СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                           Бизнес                                       "BG Север" - брой 39 (9 - 15 ноември 2012 г.)


 

 

Майки въртят опасна търговия с кърма на черно в интернет

 

Банка за съхраняване на мляко в Плевен няма от 1989 година

 

В тази обява продавачката иска 13 лв. за замразена или прясно изцедена кърма

В тази обява продавачката иска 13 лв. за замразена или прясно изцедена кърма

Инна СТЕФАНОВА

Десетки обяви на предприемчиви майки излизат в интернет след изписване на "продавам кърма" в търсачката "Гугъл". В офертите са описани цените и мобилните телефони на търговките. За да има толкова обяви, значи има и търсене, твърдят запознати с новия бизнес. Десет лева на литър е стартовата цена за покупка на майчина кърма. Литърът може да бъде намерен и за 13, но най-често за 15 лв. В една от обявите кърмата се предлага замразена или прясно изцедена в стерилни найлонови пликчета. В друга продавачката подчертава, че е напълно здрава, а потвърждение за това бил фактът, че кърми здравословно собственото си дете.

Един от мотивите на търговците на кърма на черно, които използват интернет, е по-изгодната сума, която получават. За сравнение, донорите в Банката за кърма взимат между 7 и 9 лева за литър, а онлайн тя се продава до 15 лева за литър. Бумът на новата търговия е и заради факта, че "Банка за майчина кърма" има единствено в столицата. От там ни обясниха по телефона, че от отдел "Пласмент" кърма се предлага само за нуждаещи се жени, които живеят в София област или София град. В клиниката по детски болести в Плевен майките на пеленачета могат да потърсят

единствено помощ при проблеми с кърменето, но не и мляко. Съществуващата преди години банка за кърма в "Дом майка и дете" в Плевен вече не функционира. До 1989 година е имало пунктове за събиране на кърма в педиатричните болници и домовете "Майка и дете" в цялата страна.

Донорството на кърма се възражда през последните години вероятно защото все повече хора се убеждават в предимствата на майчиното мляко, твърдят плевенски педиатри. Нищо не може да замени естествената бебешка храна, а чуждата кърма е изход за онези майки, които не могат да осигурят на децата си естествено хранене.

Само че преди да купят онлайн, те трябва да се замислят имат ли търговките по нета изследвания за СПИН, хепатит и други предавани чрез кърмата болести и дали, ако ги имат, те не са с изтекла давност, предупреждават детските лекари. Притеснителен е и начинът на изцеждане и съхранение на кърмата, което също може да докара ред болести, допълват те. Педиатрите съветват жените, които нямат достатъчно кърма, да предпочетат от двете злини по-малката - да захранят детето си. Това е по-безопасно, отколкото да купуват кърма от непознати в интернет или дори да вземем от приятелка, за чиято кърма също не могат да имат гаранции, че не е замърсена. Кърмата от всяка майка, която не пие, не пуши и не употребява наркотици, е с еднакви хранителни качества, но въпреки това млякото задължително трябва да се проверява.

 

 

Големите вериги убиват малките магазинчета

 

В зареденото магазинче влизат клиенти, които държат на качествената стока, сн. авторът

В зареденото магазинче влизат клиенти, които държат на качествената стока, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

"Няма как малкият бизнес да оцелее, ако не се въведат правила, които да важат за всички търговци. Трябва да се установи единна надценка, която да варира в определени граници и да не се пада под тези цени. Не може един прах за пране в хранителните вериги да струва 4,50 лв., а в склада, от който зареждам стоката си, да е 5,70 лв. на едро. Това е недопустимо и по този начин дребният бизнес се срива", възмущава се Анелия Танкова. Тя от 10 години има малко магазинче за домашни потреби в центъра на Плевен. При нея може да се намери всичко, необходимо за поддръжката на дома - от почистващи и перилни препарати до чинии и тенджери. Младата жена твърди обаче, че от 4 години не може да се говори за каквато и да било печалба. Ако преди лошите месеци за бизнеса й са били шест заради студеното време, то сега са вече осем. "В началото често съм имала случаи, в които вечер заключвам магазина и в този момент идва клиент. Вижда, че затварям, но ме моли да разгледа за малко. Влиза и пазарува за 60 - 70 лева, а сега не мога да направя такъв оборот за цял ден", оплаква се Анелия. Тя твърди, че повечето хора в момента само гледат и малко са тези, които купуват. Причината за това според нея е в масовото навлизане на чужди вериги магазини в страната през последните години. Те продават под базовата цена, на която фирмите дават стоката. Това принуждава Анелия да изключва много от артикулите си, защото не може да се пребори с техните цени.

 "Как да имам клиенти, като те постоянно получават рекламни брошури в пощенските си кутиии от големите вериги. В тях цените на стоките са с един - два лева под моите. Така хората дори и да искат да дойдат при мен, пазаруват от тях, защото всички са притиснати от недостига на средства. По този начин парите на плевенчани отиват в чужбина, вместо да остават тук", ядосва се търговката.

В момента Анелия разчита на редовни клиенти, които държат на качеството. Затова и зарежда стока, която да си струва парите. В нейното магазинче най-често влизат жени на средна възраст, които се занимават с домакинството. "Младите не пазаруват домашни потреби, защото нямат време да готвят. Отиват на бързото хранене и си взимат нещо наготово. Те нямат интерес да дадат 20 лева за тава или тенджера, защото после рядко ги използват", обяснява Анелия. Тя споделя също, че напоследък много се купуват саксии и пръст за садене на цветя. Това според нея е едно от малкото останали удоволствия, които жените все още си позволяват.

 

 

Половете изравнени при сключването на застраховки

 

Лора БОРИСОВА

Нормативни промени в Кодексите за застраховане и социално осигуряване ще влязат в сила от 21 декември 2012 година. Те предвиждат да бъде забранено отчитането на пола като актюерски фактор при определяне на застрахователната премия за спестовните полици "Живот" и пожизнената пенсия от фондовете за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. По този начин застрахователите няма да се влияят от пола с оглед на различната средна продължителност на живота, която до сега е била взимана под внимание и е била фактор при определяне цената на застраховката. Целта на промените е да се изравни застрахователният риск при мъжете и жените, за да се избегне дискриминацията между половете. След влизане на забраната за отчитане на пола като рисков фактор и задължението за еднакви тарифи, жените ще трябва да плащат по-високи премии по застраховките "Живот". Причината за това е, че според статистически данни те живеят по-дълго.

В момента ако един 50-годишен мъж си прави спестовна застраховка за 20 поредни години и внася по 1 000 лв. на година, ще получи 21 500 лв. При същите застрахователни условия и възраст една жена ще вземе различна застрахователа сума, която е по-голяма от тази на мъжа. Такива са условията на тарифите сега.

"Промяната ще е минимална и трудно забележима, защото при определянето на застрахователната премия се взимат предвид и много други фактори. Със сигурност окончателният вид на тарифите ще зависи и от търговската политика на всяка компания, но нашият общ стремеж е да обезпечим сигурността на клиентите в дългосрочен план и да приложим своевременно и коректно законодателството. За крайните клиенти не би трябвало да се усети чувствителна разлика", коментира мениджър в голяма застрахователна компания.

 

 

Строителните материали поевтиняват в сивия сектор

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Спад в цените на строителните материали отбелязват в магазинната мрежа в Плевен. Търговците казват, че от лятото насам строителните материали са поевтинели с повече от 10%, а търсенето все повече намалява. Във веригите се предлагат промоции на плочки за баня от по 5 - 6 лв./кв. м, но качеството им не винаги е добро. Стъклената вата падна под 2 лева за квадратен метър. Тухлите четворки - български, турски, гръцки и др., са намалили цените си с от 5 до 10% за последния месец, твърдят продавачи. В момента те се предлагат средно по 80 ст. за брой, докато през лятото вървяха някъде и по левче.

От българските търговски фирми, които работят директно с производители в страната и чужбина, обаче отбелязват, че спадът на цените е главно сред фирмите, които си служат с измама или в т. нар. сив сектор. "Пазарът вече се ориентира в посока на търсене от страна на клиентите на по-високо качество. Хората разбират, че е по-разумно да си купиш качество на поносима цена, отколкото да налиташ на евтини и некачествени строителни материали", коментира Момчил Гергов, който завежда търговски отдел в голяма фирма. Според него голяма част от строителните материали на фирмите, които си служат с измами, залежават в складовете. А те нямат друг избор освен да свалят цените, за да намерят някакви клиенти. В тези складове може да се види ламиниран паркет за 6 лева за квадратен метър, което е една абсурдна цена, съчетана с ниско качество, коментира Момчил Гергов. Той допълни, че лоялните към клиентите си фирми винаги посочват качеството на строителните материали, заедно с обозначения - защо стоката е с по-ниско качество.

Иначе на нормалния пазар цените на лепилата са се увеличили с 1,5 пъти, плочките от теракот се движат в границите на 9 до 30 лева за квадрат. Гранитогресът се намира от 10 до 110 лева за квадрат, в зависимост от качеството.

"В момента останаха само малък брой фирми, които залагат на качеството при производството и търговията със строителни материали. Затова при нас цените не падат или пък има само минимални спадове, тъй като клиентите ни търсят и не се оплакваме от спад на потреблението", коментира Гергов.

 

 

Бум на продажбите на електронни цигари

 

Електронните цигари се различават и по цветове, в повечето магазини се продават розови за дамите и черни за мъжете, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Все по-голям интерес към електронните цигари отчитат търговците в Плевен след пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, която влезе в сила от 1 юни тази година. През последните два месеца със застудяването на времето продажбите на тези цигари са скочили двойно, твърдят собственици на магазини. Причината според тях е в това, че те са единствените разрешени заместители на тютюна в затворени обществени пространства.

"На ден продаваме по 3 - 4 цигари, като се е случвало да стигаме и до шест. Отделно през няколко дни хората си купуват и необходимите консумативи за подръжката им, в зависимост от това колко ги употребяват", твърди Светла Цветанова, управител на верига магазини за алкохол и цигари в центъра на града. Там се предлагат три вида оригинални устройства, като цените им зависят от мощността на батерията. Всички те обаче са с гаранция два месеца. Най-скъпият комплект електронна цигара струва 75 лева, като в него са включени батерията с капацитет 1 000 мега ампер часа, зарядно устройство за нея, картомайзер, в който се съдържа изпарителя, и никотинова течност. Средният вариант пък е 70 лева, а най-евтиният излиза 50 лв. и е с батерия 650 мега ампер часа. В магазина се предлагат и различни видове никотинови течности, които струват 8 лева. С едните при дърпане от цигарата излиза по-голямо количество дим. Другите пък са по-силни и се предпочитат от по-върлите пушачи. Шишенцата съдържат 10

милилитра никотинова течност и отговарят на шест кутии цигари. Всеки месец трябва да се сменя и изпарителната глава, която струва 4 лева. Това са задължителните разходи по подръжката на тези устройства. Допълнително, който желае, може да си купи и връзка за носене на врата, зарядно за кола и калъфче. "Ако веднъж отделиш средства за електронната цигара, после ти излиза много по-евтино от това да си купуваш по една кутия всеки ден или да си свиваш тютюн. Освен това с тях по никакъв начин не се вреди на околните, а и могат да се пушат по заведенията", смята Светла и така си обяснява засиления интерес към тях.

По магазините и нон-стоповете в града се предлагат и еднократни електронни цигари, които струват 7 лева и се равняват на 400 дръпвания, което отговаря на две кутии цигари. Те са капсуловани и за тях не са необходими никакви консумативи. След като се изпуши, просто се хвърля.

   

върни се в НАЧАЛО