СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                    ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА             "BG Север" - брой 39 (9 - 15 ноември 2012 г.)


 

Изнесеното бракосъчетание става лукс, 150 лева за отглеждане на свирепо куче

 

Общинският съвет прие нова Наредба №17 за местните такси и цени на услуги

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

 

сн. авторът   Питбулите и бултериерите вече са най-скъпите домашни любимци

 Питбулите и бултериерите вече са най-скъпите домашни любимци, сн. архив

 

Нова Наредба №17 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Плевен приеха общинските съветници след двучасови дебати. Наредбата бе подкрепена от 28 съветници, един гласува против, а седем се въздържаха. Най-разгорещеният спор се завихри върху предложените в наредбата цени за сключване на граждански брак. За изнесен граждански брак вече ще се плащат по 300 лева, ако се венчаете в някой от културните институти ще трябва да се изръсите със 700 лева, решиха старейшините. Спор се разрази и върху определянето на таксите за притежаване на куче. Някои общински съветници искаха така определената сума от 20 лева да бъде вдигната до 50 лева, но това не се прие от сесията. Но пък драстично бе завишена таксата за породите питбул и бултериер, техните стопани вече ще плащат по 150 лв. на година. Само половината от размера на таксата за кучета ще внасят самотноживеещите пенсионери, решиха старейшините.

Друг акцент в наредбата е този, че общинските зали вече ще се ползват безплатно за мероприятия от организациите на учащи, пенсионери и инвалиди. Спортните площадки в училищата пък вече са безплатни за учащите, а за неучащите бе приета такса от 25 лева на час.

Иначе извънредната сесия в сряда започна с едноминутно мълчание в памет на патриарха на Българската православна църква Максим и на кмета на село Пелишат Митко Янков, който почина във вторник. На следваща сесия общинският съвет трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на Пелишат до провеждането на частични избори, които трябва да бъдат насрочени от президента.

Предварителният дневен ред включваше 27 точки и седем питания към кмета от съветници. Извънредната сесия течеше удивително спокойно, като за около половин час съветниците приеха 17 точки - всички от тях касаещи предоставянето на концесия на 17 язовира на територията на общината. Става въпрос за язовирите в Славяново, Радишево, Тученица, Пелишат, Бохот, Николаево и др. Досега не е имало възможност за концесия, но след промяна на закона язовирите вече няма да се отдават под наем, както досега, стана ясно в залата.

Старейшините одобриха предложение, внесено от председателя на общинския съвет Дарин Ангелов, за сключване на договор за побратимяване с град Роке Саенс Пеня, провинция Чико, Република Аржентина. С взетото решение ОбС упълномощи кмета проф. Димитър Стойков да подпише договор за побратимяване, като го задължи след приключване на преговорите да внесе в местния парламент подписания договор за одобрение.

Ще припомним, че посланикът на Аржентина у нас Гийермо Салвадор Асрак наскоро посети Плевен, а поводът бе осъществяването на бъдещи по-тесни контакти между Плевен и Роке Саенс Пеня. Асрак сподели, че в Аржентина живеят 80 хиляди българи, емигрирали в страната основно в началото на миналия век, а в Роке Саенс Пеня също има българска общност. Освен това лично кметът на аржентинския град - Херардо Сиполини, е изразил готовност да пътува в близко бъдеще до Плевен, за да формализира това предложение.

 

 

Белене кани експерти от МААЕ за дискусия преди референдума

 

Форумът е насрочен за 15 януари в зала на БАН

 

Румен Петков (вляво) и кметът на Белене Петър Дулев, сн. авторът

Румен Петков (вляво) и кметът на Белене Петър Дулев, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще участват в насрочената за 15 януари догодина дискусия за развитието на ядрената енергетика у нас. Вече е резервирана зала в Българската академия на науките (БАН), в която ще се проведе форумът. Той ще бъде важна част от разяснителната кампания преди провеждането на референдума "за" или "против" изграждането на нова ядрена централа в България за 27 януари 2013 г. Изпратени са покани за участие в дискусията и на представители на Световния ядрен конгрес, БАН, сдружението "Булатом", синдикати, строителни компании, неправителствени организации и др. Това съобщи за "BG Север" кметът на Белене Петър Дулев.

Преди седмица той и народният представител от Коалиция за България Румен Петков са посетили централата на МААЕ във Виена и са се срещнали с двамата зам.-генерални директори на агенцията. Предложили им своята идея за провеждането на такъв форум в София и тя била посрещната с голям интерес от домакините.

"Участието на експерти от толкова високо ниво и от такава авторитетна институция в една дискусия преди референдума за

бъдещето на българската ядрена енергетика и за съдбата на АЕЦ "Белене" в голяма степен ще помогне на българските граждани да вземат своето решение как да гласуват в народното допитване", поясни Петър Дулев."Обществото ни безспорно има нужда от повече информация преди провеждането на референдума.

Тя ще помогне на всеки, независимо дали ще гласува "за" или "против", да има своите мотиви за участие в народното допитване. Ще потърсим и среща с ръководителя на българския филиал на Агенцията за ядрено регулиране - Сергей Цочев, за да предложим и други действия. Един форум няма да е достатъчен, необходими са няколко. Президентът Росен Плевнелиев насрочи референдума в последната възможна неделя от законово установените срокове. Но на практика от 18 декември до 10 януари вниманието на обществото ще е насочено предимно към празниците, а не към развитието на ядрената ни енергетика", коментира Румен Петков.

Той допълни, че МААЕ е организацията, в която са концентрирани най-голям експертен потенциал и най-много информация. Тя може да бъде най-полезна на българските граждани със своята експертна позиция, а мнението на нейните специалисти няма да е обременено от политически аргументи и ще бъде безпристрастно. Такава експертиза ще ни каже ясно кои са плюсовете на атомната енергетика, какви ще бъдат резултатите от нейното развитие за населението и за икономиката ни и каква е перспективата в ценообразуването на ел. енергията от различните типове централи, смята депутатът.

"По най-важния елемент - сигурността, вече има много спекулации. Затова по тази тема трябва да се чуе мнението на хора като Денис Флори, зам.-генерален директор на МААЕ, отговарящ за безопасността на атомните електроцентрали, чиято професионална кариера изцяло е свързана с енергетиката", допълни Румен Петков.

 

 

70-годишен юбилей отбеляза Отечественият съюз

 

Областният координатор Георги Михайлов (вляво) и председателят Симеон Симеонов, сн. авторът

Областният координатор Георги Михайлов (вляво) и председателят Симеон Симеонов, сн. авторът

Мила СТАНЕВА

Със скромен коктейл в залата на хотел "Ростов" бе почетен 70-годишният юбилей на Отечествения съюз. На форума присъстваха представители на леви формации, председателят на Отечествения съюз в България - Симеон Симеонов, областният координатор за Плевен Георги Михайлов, както и видни деятели на съюза от областта.

"Мисията на Отечествения съюз се състои в реализацията на две цели. От една страна сме длъжни да пренесем във времето идеята за широка гражданска коалиция - да върнем държавата на българските граждани. Това означава да спрем бягството на българския народ от собствената ни родина, с което нашата земя се обезкръвява. От друга страна - във време на криза да ни управлява един едноличен и еднопартиен модел е анахронизъм. Ставаме смешни в очите на Европа, където по всякакъв начин се търси консолидация", заяви в речта си пред гостите на юбилея Симеон Симеонов. Той допълни, че правителството на Бойко Борисов управлява в интерес на големите монополи, на сивата икономика и на чиновничеството, а останалата част от народа ни е със спрени доходи.

Най-важната ни идея е за национално съгласие, единение и гражданско разбирателство между хората, независимо от техните политически, етнически, религиозни и социални различия, заяви лидерът на Отечествения съюз.

Областният координатор на съюза за Плевен Георги Михайлов бе удостоен с Почетен знак на Отечествения съюз. Награди за добре свършената си работа в чест на 70-годишния юбилей получиха и други активисти на организацията от областта.

 

 

49 машини, 540 куб. м пясък и 322 тона сол чакат първия сняг

 

Михаил АНГЕЛОВ

Увеличение на средствата за зимно почистване на улиците и пътищата с 20 на сто е поискала от държавата община Плевен за следващата година. Основните мотиви са два. Единият е поскъпването на горивата през 2012 г., а другият - значително по-високите разходи за снегопочистване в общината през миналата зима в сравнение с предходните години. Това съобщи плевенският кмет проф. д-р Димитър Стойков.

"Заради обилните валежи в общината през януари-март т. г. спешно и непредвидено бяха похарчени над 500 000 лв. Такива кризисни ситуации налагат бързи и своевременни решения. Затова в бюджета ни за следващата година ще предвидим и ресурс, който при нужда да може да се вземе от резерва на кмета. Очакваме и държавата да ни помогне в тази насока и при приемането на нейния бюджет за 2013 г. парите за снегопочистване да бъдат увеличени", поясни градоначалникът.

Три фирми ще чистят общинските улици и пътища в Плевен. "Инжстрой" отговаря за общинската пътна мрежа в централната част на града и квартал "Сторгозия". Тя разполага с 12 машини за почистване на пътната мрежа и 16 за улиците на града. Осигурила е 150 куб. м пясък и 40 тона сол. "Чистота" ООД ще има грижата за улиците в Девети квартал и ж. к. "Дружба". Фирмата ще държи в готовност за действие 15 снегопочистващи машини, разполага с 20 куб. м пясък и 90 тона сол. "А.С.А. България" ще чисти плевенската промишлена зона, има 6 машини с необходимото оборудване, 370 куб. м пясък и 192 тона сол.

Договорите и на трите дружества са до 15 април 2013 г.

По-голямата част от малките населени места в общината разполагат с трактори със снегоринни дъски. На част от тях обаче трябва да се направи ремонт, за който вече са осигурени средства, съобщи още кметът.

За да се осигури нормално придвижване на болните на хемодиализа до здравните заведения и на учениците - до училищата, са уточнени маршрути, които трябва да бъдат поддържани приоритетно през зимата.

 

 

Плевен казва не на убийците на пътя

 

Ели СТАНЕВА

Национален протест-шествие ще се проведе на 18 ноември от 11 часа в Плевен и в други градове на страната. Проявата е във връзка с отбелязването на Световния ден за почитане паметта на жертвите от ПТП. Михаил Попов, създател на протеста и секретар на фондация "Безопасни улици от Валя", вече е подал уведомителни писма до община Плевен и до директора на ОДМВР. Всеки момент се очаква разрешението да бъде получено.

Националният протест-шествие ще се проведе по улиците на населените места в България (при достатъчно желаещи да се включат в протеста във всички градове) с лични и служебни автомобили (ако има желаещи фирми да се включат), които ще се движат по определен маршрут, точно с ограничената скорост по платната за движение. Колите ще се движат във всички възможни ленти по посоката на движение така, че шофиращите с по-висока скорост да не могат да изпреварят колоната. Колоната ще бъде съпроводена от полиция, за да се избегнат конфликти. Целта е да се покаже на останалите шофьори каква е разрешената скорост. На колите ще бъдат поставени плакати с призиви за спазване на правилата за движение и на скоростта.

За Плевен събитието ще започне от района на гарата в 11,00 ч., после шествието ще премине по бул. "Данаил Попов", ул. "Димитър Константинов" и ще завърши на пешеходната пътека пред Съдебната палата. На някои от възловите кръстовища пешеходци ще раздават листовки. Шествието ще приключи около 12,30 ч. пред Съдебната палата в Плевен, където на зебрата ще бъдат поставени цветя в памет на загиналите по пътищата.

Организатори на протеста-шествие са: Фондация "Безопасни улици от Валя", Клуб "Безопасни улици", Национално движение "Червена пътека", "Да спрем войната по пътищата", "SOS - ПТП" и др. Националното събитие се провежда с подкрепата на КАТ - Пътна полиция, и на ОДМВР в отделните градове.

По-подробна информация за протеста-шествие ще намерите в електронното издание на в. "BG Север" www .bgsever.info.

 

  

върни се в НАЧАЛО