"BG Север" - брой 39 (12 ноември - 18 ноември 2010 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

Помпозност и бляскава фасада на фестивала Златният Арлекин

 

Песента "Риза и чадър за дъжд" спечели Голямата награда

 

Герои на Комедия дел Арте дадоха старт на фестивала, снимки авторътВиктория АЛЕКСАНДРОВА

С една година прекъсване третото издание на националния фестивал на българската популярна песен "Златният Арлекин", посветен на Емил Димитров, беше проведено с много помпозност и блясък.

"Във време, когато всички говорят за липса на пари, ние казваме, че трябва да продължим да инвестираме усилено в образование, култура и наука и смятаме, че това е алтернативата на бездуховността. И през тази година успяхме да осигурим малко по-голям бюджет от предишния, като имаме амбиция до няколко години фестивалът да стане международен", самоуверено заяви кметът Найден Зеленогорски при откриването. Миналата година на два пъти беше обявявана обществена поръчка за избор на организатор на фестивала, но такъв не се намери. Пари тогава нямаше и за Лауреатски дни "Катя Попова". Уникалното е, че именно в период на най-сериозна икономическа криза бяха проведени и двата фестивала - първият скалъпен набързо, вторият със значително повече реклама и по-добро отразяване в националните медии.

В първия от двата фестивални дни стартът беше даден с шествие от артисти, преоблечени като герои на Комедия дел Арте - Пиеро и Колумбина, яхнали коне и предвождани от символа на фестивала - Арлекин, който раздаваше балони на децата пред сградата на общината. Същите герои се качиха на сцената като асистенти на водещия Ники Сотиров.

След отсяване на кандидатите от жури в състав: Александър Бръзицов - композитор, Румен Бояджиев - композитор, Румен Николов - поет, Максим Горанов - музикант, и певицата Роберта в първата състезателна вечер зрителите чуха по 10 изпълнения в двете категории - конкурс за българска популярна песен и конкурс за български попизпълнител. Победителите изнесоха галаконцерт във втората вечер на фестивала.

Голямата награда - статуетката "Златният Арлекин", дело на художника Роман Добрев, лауреатски диплом и парична премия от наградния фонд на фестивала получиха авторите на песента "Риза и чадър за дъжд".

В Конкурс за български поп изпълнител първата награда отиде при Маргарита Алексиева от София. Втори стана Пламен Добрев от Добрич, а на трето място се класира Зорница Славова от София. Симпатиите на публиката спечели плевенчанката Преслава Кръстева.

В конкурса за българска популярна песен голямата награда беше отсъдена за песента "Риза и чадър за дъжд" - музика и аранжимент Асен Драгнев, текст Живко Колев, в изпълнение на Тодор Георгиев. Първа награда взе "Помниш ли" по музика на Стоян Петров, текст Гергана Турийска и аранжимент Светлин Къслев. Изпълни я Стоян Петров. На второ място отиде песента "Ако ме чакаш" по музика и аранжимент на Нора Дончева, текст Иван Тенев и Александър Петров, в изпълнение на Нора Дончева. Третата награда журито присъди на парчето "Забравена любов" - музика и аранжимент Кристиян Бояджиев, текст Георги Константинов, в изпълнение на Георги Денков.

Специална награда за най-добро представяне на авторска песен на конкурса за българска поп песен беше присъдена на Мариана Попова за изпълнението на песента "Сърце".

 

 

Тодор Георгиев, носител на Голямата награда:

 

Работата в чужбина е много по-доходна

- Името ти не фигурираше в програмата на фестивала. Какво се случи, че ти изпя песента победител?

- Песента е трябвало да бъде изпълнена от Пламен Ставрев, но в последния момент нещата са се променили. Обадиха ми се четири дни преди фестивала, чух песента, изпълних я и мисля, че се получи добре.

- Разкажи ни повече за себе си.

- От Бургас съм и съм един от създателите на групата Момчешки свят". От години обаче работя предимно в чужбина. Пиша музика. Ако се сещате за песента на Сантра "Без теб", композитор съм аз.

- Защо изчезна "Момчешки свят"?

- Групата се разпадна и истината е една - в България музиката не е бизнес за солови изпълнители, а да не говорим за група от четири човека, които трябва да си делят един хонорар. Поддържаме връзка с другите момчета, макар че и те тръгнаха да си търсят късмета в чужбина - свирят по кораби.

- По-доходно ли е?

- Определено. Само със спечеленото от мен съм издържал семейството си. Не пея на големи сцени, а по хотели, но със зали, специално организирани за концерти. Тук какво бих правил - щях да пея по ресторантите и някой да ми пуши и да ми мляска насреща. В България проблемът е, че можеш да правиш песни колкото си искаш, но няма кой да ги пуска.

 

 

Стоян Петров, първа награда за песен:

 

Вярвам, че българската музика няма да умре

 

- Защо реши да участваш в този конкурс?

- Участвах и в предишно издание, но тогава бях в дует и нещата не се получиха добре. Сега за първи път се осмелих да напиша собствена песен с помощта на известен руски композитор, с прекрасния аранжимент на Светльо Къслев и невероятния текст на Гергана Турийска.

- Кога ще я завъртиш по радиата? Имаш ли намерение да снимаш и клип към нея?

- Ще поизчакам малко. Сега ще пусна нова песен, която е в рок стил. Може би до месец ще бъде готова с видеоклипа. А януари или февруари ще пуснем и тази романтична песен като сингъл.

- Издай повече за новото си парче.

- Новата ми песен е по музика и аранжимент на Светльо Къслев, с много китари, свежо парче.

- Участието ти в "Мюзик айдъл" беше ли полезно за кариерата ти?

- Това е комерсиално шоу, което дава огромна популярност на тези, които стигнат до финала. Мисля, че сега ми е по-лесно. Хората ме познават и музиката ми стига по-лесно до тях.

- "Златният Арлекин" какво ти дава?

- Надежда и оптимизъм, че българската музика няма да умре.

 

 

Три поколения се събират в общ концерт на НУИ

 

Интересно събитие в рамките на тържествата по повод 50-годишния юбилей ще бъде проведено в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков". На 17 ноември от 18 часа роднини от различни възрасти - баща и дъщеря, майка и син, баба и внуче, ще изнесат концерт "Музиката - още един мост между поколенията". Публиката ще чуе изпълненията на хор "Звъника" с преподавател Ваня Делийска, която е завършила НУИ "П. Пипков" и е майка на талантливата пианистка Дора Делийска. Преподавателката по пиано Елица Югова ще се изяви като акомпанятор на дъщеря си Олга Иванова, която ще свири на цигулка. Друга пианистка, която е предала уменията си на десетки успешни ученици - Елеонора Карамишева, ще се изправи на сцената заедно с дъщеря си Десислава Вълчанова, внука си Кристиан Цанков - всички на пиано, и зет си Венелин Цанков, който свири на цугтромбон. Тромпетистът Константин Хараламбов, дъщеря му Бела Харамбалова - преподавател в НУИ, и синът му Милен, който е композитор, заформят следващото интересно трио в необичайния концерт. Пианистката Силвия Младенова ще свири заедно със синовете си Петър Стоянов (фагот) и Мартин Павлов (флейта).

Истински коктейл от роднински и ученико-учителски връзки се заформя в групата на ударните инструменти. Симеон Серафимов ще свири заедно преподавателя си Димитър Солаков и с дъщеря си Калина. Заедно с тях на сцената ще се изяви и ученикът на Симеон Серафимов Николай Колев. Весело трио са заформили преподавателят Георги Гарнизов, корепетиторът Стефка Крумова и мениджърът на ударните инструменти Августина Серафимова. На финала поздрав към гостите на тържеството ще поднесат по нестандартен начин Адриана Николова, която владее вибокс, и барабанистът Кирил Ангелов.

 

 

15 години КТ "Плевен Спринт"

 

Другите за нас

 

Мая Ананиева, ръководител на арт школа "Колорит":

 

Честит юбилей на КТ "Плевен Спринт" с пожелание към целия екип за здраве, вдъхновение, благословен труд и богата палитра от успехи от мен и малките художници от "Колорит".

 

 

 

Любомир Петков, председател на ОбС на БСП:

 

Честит празник, желая ви острота и удоволствие от професията. Ако вие имате това, гражданите ще имат информация и позиция по важните проблеми на нашия град.

 

 

 

Цецка Николова, кореспондент на БНР в Плевен:

 

"Плевен Спринт" е качествена телевизия. Аз също я гледам. Честит празник, колеги, да сте живи и здрави и все така напред и нагоре. Иначе погледнато в чисто човешки план 15 години не са голяма възраст. Даже в живота това е една палава, тийнейджърска възраст. Но бих казала, че в "Плевен Спринт" работят качествени, зрели хора и според мен телевизията изцяло изпълнява мисията си на регионална телевизия. Дай боже да има по-голям обхват в годините напред. Гледам с много голям интерес новините, добре ги правят колегите - винаги са ясни, точни, разбрани, оперативна е информацията. Хубавото е това, че се търси и друга гледна точка, и още по-добре е това, че не се допускат жълтини. Така че на 15, 20, на 30 - нека все да я има "Плевен Спринт".

 

Ивайло Атанасов, общински съветник:

 

В зависимост от гледната точка 15 години са и много, и малко. За мен лично през тези години "Плевен Спринт" се показа и доказа като лидер. Пожелавам ви да сте живи и здрави и все така първи.

 

 

Нови заглавия в книжарници ГРАММА"

"Завист"

Ана Годбърсън

Два месеца след драматичното завръщане на Елизабет Холанд цял Манхатън с нетърпение очаква тя да заеме мястото си във висшето общество на Ню Йорк. Много неща обаче са се променили и нищо в дома на семейство Холанд не е такова, каквото изглежда.

Междувременно Хенри Скунмейкър и Пенелопи Хейс са най-известната двойка в града. Младата дама има бляскав пръстен на ръката си, но бракът им е истински фарс, защото в основата му е грозно изнудване. Хенри все още обича Даяна и се опитва по всякакъв начин да й докаже любовта си...

 

"Договор с Бог"

Хуан Гомес-Хурадо

Възрастният богаташ от еврейски произход Реймънд Кейн финансира експедиция до пустинята на Йордания. Целта е да открият мястото, където е скрит свещеният кивот. В експедиция "Моисей" са включени видни специалисти: изтъкнатият американски археолог Сесил Форестър, напористата испанска журналистка Андреа Отеро, католическият свещеник полиглот Антъни Фаулър, израелската лекарка д-р Харел и група военни, участвали във войните в Ирак и Афганистан. Въпреки прецизния план за действие, експедицията се сблъсква с множество непредвидени трудности и главозамайващи обрати...

 

 

върни се в НАЧАЛО