КОНФЛИКТИ


 

Лекар прегледал пациентка два пъти, докато тя била в чужбина

 

От РЗОК изнесоха фрапиращи случаи на фалшификации и източване на средства

 

Шефът на РЗОК - Плевен, д-р В. Михов и зам.-директорът д-р П. Стефанова, снимка Авторът

Мая ПАСКОВА

Фрапиращи случаи на корупция в здравеопазването, фалшифициране на документи и източване на средства от здравната каса изнесоха на пресконференция от ръководството на РЗОК - Плевен. Случаите са предадени на прокуратурата и икономическа полиция.

Три и половина пъти (от 186 средно на месец на 45 случая) е намалял обемът на отчетените изследвания на компютърен томограф (скенер) от една рентгенологична лаборатория в Плевен след проверка на РЗОК, разказаха експерти един от най-фрапиращите случаи. Оказало се, че учудващо големият брой пациенти от Плевен, Бяла Слатина и Луковит били насочени за скенер от непознат за тях невролог от Бяла Слатина. Има съмнение и за протекция на нарушителя от бивш служител на РЗОК. Случаят е предаден в Районна прокуратура поради съмнение за евентуално престъпление. Кардиолог пък от индивидуална практика за специализирана извънболнична медицинска помощ е отчел прегледи на 84 анкетирани пациента от с. Гиген, 41 от които категорично са декларирали, че не са преглеждани от него. РЗОК - Плевен, е направила подобни констатации и за отчетените от същия лекар прегледи на пациенти от селата Градище, Малчика и Загражден. Този случай се повтаря, след като през декември 2008 г. в селата Брест и Милковица са намерени отчетени неизвършени прегледи на 79 пациента - от 161 отчетени като прегледани. Кардиологът заявил, че и 79-те досиета на тези пациенти са унищожени.

При извършена проверка на ДКЦ от Плевен експертите установили отчетена и неизвършена дейност на 6 пациента за операция на сливици. Констатациите на проверяващия екип са потвърдени от пациентите или техни представители. В РЗОК разполат с данни, че тази практика на лечебното заведение продължава. По данни на управителя на ДКЦ-то тази година 20 истории на заболяванията, поискани от проверяващия екип, са изчезнали при наводняване.

Четирима пациенти, които са декларирали, че са им извършили операции на сливиците, са отчетни като пациенти с ортопедични интервенции от болница в Плевен, посочват друг случай от РЗОК. В края на проверката управителят на лечебното заведение уведомил ръководството на касата, че току-що са откраднати историите на заболяванията точно на тези случаи, задигнат бил и рентгенологичният журнал, в който са вписани те.

Фрапиращ е и следният случай. Жена "минала" два пъти на профилактичен преглед докато е била в чужбина. В поле "изследвания" на амбулаторните листове е отбелязана разлика от 10 см за няколко месеца в ръста на 50-годишната жена. Поради съмнението за отчитане на неизвършен преглед е поискана информация от ОД на МВР в Плевен за времето на пребиваване на здравноосигуреното лице на територията на Република България. Информацията е била отказана на основание чл. 159, ал. 7 от Закона за МВР. Случаят е подаден на Районна прокуратура, поради съмнение за евентуално престъпление и документна измама.

При въвеждането на здравноосигурените лица в единната информационна система на НЗОК през периода на преизбор на общопрактикуващ лекар (юни 2009 г.) са открити 17 пациенти с дублирана регистрация - т. е. те са писани едновременно при две джипита. Проверката установила, че единият от общопрактикуващите лекари е подал за включване в пациентската си листа тези лица без тяхно знание.

По време на проверките от РЗОК - Плевен, служителите се натъкнали на неподозирани препятствия, разказаха още от касата. Оказван е натиск от нарушителите върху анкетираните или подписали декларации лица и те са поставяни в унизителното положение да разписват нови декларации с противоположно съдържание. Телефонни заплахи за саморазправа са били отравяни към началника на отдел "Договаряне, обработка и контрол на извънболничната медицинска и дентална помощ" и директно към проверяващите екипи. Наличието на нерегламентирано сътрудничество между контролни органи и изпълнители на договорени услуги, както и ниските работни заплати на проверяващите в РЗОК, ограничените им права и зависимостта от други институции, са други причини за невъзможността корупционните практики да бъдат изкоренени, обобщава директорът на плевенската каса д-р Венцислав Михов.

 

 

Син тика баща си в мазе, пребива го

 

Въпреки издадена заповед тормозът над възрастния човек продължава

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Син пребива 60-годишния си баща инвалид цели седем години. Въпреки издадената съдебна заповед за отстраняване на насилника от дома, тормозът над възрастния човек продължава и до днес.

Ангел Гайдаров живеел с майка си в апартамент в центъра на Плевен. През 2002 г. решава, че синът му Цветомир Гайдаров ще ги гледа на стари години и му дарява жилището си. Оформят документите, синът е доволен от сделката. Месеци по-късно майката на Ангел починала, а Цветомир започнал да посяга на баща си. Физическият и психическият тормоз продължил години, после синът прибрал в дома им приятелката си и детето й. Съседи на двойката разказват, че често употребявали алкохол и тогава малтретирали възрастния човек. "Ангел е болен, нетрудоспособен, едвам се движи. Направо се чудим как може да има такова отношение на син към собствения му баща", коментират запознати със случая.

В един момент атмосферата в дома станала непоносима, разправиите и побоите зачестили и Ангел Гайдаров се изнесъл да живее в мазето на блока. "Сигурно никога не сте виждали подобна дупка с размери колкото да се завъртиш и едно счупено легло. Мазето е тъмно, без прозорци, по-лошо е и от карцер", казва адвокат Ивайло Ценкулов, който е защитник на жертвата.

И това обаче не задоволило насилника. Една нощ Цветомир изхвърлил с юмруци и ритници баща си от мазето. Възрастният човек нямало къде да отиде, временно го приютила сестра му. Ангел Гайдаров подал молба до полицията в началото на септември т. г., в която се казва, че след тежък побой на 30 август т. г., синът му го е принудил да напусне мазето. В отговор на това Районният съд в Плевен издава заповед от 15 септември, с която отстранява сина Цветомир Гайдаров от съвместно обитаваното жилище по Закона за защита срещу домашното насилие. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, но по неизвестни причини и до днес Цветомир не е напуснал жилището.

В документите по случая е записано, че в молбата на Ангел до съда се съдържат данни за пряка и непосредствена опасност за живота и здравето му, затова издаването на заповед за незабавна закрила е наложително. "Не знам по какви причини съдебната заповед още не е изпълнена, но конфликтът между бащата и сина продължава. Още повече, че заповедта е издадена само за Цветомир, но не и за приятелката му. Чудя се как толкова болен човек е издържал всички тези мъки през годините", коментира адвокатът на жертвата.

Ангел Гайдаров се нуждае от специални грижи под редовен медицински контрол, с осигурено отопление и храна. Здравето му се е влошило след постоянните побои и тормоз, налагани от сина му. В момента няма средства дори за физическо оцеляване. Разговорът със сина си води чрез посредничеството на нотариус. "Надявах се на признателност и на добро отношение до края на живота си, но надеждите ми бяха излъгани. Ако ми предложиш да се върна в дома ни, няма да го направя, защото ме е страх да не ме биеш отново и да не продължи негативното ти отношение към мен, превърнало живота ми в ужасен кошмар", се казва в нотариалната покана на Ангел към сина му. Бащата моли за месечна издръжка от сина си в размер на 330 лв., което би покрило най-неотложните му разходи. В противен случай той ще предяви иск за отмяна на дарението на апартамента, в който живее Цветомир. "Ангел много трудно се реши на тази стъпка. През годините все се надяваше, че един ден със сина си ще заживеят мирно и спокойно", коментира адвокат Ценкулов.

 

 

Собственик на таксиметрова фирма рекетиран за такса спокойствие

 

Неда БАЕВА

54-годишен плевенчанин, собственик на таксиметрова фирма, е подложен на постоянен рекет от бандити, за да им плаща такса "спокойствие". Яките момчета не искали да се изръсят за лиценз и да си организират собствена таксиметрова фирма, затова лека-полека отнели бизнеса на потърпевшия чрез насилие. На базата на договор за съвместна дейност те превзели част от колите и ефира, половината от шофьорите били принудени да работят за тях от страх. Собственикът не се примирил със ситуацията, отказал да се подчинява на бандата и "да се внася" редовно.

След месеци конфликтът прераснал във физическа разправа. Изнервени бандитите зверски пребили таксиджията. Насилието е било жестоко, нанасяни са удари в главата и в гърдите, в резултат от това човекът е загубил съзнание, казват юристи, ангажирани със случая. Една нощ яките момчета запалили колата на жертвата си, паркирана пред дома му в центъра на Плевен. Пострадалият подал жалба в полицията, но и това не укротило рекетьорите.

Според юристи, които работят по аналогични случаи, става въпрос за организирана група бандити, чийто "бизнес" е разнороден. Те се занимават с лихварство, строителство, рекламна и охранителна дейност. Измамниците превръщат собственици на фирми в длъжници или им отнемат дейността чрез насилие, а после редовно ходят да си събират такса "спокойствие". Отказалите пък се превръщат в мишени за физическа разправа.

Както "BG Север" вече писа, около 30 фирми в Плевенско са подложени на подобен вид насилие. Преди месец двама от потърпевшите проговориха и описаха схемата, по която са попаднали в ръцете на бандитите. Тогава собственикът на търговска фирма Петко Ангелов разказа, че срещу 10 хил. лв. заем от заложна къща после върнал 3 - 4 пъти по-голяма сума. Според потърпевшия измамниците начисляват лихва върху лихва и така принуждават хората да им връщат в пъти по-големи суми.

В "обсега на влияние" на престъпниците са попаднали ресторантьори, търговци, строителни, таксиметрови и рекламни фирми. Милка Георгиева, която е технически секретар във фирмата на Ангелов пък разказа, че бандитите нахълтвали посред бял ден в офиса и плашели служителите. Въпреки че вече има подадени жалби в полицията и в прокуратурата, резултати от разследването все още няма, казват юристи. Някои от потърпевшите дори не смеели да се обърнат към компетентните органи.

 

 

Още вървят училищни ремонти заради тромавите процедури

 

Ремонтът на покрива на СОУ П. Берон в Червен бряг още не е приключил, снимка Авторът

Полина ТОНЕВА

Родители на ученици от СОУ "Д-р Петър Берон" в Червен бряг са написали жалби до РИОКОЗ, тъй като децата им учат в условия на ремонт. Сутрин се провеждат учебните занятия, следобед е занималнята. В школото действително тече ремонт. Тъй като работниците кърпят покрива, покрай учебното заведение са опънати мрежи и ленти, които предупреждават децата да не преминават към вътрешния двор. Малчуганите твърдят, че не им пречи ремонтът. Признават обаче, че понякога е прашно и се случва да не могат да отидат до лавката, тъй като има опасност нещо да падне на главите им.

От ръководството на училището признават, че ремонтът е забавен. Причините са в сложната нормативна уредба, уточни експерт от общинската администрация на Червен бряг. Оказва се, че ремонтът на училище "Д-р Петър Берон", както и на още три детски и учебни заведения, е част от спечелен от общината проект по оперативна програма "Регионално развитие" на обща стойност над 5 млн. лв. "Община Червен бряг има подписан договор за стартиране на проекта на 3 февруари 2009 г. След подписване на договора се подготвя тръжната документация за избор на изпълнител и документът се съгласува с МРРБ. В случая имаше известни забележки, връщане на документацията, обработване и изпращане пак. Когато е налице тръжната документация, се публикува в държавен вестник и Агенция за обществени поръчки, чака се 52 дни - срок по Закона за обществените поръчки, и се провежда процедурата", обясни Радослав Георгиев от община Червен бряг. След това се оказало, че за изпълнител на обекта кандидатстват 13 фирми. След като пък е избрана фирмата-изпълнител, други две обжалвали решението, което забавило старта на ремонтните дейности още с месец. Така договорът с фирмата-изпълнител е подписан едва в началото на септември.

От кметството отчитат неудобствата за ремонти по време на учебен процес, но пък заявяват, че школата са имали крещяща нужда от това. В СОУ "Д-р Петър Берон" например се подменя покривната конструкция, слагат се нови врати на класните стаи, ремонтират се физкултурният салон, столът, подменят се плочките в двора на училището, асфалтира се спортната площадка. Няма нарушения на учебния процес заради ремонтите, категоричен е директорът Емил Горанов. Той заяви също, че още в първия учебен ден е информирал родителите и учениците, имало е и инструктаж на възпитателите и учителите. Директорът признава, че трудно могат да се овладеят по-малките деца да не минават през загражденията. Работата на учителите и възпитателите е това - да ги информират за дебнещите опасности, заяви Емил Горанов. По жалба да родители училището е било посетено и от РИОКОЗ - Плевен. Информирали сме и инспектората по образованието, и РИОКОЗ - от тях нямаме никакви спънки, обяви директорът. Той е категоричен, че местата, където се извършват ремонтите, са обезопасени. Това потвърдиха и надзорниците на строителните работи.

По план ремонтът трябва да приключи до края на октомври. Това обаче вероятно няма да се случи, заради първоначалното забавяне. Затова ще се стигне до прекратяване на ремонта за зимните месеци и неговото възобновяване през пролетта.

 

 

 Темида

 

Логичният изход от процеса за пожара във влака убиец е осъдителни присъди

 

Поля ТОМОВА

Логичният резултат от съдебното следствие може да бъде само един - осъдителни присъди. Това заяви след първите три съдебни заседания на процеса за пожара във влака убиец София - Кардам наблюдаващият прокурор Валери Мирчев. В първите три дни бяха разпитани близо половината от общо 80-те свидетели по делото. До този момент няма нито един факт, който да опровергава обвинителния акт, категоричен е прокурор Мирчев. Той отчита и факта, че свидетелските показания понякога се разминават, тъй като са субективни, а и хората са преживeли тежък шок в нощта на 28 срещу 29 февруари миналата година. Един от свидетелите сам е поискал да даде показания и ще бъде разпитан пред съда в следващо заседание. Човекът обаче вече е дал показания пред съдия и там е уточнил, че e бил в едно купе с двамата шафнери, единият от които подсъдимият Георги Георгиев, и е видял, че те са пили алкохол. На въпрос защо все пак иска да даде показания, свидетелят дал следния отговор: "Защото не мога да спя след това, което стана. Просто искам да кажа какво съм видял". Заради малкото количество алкохол, което шафнерът е употребил в нощта на трагедията, не може да му се подвигне обвинение, че деянието е извършено в пияно състояние, категорични са магистрати.

Както и в обвинителния акт, така и в съдебната зала стана ясно, че една от основните причини за деветте жертви са заключените с карета врати. В разпоредбите изрично е описано какви са стъпките при аварийна ситуация. Едно от първите неща, които шафнерът е трябвало да направи, е да отключи вратите, за да могат хората да се спасят. По една или друга причина той не е сторил това. Свидетели, които вече са били навън от горящия влак, са чували как отвътре по вратите се удря и се чуват викове: помощ, отворете, горим, но нищо не са могли да направят, за да отворят вратите.

В различните нива на йерархията на БДЖ има пропуски, несвършена работа и безхаберие, обаче разследването търси пряката причина за трагедията и затова са трима обвиняемите, категоричен е прокурор Мирчев. На подсъдимата скамейка освен шафнера Георги Георгиев са още началник-влака Иванка Костадинова и бившият зам.-директор на БДЖ Георги Иванов. Следващите заседания на съда по делото са през ноември.