АРТСЕДМИЦА


 

 

Най-добрата акордеонистка в Европа изнесе два концерта в Троян и Ловеч

 

 21-годишната Вероника Тодорова свири на инструмент за 13 хиляди евро

 

Вероника Тодорова

Мила ДЕНЧЕВА

Троянката Вероника Тодорова, обявена за най-добрата акордеонистка в Европа, изнесе за пръв път концерти на родна земя. Популярната зад граница музикантка буквално взриви препълнените салони на читалищата в Троян и Ловеч с виртуозните си изпълнения.

Лъчезарното момиче е родено преди 21 години в Плевен, но детството му минава в китното троянско село Дебнево. На неизменния въпрос наследствен ли е талантът й, тя отговаряла отрицателно, но баща й пък твърдял, че "може би е от неговия род". Вероника свири на акордеон от 6-годишна, започнала е в ловешката музикална школа при Димитър Цветков. Той изигра голяма роля в моето обучение и ми даде голям старт, разказва момичето. Музикантът имал лична система на обучение, която пробвал с троянското дете, и резултатът не закъснял. Страхотен късмет беше, че ме откри и че с толкова голяма любов работеше с мен, спомня си първите стъпки именитата днес акордеонистка. В онези години Вероника пътувала три пъти седмично от планинския град до Ловеч, не пропускала час - нито през лятото, нито през зимата. Не знаела ваканция, празници или почивка. Понякога оставала по цяла седмица в люляковия град. До 10-годишна възраст работила с Цветков. След това я поела Мариета Жекова от Троян, при която момичето учило 6 години. Като станала на 16, заминала със семейството си за Германия, където е завършила и средно образование. В продължение на една година учила акордеон при живеещ там руснак, след което на един конкурс се запознала със сегашния си преподавател - италианския професор Ренцо Руджиери, един от най-големите джаз-музиканти.

За пръв път Вероника Тодорова печели отличие в конкурс в Клингентал (Звучната долина) в Германия. Тогава е само на 10. В същата година навръх рождения й ден на 19 май се провежда конкурсът за акордеонисти в Асеновград и Вероника има право да избира в коя възрастова група да участва - при по-малките, където ще бъде най-голяма, или при по-големите, където ще е най-малката. Преподавателката й решава дилемата, отсичайки: "При по-големите, разбира се! Няма да се излагаме, я!". Печели третото място с пиеса на Георги Жеков. В актива си Вероника има и три първи места на национални конкурси в България - от Пловдив, Русе и Нови пазар. През 2003 г. получава отличия от международни конкурси в Чехия и Швейцария. През 2006 г. печели и титлата майстор на Германия.

По думите й няма любим стил музика. Но предпочита да свири класическа, джаз, модерна, вариете, танго-нуево, както и българска народна музика. Около 70% от репертоара й в последните години е музика на нейния професор Ренцо Руджиери, който напоследък пише произведения специално за нея. Заради стила танго-нуево Вероника основава квинтет "Тангорова", в който музикалните инструменти са акордеон, пиано, цигулка, флейта, контрабас. Групата е интернационална - пианистката е българка, но повече от 30 години живее в Германия, иначе доцент в Холандия, флейтистката и цигуларката са германки, басистът е италианец, разказва Вероника. Тя свири и в трио, носещо името "Вероника Тодорова Бенд". Акордеон, бас и ударни е печелившата комбинация, с която българката покорява концертните подиуми.

Троянката свири със 120-басов акордеон "Скандали". От две години Вероника е рекламно лице на реномираната италианска фирма. Поради тази причина изнася и доста концерти за производителя си в чужбина. Тя е изключително благодарна на "Скандали", тъй като акордеоните й са поръчкови, правени специално за нея, и фирмата я спонсорирала отчасти при покупката на инструмента, с който свири сега. Цената му е 13 хил. евро, а предишният струвал 7 хил. евро.

В четвъртък, 9 октомври, след редакционното приключване на броя, "Вероника Тодорова Бенд" изнесе концерт и в родния град на акордеонистката - Плевен.

 

 

Никола Манев откри  изложба във Видин

 

Момент от откриването на изложбата

Тина ИЛОВА

Роденият в Чирпан, но рисуващ в Париж художник Никола Манев подреди 27 живописни платна в галерия "Никола Петров" във Видин. За откриването на изложбата се стекоха много хора. И както се полага на такъв художник, в залата зазвуча нежна симфонична музика, изпълнена на живо. Не липсваше и интерес към личността на художника. Той сам призна, че във Видин се връща след половин век. Преди 50 години изкарал три месеца от военната си служба на брега на Дунав и се "целил" във врага, маскиран на отсрещния румънски бряг. Да градим мостове, а не стени, прикани множеството художникът.

За картините на Манев разказа видинският художник Красимир Кръстев. Той ги нарече магнетични, дълбоки и сложни като живота. Рисува във Франция, но не е станал французин, космополит е. Излъчващи много светлина, добави за картините на маестрото и видинският митрополит Дометиан. Вие сте посланик на българския талант по света, каза му той. Сам Манев обясни картинитие си така: "Рисувам хората, природата и живота. Много хора ми казват, че не разбират картините ми, но не могат да се откъснат от тях, нещо ги привлича. Това е най-голямата оценка, която съм получавал за това, което правя".

Никола Манев гостува във Видин по покана на кмета Румен Видов и по повод празника на града - Димитровден. За дните, през които е подредил платната си и е чакал откриването на изложбата, той е намерил много нови приятели. Щедро е представил целия си живот пред журналисти от местни вестници. Манев се е представил като бохем, който освен четката, боготвори и жените. Смята, че неговото изкуство е голямо робство, но той му се отдава напълно. Единственото робство, на което се подчинява с удоволствие.

 

 

Ансамбъл Акцент пак обра овациите в Млади виртуози

 "Акцент" с ръководителя си Симеон Серафимов и артистичния директор на фестивала Радка Кусева

Мая ПАСКОВА

"Много ме изненадва, че в едно време на тотална стагнация на културата и на музиката, на тотален отлив на кадри към музикалните училища и желанието за професионална реализация в музиката, е съхранен такъв остров на високото майсторство, на задържането на интереса, на събирането на талантливи деца, които са хвърлили къртовски труд. И аз съм изумен, че още има такива места, такива острови, в които се работи така, както аз си спомням от моите ученически години и се надявам тези места да стават все повече. Перкусионистите от Плевен са прекрасни, много добри и всички определено ги чака едно добро бъдеще". С тези думи пред агенция "Сливен" диригентът Григор Паликаров, под чиято палка ансамбъл "Акцент" свириха премиерно в Сливен "Кармен" от Бизе-Шчедрин, изрази възхищението си от плевенските перкусионисти. Поводът за концерта в града под Сините камъни беше второто издание на фестивала "Млади виртуози", който беше открит точно на 1 октомври - Международния ден на музиката. Събитието дава възможност за изява на инструменталисти от музикалните училища и академии от страната, като през настоящата година бе отбелязано и международно творческо присъствие: на студентска формация от Консерваторията към Тракийския университет в град Одрин.

Във фестивалната програма НУИ "П. Пипков" взе участие и с други свои възпитаници - Елизабет Факирова, родом от Сливен, но изучаваща ударни инструменти при Димитър Солаков в акомпанимент на Стефка Крумова, както и струнно трио с преподавател Пламен Марков с участието на пианистката Моника Гвоздева.

Мисията на фестивала е талантливите музиканти на България да се представят, да се запознаят и да изпитат удоволствие от съвместното музициране - тук, у нас и сега. Целите, които си поставят организаторите, са Сливен да стане сцена на бъдещото поколение класически музиканти, а младите да получат шанса да работят с професионални оркестри. И още: поощряване на младите таланти и създаване на контакти за бъдещото им развитие и реализация, приобщаване на повече публика и съмишленици към класическата музика, създаване на мостове между различните видове изкуства.

 

 

Експозиция представя  старо градско облекло

 

Типично градско облекло от края на ХIХ и началото на ХХ в.

Мира ГАНЧЕВА

Изложба "Минало и настояще" откри Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч. В нея са подредени старо градско облекло, снимки и предмети. Тази експозиция е естествен продължител на показаните преди време изложби на народни носии от Ловешкия край и "История и конструиране на облеклото в курсовите работи на студенти в Техническия колеж", обясни Мариана Иванова, директор на библиотеката.

В читалнята всеки ловчалия може да види развитието на градското облекло след Освобождението в края на XIX и началото на XX век. По думите на Иванова "поевропейчването на заможните и образовани българи бързо променя техния стил на облеклото". Появяват се фабрично изработени платове, различни от домашнотъканите селски дрехи. Българката вече може да избира между габардин, сатен, велур, кожи, както и луксозно бельо и чорапи. Започват да се шият модни шапки за дамите, цилиндри и бомбета за мъжете, обувките имат токчета, роклите и костюмите се гарнират с панделки, кадифе, бродерии, дантели, цветя, разнообразяват се коланите и носенето на ръкавици. Облеклото става белег за социална принадлежност, за професия, за издигане в йерархията на властта.

Дори и в селата някои по-богати българи се стремят да се гражданеят. Демонстрация на заможност са аксесоарите като чадърчета, бастунчета, часовник с ланец, който се подава от джобчето, и т. н. В града българката пък устройва журове и матинета за своите приятели, а младите момичета биват представяни в обществото на балове. Това се отразява на подреждането на сервизи за чай и кафе, постилат се покривки с дантели, всякакви донесени от задгранични пътувания сувенири са неизменна част от интериора.

 

 

Красотата на българските гоблени гостува на Етъра

 

Мария ДИМОВА

Изложбената зала на Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово отвори врати, за да покаже една необикновена изложба. Става въпрос за експозицията на Росица Бакалова "Уникалност, шепот, красота в българските гоблени".

Родолюбива българка, внучка на комита от Дряновската епопея, авторката е посветила повече от двадесет години в разработването на модели за гоблени предимно на българска тематика. На експозицията посетителите сякаш се докосват до шепота на историята, красотата на бита, неповторимостта на българската природа. Всичко в изложбата е един своеобразен прозорец към българската култура.

Почитателите на това изкуство могат да се насладят на модели по творби на българското художествено творчество, сред които "Момиче сред ябълки", "Жътвар и Пластене на сено" по Владимир Димитров - Майстора, "Българската мадона" по В. Стоилов, "Нашенец с лула" и "Лъжлив Съби" по Чудомир, "Ръченицата" по Я. Мърквичка.

Представени са авторски модели на натюрморти, както и пейзажи от емблематични за страната ни места като Трявна, Етъра край Габрово, В. Търново, Копривщица и др. Представени са и гоблени на български църкви и манастири. Разработените модели на икони впечатляват с изваяността на образите и уникалното съчетание на цветовете.

Сред експонатите могат да се видят прекрасни модели на народни носии от различни етнографски райони на страната ни, портрети на известни българи, зодиакалните знаци с техните съзвездия, детска серия. Поредицата "Български владетели през вековете" е създадена в чест на новото хилядолетие като поздрав и духовно послание към всички българи.

Колекцията от гоблени, създадени от семейство Росица и доц. Паско Бакалови, се състои от над 250 модела. Представени са в много градове на страната ни, както и в Лондон, Будапеща, Дебрецен, Волгоград, Букурещ, Болград, Бердянск, Приморск.

Гоблени на Росица Бакалова има на много места по света - Англия, Франция, Италия, Германия, Испания, Финландия, Гърция, САЩ - Калифорния, Тексас, Нюйорк, Украйна, Румъния, Русия.

За уникалните си разработки, високо качество и оригиналност в творчеството си Росица Бакалова е отличена с много награди: "Златна звезда" - от Международния бизнес-център в Мадрид, "Бизнес дама за 2005 г. на Про Кредит Банк", грамоти от изложения "Произведено в България" през 1997, 1998, 1999 и 2000 г.

 

 

Църковни хорове от страната и чужбина пеят в Габрово

 

Мариана ДИМИТРОВА

И тази година Министерството на културата, община Габрово, Архиерейското наместничество и Народно читалище "Габрово" си подават ръце, за да може в града на Рачо Ковача за шести път да се проведе фестивалът "Празник на духовната музика". По създадена вече традиция той се провежда на 13 и 14 октомври по повод духовния празник на града. Причината е, че на 14 октомври е денят на Света Петка Българска, която се смята за духовна закрилница на Габрово.

Първият концерт от фестивала е "Православни песнопения" и пак по традиция ще се проведе в габровския храм "Св. Троица". Втората изява е концертът "Тебе поем, господи" с участието на Габровския камерен оркестър, на който габровци ще се насладят в художествената галерия "Христо Цокев".

Фестивалът и съпътстващите го мероприятия - теоретичната конференция "Приликите в свещените книги на различните религии - залог за толерантност в годината на библията", Националната среща на регионалния център "Читалища" в България и изложбите на икони, осмислят Духовния ден на Габрово, посветен на Света Петка Българска - покровителка на града.

Вече са известни участниците в двата концертни дни. Това са българските хорове - младежки камерен хор "ГАУДЕАМУС" - Пловдив, сдружение "Арсмузика" - Шумен, смесен хор "Свети Йоан Дамаскин" - Казанлък, и камерна формация "Те Деум Адорамус" - София, с участието на Габровски камерен оркестър. Тази година чуждестранните формации, които ще вземат участие в Габровския фестивал, са хор "Архангелски глас" от Чернигов, Украйна и непознатият камерен хор "Възраждане" от побратимения на Габрово град Митищи в Русия.

В рамките на два дни Габрово за пореден път ще се превърне в център на църковната музика, както в страната, така и от различни краища на света.

 

 

Дати и личности

 

Петър Димов
(10.Х.1938 г.)

 

70 г. от рождението на талантливия български актьор, чийто творчески път преминава и през сцената на Плевенския драматичен театър. Роли: Ивац в "Самуил" от М. Петканова, Курсел от "Света Йоана" от Дж. Б. Шоу, Дудкин в "Иванов" от А. П. Чехов и др. носител на национални награди.

 

Христо Радевски
(10.Х.1903 - 14.II.1996)

 

105 г. от рождението на изтъкнатия български поет от с. Белиш, Ловешка област. Работи в редакциите на вестниците "Ехо", "Кормило", "Литературен фронт"; списание "Септември" и др. Съчинения: "Пулс", "Въздух не достигаше", "Уважаемите", "Разкована страна" и мн. др.

 

Цветан Цветков
(16.Х.1933 г.)

 

75 г. от рождението на големия театрален режисьор от Горна Оряховица. Работи в театрите в Димитровград, Варна, Велико Търново, Плевен. Постановки: "Всяка есенна вечер" от Ив. Пейчев, "Чайка" от А. П. Чехов, "Какво се видя през ключалката" от Дж. Ортън и мн. др. Подбрал: Витан БАРАШКИ