ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Дом Майка и дете от месеци е с непълна държавна издръжка

 

Задълженията на социалното заведение в момента са 130 000 лв.

 

207 дечица разчитат на помощ от държавата, снимка Авторът

Поля ТОМОВА

Плевенският Дом за медико-социални грижи, известен като "Майка и дете", от месеци не е получавал пълната си издръжка от държавата, научи "BG Север". Той е един от най-големите в страната с капацитет 270 легла. В момента в него се отглеждат 207 деца от 0 до 3 години, 84 от тях са с вродени малформации и увреждания, 12 са недоносени. Годишната издръжка, която социалното заведение получава от Министерството на здравеопазването (МЗ), е 760 хиляди лева, без заплатите и осигуровките на персонала. От април обаче домът не получава всичките пари, които се полагат на месец, а това са около 60 хиляди лева. За април, май и юни са получени около 45 хил. лв. на месец. За август и септември обаче са изплатени само по 20 000 лв. Това поставя социалното заведение в трудна ситуация, споделя директорката д-р Иржина Костова. "Изпитваме затруднения при снабдяването с храна, лекарства, горива, за да платим еленергията, консумативите, всичко. На практика доставчиците ни чакат. Разбира се, всеки един, с който имаме сключен договор, е посочил определено време за разплащане, някои от тях са просрочени, други все още не", заяви д-р Костова. Затова, когато се получат пари, от дома се разплащат с всеки доставчик по малко.

Общата сума на задълженията към момента е 130 000 лв. От МЗ са уверили, че до края на годината социалното заведение ще получи пълната си издръжка. По груби изчисления това са около 150 хил. лв. и ако домът ги получи, ще може да се разплати с доставчиците си. В противен случай обаче ще влезе в новата година с дългове.

Най-голямото перо са средствата за горива и еленергия, следвани от храните и лекарствата. В условия на криза не може да се разчита и на дарители от България, а тези от чужбина дават определени неща - играчки, лекарства, медицинска апаратура, обзавеждане, поддържане на определени програми, които помагат за развитието на децата. Засега от ръководството на дома не знаят дали ще бъде намалена издръжката им за следващата година. Надеждите им обаче са това да не се случи. В социалното заведение има и притеснения относно коментираното съкращаване на 15% от заетите в системата на здравеопазването. В плевенския дом в момента персоналът е на допустимия минимум и просто няма накъде повече да се съкращава. Реално тук има нужда дори от повече хора, най-вече рехабилитатори, психолози и педагози.

 

БСП обявява конкурс за пет студентски стипендии

 

Националният съвет на БСП обявява конкурс за пет студентски стипендии за учебната 2009 - 2010 г., съобщават от пресцентъра на столетницата в Плевен. Предвидени са още пет поощрителни награди и една стипендия на името на Стефан Продев, давана от вестник "Дума" за есе с ярък политически характер.

Конкурсът е анонимен и предвижда разработка на есе на тема, която ще бъде зададена в деня на конкурса. То ще бъде избрано от една от областите евроинтеграция, реализация на младите хора, политиката на БСП, информационното общество. Изпитът ще се проведе на 6 ноември 2009 г. (петък) от 10,00. ч. в сградата на НС на БСП на ул."Позитано" 20 в столицата. В конкурса могат да участват български студенти на възраст до 35 г. от всички висши училища и специалности, редовна форма на обучение, както и обучаващи се по магистърски и докторантски програми.

Необходимите документи са автобиография, уверение от висшето училище, удостоверяващо курса на обучение и специалността. Документите трябва да се изпратят на адрес: София 1000, ул."Позитано" № 20, НС на БСП, за конкурса за студентски стипендии. Крайният срок е 2 ноември 2009 г. (за пощенски пратки важи датата на клеймото). "BG Север"

 

Депутати и съветници от ГЕРБ се срещат с избирателите си

 

Председателят на парламента Цецка Цачева се срещна с жители на с. Тодорово в първия работен ден от седмицата. Заедно с нея на срещата бяха народният представител Христина Янчева и общинските съветници Пламен Георгиев, Владислав Николов, Станислав Петков, д-р Йордан Георгиев, Добрин Христов, Ивайло Кочев. С думите: "Ей, доживяхме в Тодорово да дойде председател на Народното събрание" и "Браво, г-жо Цачева, спазихте обещанието си от преди изборите и не ни забравихте, идвате възможно най-скоро, и то във време, в което няма избори" е била посрещната Цачева на входа на местното читалище, твърдят от пресцентъра на ГЕРБ в Плевен. Хората от селото са поискали по-голяма сигурност за семействата си. Те предложили в общинската полиция да влязат местни хора, които денонощно да са по селата, а не като чиновници да идват сутрин от Плевен и вечер да се прибират обратно. Местните настояли още за увеличаване на пенсиите, което според Цачева не може да стане до края на тази година. Това щяло да бъде заложено в бюджета за 2010 г., по който се работи в момента и който ще бъде сглобен много трудно. Присъстващите в залата отправили и много критики към общинската управа. Според тях улиците в цялото село са разбити от години, но пари за тях до Тодорово не стигат. Канализацията е в окаяно състояние. От нерегламентираното сметище в края на селото се разнася отровна миризма.

В същия ден народните представители Ивелин Николов и Пламен Тачев откриха приемна в град Гулянци, като с тях разговаряха около 20 жители на общината. "BG Север"

 

Басейнова дирекция проверява баластриери

 

Директорът на Басейнова дирекция Дунавски район Тошко Тодоров разпореди проверки по поречията на реките на територията на дирекцията, свързани с добив на инертни материали и други дейности в речните легла, съобщават от пресцентъра на дирекцията. При проверките ще се следи за изпълнението на условията на издадените разрешителни за ползване на воден обект с цел добив на инертен материал. На проверка подлежат трошачно-миячни сортировъчни инсталации, както и местата, за които има сигнали от общини, юридически лица или граждани, че са използвани за нерегламентиран добив.

При установени нарушения отговорните лица ще бъдат санкционирани.

Резултатите от проверките ще бъдат докладвани на министъра на околната среда и водите и оповестени. "BG Север"

 

Косовски експерти по водите благодарят на БДДР

 

Тошко Тодоров (в дъното) и Насер Байрактари (до него) при откриването на работната среща, снимка БДДР

Благодарствено писмо от експерти по водите в Република Косово получи Басейнова дирекция Дунавски район (БДДР). То е подписано от Насер Байрактари, шеф на дирекция "Води" в Министерство на околната среда и пространственото планиране на Р Косово. "Искаме да ви благодарим за всичко, което направихте за нас, включително за съдействието, гостоприемството, търпението, добросърдечността и всички други неща, които не можем да включим в тези думи", се казва в писмото.

В края на септември Басейнова дирекция - Плевен, беше домакин на посещение на експерти по водите от Република Косово, организирано в рамките на проект "Институционална подкрепа на Министерство на околната среда и пространственото планиране и властите за управление на речни басейни", финансиран от ЕС.

На срещата беше представена структурата и задълженията на БДДР, функциите на Басейновия съвет към дирекцията, проектът на Плана за управление на водите, българското участие в работните групи към Международната комисия за опазване на р. Дунав, както и функциите на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Плевен. "BG Север"

 

Американец от Корпуса на мира спипа пишман апаши от Пордим

 

Трима младежи са нападнали в Пордим американски доброволец от Корпуса на мира, съобщават от пресцентъра на полицията. Инцидентът станал около 21 ч. на 8 октомври. Апашите влезли в къщата, в която е настанен 25-годишният чужденец, като се покатерили до втория етаж по водосточна тръба и през незатворена балконска врата се добрали до американеца Даниел. Поискали му пари, като го заплашили с дъска и лопата. Даниел успял да отблъсне нападението благодарение на уменията си по бойни изкуства, като се отбранявал и с кухненски нож. Уплашените нападатели избягали, като по-късно са заловени от полицията в Пордим. Те са 18-год. криминално проявен местен жител, 20-год. с три присъди от с. Асеновци и 19-год. с шест присъди от Пордим. Мъжете са направили пълни самопризнания. Повдигнато им е обвинение по чл. 198 от НК. Американският доброволец живее в Пордим от три месеца и води занимания на деца от социалните домове и училищата в общината. "BG Север"

 

Увеличава се броят на болните от грип

 

Повишава се заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в Плевен, но грипна епидемия няма, увери д-р Бонеслав Бонев от Регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

До 11 октомври в Плевен грипно болните са били 118,15 на десет хиляди население срещу 79,06 на десет хиляди за предходната седмица. За да се получат актуални сведения, РИОКОЗ набира данни от десет общопрактикуващи лекари в Плевен, които са съобщили за 133 случая на респираторни заболявания. До обявяване на грипна епидемия се пристъпва, ако тези наблюдавани лекари информират за общо 332 подобни случая при пациентите им, уточни д-р Бонев.

Най-висока е заболяемостта при децата до 4-годишна възраст, положението при учениците и възрастните хора над 65 години е спокойно, уточняват от инспекцията.

Увеличил се е и броят на заразените с капковите инфекции - 25 случая, срещу 7 за предходните две седмици: 15 варицели в Плевен, Гулянци и Пордим; 1 вирусен менингит в Червен бряг; 3 скарлатини - в Плевен, Гулянци и Долна Митрополия; 5 туберкулози - в Плевен, Тръстеник и Вълчи трън; един паротит - в Петърница."BG Север"

 

Директори на забавачници се запознаха с e-Twinning

 

Участниците в срещата се запознаха с портала, снимка Мая Паскова

65 директори на детски градини в областта се събраха в началото на седмицата в ЦДГ "Юнско въстание". Срещата беше организирана в рамките на традиционната седмица на e-Twinning и на нея беше представена работата по проекти e-Twinning на Гимназия с преподаване на чужди езици - Плевен, онлайн инициативата за обучение в детска градина на БНТ и ЦДГ "Юнско въстание". Акцентът беше поставен върху лесната достъпност и почти неограничените възможности, които порталът дава за работа, обмен на идеи и опит и разработване на теми и проекти чрез информационно-комуникационни технологии. Е-Twinning е една интернет платформа, в която учители от цяла Европа се регистрират безплатно и могат да намерят партньори за много европейски програми и проекти, като всички материали са безплатни и са разделени по възрастови групи, по учебни предмети, така че да са достъпни за учителите, обясни. Николай Чего-тарев сътрудник в Център за развитие на човешките ресурси. Освен че помага на учителя да навлезе в света на компютърните технологии, това помага да се обогати методологията на преподаване с опита в други европейски страни и всъщност освежава учебния материал заради представянето му по един по-атрактивен за учениците начин, допълни той. За България осъществени проекти чрез e-Twinning са над 650. "BG Север"

 

Нови стоянки и ефективен контрол искат таксиметровите шофьори

 

Пламен Мирчев

Да се преразгледа и допълни Наредба №3 за обществен ред при ползване на ППС на територията на община Плевен с цел да се увеличи броят на стоянките на таксиметровите автомобили, искат от Сдружението на таксиметровите водачи (СТВ) - Плевен, като това да стане в присъствието на техен представител. От сдружението са изпратили предложение до кмета на Плевен Найден Зеленогорски, председателя на ОбС и общинските съветници. В него те посочват и конкретните места за това. В официалното си писмо таксиметровите шофьори искат при обсъждането на промените в организацията на движението, което става от Общински експертен съвет по устройство на територията, да бъде канен представител и на СТВ. Ефективен контрол на спрелите незаконно автомобили на таксиметровите стоянки, искат още шофьорите. Те апелират и за прилагане на механизми за изпълнение на Закона за автомобилните превози, а именно: "Разрешение за таксиметров превоз на пътници се издава въз основа удостоверение, че данъчно задълженото лице няма задължения на данъци и осигурителни вноски, освен когато са отсрочени или разсрочени по законов ред". Мотивите за това искане са, че в Плевен има таксиметрови водачи с разрешителни, които не са лицензирани, или са издадени разрешения, без да са платили нужните данъци и осигуровки. От сдружението предлагат издаването на разрешителни да става и с тяхно съдействие, като това бъде допълнено към наредба №3 на ОбС. На 15.10.2009 г. председателят на СТВ Пламен Мирчев и негови колеги бяха поканени в Министерството на транспорта за провеждане на експертна среща във връзка с промени в Закона за автомобилните превози, касаещи проблемите на таксиметровия бранш. "BG Север"

 

Заловиха сериен грабител, избягал от интернат

 

Криминалистите от Второ управление на МВР - Плевен, са заловили 17-годишен грабител, който нападал предимно жени и след като ги заплашвал им отнемал дамските чанти, съобщават от пресцентъра на МВР - Плевен. Първото си престъпление апашът извършил на 12 октомври около 7 ч. в ж. к. "Сторгозия", когато до контейнери за смет причакал 36-годишна плевенчанка. Първо я блъснал, а после издърпал със сила дамската й чанта, в която имало мобилен телефон "Моторола", 7 лв., лична карта, 3 банкови карти, ключове за жилище и дамски принадлежности. Същата вечер около 20,30 часа на ул. "Княз Борис I" до жилищен блок нападнал 46-годишна плевенчанка. Престъпникът се нахвърлил с юмруци върху жертвата си и я ударил по главата, след което й отнел дамската чанта, в която имало лична карта, две дебитни карти, карта "Виза", 110 лв., ключове за апартамент, златни обици и мобилен телефон "Нокиа". На 13.10. около 7 ч. на пътеката от ул. "Самуил" към заводската зона на Плевен той причакал 40-годишна жена и отново след заплаха отнел чантата й. Така жената се разделила с 2 лв., лична карта, дебитна карта, ключове за жилище и дамски принадлежности.

Още след първия сигнал за дръзкия грабеж са организирани незабавни полицейски действия за установяване на уличния нападател. След задържането му полицейска проверка установила, че той има 14 заявителски материала за кражби и грабежи и две присъди на Районен съд - Плевен. Момчето е с наложена мярка "пробация" и живее в интернат в с. Лик, Врачанско. Успяло да напусне интерната с разрешение за три дни и през това време е извършило нападенията в Плевен. Полицейските служители намерили и част от задигнатите вещи.

Непълнолетният грабител е задържан за 24 часа и е приведен в помещение за полицейска закрила на малолетни и непълнолетни. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата. "BG Север"

 

ОПУ с готовност за зимата

 

Вече е изготвен план за зимно поддържане, съобщават от Областно пътно управление (ОПУ) - Плевен. Приоритет при неговото съставяне по отношение на обезпеченост с техника, материали и работна ръка имат главните пътища в областта. 17 опорни пункта са предвидени да осигурят техническото обезпечаване на дежурствата и предаването на актуална информация за състоянието на пътищата. От 20.10.2009 г. в ОПУ - Плевен, се въвежда режим на 24-часово дежурство, а информацията за състоянието на пътната мрежа ще се подава в денонощния Ситуационен център на агенцията и Областния координационно-информационен център. Ежедневно в него ще постъпва информация и за метеорологичната обстановка и прогнозата за времето от Метеорологичния център на военно-въздушните сили.

При обилен снеговалеж и снегонавявания ОПУ има задача да спира движението там, където е необходимо. Важно е на почистващите машини да се подсигури достъп до затрупаните участъци.

В Ситуационния център на агенцията на разположение на гражданите е и изградения пост на телефон 112, където могат да се подават сигнали за аварийни ситуации по републиканската пътна мрежа. В центъра на АПИ работи и горещият телефон 0 700 130 20, който също ще приема обаждания на граждани, свързани със състоянието на пътищата.

Телефонът е безплатен и може да бъде избран от територията на цялата страна. Сигналите на гражданите ще бъдат приемани денонощно.

Процедурите по определяне на изпълнител за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на ОПУ - Плевен, ще се проведат на 22.10.2009 г. за Плевен, Левски и Телиш."BG Север"

 

5-годишни ще правят професионално кино

 

Започва приемането на заявки за участие в първия детски медиен фестивал "Светът в моите очи", съобщи Росица Младенова, един от организаторите на събитието. Право на участие имат деца и юноши на възраст от 5 до 18 г., цели класове или групи до 15 човека. Те трябва да напишат литературен сценарий за филм по собствена идея или случка на тема социална промяна, приятелство, културен плурализъм, толерантност, увреждане, миграция и др. Участниците сами избират актьорския състав и разпределят ролите, а сценарият трябва да е не повече от 5 страници формат А4 за игрален филм с времетраене 15 минути и да бъде изпратен до 15 ноември на адреса от сайта на фестивала www.juniorfilmfest.com.

Жури в състав ректора на НАТФИЗ Станислав Семерджиев, проф. Вера Найденова и доц. Юрий Дачев ще класира сценариите по тема, а авторите на одобрените сценарии ще бъдат консултирани от професионалисти. Накрая филмът ще бъде заснет съвместно с професионален екип и през май 2010 г. излъчен на самия фестивал в Сливница.

Медийното пространство за децата е дискриминирано, смята Росица Младенова. Личностната изява на децата е сведена до минимум и ако се появят в телевизионните предавания, то ще е, за да забавляват възрастните, допълва с огорчение тя. "BG Север"