ЖЕНАТА


 

Ароматът издава характера

 

Актуални за силния пол са дървесните миризми,
а за нежния - ориенталските

 

Ива РУСЕВА

Избрахте ли вече парфюма си за есента? Този път се спряхте на нещо различно или останахте верни на своя аромат? Рядко се замисляме за посланията, които отправяме чрез парфюма си.

А всъщност той влияе изключително много на мнението на останалите за нас. Решението на какво ще ухаем през деня е едно от най-важните за нашето представяне и дори за част от нещата, които ни се случват.

На парфюмерийния пазар, както и на всеки друг, модните тенденции се менят. През изтеклото десетилетие предимство сред мъжките аромати имаха свежите, а сред женските - цветните. Днес по-актуални за силния пол са дървесните миризми, а за нежния - ориенталските.

Доказано е, че много от ароматите могат да успокояват, някои действат стимулиращо, други - отпускащо, трети могат да се свързват с неприятни емоции, но във всички случаи носът ни помни всяка миризма. Механизмът за възприемане на ароматите е общ за всички хора - това е мозъкът, който осъзнава миризмата.

Всички аромати могат да се класифицират и условно да се отнесат към една от следните групи. Ето какво говори за вас всяка една група :

Цитрусовите аромати предпочитат тези, които се отличават с добра организираност и дисциплинираност. Те обичат да планират всичко до най-малките детайли и се стремят към съвършенство.

Поклонниците на плодовите аромати (силно отличаващи се от цитрусовите - френско грозде, малина и праскова) обичат шумните компании, непредсказуеми са, умеят да работят по нареждане и се поддават на леки провокации.

Ако предпочитате парфюми с флорални аромати (лилия, фрезия, гардения, жасмин) вие сте човек с когото общуването е лесно и приятно, надежден и верен приятел със силно изявен естетически вкус.

Дървесни аромати (сандалово дърво, кедрово дърво) предпочитат хората, които се отличават със сдържаност и елегантност, добри знания и начетеност. Те са спокойни и не губят самообладание в трудни ситуации.

Зелените горски аромати (листа, треви, сено или утринна роса) са присъщи за любителите на спорта и по-екстремния начин на живот. Това са хора, които изключително много държат на своя добър външен вид и са винаги будни и енергични.

Океански или морски аромати (морски водорасли, реки, дъжд) предпочитат хората , които се отличават с минималистичен стил в обличането. Обикновено се боят от затворените помещения и затова така успокояващо им влияят ароматите на безкрайните морски пространства.

Свежите (въздушни) аромати са предпочитани от хора, които обичат да са част от колектива. Като правило те живеят в града, но обичат да се разхождат из природата. На тях им се отдава да достигнат хармонията между селския и градския начин на живот. Една отличителна черта е увлечението им по модните новини.

И за да е траен парфюмът, който използвате трябва да го поставяте на точните места - върху определени точки, където се усеща пулсът на сърцето: на китките, на сгъвките на лакътя, зад ушите, под мишниците, в основата на врата. Освен това е добре да знаете, че нанесен на влажна кожа той се задържа доста по-дълго. Към флакончетата с парфюми се отнасяйте с особено внимание. Ако искате да съхраните истинския аромат непроменен за по-дълго време не го излагайте на слънчева светлина и влажен въздух. Съхранявайте ги на прохладно и тъмно място.

В различните страни отношението на хората към парфюмите е различно. Разликата между бразилците и японците, например, е огромна. Бразилските жени се грижат за тялото си и за физическата си привлекателност както никой друг на света. Затова повече от всички останали употребяват парфюмерийни и козметични продукти.

В северните страни отношението към ароматите е по-сдържано. Пример за крайно сдържано отношение са японците. Според спазваните и до днес традиции в страната на изгряващото слънце от човека не трябва да излиза силна миризма. Затова там не е прието да се използват парфюмирани кремове и лосиони за тяло.

Ако пък вие сте от онези, които не пестите средства и държите винаги да ухаете свежо и изкусително, не забравяйте думите на Коко Шанел: Парфюмът казва тя - това е невидим, но затова пък незабравим и ненадминат моден аксесоар.

Той оповестява за появата на жената и продължава да напомня за нея дълго, след като си е отишла.

 

 

Храни за красива и здрава грива

 

Рая ИВАНОВА

Здравата и красива коса се постига с много грижи. На първо място е правилното хранене. Представяме ви кратък списък с хранителните вещества, които ще подобрят състоянието на косата ви.

Красива и здрава коса се прави като изключите от менюто си наситените мазнини и прибавите достатъчно количество протеини, цинк, желязо и витамини от В-групата. Наситените мазнини улесняват натрупването на токсини в организма, които се отлагат и върху кожата на главата. Така се възпрепятства циркулацията на кръвта към корените на косата и до нея не достигат необходимите хранителни вещества.

Намалете до минимум колбасите, хамбургерите, пърженото и сладките неща- само така ще ограничите наситените мазнини, които поемате. С помощта на цинка, желязото, протеините и витамините от В-групата се увеличава синтеза на кератин от организма, което е гаранция за здрава коса. Витамините от В групата възстановяват клетките на космените фоликули. Най-лесно всички тези вещества се набавят с честото хапване на яйца (жълтъците им по-специално) и леща.

Ползването на подходяща козметика за коса в комбинация с правилен хранителен режим ви гарантира прелестна грива.

 

 

 

Кой цвят е най-подходящият за вас

 

6 основни категории, съобразени с косата и тена

 

БАГРИ

Дълбоко: Смарагдово зелено

Светло: Розов корал

Ярко: Червено

Променливо: Сьомга

Топло: Маслинено зелено

Студено: Синьозелено

 

Асена ИВАНОВА

Всеки цвят и всеки нюанс носи собствен заряд. Всеки избор носи различно настроение. Всеки акцент е предизвикателство. Любимите ни дрехи обикновено са в цветовете, които ни карат да се чувстваме комфортно в собствената си кожа. Често несъзнателно избрани те са най-предпочитаните именно заради факта, че цветовете им хармонират на нашия външен вид и темперамент. В книгата си Тайни на стила Дорис Пусър събира цветовете в 6 основни категории: Дълбоки, Светли, Ярки, Променливи, Топли и Студени.

Дълбоки
Живи цветове

Подходящи за жени с:

Коса: черна, тъмно кафява, лешник, кестенява.

Очи: тъмно или светло кафяви, лешникови, наситено зелени.

Кожа: бежова или с бронзов загар.

Препоръчителни цветове: тези, които са в обхвата на дълбоките нюанси като тъмно синьо, тъмно кафяво, синьо, лилаво, наситено сиво, смарагдово зелено, махагон.

Светли
Меки и деликатни
цветове

Подходящи за жени с:

Коса: от светло до тъмно русо, пепелно русо, златно русо.

Очи: сини, синьо-зелени, зелени, морско сини.

Кожа: от светла слонова кост до меко бежово, розово или праскова.

Препоръчителни цветове: средните тонове на светлите цветове нито много топли, нито много студени: сивосиньо, синьозелено, тюркоаз, какао, светло синьо, розов корал, розовооранжево.

Ярки
Контрастни на цвета
на косата и тена
на кожата

Подходящи за жени с:

Коса: от междинните нюанси на кафяво до тъмно кафяво, златисто и черно.

Очи: наситено и чисто синьо, синьозелени, сиви, лешник.

Кожа: светла слонова кост, порцелан, бежова.

Препоръчителни цветове: чистите, първоначални цветове: истинско червено, истинско синьо, истинско зелено. Освен това морско синьо, виолетово, ярко розово, светло лилаво.

Променливи
Естествени цветове

Подходящи за жени с:

Коса: Междинните нюанси на кафявото и тъмно русо.

Очи: сиво-зелени, лешник, кафяво-зелени, кафяви, тъмнозелени.

Кожа: слонова кост, бежово, бронз, кожа с лунички.

Препоръчителни цветове: меки, смесени нюанси розовокафяво, синьозелено, сьомга (оранжеворозово), ръждиво, диня, средните нюанси на зеленото, топло розово.

Топли
Златни пламъци

Подходящи за жени с:

Коса: Междинните нюанси на на русото и кафявото със златисти нюанси и червено.

Очи: топло зелено, лешник, кафяво, топаз, синьозелено, морско зелено.

Кожа: златистобежова, слонова кост, бронз, кожа с лунички.

Препоръчителни цветове: тези, които рефлектират на златните тонове бежово, праскова, жълто, топло червено, златисто кафяво, пясъчно жълто, маслинено зелено.

Студени
По-мек вид

Подходящи за жени с:

Коса: дървесно кафяво.

Очи: студено кафяво, сивокафяво, сивосини.

Кожа: студено бежово, розовобежово, розово.

Препоръчителни цветове: тези, които рефлектират на сивите и сини тонове синя слива, лавандула, бургундско червено, розово, синьозелено, мраморните нюанси.

Имайте предвид, че цветове като черно, бяло, сиво, синьо, червено и зелено са смятани за универсални, т.е. отиват на всеки цвят на косата, очите и кожата. Освен това да си играеш с цветовете е забавно и често може да има изненадващи резултати. Не става дума само за спазване на правила понякога неспазването им може да има положителни резултати всичко е въпрос на лично усещане.

 

 

Кожата на лицето и компютъра

 

Ася ДАМЯНОВА

Компютърните лъчи проникват в дълбоките слоеве на кожата и разрушават вътрешната структура на влакната, твърдят дерматолози. Кожата, особено сухата, бързо се обезводнява, губи еластичността и здравината си. В резултат от компютърната атака преждевременно се появяват бръчки.

Немски учени установили, че доматите и зелето добре предпазват кожата от вредното компютърно въздействие. Необходимо е всеки ден да се ядат по 500-700 грама домати и зеле. Холандските им колеги съветват след работа на компютър на лицето да се правят отпускащи компреси: намокрете мека кърпа в разтвор от минерални соли или хвойна и я поставете на лицето за около две минути. Китайски лекари препоръчват, за да се освежи лице, което продължително е близо до монитор, на всеки половин час да се пият няколко глътки вода, в която са прибавени сок от лимон или грейпфрут. Добре е също всеки ден да се пият по 300 г прясно приготвен зелен чай, който неутрализира въздействието на компютърното излъчване. Добре действа изтриване на кожата с парче прясна ябълка или замразен плодов сок.

Японски специалисти съветват около страничните стени на монитора да се поставят саксии с кактуси, защото поглъщат 50% от компютърното излъчване. Резултати от опити доказват, че кактусите и освежават сухия въздух, като го насищат с кислород.

Канадските учени смятат, че най-доброто средство е оросяване на лицето. Достатъчно е да го напръскате с вода или да го изтриете със салфетка, намокрена с минерална вода.