ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 плевен

 

Нова Рес с още едно представителство

 

Българо-италианското дружество ще се занимава с търговия и култура

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Със стилен коктейл в ресторант "Централ" бе открито представителство на българо-италианското дружество "Нова Рес" в Плевен. Името му означава "нова материя", както се надяват от ръководството на фирмата, тяхната работа ще даде на плевенчани нови усещания за дизайн и красота.

"Тук сме, защото искаме да създадем една фирма, която ще се занимава с търговия и културни въпроси. Вече работим добре в Италия, Франция и Хърватска, сега опознаваме пазара и в България", заяви при откриването Франко Вуози, технически консултант на "Нова Рес". От дружеството се надяват у нас нещата да потръгнат, още повече, че имат ценен опит и желаят да го донесат в България. Те ще работят предимно като посредници при сделки с недвижими имоти, ще развиват и търговска дейност.

"Избрахме Плевен заради централното му място в страната и сме оптимистично настроени, че този избор и всичките усилия, които вложихме, ще ни донесат добри резултати. Разбира се, не само на нас, но и на всички хора от вашия красив град", каза още Франко Вуози. Той изрази благодарност на фирмите, участвали в подготовката за навлизане на "Нова Рес" на плевенския пазар - "Елика", "Кентавър", радио "Фреш" и др.

На партито при откриването присъстваха бизнесмени, финансисти, магистрати, шефове на местни агенции за недвижими имоти, както и представители на медиите.

 

 

Официално откриха барелефите на Гена Димитрова

 

На 4 октомври с тържествена церемония пред новата сграда на УБ "Христо Смирненски" и родната къща на Гена Димитрова в с. Беглеж бяха открити барелефите в нейна чест, изработени от скулпторите Красимир Рангелов и екипа на Убавка Тончев и Константин Симеонов. Финансирането е от общината, а изработването на паметните плочи беше възложено след проведения тази пролет конкурс.

На откриването ст. н. с. Свобода Гюрова разказа спомени от срещите си с гениалната певица и впечатленията си от изпълнението й на "Торандот". Сестрата на Гена - Надка Русева, благодари на плевенчани и подари книги на оперната прима на библиотеката. Присъстващите имаха възможност да чуят едни от най-прочутите оперни арии в изпълнение на незабравимата Гена Димитрова. "BG Север"

 

 

Търсят място за паметник на ген. Скобелев

 

Областният управител Цветко Цветков е изпратил писмо до председателя на общинския съвет Георг Спартански и до кмета Найден Зеленогорски с предложение на следващата сесия на местния парламент да се разгледа възможността за определяне на място за изграждане на паметник на ген. Скобелев, съобщават от пресцентъра на губернатора. В писмото си Цветков уточнява, че посланикът на Русия в България Анатолий Потапов го е информирал писмено за създаден в Русия Обществен комитет за увековечаване паметта на ген. Скобелев. Организационният комитет за реализиране на проекта от руска страна се оглавява от Г. С. Полтавченко - пълномощен представител на президента на Руската федерация в Централния федерален окръг. Една от инициативите е поставяне на паметник на героя от Руско-турската война през 1877-1878 г. генерал М. Д. Скобелев в гр. Плевен. Руската страна поема разноските по изграждането и поставянето на монумента. "BG Север"

 

 

Шефът на УМБАЛ участва в семинар в Брюксел

 

Проблемите на болничното управление и реформа са обсъждани на семинар в Брюксел, където доц. д-р Васил Тодоров, изпълнителен директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски", е взел участие, информира пиарът на болницата Даниела Гонкова. Семинарът е част от реализацията на договорената през май тази година двустранна българо-белгийска работна програма в областта на здравеопазването с акцент върху болничното управление и реформа.

Българската делегация е била запозната с историята и същността на здравната реформа в Белгия, а също и със структурата, организацията и финансовите характеристики на здравеопазването и преди всичко на болничната дейност на кралството. Делегацията е водена от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. "BG Север"

 

 

Бракониери отнесоха 19 акта

 

19 акта срещу бракониери са съставени за септември от териториално звено "Риболов, аквакултури и контрол" в Плевен, съобщиха от там. Приблизителната обща стойност на глобите е 20 000 лв. З акта са за улов на риба с електроуреди. От нарушителите са иззети моторни лодки, елустройствата с акумулатор и мрежите. Два акта са за продажба на риба без разрешително и без документи а произход на рибата. Други 2 акта са за риболов с маломерна мрежа, тип парашутка и още 2 - за стопански риболов по Дунав без разрешение.

9 акта са съставени за риболов без издаден любителски билет, а още един е срещу бракониерите край Сомовит, които бяха задържани за 24-часова полицейска проверка миналата седмица. По настояване на прокуратурата тримата бяха изправени пред Никополския съд за удължаване на ареста за 72 часа, но съдът постанови мярка за неотклонение - подписка. Според шефа на звеното Илиан Георгиев обществеността в Никопол е възмутена от набезите на бракониерите и от решението на съда. Той поясни още, че бракониерите работят с лодки, които не са пререгистрирани, не са минали на технически преглед и водачите им вероятно нямат и капитанско разрешително. Георгиев ще сезира Изпълнителна агенция "Морска администрация" с клон в Сомовит за преглед и проверка. "BG Север"

 

 

РИОКОЗ ваксинира срещу грип

 

От 2 октомври в имунизационния кабинет на РИОКОЗ - Плевен, започна ваксинирането на гражданите срещу грип, информираха от инспекцията. Ваксината е "Инфловак", производство на "Солвей фарма", цената й е 12,50 лв. с включено поставяне. Работното време на кабинета е от понеделник до петък от 9.00 до 12,00 ч. и от 13,00 до 16,00 ч. "BG Север"

 

 

В ЦРД ще се обучават над 800 малчугани

 

Над 800 деца, организирани в различните учебни групи и творчески колективи, ще се занимават през тази година в Центъра за работа с деца (ЦРД) в Плевен, съобщи директорката Йорданка Крумова. С издигане на националното знаме, с песни и хора, в началото на седмицата беше открит новият учебен и творчески сезон. Традиционно обучението ще се извършва в три направления. В художественото творчество са включени хорова формация "Звъника" и ансамбъл "Нашенчета" с трите си форми: народен хор, народен оркестър и танцов състав. Към ансамбъла са и школите по народни инструменти гайда, кавал, тамбура и гъдулка. Школите по живопис и графика и по керамика и грънчарство, както и литературният клуб, също са част от художествените занимания.

В приложно-техническото направление се обучават децата, записани в компютърния клуб и в игротека "Лего". С хуманитарна насоченост е клуб по краезнание, който от тази година е с нов ръководител - Снежана Макавеева. Както обикновено на децата, участващи в различните кръжоци и школи, им предстоят множество участия в конкурси, фестивали и изложби. Центърът предлага възможност за организиране и провеждане на училищни тържества, празници на класове, общоградски детски празници, участие на творческите колекниви в училищни празници и изяви. "BG Север"

 

 

 Велико Търново

 

Сини подават оставки

 

"Липсва ясна визия, ангажираност към десните избиратели и искрено желание на десните партии на променят политическото статукво в България. Тежка организационна криза преживява СДС". Това казаха четирима представители на синята партия от В. Търново, които си подадоха оставките от синьото ръководство и заявиха, че засега остават само редови членове на СДС. Това са Тодор Тодоров, бивш преседател на общинския съвет на сините в старата столица и общински съветник, Жана Минчева, Момчил Иванов и Методи Петров. Тодоров и Минчева обаче остават в местния парламент. Четиримата заявиха, че нямат намерения да сформират нова група или да отидат към друга партия или стружение. Според тях дясното така и не е намерило точната рецепта за обединение, не излъчва актуални политически послания към гражданите и така е разочаровало своите избиратели. "BG Север"

 

 

Започна учебната година във ВТУ

 

Президентът Георги Първанов, министърът на културата Стефан Данаилов и председателят на Народното събрание Георги Пирински изпратиха поздравителни писми до ВТУ "Св. св. Кирил и Методий по повод откриването на новата академична година този понеделник. Ректорът проф. Иван Харалампиев поздрави присъстващите и пожела на добър час на всички възпитаници на местната Алма матер. За трети пореден път първокурсниците произнесоха студентската клетва, специално написана за възпитаниците на ВТУ от великотърновския поет Радко Радков. Тази учебна година във висшето учебно завадение ще учат 1 280 първокурсници по държавна поръчка - редовно обучение, 321 души са задочниците. 130 студенти ще учат по държавна поръчка в магистърска програма след придобита бакалавърска степен. Кръглите сираци са 9, също толкова са и близнаци. 19 са инвалидите, а многодетните майки са три. "BG Север"

 

 

10 осъдени ще се трудят безвъзмездно

 

Областната пробационна служба във В. Търново ще бъде координатор по проект за демонстрационен модел на общественополезния труд, който стартира в града. Целта е да се подкрепят реформите в наказателно-изпълнителната система чрез безвъзмезден труд и да се популяризират алтернативните мерки за изпълнение на наказанията. Вече е подбрана и група от 10 осъдени. Те ще ремонтират залите за репетиции на фолклорен ансамбъл "Българче" в бившия Пионерски дом. Във Великотърновска област полагат общественополезен труд 440 души от общо 4 482 за цялата страна.

Проектът Демонстрационен модел на общественополезния труд" ще се реализира на територията на пет общини Враца, София, Благоевград, Перник и В. Търново. Той е подготвен от Фонд за превенция на престъпността в партньорство с Главна дирекция Изпълнение на наказанията към Министерство на правосъдието, общините и областните пробационни служби в тях. Подкрепен и финансиран е от Демократичната комисия към посолството на САЩ в България. "BG Север"

 

 

ВТОС обявен за съд - модел

 

Великотърновският окръжен съд (ВТОС) беше официално обявен за съд - модел от Инициативата за укрепване на съдебната система (ИУСС) на Американската агенция за международно развитие (ААМР) на среща на председателите и заместник-председателите на съдилища - модели и съдилища - партньори. Статут на съдилища - модели получават и ОС - Кърджали, и ОС - Враца. В рамките на програмата ИУСС работи с общо 32 съдилища в цялата страна. През април т. г. за съдилища - подражание бяха обявени Районен съд Севлиево и Чепеларе. "BG Север"

 

 

монтана

 

Гръмна парно в лудница

 

Резервоар с един тон нафта, който е част от новострояща се парна инсталация в дома за хора с психически разстройства в монтанското село Говежда, е гръмнал в миналия петък. Ранени са четирима работници, трима от тях много тежко. Нито един от домуващите в Говежда не е пострадал. Сакатлъкът станал при пробен пуск на инсталацията. Най-тежко са пострадали инженерите Христо М. (45 г.) от Троян и Атанас Х. (39 г.) от Мездра. Двамата са с изгаряния по кожата от 60%. Стоян Н. (52 г.) от с. Говежда, който работел като електротехник в дома, е получил изгаряния около 50%. Даниел А. (18 г.) от Мездра е с изгаряния 10%. След като получили първа помощ в монтанската болница, четиримата са закарани в "Пирогов".

Инсталацията в дома се е изграждала по проект на общината в Георги Дамяново, финансиран със 194 000 лв. от Социално инвестиционния фонд. Изпълнител на обекта е била фирмата "Би Ес 80" от София. Работниците, които са пострадали, са били от фирма от Мездра, която е била наета за подизпълнител, съобщи кметът на Георги Дамяново Тодор Тодоров. Той забрани на журналистите да влязат в дома и да снимат изтърбушената от взрива сграда. Разследването по случая още не е установило причината за експлозията. "BG Север"

 

 

Георги Петканов празнува с момчетата от Бойчиновци

 

Министърът на правосъдието Георги Петканов бе гост на затвора за малолетни и непълнолетни момчета в Бойчиновци за честването на 50-годишнината от създаването му. Той разгледа спалните помещения, кухнята и двора и ръкопляска на песните и сценките, които затворниците предложиха за юбилея. Свещеникът на затвора отец Йосиф подари на Петканов икона на Дева Мария с Младенеца, която задържаните момчета са изработили в часовете по рисуване.

Министерството на правосъдието настоява да се изгради нов затвор за 1 000 души, който да се намира между Кремиковци и Суходол. Строителството на нов зандан ще струва 50 млн. лв. Министерството иска на три пъти по 15 -16 млн. лв. от републиканския бюджет. "BG Север"

 

 

"Кауфланд" вдига хипермаркет за 9,8 млн. лв.

 

Немската верига за хипермаркети "Кауфланд" ще вложи 9,8 млн. лв. за изграждане на хипермаркет в Монтана. Строителството ще започне на 20 октомври т. г., новият магазин ще бъде открит на 31 май 2007 г., съобщи кметът на града Златко Живков. Хипермаркетът на "Кауфланд" в Монтана ще бъде най-големият в Северозападна България - Монтана, Видин и Враца. Той ще се простира на терен от 17 дка, застроената му площ ще е 5 000 кв. м, ще има паркинг с 200 места за автомобили. В него ще бъдат разкрити около 130 работни места. "BG Север"

 

 

Избягал от клетка елен рани двама

 

250-килогромов елен, избягал от клетка в района на индустриалната зона на Монтана, е намушкал двама мъже с рогата си. Единият е сериозно ранен и лежи в болница с множество прободни рани. Другият е с по-леки наранявания, но е в шок от преживяното. Животното било отглеждано от собственик на частна охранителна фирма в района на завод "Мир". По неизвестен начин то излязло от обора си и тръгнало из района. Еленът нападнал пазача на фургонния цех на завод "Мир" Любен Методиев (47г.). На помощ му се притекъл работникът от двора на съседния завод "Монолит" Стефан Флоров (45 г.), който започнал да налага нападателя с кол. От това обаче еленът се разярил още повече и вдигнал Стефан на рогата си. След няколко премятания човекът изпаднал в безсъзнание и само ударите по елена от страна на Любен и притичалите на помощ други работници го спасили. Животното било застреляно от извиканите на помощ полицаи. В момента Стефан бере душа в болницата. "BG Север"

 

 

 ловеЧ

 

Частно сдружение се бори с тютюнопушенето

 

Частното сдружение "Екомисия XXI век" започва да реализира тримесечен проект за борба с тютюнопушенето, алкохола и наркоманиите сред младежта под наслов "Обичай себе си, за да те обичат и другите", съобщи Нели Митева, координатор на сдружението в Ловеч. През октомври ще бъдат анкетирани петокласници от 5 ловешки училища, като анкетите целят да намерят причините за ранното тютюнопушене сред децата.

Данните ще бъдат обобщени и публикувани заедно с полезна информация и съвети в малък наръчник, който ще бъде разпространен в ловешките школа.

Ще бъде обявен и конкурс за рисунка и есе сред ученици от трите училищни степени на тема "Здрави без цигарен дим". Ще бъдат организирани обучителни модули за ученици. "BG Север"

 

 

15 сигнала до прокуратурата за наемане на непълнолетни

 

15 сигнала до прокуратурата са подадени от Областната инспекция по труда (ОИТ) в Ловеч по повод наемането на непълнолетни на работа без разрешение, съобщи Георги Терзийски, директор на ОИТ. Единадесет от случаите са в хотели и ресторанти, четири - в строителството. В кампанията по закрила на непълнолетните в Ловешка област от инспекцията са констатирали, че в 55 фирми са били наети 71 непълнолетни лица. "BG Север"

 

 

Децата от 41 училища получават закуски

 

В осемте общини на Ловешка област 41 училища от общо 60 са сключили договори с различни фирми за доставка на закуски, мляко и чай, съобщи Иваничка Иванова от областната служба "Социални грижи". Близо 5 200 са учениците от I до IV клас и от подготвителната група, за които трябва да се осигуряват закуски.

Община Луковит и осемте училища са сключили договори за доставка, но закуски получават само в шест. В Тетевен доставки от началото на учебната година има само в три школа, в община Угърчин - от 4 училища 2 са сключили договори, но закуски не им доставят. В Ябланица сключени договори няма. "BG Север"

 

 

11,3 на сто безработица отчитат в областта

 

От регистрираните в бюрата по труда в Ловешка област до края на август 8 770 безработни, 54% са с основно и по-ниско образование, 39% са със средно и 7% - с висше. Равнището на безработицата е 11,3 на сто при средно за страната 8,74 процента, съобщиха от Регионалната служба по заетостта.Продължително безработните са над 5 000 души. Само през август в бюрата са се регистрирали нови 724 човека. Както и в предишните месеци, единствено в община Троян равнището на безработицата е 5,6% и е по-ниско от средното за страната. С най-висока безработица също от месеци насам са общините Ябланица - 24,8 на сто, и Угърчин - 20,6%. По около 15% е нивото на безработицата в две общини - Тетевен и Луковит, 9,6% е в Ловеч.Чрез бюрата по труда в областта 409 регистрирани са били наети от различни фирми през август. Обявените работни места за този месец са били 422 и за всяко едно от тях са се конкурирали 19 души. "BG Север"

 

 

 Враца

 

Пострада машинист от хвърлен камък

 

На 1 октомври към 23,00 ч. от хвърлен камък по товарен влак, преминаващ през Враца, е пострадал помощник-машинистът на композицията, съобщиха от областната дирекция "Полиция". Произшествието е станало, когато влакът е преминавал в района на надлеза срещу КАТ. Камъкът е счупил предното дясно стъкло на локомотива и е ранил помощник-машиниста. Той е получил медицинска помощ в Спешния център в Мездра, след което продължил да изпълнява служебните си задължения, уточниха от полицията. По изясняване на случая работи Районното управление на транспортна полиция в Мездра.

От управлението уточниха, че зачестяват произшествията с хвърлени камъни по влакови композиции. На 26 септември е било счупено стъклото на последния вагон на на пътническия влак Видин - София. Произшествието станало в 19,30 ч. в района на магазини "Нон стоп", намиращи се на около 150 м. преди входните стрелки на гара Враца. Във връзка с инцидента граждани съобщили, че забелязали трима цигани да залагат камъни на релсите, непосредствено преди минаването на влака. За щастие нямало пострадали пътници и влаков персонал. "BG Север"

 

 

Отдават под наем потенциално опасни язовири

 

На последното си заседание врачанският общински съвет (ОбС) взе решение да отдаде под наем осем потенциално опасни язовира на територията на община Враца. Те ще се ползват от наемателите до изготвянето на правен, финансово-икономически, социален и екологичен анализ, въз основа на който ще бъдат дадени на концесия. Подобна процедура беше извършена през май, когато на концесия бяха предоставени десет язовира с прилежащите им територии за срок от 20 години.

ОбС търси нови стопани на язовирите, които общо са 19, защото няма необходимите средства за подръжката им и тяхното техническо състояние вече е тревожно, уточни председателят на местния парламент Славей Григоров. Общината ще задължи наемателите да ги ремонтират. Срещу това те ще плащат символичен наем от 500 лв. до 2 500 лв. годишно. "BG Север"

 

 

Комплексът "Дядо Йоцо" вече с туристическа спалня

 

Нова туристическа спалня беше открита в почивните дни в туристическия комплекс "Дядо Йоцо" край мездренското село Очин дол. Тя е разположена в подножието на величествения монумент "Дядо Йоцо гледа", открит преди година. Спалнята разполага с осем легла, столова, кухня и сервизни помещения. Според инициатора за изграждането на този комплекс, бизнесменът Огнян Петров, с нея се поставя началото на по-интезивното развитие на туризма тук. За това ще помогнат и няколко семейства в селото, които предоставят домовете си за приемане на гости по програмата за селски туризъм. Предстои да бъдат маркирани и изградени няколко екопътеки от Очин дол до Врачанския балкан. "BG Север"

 

 

Отваря врати ресурсен център

 

От началото на месеца в Помощното училище "Петър Берон" във Враца започна да действа Регионален ресурсен център, свързан с поетапното закриване на помощните училища в региона и интегрирането на децата със специфични образователни потребности в общообразователните училища. Ресурсните учители ще подпомагат тяхната адаптация и интеграция. Предвижда се един учител да работи с не повече от шест ученици, уточни новоназначеният директор на центъра Галина Статкова. "BG Север"