ТЕМА


 

 

Отоплението на газ и неговите алтернативи

 

От 1 октомври цената на природния газ бе увеличена с 23,98%. От началото на януари тя ще скочи с още 21,4%. Така цената на синьото гориво вече ще бъде 538,66 лв. за 1 000 куб. м без ДДС. Корекцията е с 103,86 лв. върху прилаганата от "Булгаргаз" ЕАД цена на газта, която е 434,80 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

Вследствие на увеличението на газта цената на парното ще бъде повишена с повече от 12% от ноември. Екип на "BG Север" провери какво е положението с топлото в областите, в които излиза вестникът - в кои региони абонатите не бива да се притесняват от шоково бъркане в джоба и къде да се запасят с алтернативно гориво за предстоящите студени месеци.

 

 

Плевен

 

Цената на парното остава същата до края на годината

 

Сметките няма да скочат с 35%, уверяват от местния ТЕЦ

 

Емилия КАРАБУЛЕВА
Ралица ПЕТРОВА

Появилите се информации, че е възможно произвежданата топлоенергия от "Топлофикация Плевен" да поскъпне с 35% в резултат на променената цена на природния газ са несъстоятелни, съобщи Тони Костова, пресаташе на топлофикационното дружество в града.

По-високата цена на природния газ изисква от "Топлофикация Плевен" да вдигне приходите си, като това увеличение бъде разпределено между цената на произвежданата от дружеството електрическа и топлоенергия. В какво процентно отношение да стане това разпределение и от коя дата да влезе в сила увеличението може да реши единствено Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"Топлофикация Плевен" засега не е направила предложение пред ДКЕВР за промяна в цените и продължава да работи по цени, утвърдени от комисията и влезли в сила от 1 юли 2008 г., обявиха от пресцентъра на дружеството.

За да се направи подобно предложение, което да бъде разгледано от държавната комисия, е необходимо да се промени наредбата, регламентираща ценообразуването и регулаторните периоди. За целта е необходимо ДКЕВР да направи предложение за промяна на наредбата за ценообразуването пред Министерски съвет и на свой ред тя да бъде одобрена от правителството. От "Топлофикация Плевен" не могат да направят прогноза дали ДКЕВР и правителството ще пристъпят към промяна в наредбата и така да променят регулаторните периоди за топлофикациите в страната, които според сега действащата нормативна уредба имат право само веднъж годишно да променят цените си.

Ако ДКЕВР предприеме увеличение на цените на топлоенергията, това в никакъв случай не означава, че "парното ще поскъпне с 35%", защото увеличението на цената на природния газ ще се разпредели върху двата произвеждани продукта - електрическата и топлинната енергия.

От "Топлофикация Плевен" неведнъж са заявявали, че настояват за по-голям процент увеличение на цената на произвежданата от дружеството електроенергия. Само така би могло да се запази социално поносима цена на парното за битовите абонати.

Но дори да се стигне до промяна в наредбата за ценообразуването и регулаторните периоди, цената на топлоенергията не може да бъде променена до края на годината по чисто технически причини, изискващи определен период за внасяне на предложението от страна на "Топлофикация Плевен" и неговото задължително обсъждане в ДКЕВР, категорични са от дружеството.

Увеличава се броят на плевенчаните, които искат да се отопляват на газ, въпреки поскъпването на синьото гориво, показва доклад на "Черноморска технологична компания" (ЧТК), която има лиценз за газификацията на регион Мизия. През 2007 г. битовите абонати са 300 срещу 198 за предходната година. Независимо от поскъпването, отоплението на газ си остава най-евтиното, коментират ползватели. Младо семейство с малко дете за отопление на две стаи (месеците ноември и декември), плюс ползване на синьото гориво за готвене, бойлер и т. н. за периода октомври, ноември, декември е заплатило за тримесечието консумирана газ за 335 лв. при 0,70 лв. за кубик. С увеличението с 24% от октомври ще ни се бръкне по-дълбоко в джоба, но пак ще е по-евтино, например от тока, казва майката.

Забелязва се и друга тенденция. Хора, закупили наскоро газифицирани апартаменти, изчакват със сключването на договор за ползване на синьото гориво. Голяма част от новодомците са се ориентирали към климатиците, тъй като смятат, че те ще им излязат по-евтино.

 

 

ловеч

 

Абонатите си държат на синьото гориво

 

Инж. Светослав Събчев

Мира ГАНЧЕВА

Няма абонати, които да са пожелали да се откажат от топлото на газ, съобщи за "BG Север" инж. Светослав Събчев, зам.-изпълнителен директор на "Ловечгаз '96" АД. Дружеството има близо 1 300 битови абонати, 105 обществени и 24 промишлени. На практика целият град е газифициран, без крайните квартали "Продимчец" и "Гозница". Над 50 човека са подали молба и очакват да се присъединят към газоразпределителната мрежа до края на годината. Нередовни платци няма, поради тази причина няма и спрени абонати. Когато излезе месечната фактура, по желание на клиента можем да му изпратим SMS със стойността на сметката, обясни инж. Събчев. Известяването е напълно безплатно за клиента, уточни той. Ден преди крайния срок за плащане дружеството изпраща второ, подсещащо съобщение.

Въпреки увеличението на цената на газа, този вид отопление пак остава по-евтино от електричеството и нафтата, категоричен е зам.-изпълнителният директор на "Ловечгаз '96". Обяснението се корени във факта, че цената за синьото гориво на местното дружество се формира от две други цени - на "Булгаргаз" и на разпределението. В момента един кубик газ струва 75 ст. Средногодишната консумация на едно домакинство е около 1 000 кубика, изчислили от фирмата. Пресметнато според тези цифри, 750 лв. дава за година едно семейство за отопление с газ, което прави по 62,50 лв. месечно. Тази сума е твърде относителна обаче, тъй като през зимата консумацията е по-голяма и съответно сметката е по-висока, докато през лятото повечето семейства ползват бойлерите и готварските си печки и сметката е по-ниска.

До края на 2008 г. "Ловечгаз '96" има да строи още около километър газопроводна мрежа, каза още инж. Светослав Събчев. От началото на годината досега са построени около 2,5 км, като са инвестирани над 200 хил. лв. Общата дължина на газопроводната мрежа в града е 55 км.

 

 

ВРАЦА

 

Предстоят проблеми през зимата

 

Цветана АТАНАСОВА

При сегашните цени на парното и след поредния скок на цената на природния газ от началото на октомври с 24%, "Топлофикация" - Враца, не може да гарантира, че ще успее да подсигури непрекъснато топлоподаване през целия зимен сезон, заяви зам.-изпълнителният директор Кремен Георгиев. Според него дружеството вече работи на загуба, а през януари се очаква ново увеличение на цената на синьото гориво с още 21%. Георгиев съобщи, че е постигнато споразумение с "Булгаргаз" за изплащане на текущите задължение в размер на 2 200 000 лв., но при новите цени на газта, ако не се увеличи цената на парното за населението, плащанията стават трудно изпълними.

Дългът на "Топлофикация" - Враца, към газовата компания е 4 780 000 лв., почти толкова са дълговете на битови абонати към топлофикационното дружество. Те са 12 000, като само 4 500 от тях са редовни платци. Останалите над 7 000 абоната имат задължения от 10 до 5 000 лв. към дружеството. Георгиев уточни, че са заведени над 500 изпълнителни дела срещу некоректните платци.

Сега врачани плащат по 73,22 лв. за 1 мгВч топлоенергия, което е с 9,96 на сто повече от миналата година и е под средното увеличение за страната от 14%. Врачанската "Топлофикация" търси вариант за преминаване на алтернативно гориво, за да се намали зависимостта от "Булгаргаз" и постоянно нарастващите цени на природния газ. Има идея за използване на биоенергия, като вече е сформиран екип по разработване на инвестиционни проекти, свързани със запазване цената на топлинната енергия. Топлоенергията е постигнала едно ниво на социална поносимост, от което не може да се върви нагоре повече, коментира Георгиев.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Топлофикация е най-предпочитана

 

Кремена КРУМОВА

Най-евтиното гориво за отопление на битови и промишлени абонати във В. Търново си остава газта. Макар че синьото гориво ще се увеличи драстично, до този момент няма истерия сред потребителите в града. "Топлофикация ВТ" все още не е излязла с окончателно мотивирано становище дали и с колко ще поскъпне парното в региона. До началото на отоплителния сезон (към 1 ноември) ТЕЦ-ът в старата столица ще обяви новите цени.

За В. Търново обявеното покачване на цената на природния газ от 24% автоматично се превръща в 27%, обясни изпълнителният директор на "Топлофикация ВТ" инж. Милчо Михайлов. Това е заради повишената от 1 септември цена за пренос на газ само за В. Търново, която бе одобрена от ДКЕВР.

За един от най-големите промишлени потребители на "Топлофикация ВТ" увеличението ще е средно с 30%. Това е общината. Поскъпването ще вдигне разходите за всички общински обекти като детски градини, училища, културни институции и др., с над 600 000 лв. до 1 млн. лв. за година. Само за сградата на общината разходите за отопление ще са повече от 2 000 лв. на месец. Голям удар ще бъде, но засега най-евтиното излиза на газ, констатира Ивайло Дачев, главен експерт по енергоснабдяване в местната администрация. Според него до 6 - 7 месеца цената на газта ще се урегулира.

 

 

ВИДИН

 

Бизнесмени отправят поглед към Румъния

 

Тина ИЛОВА

Видин остана встрани от трасето на газопроводите, но видинчани мечтаят за отопление с природното гориво. Малките локални парови централи, които до преди 15 години са работили на въглища и нафта, отдавна са затворени. По домовете на видинчани има само семейни парни инсталации с малки котлета. По-голямата част от жителите на града се отопляват със старите печки на дърва и въглища. Газификация обаче предстои. Областният управител Кръстьо Спасов внесе въпроса в МС и изграждането й вече е включено в плана за регионалното развитие за периода до 2013 г. Довеждането на синьото гориво ще стане от Монтана или по трасе, дълго 95 - 100 км. Изчислено е, че един км от него ще струва 1 млн. лв. Бизнесмени, които искат по-бърза газификация на града не само заради отоплението на гражданите, но и заради своите производствени нужди, разработиха неправителствен план за довеждането на газта. Според него това може да стане от румънския град Калафат, разстоянието от който е само 2 км. С построяването на Дунав мост 2 този план изглежда по-реален. Защото по моста може да мине и тръба с газ. В Калафат горивото е доведено по газопровод от Крайова. Такъв проект ще бъде по-евтин и по-бърз за реализация, твърди инициативната група на бизнесмените, които са го разработили.

 

 

монтана

 

Учениците ще се разминат с желаната дървена ваканция

 

Симеон НИКОЛОВ

Община Монтана и "Топлофикация" в града ще преговарят за новата цена на газта до 1 ноември. Започваме преговорите с предварителна уговорка за увеличение от около 15%, обяви кметът на Монтана Златко Живков. Той припомни, че всички обществени сгради в Монтана се отопляват на газ - училища, детски градини, администрации, болници, поликлиники, социални заведения, спортни зали, черкви и т. н. На газ се отопляват и над 2 500 домакинства. Златко Живков съобщи, че има уверението на партньорите от "Топлофикация", че увеличението ще е поносимо и че дори след него цената на отоплението в Монтана ще е по-ниска, отколкото в почти всички останали български градове. Кметът заяви пред медиите, че гарантира, че и тази година няма да има т. нар. дървени ваканции в училищата през зимата. Той обяви, че е разрешил на директорите на учебни и социални заведения да пускат парното сутрин през октомври, за да са отоплени сградите в студените есенни дни. През миналата година отоплителният сезон в Монтана започна с цена от 123 лв. за гигакалория, която в средата му бе леко увеличена. От общината изчислиха, че отоплението на газ е излязло много по-евтино, отколкото на нафта или ток.

"Топлофикация" в Монтана е собственост на холдинга "Овергаз" на Сашо Дончев. Монтана е третият град в България с напълно газифициран обществен сектор.

 

 

ГАБРОВО

 

Увеличението е символично

 

Мариана ДИМИТРОВА

Няма опасност парното в Габрово да бъде спряно заради големите дългове към "Булгаргаз", макар че габровската "Топлофикация" също е собственост на Христо Ковачки. Причината е, че градът на Рачо Ковача не е газифициран. Повторното увеличение на парното в рамките на тази година ще засегне само топлофикациите, които работят на газ. Габровският ТЕЦ работи на твърдо гориво - въглища, заради което новите цени, определени от ДКЕВР, не го касаят пряко.

С решение на комисията вече е утвърдена цената на топлоенергията за битови абонати за сезон 2008/2009 г. Тя е 72,87 лв./мВтч, без ДДС. Сравнена с цената за предходния отоплителен сезон е по-висока с 5,71 лв., или 8,5 на сто. Оказва се, че за последните три отоплителни сезона цената на топлоенергията за битовите абонати в Габрово не е променяна. Като се има предвид, че и за предстоящия отоплителен сезон се запазва бонусът от 6 на сто за редовно плащащите абонати, увеличението е незначително. Още повече, че повечето абонати, ползващи по два радиатора за отопление, консумират 5 - 6 мВтч за сезон. Това означава, че увеличението на цената за един месец ще бъде 8 - 10 лв.

Не са малко и длъжниците към топлофикационното дружество в Габрово. В края на отоплителния сезон 2 362 абоната дължат известни суми, начислени през сезона. Общо дължимата сума от последния сезон е 580 хил. лв. Отделно от това 1 800 абоната са длъжници на "Топлофикация" от предишни сезони със сумата от 1 млн. 180 хил. лв., като 390 хил. лв. се дължат от осъдени абонати. В това число влизат и абонати от изключени апаратни станции.

 

 

Не очакват повече длъжници в Севлиево

 

Мария ДИМОВА

С 23,94 на сто се увеличава цената на газта в Севлиево. Така битовите и промишлени абонати в газифицирания град от този месец ще плащат вече по 71 ст. за кубик синьо гориво на севлиевското предприятие "Севлиевогаз". Цената на газта ще бъде увеличена още веднъж с 21,4% от 1 януари догодина. Шефът на "Севлиевогаз" Момчил Момчилов не пожела да коментира решението на "Булгаргаз" за увеличените цени. Но севлиевската фирма ще брои вече на доставчика по 711 лв. за 1 000 нормални кубични метра гас с данък добавена стойност. Шефът на газовото дружество в Севлиево обаче е категоричен, че цената на газта не може да бъде задържана на старите си стойности, тъй като това щяло да доведе до невъзможност подопечната му фирма да се разплаща с доставчика на синьо гориво.

След шоковото повишаване цената на газта той не очаква увеличение на броя на длъжниците, тъй като екологичното гориво оставало сред най-евтините форми за отопление. Севлиевци обаче са на друго мнение. Високата цена на газта е напълно възможно да ги лиши от комфорта на газовото отопление. Доста от тях обмислят варианти за ползването на друг вид гориво. Увеличението на газта засяга най-вече битовите абонати. Тъй като то вече става недостъпно по джоба за голяма част от тях, в Севлиево в сравнение с предишни години по-често се виждат преминаващи камиони, натоварени с дърва. Засега няма сериозни реакции от фирми, които ползват за производството си синьо гориво.