краен срок, в който регистрираните по ЗДДС лица трябва да издадат протокол за ВОП, ако данъчното събитие е възникнало през септември 2009 г. и ако до 15 септември 2009 не е издадена фактура от доставчика. Регистрирано лице, което не издаде данъчен документ или не отрази издадения или получения данъчен документ в отчетните регистри за съответния данъчен период, което води до определяне на данъка в по-малък размер, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 200 до 2 500 лв. Когато регистрираното лице е издало или отразило данъчния документ в периода, следващ данъчния период, в който документът е следвало да бъде издаден или отразен, глобата, съответно имуществената санкция, е в размер от 50 до 250 лв.

* Краен срок, в който за работещите по извънтрудово правоотношение трябва да се подаде в Териториалната дирекция на НАП декларация образец 1 за осигурителния доход и осигурителните вноски за месец септември 2009 г. За самоосигуряващите се лица декларацията се подава до 10 дни от датата на внасянето на осигурителните вноски. За работещите по трудов договор и договор за управление декларацията се подава до един ден от плащане на дължимите осигурителни вноски, но не по-късно от края на месеца, през който са начислени възнагражденията, ако до края на същия този месец не са изплатени.

При неизпълнение на разпоредбата на виновните лица се налагат глоби от 50 до 1 000 лв., а при повторно нарушение от 500 до 2 000 лв. (чл. 349, ал. 1 и 4 от КСО)

Длъжностно лице на работодател или работодател, който не предостави информация, дължима по този закон, или дава невярна информация за осигурителните си отношения с НЗОК, се наказва с глоба от 500 до 1 000 лв., а за повторно и всяко следващо нарушение глобата е 2 000 лв. Ако нарушението е извършено от осигурено лице, глобата е от 30 до 50 лв., а за повторно нарушение - 150 лв. (чл.103 от ЗЗО)

* Краен срок, в който оганизаторът на хазартната игра и телефонният или телекомуникационен оператор трябва да декларират за септември 2009 г. направените залози и данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка

Данъчно задължено лице, което не подаде декларация по ЗКПО, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3 000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1 000 до 6 000 лв. (чл. 261 от ЗДДС)

* Краен срок за подаване на декларация за третото тримесечие на 2009 г. от лицата, регистрирани по ЗДДС на основание чл.152 от ЗДДС за доставка на услуги, извършвани по електронен път, получатели на които са данъчно незадължени юридически лица от държава членка, като доставчикът не е установен на територията на Общността и не длъжен да се регистрира по ЗДДС на друго основание.

Регистрирано лице, което не подаде информация от отчетните регистри или подаде информация на магнитен или оптичен носител, различна от посочената в отчетните регистри, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 10 000 лв. При повторно нарушение по ал. 1 размерът на глобата или имуществената санкция е от 1 000 до 20 000 лв. (чл.181 от ЗДДС)