СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                              КОНФЛИКТИ                                "BG Север" - брой 39 (9 - 15 ноември 2012 г.)


 

Жандармерия ще пази Коиловци от мургави крадци и парашутисти

 

Заловените чужденци се оказаха френски разузнавачи на тайна мисия

 

Ангел АТАНАСОВ

Засилено полицейско присъствие с участието на сили на жандармерията, гранична полиция и местната група за охрана на масови мероприятия ще има в близките месеци в района на Коиловци, Мечка и Бръшляница. С тази новина районният прокурор на Плевен Владимир Николов и Мариян Дочев, шеф на РПУ - Пордим, са се опитали да успокоят коиловчани в двучасово общоселско събрание през седмицата. Поводът за срещата обаче не са били заловените в района френски парашутисти, а нарастването на битовата престъпност през последните месеци, съобщи кметът на селото Красимир Иванов.

"След като стана ясно, че парашутистите не са терористи, хората ни се поуспокоиха. Те дори не проявиха интерес към съдбата на петимата французи. Сега за тях е по-важно какво ще бъде направено, за да се сложи край на кражбите по домовете, дворовете и нивите им, които ромите от близкото с. Мечка са превърнали в ежедневие", поясни Иванов.

Гостите на събранието показали на жителите на селото план за действие, подписан от главния секретар на МВР Калин Георгиев. Той предвижда въвеждането на допълнителни мерки срещу развихрилата се престъпност в трите села. Плевенският кмет проф. д-р Димитър Стойков пък обеща служителите на общинския инспекторат също да се задържат по-дълго в района.

Мистерията около спипаните по "бели гащи" посред нощ в коиловските ниви чужденци най-после бе разбулена, но за съжаление не от българските власти, а от френски журналисти. Новината за това какви са били странните парашутисти, имали лошия късмет да скочат в люцерната на братята Слави и Веско Цоневи, дойде първо от списание "Поан". Според изданието те са френски разузнавачи от Генерална дирекция за външна сигурност (DGSE), които се озовали в България по време на обучителна мисия.Списанието определя като неубедителна и смехотворна версията, представена от нашия вътрешен министър Цветан Цветанов, че петимата били любители на екстремни спортове. Репортер на "Поан" потърсил коментар за инцидента от френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, но той отказал да говори. Разкритията на списанието по случая в Коиловци, който може да доведе до международен скандал, по-късно бяха потвърдени и от експерти, които добре познават дейността на DGSE.

Кметът проф. д-р Димитър Стойков обеща и по-сериозно присъствие на общинския инспекторат в Коиловци, сн. авторът

Кметът проф. д-р Димитър Стойков обеща и по-сериозно присъствие на общинския инспекторат в Коиловци, сн. авторът

Позицията на нашето МВР по залавянето на чужденците, влезли на практика нелегално на нашата територия, не мръдна нито с милиметър след публикациите във Франция. Министър Цветанов продължи да твърди упорито, че французите са си най-обикновени любители на екстремни скачания с парашут.

Не се отклони от това твърдение и плевенският кмет проф. д-р Димитър Стойков, когато в сряда на сесия на местния парламент отговори на питане на общинския съветник от БСП Иван Дачев какви мерки ще предприеме за сигурността на жителите на Коиловци след инцидента.

"Във взаимодействие с компетентните френски власти е категорично установено, че тези чужденци са френски граждани и е потвърдена тяхната самоличност. Установено е, че същите са любители на екстремни спортове. Сред вещите им не са открити предмети, които да са забранени от българското законодателство за държане или притежаване. Френските граждани са разпитани, след което са отпътували за родината си. За изясняване на случая е оказано пълно съдействие на българските органи по разследването от страна на френските власти. В качеството им на свидетели са разпитани и замесените български граждани. До момента няма повдигнати обвинения и лица, които да са привлечени като обвиняеми", каза в отговора си градоначалникът.

Другата седмица изтича 14-дневният срок, в който вътрешният министър Цветанов и министърът на отбраната Аню Ангелов трябва да отговорят в парламента на питането на депутата от Коалиция за България Румен Петков. В него плевенският народен представител визира куп пропуски в работата на българските служби и на разследващите органи по изясняването на инцидента край Коиловци.

 

 

Ниските цени на търговете за охрана са опасни

 

Възложителите не оценяват истинските рискове, твърдят от бранша

 

Людмил Стоянов

Людмил Стоянов

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Безконтролното сваляне на цените на търговете в охранителния бранш е опасно. То ще доведе до масово влошаване на качеството на тази дейност. Освен възложителите, потърпевши ще бъдат и преките изпълнители на дейността - наетите охранители. При търговете всеки възложител декларира, че ценовото предложение на участниците трябва да е съобразено с трудовото и осигурителното законодателство, с наредбите за отпуски, за почивки и др., а на практика се получава съвсем друго". Това заяви пред "BG Север" Людмил Стоянов, изпълнителен директор на "Петромакс секюрити груп".

Той поясни, че във всяка поръчка се дава прогнозна стойност на услугата за целия период на охранителната дейност. Когато се правят разчетите от възложителите, тази прогнозна стойност обикновено се определя съгласно Закона за обществените поръчки, без да се съобразява с трудовото и осигурително законодателство към момента. Не се отчитат минималната работна заплата, осигурителният праг, допълнителните възнаграждения за положен труд, отпуските на служителите и др. При някои поръчки прогнозната стойност може да се надвиши, но при други тя се явява като таван на предлаганите от участниците цени. В тези случаи, когато фиксираната прогнозна стойност е на нивото или под минималния праг, определен от трудовото и осигурителното законодателство, даваните цени под него поставят участниците в нарушение на законите. Колкото по-ниска цена се предлага, толкова нарушението е по-голямо, коментира шефът на "Петромакс секюрити груп".

За да не се получава натиск върху участниците в търговете за свалянето на цените под законовите изисквания, необходимо е още при разчета на финансовия си ресурс възложителите да се съобразят с тези изисквания, смята Стоянов.

"Осреднената стойност, която се плаща за всеки охранител в нашата фирма, е 425 лева без ДДС. А реалният минимален праг за нашите условия в бранша е над 400 лева. Никой в момента не може да го оцени с точност, всяка фирма го тълкува по свой начин и това се явява доста разтегливо понятие - допълва Людмил Стоянов. - Излиза, че ако спазим изискванията на законодателството, не можем да паднем под 400 лева цена на охранител без ДДС. Парадоксът е в това, че и когато възложителят е задал правилно прогнозната стойност, се приемат като обосновани нереално ниски цени. Например, за община Плевен фирмата, която влезе за охрана, даде цена 388,00 лева. Нашата фирма обжалва решението, защото сме втори по ред. С решението си да отхвърли нашата жалба като неоснователна обаче, Комисията за защита на конкуренцията индиректно потвърди възможността да се дават ниски цени, несъобразени със законовите изисквания."

В този и други случаи възложителите удобно приемали по-ниската цена на принципа - щом фирмата я дава, нека да се оправя с разходите и да поеме рисковете - пред инспекцията по труда, пред данъчните власти, за данъка за обществено осигуряване и др. Това е логиката при приемането на победителя в търговете, смята изпълнителният директор на "Петромакс секюрити груп". Други фирми, участващи в търгове или при свободно договаряне, слизали още по-ниско като цени - 384,00 лева без ДДС на охранител за "ВиК" - Плевен, 375,00лева без ДДС на охранител за ОУ "Лазар Станев" - Плевен, под 370,00 лева без ДДС за ОДЗ "Звънче" в Плевен.

Като пример с реална минимална цена Стоянов даде офертата на Министерството на отбраната - в нея е посочена сумата от 480 лева без ДДС. За да има качество, надеждност и ефективност на услугата и да не се влиза в нарушение на трудовото и осигурително законодателство, цената не може да бъде по-ниска от тази.

В случая се получава разлика от 100 лева в сравнение с другите оферти и посочени по-горе цени. Независимо, че печелившите фирми на тези ниски цени са в нарушение на законодателството, примерът им е заразителен. Другите охранителни фирми са принудени да влязат в спиралата на падането с цените надолу, което е за сметка на доброто качество и ефективността на охраната за обектите.

Крайно време е тази тенденция да бъде спряна с усилията както на възложителите и изпълнителите на обществени поръчки, така и с по-активните действия на контролиращите охранителната дейност институции - МВР, Инспекцията по труда, НАП и др., категоричен е Стоянов.

 

 

Промениха обвинението на четирима от задържаните за невзривената бомба

 

Поля ТОМОВА

Обвинението, повдигнато срещу четирима от арестуваните заради невзривената бомба в Плевен, е променено през тази седмица, научи "BG Север". Вместо за изнудване и опит за убийство, Методи Петков, Даниел Ламбиев, Илко Илиев и Милан Йорданов ще трябва да отговарят само за изнудване. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание от две до осем години затвор.

Плевенчаните лежат в ареста от 11 септември. Според запознати, обвинението им е променено след самопризнания, направени от друг арестуван по случая - Владимир Николов. По думите на Владимир той е бил работник на Красимир Георгиев, който също е в ареста заради бомбата. Владо разкрива писмено как е получил поръчката, как е отишъл и е взел взрива от последния арестуван - бившия кандидат-кмет на Калофер Йордан Колев. В признанията пишело, че Владимир нито е виждал, нито е чувал четиримата плевенчани. Бомбата била предназначена за Владимир Попов, който имал задължения към Никола Николов, братовчед на Красимир. Според признанията устройството е било оборудвано изцяло, включително и със взривател, но така и не успели да го задействат. Двамата - Владо и Красимир, дошли с устройството от София в Плевен. Не е ясно кой е монтирал самоделката под колата на Попов. Количеството тротил - килограм и двеста грама, говори, че бомбата не е била за сплашване, а за убийство. След признанията Владо е единственият от задържаните, който е пуснат под домашен арест.

Промяната в обвинението е дала основание на защитата на четиримата плевенчани да поиска по-леки мерки за неотклонение от съда. Дали обаче това ще се случи, предстои да разберем. Според източници, пожелали анонимност, случаят с бомбата, която съвпадна с посещението на премиера Бойко Борисов, се следи с особено внимание от най-високото ниво на МВР.

 

 

Шашми скриват номера на колата от полицейски камери

 

Мила СТАНЕВА

Изгоден бизнес с всякакви приспособления, които да скриват номерата на автомобилите, са заформили измамници в мрежата. Докато от родната пътна полиция се опитват да ловят нарушителите на пътя чрез записи на камери, то мошениците също не спят. Те започват да предлагат на пазара механизми за подмяна на номерата в движение или за скриването им с щори. В сайтовете тези устройства се представят като средства за опазване от кражби.

По 120 евро се предлагат щорите за скриване на номерата на автомобилите. Те се спускат върху табелите за две секунди. На външен вид изглеждат като нормална пластмасова черна рамка за монтиране на регистрационна табела. Спускането им става с дистанционно устройство, което съдържа панел, а той дава индикация на шофьора дали са в затворено или отворено положение. Системата позволява да се скриват едновременно и двата номера или всеки един поотделно. Като цяло комплектът за избягване на полицейските камери включва две пластмасови рамки, дистанционно устройство, дисплей за информация и кабели за свързване, е обяснено в сайтовете.

Същият принцип се използва и при устройствата за смяна на номерата в движение. Завъртането отнема около 20 секунди. Производителите на механизма уверяват клиентите си, че смяната може да се извършва и при скорости от над 200 км/ч. Това е трудно да се повярва, тъй като номерът се изнася извън купето, за да се смени с втория, който пък е прикачен на гърба му. Устройството има едногодишна гаранция за поне 3 хил. завъртания. Въртящите номера се предлагат за 240 евро, пише в сайтовете.

И тъй като нашенецът е предприемчив, а пък зачитането на правилата за движение не му е слабост, то тези механизми скоро ще плъзнат и ще залеят пазара. Сега въпросът е - как полицията ще отговори на предизвикателството на измамниците и как ще ни опази от убийците по пътищата? Последните, както е видно, от ден на ден стават все по-изобретателни и нагли.

 

 

върни се в НАЧАЛО