ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ПЛЕВЕН

 

Румен Петков:

 

Агресията срещу ДАНС е обезпокоителна

 

България формира лошо отношение у партньорите си, смята депутатът

 

Поля ТОМОВА

Обезпокоен съм и като политик, и като бивш вътрешен министър, и като човек с ясно отношение към държавата и държавността от спекулациите и агресията срещу специалните служби. Това заяви в Плевен депутатът от БСП Румен Петков. "Всички трябва да сме със съзнанието, че няма недосегаеми хора, но и всички трябва да сме с разбирането, че това, че един човек е народен представител или министър не е достатъчен повод върху него да се провеждат различни действия", добави Петков. По думите му в България ако искаме нещо да бъде широко огласено, то трябва да бъде казано тайно в постоянната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Това е много сериозна гаранция, че то ще добие максимална публичност и с него ще се спекулира, допълни Петков. Подобна спекулация обаче води до "травмиране" на специалните служби и ненормални условия за работата им. Втори негативен ефект от агресията и спекулацията по този въпрос е формирането на отношение у партньорите на България към нашите служби, добави Румен Петков. "С тази агресия срещу ДАНС всъщност ние даваме много лош пример, с тръбенето постояннно на някакви информации, една част от тях дълбоко спекулативни, даваме основание на нашите партньори да си зададат въпроса има ли в България нещо, което може да остане скрито от обществото. И като казвам нещо, което да остане скрито от обществото, имам предвид, че специалните служби работят с материя, която далеч не винаги трябва да бъде широко огласявана", каза още Петков.

Той потвърди, че БСП стои зад идеята да се формира комисия или подкомисия в НС, която да контролира дейността на специалните служби. Личностите в този орган обаче трябва да бъдат много добре подбрани, за да не се повтори случаят с изтичане на информация от постоянната комисия в НС, оглавявана от Минчо Спасов. "Тази ситуация поставя с много голяма тежест въпроса пред ръководствата на парламентарните политически сили за това - на кого се гласува доверие да участва в такъв тип комисия. И не случайно министър-председателят и лидер на БСП лично се ангажира с този процес и неговото утвърждаване", заяви Румен Петков. Той коментира и думите на столичния кмет Бойко Борисов, според когото ДАНС трябва да каже "кои са големите акции и кои са големите акули, срещу които те се водят". "Какво означава искането на Бойко Борисов да се каже кои са "акулите"? Това може да го каже само човек, в чийто манталитет на първо място са микрофоните, на второ - камерите, а държавата не е в първата десетка. Ние сме били свидетели години наред в използването на правоохранителните органи на страната не по най-добрия начин и във всички случаи не по най-резултатния начин. И мисля, че един такъв подход сега е абсолютно недопустим", добави Петков.

Той обаче отказа да отговори на въпрос на "BG Север" как си обяснява факта, че най-активни в атаките срещу ДАНС са синият депутат Атанас Атанасов и червената му колежка Татяна Дончева. Всеки сам може да си направи изводите, аз няма да коментирам, заяви Румен Петков.

 

 

Обявиха пет защитени зони по НАТУРА 2000

 

Защитената зона ОбноваОбявени са пет защитени зони от НАТУРА 2000 за Плевенско и Ловешко, съобщават от РИОСВ. В Държавен вестник са обнародвани заповедите на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Петте зони, които се обявяват по Директивата за птиците, са "Априлци", "Горни Дъбник - Телиш", "Деветашко плато". "Обнова" и "Централен Балкан".

РИОСВ - Плевен, припомня, че забраните и ограниченията за защитените зони не отменят ограниченията и забраните в защитените територии, ако има такива в рамките на зоните. Зоните от екологичната мрежа НАТУРА 2000 се обявяват по Закона за биологичното разнообразие, а защитените територии - по Закона за защитените територии. "BG Север"

 

 

Земеделският министър отиде при фермерите

 

Валери Цветанов посети овцеферма в с. РадомирциЕксперти от аграрното министерство ще ходят при земеделски производители и ще попълват проекти на базата на исканията на стопаните. Това предвижда новата информационна кампания на министерството "Пътуващи екипи за съвети в земеделието - от врата на врата", чийто старт даде самият земеделски министър Валери Цветанов. Той лично посети ферма за овце в с. Радомирци, за да се срещне с фермерите и да чуе проблемите им. Целта на кампанията е всички земеделски производители да получат помощ от експертите за разработката на проекти, с които да кандидатстват за финансиране. През следващите 20 дни кампанията ще продължи във всички общини на областта.

Цветанов изрази умерен оптимизъм по въпроса за разблокирането на 600 млн. лв. по САПАРД, които бяха блокирани от ЕК. Той уточни, че се надява ЕК да разбере огромното значение на програмата за България. Министърът призна, че има и нарушения, но увери, че всеки ще получи заслуженото и няма да има политически чадър за никого. Цветанов заяви също, че министерството е извършило всички необходими проверки на оферти и процедури по САПАРД, както и на всички над 3 000 проекта и изрази надежда, че ЕК ще обезпечи удължаването на срока за САПАРД до края на 2009 г. "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Полски университет идва в града

 

Договор за безвъзмездно отдаване на учебен корпус и спортни зали в студентския комплекс край Враца подписаха кметът на общината Тотю Младенов и ректорът на полския университет "Станислав Стасчиц" от град Килце Анджей Блахут. Двамата парафириха и документите за акредитацията на частния университет, който от началото на следващата учебна година ще открие свой филиал във Враца. Анджей Блахут благодари на общинския съвет за гласуваното доверие и за това, че почти след 6 месеца преговори има вече реално придвижване на договореностите. Полски архитекти са започнали работа по плана за капиталния ремонт на учебната база, спортната зала и три етажа от студентското общежитие.

Амбицията на страните е от следващата учебна година висшето учебно заведение да приеме първите си студенти. Дотогава обаче трябва да приключат дейностите по акредитация, да се ремонтират ползваните досега сгради от УНСС, както и да се осигури кадровата обезпеченост. В самота начало университетът ще обучава студенти в две направления - икономическо със специалности банково дело, недвижими имоти, пазар на труда, и филологическо с английски и немски език. "BG Север"

 

 

Започна реконструкция на осветлението

 

До края на октомври трябва да започне изпълнението на проекта за основен ремонт на системата за улично осветление и подмяна на осветителните тела във Враца, финансиран от Международен фонд "Козлодуй". Това съобщи зам.-кметът по строителство Иван Иванов, като се позова на официално писмо на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Иванов посочи, че се предвижда цялостна подмяна на кабелите за уличното осветление и на 1 350 осветителни тела. Общата стойност на проекта е 489 000 евро. Инвеститорският контрол върху ремонтните дейности ще се извършва от община Враца, уточни зам.-кметът. Той посочи още, че през летните месеци е извършена подмяна на електро-механичните часовникови механизми, управляващи уличното осветление с електронни тип ФОНОТРОНИК-2, които не се нуждаят от пренастройка, съобразно намаляването на деня. За поддръжката на уличното, парковото и фасадното осветление в общината са сменени 500 осветителни тела, от които 415 са ремонтирани. Отстранени са 50 кабелни повреди и е извършен ремонт на 120 касети за улично осветление. "BG Север"

 

 

Общината с незадоволителен рейтинг

 

Община Враца получи сертификат за присъден рейтинг от Българската агенция за кредитен рейтинг. Оценката е извършена през март, април и май тази година по заявка на администрацията. Дългосрочният и краткосрочният рейтинг показват стабилна перспектива, но изложена пред риск при неблагоприятни промени в икономическата среда да отслабят способността на общинската институция да посреща задълженията си, става ясно от оценката. Кметът Тотю Младенов посочи, че този рейтинг е незадоволителен, тъй като в дългосрочен план той е "ВВ минус", т. е. на четвърта позиция по десетстепенната скала за оценяване според получения сертификат. В краткросрочен план е "А 3". "BG Север"

 

 

монтана

 

В школо откриха академия на "Майкрософт"

 

Монтанската природоматематическа гимназия "Климент Охридски" стана второто в страната училище, в което бе открита академия на световноизвестната компания "Майкрософт". На церемония представител на компанията обяви, че училището успешно е получило лиценз и вече може да издава сертификати на "Майкрософт". Освен това всеки от учениците ще може само срещу 10 лв. да получи персонален код за достъп до информационните продукти на компанията и да изучава по интернет всеки от тях. Предвидени са онлайн лекции от водещи специалисти на "Майкрософт", тестове за проверка на наученото, задачи и т. н. До момента в академията са се записали 150 ученици от училището. През последните десетина години ученици от гимназия "Климент Охридски" спечелиха много призови места на национални олимпиади и състезания по информационни технологии, а в училището съществува школа по уеб-дизайн. Ученици от школото са разработили няколко електронни учебника по различни предмети, които са одобрени от МОН и се използват в обучението в цялата страна. "BG Север"

 

 

Фондация дарила 7 млн. лв. на ломската болница

 

Швейцарската фондация от град Ветцикон "За Лом" е дарила през последните 10 години 7 млн. лв. за ремонти на общинската болница "Свети Николай Чудотворец" в Лом, съобщиха от местната община. С парите е изграден нов кухненски блок и нова парокотелна инсталация, доставени са модерни линейки, медицинска апаратура, лекарства и консумативи. През периода швейцарската фондация подпомагала също и Дома за възрастни с умствена изостаналост "Чучурката" и Дома за сираци "Милосърдие" в Лом. В знак на признателност за даренията през 2005 г. общинският съвет в Лом обяви за почетни граждани на крайдунавския град управителят на болницата във Ветцикон д-р Стефан Вюрш, председателят на фондация "За Лом" Едит Мауер и бившият ни посланик в Швейцария Елена Кирчева. Преди няколко дни званието "Почетен гражданин" бе присъдено на д-р Стефан Георгиев от болницата във Ветцикон, който е един от инициаторите на проектите за подпомагане на болницата и социалните заведения в Лом. "BG Север"

 

 

Проучват ефекта от линоленовата киселина

 

По проект на американската професорка от Харвардския университет Хания Кампос в Монтана започва проучване. Търсят се доброволци, върху които да се тества как действа алфа-линоленовата киселина върху човешкия организъм. В продължение на 6 месеца ще се установява как този вид растително масло влияе на кръвните маркери за възпаление, холестерола и съдържанието на липиди в кръвта, както и на кръвното налягане. Партньори на проф. Кампос са проф. Стефка Петрова и ст. н. с. Пламен Димитров от Националния център за опазване на общественото здраве в София. Проучването стартира тези дни с подготвителен етап, при който ще бъдат избрани петима лични лекари от Монтанско, които ще подберат 128 души от своите пациентски листи. Пациентите задължително ще трябва да са съгласни да участват в проучването, да са хора над 50 години, да нямат сърдечни и злокачествени заболявания и да подпишат декларация, че ще консумират 6 месеца предоставена от изследователите храна от растителна мазнина. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Учредяват награда за бизнес на името на Пенчо Семов

 

Кметът Томислав Дончев открива изложбатаНаследници на "българския Рокфелер" - габровецът Пенчо Семов, дарители, много габровци участваха в откриване на националната изложба, посветена на големия индустриалец и благодетел. Тя е организирана под патронажа на кмета Томислав Дончев и е експонирана в Регионалния исторически музей в града на Рачо Ковача.

Само за една година за паметта на Пенчо Семов е направено повече отколкото за десетилетия. Той бе обявен посмъртно за почетен гражданин на Габрово на 17 май. Факт е и второто издание на книгата на Красимира Чолакова "Пенчо Семов - Успехът". Неговото име вече носи Професионалната гимназия по туризъм в Габрово. Направено е нужното по осигуряване на проект за изграждане на бюст-паметник на големия габровски индустриалец. Предстои да бъде определено мястото, където ще бъде поставен той. През 2009 г. габровската търговско-промишлена палата и женското благотворително дружество "Майчина грижа" ще връчат бизнес награди на името на Пенчо Семов. "BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Археолози копаят в малко известна римска крепост

 

През септември археолози започнаха разкопки в късноантичната крепост "Комбустика" край село Кладоруб, община Димово. Става въпрос за голяма крепост с 4 кули и стена от 150 метра, изградена на място преди сливането на две реки. Била е обитавана от II до V век преди Христа. В един много дълъг период от историческо време за нея секват всякакви сведения. Кога е била разрушена се надяват да установят археолозите след тези разкопки. Ръководител на проучванията е ст. н. с. д-р Стефан Александров. "BG Север"

 

 

Министър Миков изнесе доклад за бунта от 1923 г.

 

В с. Ружинци бе чествана 85-годишнината на Септемврийското въстание. Доклад за събитията във Видинско, случили се през септември 1923 г., пред препълнения салон на местното читалище изнесе вътрешният министър Михаил Миков, който е председател на областния съвет на БСП във Видин. Заради идеологически предрасъдъци 23 септември не е влязъл в празничния списък на страната ни, каза той. И припомни, че от Видинско в бунта падат убити 111 души, а 1 000 след това са арестувани и жестоко измъчвани.

След доклада множеството поднесе венци и цветя пред паметника на септемврийци в Ружинци, издигнат в чест на загиналите във въстанието 17 жители на селото.

За тържеството бяха дошли и представители на Димово, Чупрене, Макреш и Кула. Тези селища също са дали жертви в антифашисткия бунт. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Роми ще стават полицаи

 

ОД на МВР - В. Търново, център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе и център "Мария в Горна Оряховица започнаха работа по проект "Създаване на условия за равнопоставеност на кандидатите от ромски произход за държавна служба в МВР. Чрез него се предвижда разяснителна кампания сред ромски младежи относно възможностите да кандидатстват за работа в системата на МВР, мотивационна кампания и организирането на курсове по български език и физическа подготовка. Проектът се базира на факта, че в системата на МВР работят несъразмерно малко представители на ромския етнос, като в същото време тяхната работа се оценява като много ползотворна и успешна, казват от "Амалипе". Причините за слабата представеност на ромите в системата на МВР са липсата на информация за възможностите за кандидатстване и неуспеха при явяването на тестовете по български език. "BG Север"

 

 

Осъдиха мъж и жена за данъчни измами

 

Великотърновският окръжен съд осъди мъж и жена за данъчни измами. Съдебната инстанция гледа делото по съкратената процедура, при която подсъдимите се признаха за виновни, че са източили ДДС от фирмата, в която работили. Деянието е извършено преди шест години от Димитър Г. и Ася К. в Свищов. Мъжът е бил управител на "Деса ЕООД в крайдунавския град. Чрез фалшиви документи и водене на счетоводство с невярно съдържание в периода март - април 2002 г. двамата в съучастие укрили близо 350 000 лв. ДДС. Димитър бе осъден на година и половина лишаване от свобода при общ режим и глоба от 500 лв., а Ася К. на 10 месеца лишаване от свобода при общ режим. Присъдата на ВТОС подлежи на обжалване и протест пред ВТАС в 15-дневен срок. "BG Север"

 

 

Зарадваха деца с 14 тона шоколад

 

14 тона шоколад с фъстъци и над 1 тон сухи супи бяха дарени на училищата и социалните заведения във Велико Търново. Продуктите са производство на фирма Nestle и са безвъзмездна помощ от Национален фонд за социална интеграция "Свети Никола. Дарението притежава всички необходими сертификати за качество на храните и на вложените в тях продукти. Проверени са чрез лабораторни проби от РИОКОЗ - Велико Търново.

Потвърдени са качествата и годността на дарените хранителни продукти. "BG Север"