КОНФЛИКТИ


 

Прокуратурата нищи експлоатация на дете

 

Светлин Илчовски изритал работилия без договор Борислав и не му платил

 

Цял месец 17-годишният Борислав работил като вол, без да получи и левПоля ТОМОВА

Прокуратурата в Кнежа започва проверка по сигнал за експлоатация на дете. Това е 17-годишният Борислав Нецов, чиято история стана известна благодарение на журналиста Никодим Даневски. Борислав има нелека съдба. През лятото баща му излязъл от затвора. Затова, вместо да ходи на почивка или да е с приятелите си, момчето е принудено да работи. Непълнолетният отишъл при местния бизнесмен Светлин Илчовски и устно се договорил да започне работа. Плащането щяло да зависи от вида на дейността, обяснил му работодателят. Ако Боби е на жътва, ще получава по 20 - 25 лв. на ден, а ако е на базата - 15 лв. Момчето не слючило никакъв договор с Илчовски, защото както той му обяснил - е непълнолетно.

Цял месец Борислав работил като вол. Ставал по тъмно, прибирал се по тъмно. Имало и дни, в които момчето просто не смогвало да се прибере, защото след жътвата през деня отивало пазач на базата нощем. И просто не издържало на физическото натоварване.

Борислав отишъл при Илчовски и го предупредил, че ще напусне, а той му посочил вратата. Момчето се прибрало вкъщи и споделило с баща си. Той го посъветвал човешки да си поиска от Илчовски заработените пари. След това двамата се отправили към офиса на бизнесмена. Чакали повече от час, след което охраната ги изгонила. Борислав не получил парите си, а те му били нужни, за да се подготви за училище, да помогне и на бедстващото си семейство.

Бащата на Борислав - Николай, е решен да получи справедливост, каквото и да му коства това - дори да стигне до Страсбург. Той написал жалба до прокуратурата в Кнежа. Оттам обаче му съобщили, че не са компетентни по въпроса и го посъветвали да се обърне към Инспекцията по труда.

От Инспекцията по труда в Плевен съобщават, че са налице вече няколко случая на експлоатация на деца. При Борислав обаче институцията е безсилна да се намеси, тъй като за трудовия стаж на момчето няма никаква документация. При обясненията си пред инспекторите Илчовски отрекъл да е наемал Боби на работа. Момчето обаче твърди, че има свидетели. Както и че има и други деца, които Илчовски наема, като след това или не им плаща, или им дава жълти стотинки. Повечето хора, които работят за Илчовски, не смеят да говорят. Казват, че той държи цяла Северозападна България. Само един работник се осмелил да каже нещо, но без да бъдат цитирани имената му. Той твърди, че Боби е работил при Илчовски през лятото заедно с него. Човекът обаче е категоричен, че няма да свидетелства в съда, защото го е страх.

След намесата на журналисти прокуратурата в Кнежа се зае със случая. Тя трябва да проведе разследване и да установи работил ли е 17-годишният Борислав Нецов в ЕТ "Светлин Илчовски", от кого е бил нает и колко време е извършвал някаква дейност. Според българското законодателство непълнолетните могат да работят само при изпълнение на съответната процедура. Наемането става задължително след разрешение на Инспекцията по труда, както и на родителите. Ако вината на бизнесмена се докаже, той може да получи до 6 месеца затвор и глоба от 1 000 лв. Това обаче няма да гарантира парите на Борислав. Момчето трябва да заведе гражданско дело в съда, ако иска да си получи заработката.

 

 

Темида

 

Осъдиха бившия ректор на ВТУ

 

Проф. Иван Харалампиев ощетил вуза с 5 000 лв.

 

Кремена КРУМОВА

Бившият ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий проф. Иван Харалампиев бе осъден от Районен съд - В. Търново, на 3 месеца лишаване от свобода условно с тригодишен изпитателен срок. Обвинението срещу него е за престъпление по служба и присвояване на служебни пари. Той е бил признат от магистратите за виновен в това, че на 29 април 2005 г. в качеството си на длъжностно лице е извършил превод от бюджетната сметка на ВТУ в размер на 5 071 лв. С тези средства той е платил задължения по изпълнително дело, по което е бил длъжник като физическо лице.

Разследването срещу бившия ректор, известен като "скандалния ректор, защото името му бе замесено и в присвояване на средства от изнесените филиали на вуза, започна през май 2007 г. след проверка на икономическа полиция. Оказва се, че проф. Харалампиев е платил обезщетение за незаконно уволнение на юриста проф. Александър Стойнов от касата на вуза, а не от собствения си джоб. Стойков бе освободен от ВТУ през 2002 г. с решение на Академичния съвет след жалби на студенти, че пишел много двойки. Правистът обаче потърси правата си и заведе дело за незаконно уволнение, което спечели на три съдебни инстанции. Още през април 2005 г. обаче университетът превежда по сметката на проф. Стойнов сумата от 5 701 лв. Недоволството на обидения обаче не спира до тук. Новият му иск е насочен само срещу проф. Харалампиев. Ректорът е трябвало да плати парите с лични средства. Самият професор Харалампиев твърди, че не е знаел и никой не го е уведомявал, че въпросните 5 701 лв. е трябвало да бъдат платени от неговия джоб, а не от вуза.

Въпреки всички дела проф. Харалампиев е възстановил сумата лично, още преди да приключи съдебната сага. Решението на Районен съд - В. Търново, може да се обжалва в 15-дневен срок пред Окръжен съд.

 

 

Крадат на поразия общи водомери

 

Кооператорите безотговорни към стопанисването на уредите

 

Полина ТОНЕВА

През последните седмици от ВиК - Плевен, алармират за масови кражби на общите водомери на блоковете. Само за 10-ина дни са задигнати над 15 уреда. Най-често обект на посегателства са жилищните кооперации в квартал "Дружба". Там водомерите се намират в мазетата. Крадците ги демонтират най-често през почивните дни, като проникват необезпокоявани в подземните помещения. Те спират водата на входа, махат водомера и си отиват.

Обикновено входните врати на блоковете не се заключват. Дори и да се заключат обаче, откъм мазетата има втори вход, който най-често е напълно достъпен. И се оказва, че общата етажна собственост е обща безотговорност. В един от пострадалите от набези блокове кражбата на водомера е поредната. Преди това е бил задигнат електромерът, мазетата са разбивани нееднократно. Кражбата на водомера е оставила две денонощия близо 30 домакинства без вода. Всички семейства от два входа са дали по 5 лв., за да си купят нов уред. След това за пореден път е направено събрание, за да се реши въпросът с входната врата. И отново не се стига до общо решение за поставяне на домофонна система, която би защитила хората от посегателства.

"Не всички са съгласни да дават по 50 - 60 лв. за такава система. Винаги някой не е съгласен, друг пък иска само ключ, трети казва, че няма нужда", споделя домоуправител на вход. Човекът заяви, че преди време са били откраднати спирачките на асансьора. Месеци наред съседите не могли да съберат парите за нови. Тези, които живеят на първия и втория етаж например, заявили, че нямат нужда от асансьор и няма да дават пари. Сега ситуацията се повтаря, този път с домофонната система, казва домоуправителят.

Един поглед върху вход на блок в ж. к. "Дружба" е достатъчен, за да се види, че хората изобщо не се интересуват от общата собственост. Стъклата на втория етаж на стълбището са счупени, няма осветление, мръсотията е очевидна. Иначе от ВиК предупреждават, че хората сами трябва да се грижат за общите водомери, да ги стопанистват и да не помагат на крадците, като не заключват помещенията, където се намират уредите. От един водомер, предаден на вторични суровини, могат да се изкарат максимум 12 лв. Затова съмненията са, че крадците пребоядисват и препродават уредите на черно. Нов водомер струва 250 лв., а втора ръка се търгува за около стотина.

 

 

ВРАЦА

 

Палят и взривяват коли за отмъщение

 

В купчина ламарина се превърна и автомобилът на журналист

 

Цветана АТАНАСОВА

Подпаленият на 2 срещу 3 октомври лек автомобил "Опел Астра" на главния редактор на козлодуйския вестник "Нов Дунав" Бранимир Тасков стана повод полицаи и журналисти отново да обърнат внимание на поредицата взривени и опожарени коли като начин на отмъщение. Дали точно това е причината за подпалването на автомобила на журналиста, разследването тепърва ще установи, но според Тасков една от версиите вероятно е свързана с критични материали, които той е писал срещу общинската управа за сделки под масата и продажби на общински имоти.

Вестникът е известен с лявата си ориентация, а сегашният кмет Румен Маноев е излъчен от дясната коалиция "Промяна БГ". Общината според Тасков толерира финансово другия седмичник "Козлодуй днес", който се издава от фирма "Мост медия", собственост на председателя на общинския съвет Иво Симеонов, дългогодишен шеф на СДС. За да опровергае тръгналия в града слух, че 47-годишният вестникар сам е подпалил колата си, за да се прави на жертва, Тасков се подложил на детектор на лъжата в Института по психология в София, където апаратът категорично отхвърлил съмнението, че той е инсценирал палежа.

Пироманът разбил стъкло и хвърлил в купето бутилка с коктейл "Молотов", която превърнала колата в купчина обгоряла ламарина.

Според Тасков това е само началото на стратегията за натиск върху изданието, за да му се затвори устата. Той потвърди, че е получавал заплахи, като последната била от бизнесмен, за чиято фирма журналистът писал, че няма капацитет да свърши работата по спечелен от нея обект за десетки хиляди лева. Тасков посочил пред полицията името на бизнесмена, както и на още един заподозрян според него за палежа.

Кметът на Козлодуй Румен Маноев остро осъди този брутален акт на посегателство срещу журналиста, но заяви, че е изключено в него да е замесен човек от общината.

През юни пироман даде израз на чувствата си към таксиметрова шофьорка от Враца с огнен атентат като подпали "Фолксваген Голф", паркиран на улица "Поп Тодор Врачански". Между два и три часа в нощта срещу 21 юни подпалвачът първо счупил задното дясно стъкло на колата, а после хвърлил на седалката бутилка с коктейл "Молотов" и драснал клечката. Огънят съсипал само задната седалка и тавана на автомобила. Колата е купена на лизинг, с нея шофьорката си изкарвала хляба, уточниха от ОД на МВР - Враца.

На 28 юли автомобил "Мазда" с врачанска регистрация се взриви в движение на главен път Е-79 на входа на Враца. От ударната вълна части на автомобила са се разлетели на сто метра по пътното платно, но въпреки натовареното движение в този час не са засегнали други превозни средства, припомниха от полицията.

Предната част на "Мазда"-та е прелетяла десет метра и паднала в дере край пътя заедно с водача си Димитър Ангелов (28 г.) от Враца, който по чудо останал невредим.

Работата по случая продължава, като се разследват три версии за взрива - че той се дължи на техническа неизправност на автомобила, че с него е пренасяно взривно устройство, което се е задействало, или че в задната част на колата е била заложена бомба, казаха от ОД на МВР.

За два опожарени автомобила за едно денонощие на територията на област Враца съобщиха от пресцентъра на 29 септември. В 01,40 след полунощ на врачанския телефон 166 е получен сигнал за пожар в лек автомобил "Нисан", паркиран до жилищен блок на ул. "Вежен" във Враца. От извършения оглед служителите на реда са установили, че пожарът е възникнал в купето на автомобила и го е унищожил напълно.

По случая в РУ на МВР - Враца, е образувано дознание. На същата дата два часа и половина по-късно в Козлодуй е получено съобщение , че пред бл. №84 гори лек автомобил марка "Деу".

Въпреки намесата на служителите на РСПБС - Козлодуй, колата е изгоряла напълно. Причините и щетите са в процес на изясняване, но според някои предположения и двата пожара са резултат от разчистване на сметки или отмъщение.

 

 

Крими

 

Апаши плячкосаха 5 кг злато

 

Над 10 000 лв. и около 5 кг златни накити са откраднати на 6 октомври от бижутерски магазин в Бяла Слатина, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. Неизвестните крадци са проникнали през направен отвор в стената на магазина, който се намира в центъра на града. Те са разбили четири огнеопорни метални каси, откъдето са взели парите и бижутата.

Магазинът е бил снабден със сигнално охранителна система, но тя не се е задействала. Престъпниците най-вероятно са използвали устройство за заглушаване според органите на реда. Сигнал за нередност в магазина е подаден едва след като крадците запалили търговския обект, за да прикрият следите си.

По случая е започнато досъдебно производство. "BG Север"

 

 

Неизвестен ожънал 180 тона чужд слънчоглед без никой да го види

 

Неизвестен крадец е ожънал чужда нива със слънчоглед от 760 дка в землището на с. Василовци, община Брусарци. В нивата имало около 180 тона продукция, които са откраднати. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Престъплението било извършено в периода от 23 септември до 3 октомври. Нивата се намирала в местността "Робовото" на 3 - 4 км от Василовци. Продукцията била извозена с тежкотоварни камиони в неизвестна посока. Никой не чул и не видял комбайните в нивата и камионите по пътя към нея!? Собственик на продукцията е софийска фирма, която изорала, засяла и наторила нивата. "BG Север"

 

 

Задигнаха икони от селска църква

 

Неизвестни крадци са разбили в малките часове на нощта входната врата на черквата "Св. св. Петър и Павел" в с. Сталийска махала, община Лом, и са откраднали 12 икони. Те били изработени от дърво, с ликовете на Исус Христос, Богородица и други светии. Те били с различна големина и датирали от различно време.

На пода на храма органите на реда намерили още 15 икони от дърво, които били наредени една върху друга. Криминалисти са направили оглед на мястото, но до момента крадците не са заловени, съобщават от полицейската дирекция в Монтана. "BG Север"