СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   АРТСЕДМИЦА                                      BG Север" - брой 39 (9 - 15 ноември )


 

 

Лорка доведе млада актриса от Бродуей на плевенска сцена

 

Първото участие на Ива Вълкова с трупата на Драмата е в "Кървава сватба" 

 

Страницата подготви: Вяра Ценова

 

Ива Вълкова

Ива Вълкова

Маргарита Мачева

Маргарита Мачева

"Кървава сватба" от Фредерико Гарсия Лорка ще постави на плевенска сцена младата режисьорка Маргарита Мачева. Тя е в четвърти курс в НАТФИЗ при проф. Пламен Марков и това ще бъде дипломният й спектакъл. "Пиесата е много интересна, става дума за любов, за страст, за убийства, за отмъщения, за чест. Много стабилни ценности, които е хубаво да се разглеждат понякога от изкуството, защото се позабравят. Може да изглеждат остарели, но са истински", разказва Маргото. За ролите в спектакъла тя е избрала Ива Николова, която ще играе слугинята, Адриан Филипов - Леонардо, Мариета Калъпова - жената на Леонардо, Нина Илиева - майката, Теодора Абрашева - съседката, Георги Ангелов - бащата, Сергей Константинов - женихът, а в ролята на невестата ще видим най-новото попълнение на плевенския театър - Ива Вълкова, за която това ще бъде първа роля на сцената на ДКТ "Иван Радоев". Тук е по покана на Маргото веднага след дебюта й на Бродуей. Пиесата на Биляна Сръблянович - "Белградска трилогия", се игра и в Ню Йорк благодарение на Първата българска театрална компания. Тя е основана от млади български артисти и това е била първата им премиера.

Представлението е изиграно 16 пъти на Off Broadway до 22 септември. Сред публиката му са били сръбски дипломати, Холи Хънтър, семействата на Гуинет Полтроу и Спилбърг. Младият Спилбърг участва в първата част на спектакъла. Оценката за играта на българските актьори от театралната американска критика е възторжена. Въпреки това Ива не се чувства комфортно навън. Иска да опита първо в България и чак тогава, ако разбере, че няма перспектива тук, да се обърне към чуждите сцени. От София е, а през май е завършила актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов. "Ролята ми тук е много женствена. Героинята ми е най-прекрасната в пиесата - всеки актьор трябва да си защитава персонажа и всяка роля да е най-мечтаната. А иначе моята мечта се сбъдна - да съм в театър и да имам изяви на сцена", признава младата актриса.

"Кървава сватба" е много тежка пиеса, защото ролите са сериозни, а формата на изказ е почти поезия, не скрива сложността на задачата, която си поставя, режисьорката Маргарита Мачева. "Стремежът ми е да заложа главно на словото и движението. Ще работя с хореографа Милен Петров, който е бивш примасолист на балет "Арабеск", но от няколко години работи в различни театри и помага за пласирането на актьора по сцената. Бягам от битовата стилистика, като в тази връзка и декорите ще бъдат условни, а музиката вероятно ще бъде главно испански ритми", разказва Маргото. Всичките й идеи са предварително споделени и съгласувани с професора й, който ще посети няколко репетиции преди премиерата. А тя ще бъде на 15 януари.

 

 

Обещано:

 

Над 300 000 лв. влагат за ремонт на РИМ

 

Работниците поправят покрива, после ще бъде боядисана и цялата сграда

Работниците поправят покрива, после ще бъде боядисана и цялата сграда

От няколко дни сградата на Регионалния исторически музей (РИМ) е превърната в строителна площадка. Поводът - изпълнение на обещанието на финансовия министър Симеон Дянков и на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Те поеха ангажимент на Плевен да бъдат отпуснати 1 250 000 лв., като от тях 321 000 лв. да бъдат целеви средства за ремонт на музея. Информацията за сключен договор по обществена поръчка с предмет "Ремонт на сградата на Регионален исторически музей" е публикувана на сайта на Агенцията по обществени поръчки на 1 ноември. От там става ясно, че общата стойност на договора е в размер на 267 500 лв. без ДДС, а изпълнител е фирма "Термикс ЕС" ООД - Пазарджик. Датата на сключването на договора е 24 октомври. Фирмата е избрана сред осем кандидати, като критериите за избор са били икономически най-изгодна оферта с оглед на предлагана цена, срок на изпълнение, гаранционен срок и стойност на гаранцията.

Ремонтно-възстановителните работи ще обхванат цялата покривна конструкция на музея, а освен това ще бъде боядисана и цялата фасада на сградата. Предвиден е още пълен ремонт на шест сервизни помещения и поставяне на 1 100 ребра от отоплителната инсталация, уточни вр. и. д. директор Нели

Дакова. Ремонтът трябва да приключи до края на годината. "Още по времето на покойния директор на РИМ проф. Михаил Грънчаров нееднократно ръководството на музея се е обръщало с молба за съдействие към община Плевен да се предприемат ремонтни дейности, на първо място на покрива, защото той не е спирал да тече. През 2006 г. архитект Иво Петров изработва проект за ремонт на сградата на РИМ, но той поради една или друга причина е останал само на хартия", припомни Дакова. Предприемането на ремонта беше належащо и предвид създалата се ситуация в края на миналата зима, когато радиатори от абонатната станция бяха изгърмели, а музейните специалисти работеха при нечовешки условия от минус три градуса сутрин до плюс пет следобед, сподели още директорът на РИМ. Не на последно място сградата, в която днес се помещава музеят, е първата най-голяма сграда, построена в Плевен след Освобождението, и е архитектурен и исторически паметник на културата.

 

 

Музейните специалисти настояват за достойно заплащане на труда им

 

По инициатива на колегията на Регионален исторически музей - Плевен, е изпратено становище до парламентарната комисия по култура, в което музейните специалисти настояват за достойно заплащане на техния труд. "В българските музеи работят висококвалифицирани специалисти - научни сътрудници, уредници и реставратори. Нивото на заплащането не отговаря на нашите морални и материални отговорности по отношение на опазване, проучване, съхранение и популяризиране на културно-историческото наследство на България. Факт е, че от всички категории специалисти с висше образование ние имаме най-ниските трудови възнаграждения. Заплати между 340 и 450 лева получават голяма част от уредниците, реставратори и екскурзоводи с многогодишен трудов стаж и опит", пише в становището. Акцентира се и върху трагичното заплащането на младите специалисти в музеите, което в момента е между 320 и 340 лв. при условие, че минималната работна заплата става 310 лв., а се приема, че тя е за хора с ниско образование и без определена специалност.

В становището е отбелязано, че 29-те регионални музеи се финансират по единни разходни стандарти на база субсидирана бройка. Тези с над 15 щатни служители (б. а. - в тях работят 1 091 човека) получават по 9 355 лв. на субсидирана бройка. В тази сума влизат всички разходи - за заплати, за охрана, за поддръжка на сградния фонд, както и за специализираните дейности - откупки, консервации и реставрации, експозиции, изложби и др. "Настояваме за възстановяване на единния разходен стандарт за субсидирана бройка за регионалните и общински музеи и библиотеки към нивото от 2008 - 2009 г., което беше над 12 000 лв.", пишат музейните специалисти. Те не са съгласни с предложеното увеличение на трудовото възнаграждение от 10%, а настояват заплатите на работещите в музеите да се вдигнат с 25%, което да се отрази в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Дори с исканото от тях увеличение средната им заплата ще бъде далеч под нивото на средната работна заплата в страната - 755 лв. по данни на НСИ от юни.

 

 

Пелин Пелинов:

 

Изпусната е културата, а тя е не по-малко важна от магистралите

 

Пелин Пелинов получи плакета си от кмета проф. Димитър Стойков

Пелин Пелинов получи плакета си от кмета проф. Димитър Стойков

Писателят Пелин Пелинов стана тазгодишния носител на наградата за хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов. Призът се връчва на творец за значителен принос в областта на историята, литературата, публицистиката и духовното развитие на Плевен и Плевенския край. Организатори са община Плевен и Съюзът на учените в България - клон Плевен. Кандидатите за приза "Юрдан Трифонов" бяха писателят Пелин Пелинов, познатият като "жив компютър" Илия Петров и експертът от плевенския архив Георги Андреев.

Във връзка с отбелязването на Деня на будителите Пелин Пелинов разказа, че преди дни, при срещата си с ученици, е бил запитан различават ли се будителите през различните епохи. Аз отговорих утвърдително - едно е било при Паисий, друго при Ботев и Каравелов, а днес будителите са тези, които атакуват социалното положение на нацията и без които едва ли ще можем да се оправим, сподели писателят. И като истински съвременен будител се обърна към кмета на общината проф. Димитър Стойков: "Плевенската община не е имала досега кмет професор, надявам се, че това ще даде отражение върху облика на града и върху неговото бъдещо развитие. Улиците, по които минавам за моето родно село, вече са асфалтирани. Също толкова важно, г-н кмете, е и другото - социалният статус на хората. Много плевенчани се изселиха. Вие можете да направите така, че безработицата да намалее".

Но не пропусна да отбележи: "Изпусната е културата, която е не по-малко важна от магистралите".

Пелин Пелинов отбеляза, че реално Плевен няма национална награда и отново сподели намерението си да регистрира фондация, която на всеки пет години ще връчва награда в размер на 5 000 лв. за най-добрия български роман.

 

 

 

Авторът пред картината, с която участва в общата изложба

Авторът пред картината, с която участва в общата изложба

Художникът Стилиян Атанасов с наградата "Св. Пимен Зограф"

 

Стилиян Атанасов стана носител на приза "Св. Пимен Зограф". Това беше обявено по време на откриването на традиционната вече изложба "Послания" в Общинска изложбена зала "Христо Бояджиев". За четвърта поредна година представителството на Съюза на българските художници в Плевен отбеляза с обща изложба деня на покровителя на художниците - Свети Пимен Зограф.

Стилиян Атанасов получи приза си от началника на отдел "Образование и култура" в община Плевен Йонита Иванова, която призна, че журито е взело решение кой да бъде победител тази година буквално в последната минута. То е било затруднено от многобройните стойностни творби, постъпили за участие. "Совата на Минерва излита по здрач, когато се ражда един нов свят", поздрави тя носителя на наградата с думите на Хегел, за да може този талант, който носи в себе си, облечен в мъдростта на совата, да му дава сили и възможности да твори със своя уникален почерк.

 

 

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

Загадката Людмила Живкова

Крум Благов

Това е първата пълна биография на Людмила Живкова. От нея ще научите: Кой е бил политическият й враг №1. Къде среща мъжете в живота си. Как йогите спасяват зрението й. Кога е писала стихове с лявата си ръка. Какво я свързва с Индира Ганди и Мария Антоанета. Кой назначава Ванга за научен сътрудник. Откъде КГБ научава сънищата й. Каква е истинската причина за смъртта й. Защо мисията й е била невъзможна ... и още много неизвестни и крити факти за една от най-спорните и противоречиви личности в новата ни история.

 

 

Признанията на Катерина Медичи

Кристъфър Гортнър

"Истината е, че никой от нас не е невинен. Всички имаме грехове за изповядване." Това разкрива Катерина Медичи, последната законна издънка на бляскавото си родословие. Прогонена от родната си Флоренция, Катерина е сгодена за Анри, син на френския крал Франсоа I, но на 40 години остава вдовица, сама с шест малки деца в кралство, разкъсвано от амбициите на коварни благородници. Разчитайки на своята решителност, ум и свръхестествена способност за компромис, Катерина сграбчва властта, решена да опази трона за синовете си. Но каква е цената?

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО