СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

четири лапи

Брой 39 (14 - 20 ноември 2014 г.)


 

 

Създаването на зоополиция може да предотврати насилието над животни

 

Подготвя се наредба, която предвижда солени санкции за безотговорните

 

Наредбата на общината предвижда глоби за хората, които хранят бездомни животни, сн. “BG Север” и Animal Hope Bulgaria - Varna

Поля ТОМОВА

Безработен мъж от Плевен гледа в двора си повече от 40 котки. Жилището му е превърнато в сметище, тъй като той събира боклуци по улиците и контейнерите и ги трупа в двора и къщата си. Домът му е на няколко метра от жилищна кооперация. "Многократно сме пускали сигнали до общинските власти заради миризмата, която се носи от къщата му. Не само това, но през лятото тук е развъдник на бълхи и други гадости. Разбирам, човекът иска да има домашни любимци, но той нито ги храни, нито ги обезпаразитява, нито нищо. Проблемът е, че никой не може да принуди този човек да се грижи добре за котките, нито пък някой може да го накара да ги махне от дома си", разказва Емил Добрев, съсед на клошаря. Неколкократно мъжът изхвърля новородени котенца извън къщата си и ги оставя буквално да умрат от глад в близкото пространство. Съседите му са пропищели от зверствата, но са безсилни да направят каквото и да било.

Този случай не е изолиран, напротив. В повечето случаи обаче властите са безсилни да направят нещо по въпроса, тъй като хората, които отглеждат толкова много животни, го правят в домовете си, които са неприкосновени. Никой не може да задължи собственик на домашен любимец да го кастрира, което би ограничило максимално популацията на бездомни кучета и котки. Това, което често се случва, е абсолютно неприемливо. "Прибирах се от работа, когато чух нещо да пищи от един контейнер за смет. Приличаше по-скоро на скимтене. Погледнах и видял един черен чувал, завързан с тел. Когато го извадих от контейнера и го отворих, вътре имаше осем малки котенца, съвсем мънички и слепи още. Нищо не можех да направя, оставих ги в една кутия до контейнера, но шансът им за оцеляване е нулев", разказва Мирослав Иванов. В този случай животинчетата вероятно не са оцелели, но в други оцеляват и също създават свое поколение, което води до увеличаване на популацията многократно.

Напоследък зачестяват случаите на насилие над животните. Според ветеринарни лекари, това е често срещано явление, което в повечето случаи остава скрито. "Много често се обаждат при нас хора, които са свидетели на насилие над животните. Онзи ден звъня една жена, която е видяла куче, собственост на роми, които са го вързали с бодлива тел. Ние обаче нямаме никакво правомощие да отидем и да вземем това животно", твърдят лекарите. Такива правомощия няма никоя от службите в общинската администрация в момента. От звеното, което се занимава с кучкарника, също получават такива сигнали. И те не могат да реагират адекватно. Когато подобен сигнал попадне в общинския инспекторат, оттам могат да го проверят и да предупредят собственика, но нищо повече - нито имат право да отнемат животното, нито пък да заставят стопанина да се погрижи за него по-добре. Именно тук може да се намеси зоополицията, която да следи за спазването на съществуващия Закон за защита на животните. От неправителствения сектор предлагат такова звено да се изгради към МВР. Засега обаче в България има един зоополицай към община Бургас. Може би скоро ще има и още. За една година зоополицаят е работил по близо 300 случая, като по 84 от тях са съставени актове.

Зоополицията може да следи не само за случаите на насилие над животните, но ще има и правото да отнема домашен любимец, ако той е застрашен. Същото важи и за спазването на наредбите - там, където има такива. Тепърва в общинския съвет в Плевен предстои да бъде разглеждана Наредба за ограничаване на популацията на бездомните животни. В нея се предлага завишаване на санкцията, ако човек изхвърли домашно животно на улицата. При първоначална проява такъв собственик би получил от 50 до 300 лева глоба, а при втори опит санкцията скача от 300 до 5 хиляди лева. Мнозина се питат защо трябва да се плаща толкова скъпо за изоставяне на домашните любимци. Ако се въведе това, биха се стреснали много хора, които смятат, че това, което правят, е абсолютно безнаказано. "Има много случаи на хора, които са гледали известно време домашно животно. Изведнъж обаче се променят обстоятелствата - ражда се дете, стопаните се местят или просто не искат повече да се грижат за порасналото куче. И правят най-лесното за тях - отворят му вратата и го пускат на улицата. Това е абсолютно грешно и не бива да се оставя без наказание", смятат запознати. В Наредбата, която ще се обсъжда на заседанието на общинския съвет, има и глоба за хората, които хранят бездомните животни. Санкцията е от 10 до 50 лева.

Многобройни и разнообразни са случаите на насилие над животни. В това число влиза не само физическата разправа с безпомощните същества, а и липсата на грижи. "Преди няколко седмици пристига един, не знам как да го нарека, от едно близко до Плевен село. Мъкне със себе си куче, което едва се държи на краката си от глад - четат му се ребрата буквално. Отгоре на всичкото козината му опадала, а тоя го вързал със сезал и го тегли. Казва ни - нещо не иска да яде тая гадина, хвърлям му хляб, не го поглежда. Просто едва се сдържах да не го ударя негодника и му викам - взимай си животното и се махай, че още малко остава да те вържа и аз така", разказва ветеринар. Сигнали подават и хора, станали свидетели на нечовешко отношение към коне от страна на техните стопани роми. "Трябва ли да умре конят, като онази кобила в София, за да види някой, че циганите само ескплоатират конете - нито ги хранят както трябва, нито се грижат за тях. Ежедневно виждаме коне, останали само кожа и кости, натоварени с огромни тежести. Циганите ги бият, животните едва се движат, просто е някаква трагедия", разказва 34-годишната Елиза.

Антара е пускана срещу насъскани питбули в боеве с кучета, организирани в ромски квартал

Проблемите с жестокостта на хората към животните имат своето решение. Лошото е, че рядко се стига до най-драстичната мярка - лишаване от свобода за нехуманно отношение. Криминализирането на подобни прояви раздели отново обществото на две. Повечето хора обаче са категорични, че крайната мярка е необходима, защото този, който е посегнал да животно, би могъл да посегне и на човек. Според запознати, в Плевен е крайно време да се направи общинско звено, което да съдържа в себе си и зоополицай. В структурата на това звено биха могли да влязат зоологическата градина и кучешкият приют. Още по-пълно решение на проблема е възможността да се намери подходяща сграда за постоянен приют в нашия град. Това е сградата на бившата ветеринарна клиника. В момента тя е публична държавна собственост. Ако общината поиска, може да я деактува и да я ползва за постоянен приют за безстопанствени животни. Закритата площ е 3 700 квадратни метра, но би могло да се ползва цялото пространство за външните клетки. По този начин там могат да намерят дом над 600 животни. Един път попаднали в приюта, животните могат да намерят и своите осиновители, смятат запознати. При положение, че има зоополиция, тя може и да следи какво се случва с осиновеното животно, за да не попадне то отново на улицата. Такива случаи има и те не са рядкост, но рядко биват наказани. Най-показателно е това, което се е случило с едно женско хъски във Варна. Историята е разказана в сайта на неправителствена организация, която намира и спасява бездомни животни, след което им търси осиновители.

Така се е случило и с Антара - женско хъски на осем месеца. Намерена е и откарана в приют. След известен период от време тя намира "осиновител". Не след дълго обаче телефоните на неправителствената организация загряват от обаждания.Хора виждат на различни места хъскито в изключително лошо състояние да се скита из града. "Когато едно животно се осиновява от приют, то има чип, чрез който може да бъде открито. Така направихме и се оказа, че "осиновител" на Антара е ром от квартал в града", обясняват защитниците на животните. Ромът най-нагло лъже, че животното е добре и е при него. В същото време кучето е открито от организацията полуживо. То е с дълбоки рани по главата и тялото, които са резултат от ухапване. Оказва се, че в ромския квартал, откъдето е "осиновителят", се организират боеве с кучета.

Питбулите тренират с бездомни животни, които се взимат изключително за тази цел и намират смъртта си в неравната битка. Вероятно това е била задачата на Антара и тя е пускана срещу насъскани питбули. В този случай има наредби и разпоредби за вината на човек, който прави това, което е направил ромът от Варна. На практика обаче няма кой и как да приложи закона срещу подобно уродство. Затова все повече са хората, които искат и настояват за зоополиция. В някои по-големи градове на България се събират подписи и се правят петиции с тази цел.

Вероятно мнозина от читателите ще си помислят, че във време, когато хората оцеляват трудно, не е много логично да се занимаваме с правата и защитата на животни. Вероятно част от тях ще цъкат с език, след като прочетат този материал, и ще се чудят на тези, които повдигат въпроса. Истината обаче е, че ако искаме да имаме нормално общество, следва да спазваме правилата. Едно от тях е, че всеки трябва да поеме своята отговорност за действията и бездействията си. Както и че агресията срещу животни, непровокирана от нищо, е белег за липса на капчица човечност

Някои от изхвърлените на улицата поколения котки и кучета загиват, други оцеляват и популацията на бездомни животни се увеличава многократно

.

 

 

върни се в НАЧАЛО