ШАРЕНО


 

Спорт, смях и червено вино, за да живеем до 120 години

 

Над 600 дойдоха в Плевен за държавния преглед на СК Здраве и дълголетие

 

Всеки клуб се представи със свое художествено съчетание, снимка Авторът

Мая ПАСКОВА

На 95 години беше най-възрастният участник в държавния преглед на спортните клубове "Здраве и дълголетие", провел се в Плевен. Над 600-те участника от 25 клуба - всички в пенсионна възраст, показаха нагледно, че младостта е преди всичко състояние на духа. Бивши спортисти и възрастни хора, които чрез участието си в живота на съответния спортен клуб откриват нови социални контакти и се зареждат с енергия, показаха различни съчетания на импровизираната сцена в зала "Балканстрой". Червени рози, шалчета, обръчи и всевъзможни допълнителни изразни средства, съчетани с танц и музика, съпътстваха представлението на ветераните. Плевенският клуб "Спартакисти" с методист Виолета Иванова се представи с композиция, онагледяваща боя край Плевен и предаването на сабята на Осман паша. В клуба участват 42 човека, които се събират всеки понеделник, сряда и петък във фоайето на читалище "Съгласие". Гордеят се със спечелените медали и купи, но повече играят за удоволствие, не скрива Иванова, която е бивша лекоатлетка и състезателка по акваджогинг и петанг - френска национална игра с топки.

Рецепта за здраве и дълголетие пък сподели пред репортер на "BG Север" доц. д-р Еньо Бояджиев - председател на спортните клубове "Здраве и дълголетие" към Българската федерация на ветерани спортисти. Нашите групи изпълняват медико-социална функция - чрез спорта и туризма се борим срещу самотата, обхванала възрастните хора, разказва 85-годишният геронтолог. Известно е, че жените в България живеят повече от мъжете. Затова не е изненада, че в техните групи преобладават дамите. "Първите години след пенсионирането се отразяват най-зле на психиката и тогава е хубаво да се присъединят към нас, а не да чакат да станат на 70 - 80. Разбира се, никога не е късно да се захванат с гимнастика за здраве", съветва д-р Бояджиев. 99% от нас са обхванати от преждевременни процеси на стареене, като само 1% от хората в света живеят нормално и само единици достигат до определената биологична възраст за човека - 120 - 125 г. За да стане възможно това обаче, трябва да спазваме изискванията на здравословен начин на живот, които не са чак толкова неизпълними - трябва само да бъдем физически, умствено и социално активни. Веселието и шегите да са съпътстващи в ежедневието ни, съветва геронтологът. Той е участвал в изследване на столетниците в България, което доказва, че това са хора с весел нрав, навремето са свирили на гайди, на кавал, пеели са, почти всички са били хороводци - най-пъргавите. Червеното вино в умерени дози също удължава живота. Във Франция в старческите домове в оклада се полага всяка вечер една чаша червено вино. Според д-р Бояджиев не е важна календарната възраст, а биологичната - състоянието на сърцето, на дихателната система, на психиката. За последното специалистът препоръчва повече забавления с песни и шеги, наизустяване на дълги стихотворения, решаване на кръстословици, игра на шах. "В нашите групи има редица жени, които на стари години започват да пишат стихове и разкази, други се изявяват като артисти, трети - като декламатори. Има и други, които са били такива като млади и са прекъснали. Ние препоръчваме да се възобновят старите интереси след пенсионирането, както и да се намерят нови хобита", казва специалистът по стареене.

 

 Скорости

 

Пишман пиар се пенсионира докато даде информация

 

Резил НАШЕНСКИ

Пишман пиар на строго секретна институция в Плевен наскоро се пенсионира докато даде изисканата от него информация, подочу "BG Север". Напорист репортер от местна медия седмици наред го кандардисвал аман-заман да драсне 2 -3 реда за предстоящо важно събитие от потайната дейност на институцията, но всеки път назначеното за връзки с обществеността лице отказвало и забавяло отговора си с различни предлози и извинения. Първият път се оказало, че началник протокола е в платен годишен отпуск, а никой друг от останалите служители не се нагърбвал да издава такава поверителна информация от кухнята.

Вторият опит пак завършил с провал, защото пък баш шефът на шефа на информацията бил забегнал и той да си почине някъде извън града. Сакън, без той да види прессъобщението, категорично не мога да ви го пратя, запънал се пиарът. Поредният отказ не сломил нахалния пищещ брат, който упорито продължавал да дразни пишман пиарът с досадното си питане. По два пъти на седмица звънял любезно да се интересува дали се завърна босът, без когото никой никому не може да продума и копче за институцията.

На десетото обаждане на въпрос на репортера дали поне този път няма да получи информацията за материала си, с весел глас пиарът отговорил: "Да, ще имате информация този път". И още недочакъл радостните телефонни вопли на журналиста, побързал да го попари с уточнението - "но не от мен, защото.... се пенсионирам", тържествено обявил той. Побързал и да представи своя наследник, когото набързо посветил в делата си.

Репортерът се запасил с нова доза голямо слонско търпение и се обнадеждил поне, че сменникът му е много по-млад от вече експиарa. Е, поне този скоро няма да се пенсионира, тъжно въздъхнал той и пак зачакал със седмици за информация за събитието, което... май вече е минало.

 

 Малък, но хитър

 

Малчуган прецака риболовна дружинка

 

Ракийка ГРОЗДОВА

Близо 500 литра отлежала ракия изтъргува малкият Пацко, още преди дядо му Петър (на когото беше кръстен) да я направи. Модно казано фючърсната сделка била сключена с приятелите на баща му по време на риболов край Дунава. След здрав запой ловно-рибарската дружинка останала без никакви запаси и тогава малкият Пацко предложил услугите си. "Дядо има 500 литра 8-годишна ракия, ако отлежи още 8 години, ще ви я продам по 30 лева за литър, както се полага", обяснил малчуганът.

Двайсетина чифта очи го изгледали подозрително, но и с надежда. След редица неуспешни опити да хванат нещо членовете на дружинката провесили носове и се отдали на отчаянието си. На всичкото отгоре през съботния ден им направили две проверки от ИАРА, съставили на някои актове и настроението на рибарите спаднало под нулата. Абе, Пацко, не може ли дядо ти сега да ни продаде някой литър ракия по 15 лева, а каквото остане може да отлежава колкото иска, предложил старшията на групата.

Може, съгласил се малчуганът. Но парите ще пускате в касичката ми, категоричен бил Пацко. Речено-сторено. Дружината се изнесла в скромната вила на бай Петър, който с пот на чело берял тежките гроздове от лозето си. Дядо, дядо, виж колко помагачи съм ти довел, провикнал се малкият хитрец. Ама, ние, такова, сме дошли за ракия, опитал се да каже старшият на дружинката. "Първо ще берете, после ще пиете. Това и в книгите го пише", засукал мустак бай Петър.

За нула време прецаканите риболовци обрали гроздето, после пили 8-годишна ракия до зори и вдигнали наздравица за мъдрия старец и умното му внуче.