СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО

               Брой 39 (14  - 20 ноември 2014 г.)


 

Закриването на Дом Майка и дете е трудно, липсват приемни семейства

 

Около 500 са кандидатите за работа в 6-те центъра за настаняване в Плевен

 

Веселина ИЛИЕВА

Въпреки че няма фиксиран краен срок за закриване на домовете за медикосоциални грижи, специалистите твърдят, че този процес у нас доста се бави. Страната ни има предписание за закриване на десет социални заведения от този тип, едно от които е в Плевен.

Нашият дом преди време стана печално известен като вторият Могилино. По неофициална информация в момента там има 130 деца, които трябва да бъдат изведени. За да се случи това обаче първо трябва да се затвори входът му - да спре да поема повече изоставени деца от 0 до 3 години. Затова трябва да има вариант за бебетата. А той е настаняване в приемни семейства. Но от тук идва и следващият проблем - дали има толкова кандидат-родители, които да поемат изоставените деца. А те, въпреки старанието на институциите, според статистиката не намаляват.

По думите на специалистите община Плевен много добре работи в тази посока, но обществото ни още не е готово за тази промяна. Която обаче се е случила вече в Шумен. Градът е пример за социална политика - там тази година е затворен домът за медикосоциални грижи, разказа Димитър Грънчаров от сдружение "Малки стъпки".

По същия успешен път върви и далеч по-малкият от Плевен Монтана. Градът е почти на финала, тъй като от 5 години нито едно дете не е постъпвало в дома за медикосоциални грижи - входът му е затворен, което е последната крачка преди затварянето му.

Работата по закриването на плевенското заведение, известно като Дом "Майка и дете", е на етап предварителна подготовка за извеждането на всяко едно дете. Това отдавна е започнато - изготвят се индивидуални характеристики на всяко от дечицата. Но заради напредването на времето характеристиките вече са остарели и се нуждаят от подновяване.

"Според мен пропуск е, че развивайки места, където могат да живеят децата, ние пропускаме техните семейства. Не че те са най-доброто място за тях, имат си своите трудности. Но не е работа на държавата и на общината да гледат децата, а да подкрепят семейството, за да може то да си гледа децата", смята още Димитър Грънчаров.

Той сподели, че голяма част от децата, израснали в домове, имат голямо отклонение от нормалното си развитие, не защото са увредени, а просто защото са в институция. Всяка една година, прекарана в институция, забавя развитието на детето с 3 години. "Когато ние консултираме осиновители, те са учудени защо децата са физически малки, с моторика, която не отговаря на тяхната възраст. И остават изумени как много бързо в семейството започват да се възстановяват. Но емоционалното развитие на тези деца се случва много по-бавно".

Според специалистите в сферата е нужен качествен подбор на персонала за новите центрове от семеен тип. Трябват подготвени и запознати със задълженията си хора, които ще живеят с децата и към които те ще се привързват като към родители.

В момента в Плевен тече процедура за подбор на персонал за шестте вече изградени центъра за настаняване на деца и младежи, изведени от институции. До 10 ноември бе срокът за подаване на документи, предстои комисия да ги разгледа и да покани на интервю отговарящите на изискванията. По неофициална информация за 48-те вакантни длъжности за медицински, педагогически и помощен персонал са подадени около 500 заявления.


 

Скандалният паметник на Емил Димитров в Градската градина отиде в историята

 

Емил Димитров-младши сподели, че има готови два идейни проекта за изработването на нов монумент на Емил Димитров, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Надеждите на плевенчани, че паметникът на Емил Димитров пред читалище "Съгласие" ще си замине заедно със стария облик на центъра, най-после се оправдаха. От вторник сутринта входът на Градската градина е освободен от нелепото присъствие на каменното изображение. Историята помни как предишният градоначалник Найден Зеленогорски си го откри сам в началото на 2009 г., без решение на общинския съвет. Автор на орелефа е Цветослав Преславов. Възмутени от художествените качества на паметния знак се оказаха и повечето представители на гилдията, както и местното представителство на Съюза на архитектите в България, които поведоха подписки с настояване паметникът да бъде премахнат. В края на юни 2012 година Комисията по култура и вероизповедания към общинския съвет постави на дневен ред незаконното присъствие на паметника в центъра на Плевен - факт, потвърден и от присъстващия на заседанието главен архитект на общината Трифон Иванов. Синът на големия български музикант - Емил Димитров-младши, още от самото начало се обяви против скулптурата. За "BG Север" той сподели, че има готови два идейни проекта за изработването на нов монумент на Емил Димитров.

 

 

 

Съдия-изпълнител продава стадион Белите орли

 

Реконструкцията на стадион "Белите орли" започна преди 20-ина години, но така и остана недовършена, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Нов собственик може да има за Коледа стадион "Белите орли", ако на втория търг за продажбата му чрез съдия изпълнител се появи кандидат-купувач. Приемането на оферти започва на 22 ноември, а началната цена за наддаването е 946 800 лв. Постъпилите предложения ще бъдат отворени на 23 декември в 9,30 ч.

Първият търг за спортния имот беше на 20 октомври т. г. При обявена начална цена от 1 183 500 лв. не се яви нито един купувач. Предложената база е с площ 34 295 кв. метра. Освен затревеното игрище тя включва и съблекални, обслужващи сгради, ресторант с лятна градина и помощно игрище, което е запълнено с отпадъци от разрушените преди няколко години надстройки на трибуните. Стадионът е ипотекиран срещу кредит в Първа инвестиционна банка, която е наложила възбрана върху него през юни т. г. Публичната продажба на имота е по нейно искане.

"Преди време взехме кредит от банката, за да откупим дела на община Плевен в собствеността на терена. За 10 дка платихме 460 000 евро. По икономически причини обаче се наложи да спрем изплащането на вноските по заема", обясни собственикът на "Белите орли" Веселин Ванев.

Той твърди, че се опитал да покрива банковите задължения чрез приходите от основния му бизнес кожарската фабрика в Етрополе, но не успял.

Без резултат се оказали и опитите му да привлече в Плевен крупен бизнесмен от друг регион на страната, който да помогне за развитието на местната футболна школа.

"Цената за втория търг е с 20 на сто по-ниска отколкото на първия, но не вярвам и този път да се появи купувач. Малко са хората у нас, които биха инвестирали средства в такова спортно съоръжение", смята Ванев.


 

Коминочистачите вече са кът, а търсенето им се увеличава

 

Поля ТОМОВА

Професията на коминочистачите са оказва една от най-търсените по това време на годината. Проблемът обаче е, че трудно се намира добър майстор, който да умее да чисти комините. Услугата има регламентирано заплащане от 5 лева на кв. метър, но често се случва коминочистачите да се договарят със собствениците директно. Човек може да търси коминочистач месеци наред без особен успех. Занаятът се практикува най-вече от роми, които са се научили от своите бащи или дядовци. Според тях, по състоянието на комина може да се разбере що за човек обитава дома. Има комини, непочиствани с години. Саждите, които се натрупват по тях, са опасни, тъй като развиват висока топлина и могат да доведат до възпламеняване на вътрешното тяло. "Най-често хората се сещат да си чистят комина в последния момент. Имало е случаи да се качвам да покрива дори когато има сняг и лед. Тогава за нас пък е опасно, тъй като едно подхлъзване може да е с много лош край", казва Рангел, който чисти комини от 1999 година. От традиционния костюм той носи само черно бомбе, доста похабено. Чисти с четка и топуз. Първо проверява с вестник дали коминът тегли. Следва почистването с четката, а и ако това не помогне, идва тежката артилерия - пускането на топуза. "Хората често не знаят, че коминът им например е запушен - я от паднала цигла, я от птица, я от нещо друго. Когато запалят печката или камината, тя почва да връща и тогава разбират, че нещо не е наред. За да няма твърди тела в комините, аз ги съветвам напролет, когато спрат да се топлят, да ги покриват. Рядко обаче това се изпълнява", казва Рангел. Той е затрупан с поръчки и според наблюденията му броят на хората, които се топлят с дърва и въглища, нараства всяка година. "Това явно е заради скъпия ток, но вече има камини и в блокове и кооперации. Тук е много важно дали самата сграда има комини, пригодени за такива уреди", твърди Рангел. А относно това дали хората го докосват за късмет, казва, че почти всички клиенти тайно го пипат. Дали това им е донесло повече щастие, коминочистачът не знае.

 

 

Послушай лекаря

На коя възраст е нормално да се развие късогледство? Аз съм на 18 години и от скоро ми откриха това заболяване. Опасявам се, че с възрастта ще прогресира. Така ли е? Какво мога да направя, за да не се развива в бъдеще и може ли съвсем да се излекува? Дидо Стойчев

 

 

Носенето на очила е признак на интелигентност

 

Д-р Адриана МИКИНСКА, офталмолог към кабинет "Очни болести" при клиника "Св. Параскева"

Късогледството или т. нар. миопия е рефрактерна аномалия на зрителния апарат. Проявява се с невъзможност за ясно фокусиране на предмети, разположени на голямо разстояние от окото, като същевременно близките обекти се визуализират ясно и точно.

В световен мащаб близо 2,3 милиона хора страдат от късогледство. Най-много са в Япония, Сингапур и Тайван - там близо всеки втори човек носи очила. В Европа и САЩ заболеваемостта възлиза на около 30 - 40%, докато в Африка тя е едва 10 - 15%. Като цяло статистическите данни сочат, че при "бялата" раса заболяването е много по-често в сравнение с "черната", като причините за тази разлика се търсят основно в генетичната предразположеност на "белите" към късогледство. Много изследвания свързват миопията с висок умствен капацитет и по-силно проявена интелигентност, като съществуват различни теории, обясняващи този феномен.

При миопията основният проблем се състои в това, че лъчите, които идват от наблюдавания в далечината обект, не попадат върху ретината - най-вътрешния слой на окото. Причината е или в прекалено удължената очна ябълка, в резултат на което падащите лъчи се пречупват преди да достигнат ретината, или в различни неравности по самата роговица, което води до неправилно и хаотично пречупване на лъчите. И в двата случая резултатът е един и същ - образът на обекта, разположен на известно разстояние, се визуализира неясно, размазано.

Все още въпросът дали миопията може да бъде излекувана дефинитивно е спорен. Сигурно е обаче, че тя може да бъде коригирана. Това става с помощта или на очила, или на контактни лещи, които приближават точката на фокуса до ретината и така подобряват яснотата и качеството на зрението. В зависимост от степента на миопия в някои случаи тези помощни средства се носят само при необходимост - например при шофиране, гледане на филм или при работа. В други случаи обаче те са неотменим помощник, без който човек не може. Трябва да се спомене, че на този етап се приема, че нито очилата, нито контактните лещи променят еволюцията на късогледството, особено след навършването на 20 години.

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

върни се в НАЧАЛО