СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                         ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                 "BG Север" - брой 39 (9 - 15 ноември 2012 г.)


 

 

Само една трета от социално слабите са си взели помощите

 

Доброволци ще раздават 900 тона храни от Евросъюза в областта

 

Областният управител Иван Новкиришки (в средата) обяви старта на втория транш на раздаването на храни от интервенционните запаси на ЕС

Областният управител Иван Новкиришки (в средата) обяви старта на втория транш на раздаването на храни от интервенционните запаси на ЕС

Ани ПАВЛОВА

Стартът на втория транш на раздаването на храни от интервенционните запаси на ЕС обяви в сряда областният управител Иван Новкиришки. Всяко подпомогнато лице ще получи тринадесет продукта - 5 кг брашно, 5,5 кг ориз, 1,50 кг спагети, 0,800 кг макарони, 0,200 кг бисквити, 8 кг захар, 7 л олио, 8 кг боб, 12 кг леща, 2 кг конфитюр, 1 кг картофено пюре на прах, 1,50 кг пчелен мед, 0,250 кг кафе, общо е 52,750 кг за всеки бенефициент. За Плевен раздаването на продуктите ще продължи от 12 до 23 ноември - в клуб "Запасни офицери", ул. "Даскал Димо" №7, бл. "Даскал Димо", между 11 ч. и 15 ч.

Усвояемостта на тези хранителни продукти при първия транш в Плевен е била тревожно ниска - от общо 2 000 социално слаби, едва 700 са се възползвали. Затова директорът на РД "Социално подпомагане" Вацка Хорозова е поела ангажимент служителите на дирекцията лично да известяват всеки, който има право на тази помощ, за да си вземе продуктите. През 2012 г. в Плевенска област ще бъдат подпомогнати 13 636 човека. Те ще получат в двата транша по 64,89 кг храни или общо 900 тона за областта. А през миналата година бенефициентите са били 11 000 и са получили в три транша общо близо 600 тона храни. Хранителните продукти се приемат и раздават само ако имат придружаващи сертификати за качество, годност и произход, след като са проверени от инспектори на ОД "Безопасност на храните" - Плевен, увериха от

областната управа. Продуктите ще се раздават срещу лична карта по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане. Тъй като количеството на храните е голямо, БЧК препоръчва на подпомогнатите лица да носят чанти или пликове, с които да пренесат пакетите. В акцията с безвъзмезден труд ще участват над 240 доброволци. В региона са разкрити 12 временни пункта за разпределяне на храните. Ако в края на годината след двата транша останат количества, които не бъдат потърсени от правоимащите лица в периодите на раздаване, ще се предоставят на социални заведения, които се обитават от лица с нисък социален статус.

 

 

Граждански организации и представители на местния бизнес обсъждат съвместни проекти,сн. Лора Генчева

Граждански организации и представители на местния бизнес обсъждат съвместни проекти, сн. Лора Генчева

Борса за проекти и идеи събра бизнеса и гражданските организации

 

Борса за проекти и идеи събра представители на местния бизнес и граждански организации от Плевен и региона през седмицата. На срещата те потърсиха възможности за сътрудничество и предлагаха стоки, услуги, материали и доброволен труд. Първата сключена сделка бе между читалище "Наука 1905" в с. Комарево и фирма "Артефакт", която ще осигури на своите партньори украса и сувенири за Коледните празници. Читалището пък ще рекламира фирмата в компютърната си мрежа.

Борсата се прави за втори път и се реализира от Фондация "Лале", съвместно със Сдружение Плевенски обществен фонд "Читалища", група граждански организации и с подкрепата на община Плевен. Нейната цел бе да се насърчи и улесни ефективното взаимодействие между двете страни като се отчетат техните интереси и възможности.

Моделът на борсата е създаден в Холандия. Методът е изключително подходящ в период на икономическа криза, когато ресурсите са ограничени и ефективното им използване е от огромно значение, твърдят организаторите. "BG Север"

 

 

Беленско читалище закръгли 120 г.

 

С поредица от изяви отбелязва своята 120-та годишнина читалище "Христо Ботев" в Белене. И една от тях беше Парадът на приказните герои, който стана истински празник за най-малките жители на града - децата от детските градини и учениците от начален курс. Част от честването на годишнината беше и театралната постановка "Вечеря за глупаци" с участието на Христо Гърбов, която напълни салона на читалището. Пак в салона на читалището беше концертът с участието на самодейните колективи. Културните прояви продължават с отворени врати на музейната сбирка, събрала богата колекция от разкопките на античната римска крепост "Димум", както и етнографска сбирка.

"BG Север"

 

 

Д-р Ваня Иванова е председател на Регионалния координационен съвет към Националната програма за профилактиката на рака на маточната шийка, сн. Лора Генчева

Д-р Ваня Иванова е председател на Регионалния координационен съвет към Националната програма за профилактиката на рака на маточната шийка, сн. Лора Генчева

Започва ваксиниране срещу рак на маточната шийка

 

1139 момичета от област Плевен на възраст между 12 и 13 години ще бъдат ваксинирани срещу Човешкия папиломен вирус, който причинява рака на маточната шийка. След могократни проучвания е установено, че девойките на тази възраст са най-възприемчиви и дават най-добър имунен отговор на ваксината. Имунизацията ще бъде абсолютно безплатна и ще се извършва само по желание, съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Информация по ваксинирането родителите могат да получат от общопрактикуващия лекар на своето дете. Те ще могат да избират между продуктите на две фирми. Ваксината се поставя на 3 етапа, като общата й стойност е около 500 лева и тя ще се поема от здравната каса. Пълнолетните момичета, които желаят да се предпазят от онкологичното заболяване, също могат да го направят, но те ще трябва да заплатят медикамента.

На 15 ноември от 16:30 ч. в сградата на Регионалната здравна инспекция ще се проведе информационна среща от местния координационен съвет по изпълнение на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. На нея доц. Славчо Томов ще запознае участниците с ваксините на рак на маточната шийка - ефикастност, дългосрочност и имуногенност. Ваксинацията е единственият метод за ефективна и дълготрайна първична профилактика на рака на маточната шийка. Тя обаче не отменя задължителните редовни прегледи, поясниха от РЗИ. "BG Север"

 

 

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

 

Различни прояви, свързани с Международния ден без тютюнопушене - 15 ноември, подготвя Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен. Организираните събития за деня ще преминат под надслов "Ако не аз - кой, ако не сега - кога?". Програмата ще стартира в сградата с обявяване на резултатите от допитването сред населението за пълната забрана на тютюнопушенето, което е направено в периода май - ноември 2012 г. След това на страницата на инспекцията ще бъде поместен тест на Фагерстьром, с който се определя индивидуалният индекс на никотинова зависимост. По-късно през деня ще бъде направено анкетно проучване за тютюнопушенето сред учениците от две плевенски училища. Здравните инспектори са подготвили и прожекции на 3 филма от кампанията "Информирани и здрави" в пенсионерските клубове в Долни Дъбник и Тръстеник. "BG Север"

 

 

Режат опасни клони по улиците в събота

 

Заради резитба на опасни клони и дървета във връзка със зимния сезон утре, 10 ноември, между 8,30 ч. и 14,00 ч. ще има приодично включване и изключване на тролейбусната мрежо по ул. "Димитър Константинов", съобщи общинската управа. Движението на МПС ще бъде ограничено. Умоляват се гражданите да не паркират своите автомобили на улица "Димитър Константинов" в посочения часови период. "BG Север"

 

 

Проф. Жени Захариева връчи "Кристалната лира" на Симеон Серафимов, сн. личен архив

Симеон Серафимов с "Кристална Лира"

 

Тазгодишният носител на престижната награда "Кристална лира", която се присъжда ежегодно от Съюза на българските музикални и танцови дейци - СБМТД, съвместно с Сlassic FM радио е преподавателят по ударни инструменти в НУИ "Панайот Пипков" - Плевен, Симеон Серафимов.

Наградите "Кристална лира" са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

Симеон Серафимов бе удостоен с престижното отличие заради спечелени високи награди от него и негови ученици в национални и международни конкурси. "Кристална Лира" в категорията си той спечели в конкуренция с Даниела Черпокова от НУИ "Любомир Пипков" - София, и доц. д-р Светла Калудова-Станилова, вокален педагог и диригент, декан на факултет "Музикален фолклор и хореография" в АМТИИ - Пловдив. "BG Север"

 

 

 

Даниела Илиева, сн. Лора Генчева

Даниела Илиева, сн. Лора Генчева

Мерят безплатно кръвната захар на всички желаещи

Безплатни замервания на кръвната захар на всички, които желаят, ще се правят в Клиниката по ендокринология във Втора база на УМБАЛ - Плевен от 12-ти до 14-ти ноември. Акцията е организирана от Асоциация "Диабет" съвмество с клиниката. Тя е по повод Световния ден на захарния диабет - 14 ноември. В нея ще участва доц. Катя Тодорова, която ще изнесе лекции на теми "Съвременните аспекти в терапията на втори тип захарен диабет" и "Практически насоки в лечението на диабетноболните". Ще се проведат и две практически обучения на хората, които страдат от тази болест - "Диетолечение при захарен диабет и борба с хипогликемията" и "Ролята на хипергликемията за възникване на диабетни усложнения". Дистрибутори на гликомери ще подарят тест ленти на всички, които посетят лекциите, обясни Даниела Илиева, председател на Асоциацията. Целта на организираните прояви е да се подобри качеството при лечението на диабетноболните. "BG Север"

 

 

 

Награди от "Наука на сцената"

 

С награди след участие в национален фестивал се завърнаха самодейци от Байкал и Тръстеник. По време на изявата в Севлиево "Наука на сцената-4" в раздела за научни макети, постери и рисунки на трето място бяха класирани Лилия Гаврилова и Сара Дунева от общинския център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в Байкал с ръководител Иво Джокин. Ученичките от СОУ "Евлоги Георгиев" в Тръстеник Александра Петрова, Радина Георгиева и Венислава Иванова с ръководител Виолета Лазарова също се класираха трети в раздела за научни макети и модели. "BG Север"

 

 

Нови електронни услуги предлага НАП

 

Пет нови електронни услуги предоставя на своите клиенти Националната агенция за приходите от 1 ноември, съобщават от там. С това e-услугите, достъпни за граждани и фирми, както с електронен подпис, така и без, стават общо 45. От началото на месеца гражданите и фирмите, които притежават квалифициран електронен подпис, могат да подават заявление за регистрация и дерегистрация по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), както и три описа за налични активи по ЗДДС. Това са: опис за наличните активи и на получените услуги преди датата на регистрацията по ЗДДС, за които е налице право на приспадане на данъчен кредит (Опис по чл. 74 ЗДДС); опис на наличните активи към датата на регистрацията по ЗДДС, за които е начислен данък при предишно прекратяване на регистрацията по закона и за които е налице право на приспадане на данъчен кредит (Опис по чл. 76 ЗДДС); опис на стоките и услугите, получени във връзка с правоприемство, за които е налице право на приспадане на данъчен кредит (Опис по чл. 10 от ЗДДС). "BG Север"

 

 

Издирват шофьор, блъснал пешеходец и избягал

 

Полицията издирва шофьор, който блъснал с колата си пешеходец на изхода на Плевен по посока Ловеч и избягал. Произшествието станало около 17.50 часа в понеделник до разклона за разсадника. Пострадалият е 21-годишен младеж с постоянен адрес в София. Местопроизшествието било запазено от намиращ се наблизо екип на пътна полиция. Раненият бил транспортиран от екип на спешна помощ, но починал в линейката на път за болницата. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО