СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 39 (15 - 21 ноември 2013 г.)


 

 

Кооперации изпълняват проект за повече работни места за хората с увреждания

 

Партньор на нашите ТПК-та е сдружение от италианския регион Тоскана

 

ТПК осигуряват над 60% от работните места за инвалиди, но това не е достатъчно, заяви Пенчо Карагьозов (крайният вдясно), сн. авторът

Лора КОСТОВА

Създаването на повече работни места за хора с увреждания е основната задача на трудово-производителните кооперции (ТПК). Това заяви Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз (НС) на ТПК по време на провелия се през седмицата регионален форум на тема "Трудово-производителните кооперации като част от социалната икономика". На него беше представен проектът "Кооперациите - възможност за социлано включване чрез труд за хора с увреждания", като бенефециент е Националният съюз на трудово-производителните кооперации, а партньор - кооперативно сдружение "Ирекооп" - Тоскана, Италия. "Независимо, че днес ТПК осигуряват над 60% от работните места в страната за хора с увреждания, ние си даваме сметка, че това е крайно недостатъчно. Проблемът със социалната интеграция на тези наши сънародници е много голям и за да се справим с него, ние пристъпихме към изучаване на европейския опит и в частност към този партньорски проект", обясни Пенчо Карагьoзов, председател на Регионалния съюз на ТПК в Плевен.

Работата по проекта е започнала на 1 юни тази година и трябва да приключи до края на май 2014 г., като той се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Целите му са популяризиране дейността на ТПК като възможност за социално включване чрез труд за хора с увреждания на национално и европейско равнище, синхронизиране на нормативната уредба у нас с тази в страните, членки на Европейския съюз, по отношение дейността на ТПК, придобиване на нови знания в областта на социалното предприемачество и обмяната на опит в сферата на социалната икономика между България и Италия.По време на форума Стилиян Баласопулов направи кратко представяне на историята и системата на Националния съюз на ТПК, като обясни, че към момента той обединява над 250 кооперации, от които 30 са специализирани за хора с увреждания. Той добави, че в страната има 2 500 работни места за инвалиди и 1 200 от тях са разкрити в кооперациите.

Една от водещите кооперации в областта на осигуряването на работни места за хора с увреждания е ТПК "Мара Денчева" в Плевен. Тя е специализирана в производството на дамски дрехи, които се изнасят предимно за Англия, Италия, Франция и Германия. Там работят 45 човека, като 23-ма от тях са с увреждания. Кооперацията е участвала в редица европейски проекти, благодарение на които е станало възможно обновяването на техниката на производство, подобрения и оптимизиране на условията на труд, въвеждането на системи за управление на качеството и подобряване квалификацията на работниците. "Основната цел на ТПК "Мара Денчева" не е да прави големи печалби, защото кооперациите не са от най-богатите фирми, те обикновено се борят с бедността. Ние се стремим да създаваме добри условия на труд и да осигуряваме работни места, като минималната заплата е гарантирана. Освен това се съобразяваме с медицинските препоръки за това по колко часа трябва да работи един човек с увреждания", заяви председателят на плевенската кооперация Данаил Начев.

На форума присъстваха още Нико Ников, ръководител на партньорския проект, Йосиф Илиев, консултант по него, доц. Мария Стоянова, експерт социолог и проф. Кольо Рамчев, експерт по трудова медицина. Официален гост на срещата беше зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов.


 

 

Кетърингът става все по-предпочитан

 

Лора ГЕНЧЕВА

Бизнесът с осигуряването и доставянето на храни и напитки на различни места е доста проспериращ напоследък. Затова и кетъринг фирмите в Плевен стават все повече. Много от ресторантите и закусвалните също предлагат подобни услуги, а сватбените агенции вече са се специализирали в тази дейност. В динамичното ежедневие този бизнес набира голяма популярност и почти всеки коктейл, презентация, пресконференция, фирмено парти или частно тържество не минава без кетъринг. На място се получават пресни и красиво декорирани кулинарни изкушения, като се спестяват всички грижи по тяхното приготвяне и доставяне. Повечето фирми разполагат и със собствено оборудване и посуда, които може да се ползват под наем.

Цените са различни и зависят от избраните ястия и тяхното количество. Една от закусвалните в града, например, предлага 16 комбинации от солени храни и пет от сладки, като всичките включват по три ястия, а хапките в тях струват между 70 ст. и 1,30 лв. Панираните кашкавалчета са по 79 ст. бройката, толкова са и пълнените гъби със синьо сирене и хапките с луканка и някакъв зеленчук, пилешките пръчици със сусам са по 89 ст. на брой, а мини пиците са по 1,20 лв. Сладките изкушения също се движат в този ценови диапазон. Пълнените кошнички с крем, различни кексчета, мини еклерчета и палачинки, баклавички и петифурки са по 79 ст. на брой. По-скъпи са единствено парчетата торта - по 1,80 лв.

Платата от мезета, морски дарове или сирена и кашкавали са по килограм и половина и струват 48 лв., плодовите пък са по 39 лв. Най-скъп е шоколадовият фонтан, в който има един килограм шоколад и стига за около 10 души. Това удоволствие излиза 50 лева.

Най-важно при избирането на кетъринг обслужването е да се уверите, че фирмата, която сте избрали, работи качествено, твърдят запознати. Преди всичко трябва да сте сигурни, че храната, която поръчвате, ще бъде прясна и безопасна и ще бъде доставена навреме.


 

 

Три вериги вече са наели площи в мола до гарата

 

Официалното откриване на "Панорама мол" е планирано за април 2014 г., сн. архив

Ангел АТАНАСОВ

47-декаровият мол до ж. п. гарата в Плевен, който "стоя във фризера" няколко години, вече е пълен със строители и техници. След като Аладин Харфан заряза мащабната си инвестиция, банките кредиторки си поискаха парите чрез съда и недовършеният обект бе продаден за скромната сума от 13 млн. лв. Той бе прекръстен на "Панорама мол". Новият инвеститор в него е акционерното дружество "Мол Плевен 2013", чийто собственик - Светослав Радев, е съдружник в "Юнион груп" и един от основателите на Търговска банка Юнионбанк. Главен изпълнител е столичната строителна фирма "ЮНГ" ООД.

Близо 100 души от няколко фирми подизпълнители - повечето плевенски, работят по етажите в огромната сграда. "Елстив инженеринг" прави електроинсталациите, "Сухстрой" - гипсокартонените елементи, "Полюс ТМ" - климатизацията и вентилацията, и др. Общите части на етажите са завършени. В момента се работи по четирите киносалона в търговско-развлекателния център, за които вече има наемател, съобщиха участници в довършването на обекта.

От другата седмица изпълнителите ще започнат да изграждат отделните търговски обекти в мола. Веригата за модно облекло "ЕНМ" е наела два етажа вътре, между които ще се прави отделен ескалатор. На други два етажа ще се разположи търговската верига "Ню Йоркър".

 Основният наемател обаче ще бъде втората в света верига за търговия на дребно "Карфур". Намеренията на инвеститора са до Нова година да бъдат изградени осем големи магазина в "Панорама мол". Официалното откриване е планирано за април 2014 г. Очаква се в новия търговски център на града да бъдат разкрити близо 400 работни места.


 

 

Удължават срока за сделки чрез лихвоточките

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Срокът, в който притежателите на лихвоточки могат да купят жилище или да се включат в строеж, да се удължи до декември 2016 г., т. е. с три години. Това предложение за промени в закона приеха депутатите на свое извънредно заседание. Този вариант е внесен за второ четене в Народното събрание, съобщават от пресслужбата на парламента.

Изплащането на лихвоточките от жилищно-спестовните влогове в община Плевен върви с повече от 2 години закъснение. В момента се обслужват сделките с имоти, осъществени през 2010 г. и началото на 2011 г. "Според мен, зададеният нов срок е твърде голям. Защото хората нехаят и си мислят, че стойността на лихвоточките може да им бъде изплатена, без да направят сделка. Това не може да се случи, тъй като се създава неравнопоставеност между отделните групи граждани. Законът изисква компенсации, а не просто изплащане на лихвоточките", коментира Милка Цветанова, председател на местната комисия по Закона за уреждане на въпросите на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

На 20 ноември 2009 г. изтече срокът за подаване на заявления от титулярите на жилищно-спестовните влогове за включване в списъците. До края на 2013 година хората от списъците трябваше да купят имот, за да получат левовата равностойност на лихвоточките. Сега законодателят удължава този срок до декември 2016 г. А до 2019 г. тече срокът за изплащане, припомни Милка Цветанова. Тя обясни, че много граждани не са включени в списъците поради това, че не са подали заявки навреме. Някои хора пък имат влогове, но не отговарят на условията, определени от закона.

Данните показват, че през 2011 г. са изплатени 883 756 лева на правоимащите от община Плевен. За 2009 г. са постъпили 1 219 300 лева от бюджета на фонда, още толкова са дошли през 2010 г.


 

 

Плевенските животновъди не протестират, засега

 

 

Плевенските животновъди няма да протестират засега, съобщиха хора от бранша. Те са готови да изчакат дали ще бъде изпълнена договорката със земеделското министерство и правителството, според която до края на годината животновъдите трябва да получат 50 на сто от полагащите им се суми, а останалата част - след януари 2014 година. Решение за протести нямаме, но следим ситуацията и трябва да ви кажа, че нещата не са толкова драматични, че да не можем да се справим, твърдят стопаните в Плевенско.

Припомняме, че над 100 животновъди, водени от председателя на асоциацията Бойко Синапов, блокираха път в Южна България и бяха разпръснати с помощта на жандармерията. До 20 октомври животновъдите трябваше да получат 70% от полагащите им се субсидии, а в края на януари да вземат и остатъка от сумите. До момента те са получили около 40% от средствата. След среща на техни представители с министъра на финансите в края на октомври стана ясно, че превеждането на средствата през тази година е невъзможно, тъй като в бюджета няма достатъчно пари. Недоволните фермери вече настояват за 100%, а не за 70% изплащане на субсидиите.

Така че за плевенските граждани с лихвоточки, които са около 4 - 5 хиляди, са предвидени близо 3 млн. лева. Остава им само да чакат изплащането на поредните заявки във времето. Искам да уверя гражданите, че всичко, което е заявено от тях, ще се изплати, категорична е Милка Цветанова.

Средствата за Гаранционния фонд за лихвоточките всяка година се планират по Закона за държавния бюджет. Плевенска община е на сравнително добро ниво по отношение на обслужването на гражданите с дългогодишни жилищно-спестовни влогове. Досега тук са получени повече пари, отколкото в други общини от ранга на Плевен. В общината бе създадена и много добра организация за обслужване на гражданите с лихвоточки, казват от местната комисия.

Ще припомним, че една лихвоточка върви по 8 ст., като средствата се осигуряват от държавния бюджет.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО