СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 39 (14 - 20 ноември 2014 г.)


 

 

Студенти от 13 държави се събраха на пъстър празник на културите

 

Проявата се организира за трети път в Медицинския университет

 

 

Дегустацията на национални ястия продължи през цялата вечер

Журито на щанда на Непал, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Пъстър, вкусен и ароматен празник на културите се проведе в сряда вечерта в спортната зала на Медицинския университет (МУ) - Плевен. Студенти от три континента - Европа, Азия и Африка, показаха един на друг своите обичаи, ястия, облекло и традиции.

Проявата се организира за трета поредна година в навечерието на Международния ден на толерантността 16 ноември. Идеята е всички да се забавляват и опознавайки културите на другите държави да стигнат до общоизвестния извод, че всички сме хора и разликите само ни сближават. На своите щандове с традиционни национални ястия посрещаха гости и колеги бъдещи медици от Казахстан, Индия, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Германия, Великобритания, Испания, България, Япония, Нигерия, Обединените арабски емирства, Ирак, Сирия, Палестина, Йемен. В петминутна презентация те имаха възможност да представят с песни и танци своята страна. Изпълненията и кулинарните умения на студентите бяха оценявани от жури университетски преподаватели.

Участниците плащаха символичен вход за участието си в проявата. Със събраните средства те са решили да сбъднат мечтите на децата от Дом Детелина и да се опитат да изпълнят желанията им, изпратени в писмата до Дядо Коледа.


 

Откриха филиал на Института за психично здраве в Плевен

 

Церемонията се проведе в зала Плевен, сн. Емилия Карабулева

С тържествен водосвет в сряда бе официално открит първият за страната филиал на Института за психично здраве и развитие (ИПЗР). Церемонията се проведе в зала "Плевен в присъствието на областния управител арх. Бойко Балтаков, представители на ИПЗР в София, психиатри, психолози, здравни работници и журналисти. Целта на института е да разработва, осъществява, пропагандира и внедрява програми за превенция, диагностика и терапия на проблеми в психичното здраве. Занимава се с лица с проблеми в психичното и социално функциониране, родители, желаещи да опознаят и развият уменията си за родителстване, деца с увреждания и нарушения в развитието и др.

По време на церемонията бяха изнесени някои негативни факти за психическото развитие на национално и европейско ниво. Оказва се, че психическите и поведенчески разстройства обхващат повече от 20% от населението. Филиалът в Плевен ще разполага с 3 терапевтични кабинета на третия етаж в сградата на областната администрация.

"BG Север"


 

Трима лекари удостоени с награда за хуманизъм

 

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски д-р Наташа Манева и лекарите от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение д-р Георги Димитров и д-р Иво Стефанов са удостоени с награда за хуманизъм от Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Отличието се присъжда за първи път в историята на международния форум и има за цел да отдаде заслужено признание на лекари, показали хуманно отношение към пациентите. "BG Север"


 

Младежи помогнаха на Мизия, ще се включат и в "Българската Коледа"

 

 

Доброволците от "Младежки форум", сн. Веселина Илиева

Доброволците от плевенския "Младежки форум" се похвалиха с поредица благотворителни инициативи. Първата е проведена миналия месец. Със събрани 150 лева учениците са купили храна за шестима бездомници от нашия град. От благотворителен концерт, посветен на Мизия, пак организиран от тях, те са събрали 420 лв. Лично отидохме до пострадалото от бедствието градче и дарихме парите за нуждите на местната детска градина, разказа Митко Башинов - един от доброволците.

Предстои да се включат и в антиспин кампанията за 1 декември - Световния ден за борба с бича на XX век. Ще раздават презервативи на възлови места в Плевен. И тази година от "Младежки форум" ще участват с концерт и в националната кампания "Българската Коледа". Те припомниха, че миналия декември са събрали четирицифрена сума, която са предали на организаторите в София. Засега издадоха само, че концертът ще е в театъра и гост водещ ще е Мариян Вълев.

"BG Север"

 


 

Голям интерес към приемната на депутата Васил Антонов

 

Голям интерес от страна на плевенчани имаше към приемната на народния представител от коалиция "БСП лява България" Васил Антонов в понеделник, съобщиха от областния съвет на левицата. В продължение на близо три часа депутатът е изслушал проблемите на 15 човека.

Много от въпросите, които гражданите са поставили, са били свързани с търсене на изход от бедността и съдействие за намиране на работа на безработни лица. Някои от посетителите на приемната отправили молба за подпомагане за издаване на книги, свързани с Плевен и неговата история, а други са търсили съдействие за решаване на проблеми и подкрепа на дейността на читалищни и църковни настоятелства в различни населени места в областта. Потърсена е била подкрепата на народния представител и за решаване на въпроси на сдружение "Артилерия" и на Съюза на тракийските дружества в България.

Сред чакащите имаше и членове на БСП, дошли лично да поздравят Васил Антонов за избирането му като техен народен представител, твърдят от областния съвет на столетницата. "BG Север"


 

Институциите обещават, че са готови за зимата

 

Всички институции, които имат отношение към осигуряването на нормален обществен живот в зимни условия, декларираха готовността си за най-трудния годишен сезон. Дежурствата на всичките 16 опорни пункта по пътната мрежа в региона ще започнат на 17 ноември. Освен екипи за подаване на информация, на тях ще бъдат дислоцирани и машините, които са предвидени по оперативния план, съобщи шефът на Областно пътно управление инж. Ивайло Денчев. Проверката във фирмите изпълнители на зимното поддържане в края на октомври показала, че от необходимите 132 машини са били оборудвани и готови за действие 72. Останалите били на обекти и все още работели по ремонтите на различни възложители. Осигурени са 26 на сто от необходимия пясък, 47 на сто от солта и 37 на сто от калциевия двухлорид. За останалите необходими количества имало подписани договори с доставчици.

Линейките на Центъра за спешна помощ са подготвени за работа при зимни условия. "Спешните" медици обаче помолиха общинските управи за помощ в случаите, когато екипите им трябва да влязат в малки неразчистени от снега квартални улици. "BG Север"

 


 

Наш ученик загрижен за дете от Велико Търново

 

Пламен Иванов - ученик от плевенското музикално училище, се е заел с нелеката задача да събере пари за операцията на дете от Велико Търново. За случая на 11-годишния Ради научил от предаването "Господари на ефира". Той страда от прогресивна мускулна дистрофия и се нуждае от операция в Израел. Пламен успял да убеди една банка да дари 500 лв. за операцията му. Сега работи по организацията на благотворителен концерт пак в подкрепа на същата кауза. Той ще се състои на 27 ноември в музикалното училище. Входът ще е с билети, събраните от тях пари ще бъдат дарени на Ради. "BG Север"


 

Започна приемът на документи по схемата "По-близо до работа"

 

Започна приемът на документи по схема "По-близо до работа", съобщават от Бюрото по труда в Плевен. Проектът предоставя на работодателите възможността да наемат лица от населени места и региони, различни от местата, в които извършват своята дейност, да стимулират хората да търсят подходяща работа, отдалечена на не повече от 100 км от дома им, да организират и проведат въвеждащо обучение на новонаетия персонал и надграждащо обучение на заети вече лица с продължителност не по-малка от 30 астрономически часа.

Средствата за обучението на заетите лица се предоставят от бюджета на проект "По-близо до работа" и те са в размер на 150 лв. за всяко лице, като се включват и дължимите за сметка на работодателя осигуровки. От Бюрото по труда в Плевен призовават заинтересованите фирми да се запознаят с условията по програмата на място. "BG Север"


 

Трима прокурори с отличия от Сотир Цацаров

 

Главният прокурор Сотир Цацаров награди шефовете на Окръжна и Районна прокуратура - Плевен, Иво Радев и Владимир Николов с отличие "Служебна благодарност" за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения при организация на работата и осъществяването на контрол за законосъобразност при провеждането на избори за 43-о Народно събрание.

Същото признание е получил и Красимир Кирилов от Районна прокуратура - Кнежа. "BG Север"


 

Розата на Цвети Таслакова пристига другата седмица

 

 

Розата "Cvetelina Romantica", кръстена на името на загиналата след жестоката катастрофа край Луковит Цветелина Таслакова, пристига у нас в края на следващата седмица. Това информира майката на загиналия Влади - Галя Горанова, в сайта "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван". Розата е кръстена на името на плевенското момиче от световния производител на красивите цветя "Мeilland".

"Розата на Цвети е храстова, чаен хибрид с височина до 120 - 140 см. Специално пригодена за нашия климат, с диаметър на цветовете 12 - 14 см, силен аромат, кичести малиново-червени съцветия с над 85 листчета. Прекрасна е, както беше нашето момиче и любовта им с Влади. "Мeilland" ще дарят част от стойността на розата на пострадали от ПТП", пише още адвокат Горанова.

Само до края на годината цената на розата е 11 лева за първите поръчани 1 000 броя корени. Всеки, който желае, може да я поръча на телефон 0886 349 459 или на имейл адрес:office@spravedlivost.eu. "BG Север"

 


 

Жена от Пордим задигна оградна мрежа и я даде в заложна къща

 

 

Жена от Пордим открадна оградна мрежа, после я предаде в заложна къща, съобщи пресцентърът на полицията тази седмица. 25-годишната крадла задигнала 20 метра от ограждение в Згалево. Жената е направила пълни самопризнания за престъплението си. "BG Север"


 

Безплатно измерваха кръвната захар в УМБАЛ

 

Клиниката по ендокринология към УМБАЛ - Плевен, проведе дни на отворени врати. Инициативата е по повод Световния ден за борба с диабета. На 11, 12 и 13 ноември лекари от клиниката правиха безплатни измервания на кръвна захар, гликиран хемоглобин, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет и даваха индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол. Тази година под мотото "Профилактиката има ключово значение" ще се направи скрининг за захарен диабет и затлъстяване сред учениците от XII клас в Плевен. Кампанията се провежда съвместно с Регионалния инспекторат по образованието. "BG Север"


 

върни се в НАЧАЛО