"BG Север" - брой 39 (12 ноември - 18 ноември 2010 г.)

СОЦИАЛНО


 

Учениците пак се тъпчат с вафли, проблем са лавките до школата

 

Търговците си гледат бизнеса, отговорността е само на родителите

 

Лавките, залепени за оградите на училищата, не подлежат на контрол, сн. авторътРалица ИВАНОВА

Вафли, чипсове, оцветени сокчета, тестени и захарни изделия и всичко, което се забранява от Наредбата за здравословно хранене на учениците, влязла в сила от септември миналата година, продължава да се предлага на учениците, установи проверка на '"BG Север". Оказва се, че проблемът всъщност не е в контрола на инспектиращите органи, а във формулировката "училищни лавки". Такива по нормативна уредба са тези, които се намират в самото школо или в училищния двор. И здравните инспектори проверяват тях. Те обаче не могат да търсят сметка за предлаганите стоки от съдържатели на лавки, които се намират на метър от входната врата на училището, но са извън него. И които са повече ученически, отколкото всякакви други.

Такива примери не са изключение. Най-фрапантният е в центъра на Плевен - прогимназия "Цветан Спасов". Единият модул, който предлага всичко - от форнети до вафли, е почти залепен до оградата на училището, на сантиметри от входната врата. Но се намира на тротоара и по презумпция оттам могат да пазаруват всички, не само ученици. От другата страна на школото, в малка тиха уличка, в частен двор, точно срещу другата входна врата на училището, прозорче е отворила друга лавка. Която пак предлага всичко. Такова е положението с почти всички плевенски школа.

Попитани къде се намира тяхната училищна лавка, ученици от НУ "Отец Паисий" посочват наредените едно до друго магазинчета през улицата, точно срещу школото. Признават, че пазаруват от там, защото е най-близо и "има всичко".

Търговци твърдят, че особено след влизане в сила на наредбата стопанисването на лавки вътре в училищата е станало много нерентабилно. "След като не можем да продаваме основните неща, които се търсят най-много от децата, от какво да печелим? Те не си купуват ябълки и банани, а вафли и сокчета от по 20 ст. Има колеги, които вече се отказаха от модулите вътре и сега търсят варианти за отвън, за да не ги лови законът. Наистина, говори се за здравсловно хранене, но в крайна сметка и ние имаме семейства и деца", коментира търговка, която отскоро е отворила своя обект на "подходящо" за бизнес място.

"Лавките и магазинчетата близо до училищата са по-големият проблем, отколкото нарушителите в самите школа. Затова всичко вече е в ръцете на родителите - да говорят непрекъснато на децата си и да ги карат да си купуват плодове, вместо захарни изделия", коментира д-р Жени Моева от РИОКОЗ. Тя съобщи, че тази година няма констатирани нарушения в училищните лавки, докато през миналата година е имало санкционирани търговци заради предлагане на т. нар. вредни храни.

Вече е към приключване и тематичната проверка в училищните столове за качеството на храната в тях и състоянието на материалната база.

 

 

Припадаш в поликлиника - викаш спешна помощ

Поля ТОМОВА

Районният център по здравеопазване започва проверка на ДКЦ - 2 в Плевен заради припаднал в поликлиниката човек, на когото никой не обръща внимание четвърт час. Центърът по здравеопазване се самосезира, след като любителски кадри от случката бяха излъчени от bTV. Кадрите са предоставени от Емилия Мишева. На 15 октомври тя отива в поликлиниката и вижда припаднал до анансьора мъж. Всички хора го заобикалят, но никой не му обръща внимание. Жената потърсила помощ от регистратурата, но служителката й казала да звъни на телефон 112, което Мишева направила. Едва след като извадила телефона си и започнала да снима, от поликлиниката се задействали и пратили при човека невролог. Д-р Камелия Попова уточни, че е слязла от петия етаж веднага, след като е получила сигнала. Според нея мъжът е епилептик, но когато отишла при него, той вече бил се съвзел и поискал да си ходи. Шефката на ДКЦ - 2 Марияна Лазарова категорично отказа да говори с журналисти. Според нея реакцията в поликлиниката е била адекватна. Отказа обаче да обясни защо е наредено на служителките на регистратурата при спешни случаи да карат хората да звънят на 112 или на 150. От своя страна лекарите в спешна помощ и спешно отделение заявиха, че непрекъснато им се налага да ходят по сигнал от пациенти или техни близки в болниците или поликлиниките. В конкретния случай линейката е отишла в ДКЦ 2 за същото време, което е било необходимо на невролога да слезе от петия етаж. Според документите на спешна помощ, 34-годишният мъж е бил в алкохолно опиянение. Не е поискал лекарска помощ и си е тръгнал за вкъщи.

"От една страна има нарушение, ако е така, на действащите разпоредби и закони на републиката, и второто нещо - има морален кодекс", заяви директорът на РЦЗ д-р Атанас Гарев. Той определи като недопустима реакцията да се вика спешна помощ за човек, припаднал в поликлиника, тъй като по закон спешна помощ се оказва от най-близкото лечебно заведение. "Учудващо и недопустимо е в диагностично-консултативен център, в който работят достатъчно голямо количество и качествени за мен специалисти, както и общопрактикуващи лекари, медицински сестри, оборудване има, да не се окаже помощ", добави д-р Гарев. Проверката на втора поликлиника ще приключи до седмица, а виновните ще бъдат санкционирани.

 

 

Шишковци и късогледи деца водят в здравна класация

 

Инна СТЕФАНОВА

Затлъстяването и хипертонията са с призови места сред малчуганите в Плевен, сочи анализ на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Болните очи водят в класацията на социално значимите заболявания, следват ги бронхиалната астма и гръбначните изкривявания. 8 на сто е относителният дял сред всички болести, който се пада на смущенията в зрението. Късогледството например се открива при деца на възраст 8 -12 години, но при израстване на организма случаите зачестяват. Гръбначните изкривявяния специалистите свързват не само с бързия растеж на малчуганите. Основни причини са обездвижването, прекарването с часове пред компютъра, неправилната стойка на чина, неудобен предимно за дангалаците, както и на тежките раници при дребосъците. Най-ефективна терапия за заболяването си остава спортът, категорични са здравните спецове и допълват, че макар и с 0,37-процентов дял сред заболяванията при децата в Плевен гръбначните изкривявания продължават да са тревожен факт. Затлъстяванията - 21,7 на сто от всички болежки в областта, държат първото място. Неефективното провеждане на часовете по физкултура, окаяното състояние на спортните бази, недостатъчният брой часове по лечебна физкултура са сред основните причини за наднормените килограми. Нещо повече -през последните години се забелязва удвояване на явлението, а затлъстяването е коварно, защото може да отключи хипертония при малчуганите, освен това води като при възрастните до ставни изкривявания.

Най-стабилният показател за физическото развитие на плевенските деца е техният ръст, сочат още данни на РИОКОЗ. Височината на 81,5 на сто от нашенчетата е в нормата, 3,1 на сто изпреварват сантиметрите за възрастта си, останалите 1,8 на сто изостават от нормалния за връстниците им ръст. Наблюденията са на 32 510 момичета и момчета, обхванати от забавачници и училища в областта. Децата до 19-годишна възраст са общо 56 276, а на 30 434 от тях е направен профилактичен преглед.

Теглото е другият показател за здравословното състояние на децата. Той обаче е променлив и за това се съпоставя с ръста. 79,7 на сто от прегледаните малчугани са с нормално тегло. Останалите проценти си делят хлапета, които не се вписват в показателя нормални килограми. Данните не уточняват дали става въпрос за симпатични дебеланковци или за противоположните им слабички момичета и момчета.

Анализът оставя извън класацията хиляди плевенчанчета, които не ходят в детски градини или не прекрачват школските врати. Не са малко и онези, необхванати от профилактичните прегледи на джипитата, които се провеждат всяка година.

 

 

 Платена публикация

 

Нов, по-сигурен, по-надежден, и по-бърз лазер за корекция на рефракционните аномалии - късогледство, далекогледство и астигматизъм

 

На 12 ноември 2010 г., в Специализирана очна болница "Зора" доц. Ива Петкова д. м., в екип с водещи румънски специалисти - проф. Гавриш, д. м., д-р Олару и д-р Попа, ще извърши операции на петима пациенти за коригиране на висока степен късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Процедурата ще бъде извършена с най-бързия, най-сигурен и най-надеждния за момента лазер "Алегрето Уейв Лайт" на лидера в офталмологията - фирма Алкон.

Днес зрението може да бъде коригирано с помощта на т. нар. рефрактивни процедури, които продължават броени минути. Алтернативите са две.

Първата е да се замени естествената леща на човек с нова изкуствена, която благодарение на специалния материал и архитектура коригират трите вида рефракционни аномалии. Предимството на тази методика е, че се избягва и катарактата - помътняване с възрастта на естествената леща.

Вторият способ е фина обработка на роговицата със светлинния лъч на специален лазер, наричан ексимерен. Той за броени секунди осъщесвява изключително прецизни корекции в роговицата с цел промени в начина, по който окото фокусира светлината.

Голямото предимство на лазера, с койта доц. Ива Петкова ще извърши тези процедури, е технологията Опти лейзик, която за разлика от други лазери изготвя прецизна компютъризирана карта на роговицата и показанията за рефрактивната аномалия на окото, регистрира специфичните форми на дефектите и дава указания на ексимерния лазер да коригира с изключителна прецизност точно тези дефекти.

Като се прибави и фактът, че лазерът разполага с най-бързата система за контрол на всеки лазерен пулс, като следи неволните движения на окото по време на операция с 400 пъти в секунда, можем да разберем защо този лазер е бърз, надежден и сигурен.

 

 

Послушай лекаря

 

Вулво-вагиналната кандидоза може да доведе до скандали с партньора

 

От известно време усещам дискомфорт в областта на влагалището. Появи се и обилно бяло течение, съпроводено със сърбеж и зачервяване. Опасно ли е това и какво трябва да предприема?

М. Д., 26 г.

Д-р Димитър ВАСИЛЕВ, акушер-гинеколог, консултант в клиника "Св. Параскева"

Заболяванията на външните полови органи се появяват почти винаги след недолекуване на вагинална инфекция. Оплакванията на пациентите се увеличават, вследствие на което лечението се усложнява.

Най-честите оплаквания са появата на влагалищно течение с вид на пресечено мляко, съпроводено със сърбеж, зачервяване, а по-късно се появява и парене при уриниране и зачервяване на външните полови органи. При мъжете то протича почти безсимптомно, но и те като партньори трябва да се лекуват. В противен случай страданието у жената хронифицира.

Само по себе си това страдание не е органно опасно и застрашаващо, но то предизвиква у жените локален дискомфорт, който води до проблеми в семейството и с партньора.

Честотата на заболяването през последните 15 - 20 години се е увеличила многократно. Това е така, защото причините, които провокират страданието, са се умножили и засягат жените от пубертета до третата възраст.

Предразполагащите фактори за развитието на вулво-вагинална кандидоза са много и различни. Страданието може да се причини от незадоволителна лична хигиена, носене на тясно синтетично бельо, което причинява изпотяване, а също при промискуитет (безразборен избор на полови партньори), заразяване по съседство от ануса. През летните месеци най-честата причина за вулво-вагинална кандидоза е хлорираната вода в басейни и джакузита, продължителното ползване на влажни хавлии и бански, ароматизираните тоалетни хартии. Заболяването може да се провокира и след прием на някои лекарства, най-често антибиотици, контрацептиви, кортикостероиди. Сред причинителите са и някои заболявания като грип, диабет, както и физиологични състояния на жената - бременност, климакс.

Лечението се провежда от лекар специалист. То обикновено е комбинирано. Заедно с локалната терапия се назначава и лечение чрез прием на медикаменти през устата. За успеха на терапията трябва да бъдат премахнати и предразполагащите фактори -начален диабет, чести простудни заболявания, съпроводени с прием на антибиотици.

За профилактиката на тази инфекция се препоръчва носене на памучно бельо, достатъчно широко, и избягване на така наречените "прашки", да не се стои дълго време с мокри бански,както и избягване на влагалищни промивки, дезодоранти, гелове и кремове в областта на половите органи.

 

 

Послушай лекаря

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО