"BG Север" - брой 39 (12 - 18 ноември 2010 г.)

КОНФЛИКТИ


 

Групи за бързо реагиране тарашат багажници и купета на автомобили

Изчезват пари, документи, дори чували със зеленчуци за зимнина

 

Наскоро ужилени гледат смаяно вече празния си багажник, сн. авторътИнна СТЕФАНОВА

Групи за бързо реагиране тарашат багажници и купета на автомобили. Лесни мишени за набезите им напоследък се оказват возилата, паркирани пред супермаркетите в Плевен. В капана на престъпниците попадат нашенци, отбили се да напазаруват и оставили уж на сигурно място колите си.

Схемите, по които действат обирджиите, са основно две. При първата се издебва шофьорът да влезе в сградата - било на Метро, Кауфланд или Практикер, и се реже дясната предна гума. Когато набелязаната жертва сяда зад волана, за да потегли обратно, срязаната по специална технология гума се пука така, че возилото първо да потегли, а метри след това да спре рязко. Ядосаният собственик забравя за минути, че е оставил отворени вратите на автомобила. И докато се тюхка около спуканата гума или се суети около багажника, за да потърси нова, от купето изчезват чанти с документи и пари, телефони, дебитни карти, пакети с новозакупени стоки. Вторият сценарий тръгва по друга сюжетна линия. Заговаря те клошар, обикновено близо до входа или до количките за пазаруване. Пита те нещо, но провлечено, за да те забави и така обирджиите да спечелят повече време. Докато се усетиш обаче те вече са отнесли със себе си всичко, което са открили в багажника и може да им свърши работа.

Издирването на престъпниците, действали на паркингите на големите плевенски магазини, обикновено стига до под кривата круша. А жертвите им, освен че трябва да пият по една студена вода, могат само да се оплакват за настигналата ги беда. Както и да дават съвети на останалите как да избягнат нещастието, което може да ги връхлети изневиделица. Мъж разказа как влязъл със сина си да спазарят нова пералня. Те дали капаро и след ден трябвало да доплатят останалото. Наблюдател от групата вероятно е видял едрата пачка. Планът моментално се задействал, гумата е спукана, а чантичката с документи и с парите в нея - задигнати. На друг плевенчанин отнасят купена току-що прахосмукачка. Шофьорът оставил кашона в купето и се върнал със съпругата си да огледа друга стока в магазина. Жена пък наскоро олеква с няколко чувалчета, пълни с лук, моркови и карфиол, с които щяла да си прави зимнината. Купува ги от пазара, после решава да отскочи до хранителен супермаркет, за да си набави още продукти, когато зеленчуците за туршии мистериозно изчезват от багажника.

За дебитните карти и телефоните цяр се намира, допълват ужилените. Тях чрез джиесем операторите и банковите служителите могат овреме да блокират. Истинско ходене по мъките обаче се оказва възстановяването на тарашените документи. За да си набавят нови - лична карта, шофьорска книжка, документ за гражданска отговорност, международен паспорт, на потърпевшите им е нужен близо месец. Тежък месец, в който обикалят различните инстанции, редят се по опашки, губят от ценното си време, правят допълнителни финансови разходи.

 

 

Пияният съветник вдигна кръвно и отложи делото

 

Най-вероятно няма да вадят Беров от ОбС, чака го пробация

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Районният съд в Плевен отложи делото срещу общинския съветник от партия "Атака" Илиан Беров, обвинен за шофиране след употреба на алкохол. Миналия петък подсъдимият не се яви в съдебната зала поради заболяване и беше представляван от адвокат, който приложи болничен лист. Според медицинския документ общинският съветник има хипертонична сърдечно-съдова болест, която налага лечение от 4 до 7 ноември 2010 г. Макар в листа да не е упоменато, че Беров не може да се явява на делото, съдът реши да уважи документа и определи нова дата за заседание по делото - 15 ноември от 11,30 часа.

В съдебната зала не се яви и основният свидетел на случая - полицай Демир Асенов. Именно той и колегата му Стефан Евтимов спряха за проверка автомобила на старейшината на ул. "Климент Охридски" в града. Илиан Беров е зам.-председател на партия "Атака" в Плевен и зам.-председател на oбщинския съвет. За случая с него се чу за първи път преди месец. Тогава стана ясно, че срещу лицето Илиан Беров има образувано досъдебно производство за управление на лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта 1,67 промила, установена с техническо средство алкомер. Според проверяващите полицаи общинският съветник по никакъв начин не е намекнал за обществения си пост. В началото пред медиите Беров отрече да е участвал в подобен случай. Едва след като бяха изнесени данни от делото и стана ясно, че то вече е насрочено, съветникът обяви, че е бил натопен заради политическата си дейност.

След като скандалът с местния парламентарист доби популярност, започнаха да се правят коментари върху това - как евентуална осъдителна присъда би се отразила върху кариерата на Беров като общински съветник. Ако той бъде отстранен, на негово място в групата на партия "Атака" ще влезе следващият в листата - Мая Христова. Преди време обаче Христова напусна атакистите и се присъедини към ГЕРБ. В такъв случай, ако се наложи Беров да излезе от местния парламент и да бъде заменен от Христова, то гласовете на управляващото мнозинство в дясно, част от което е и "Атака", ще намалеят с един. С други думи, това е прекрояване на политическото пространство в oбщинския съвет, което би се отразило при гласуването, коментират старейшини.

Горното обаче е малко вероятно да се случи. Заради чистото си съдебно минало и направените самопризнания се очаква Беров да бъде наказан с пробация, коментират юристи. Адвокатката му Десислава Царска вече е подала молба за споразумение с прокуратурата.

 

 

Плевенските лекари не протестират, но затова пък се оплакват в медиите

 

Мила СТАНЕВА

Делото за лекарска грешка, довела до смъртта на затворник в Белене, завърши с оправдателна присъда, постановена от Окръжния съд в Плевен. 45-годишният д-р Анатоли Фичев, който според обвинението като главен лекар в затворническия медицински пункт в Белене е причинил смъртта на 19-годишния Павел Георгиев от Силистра, бе оневинен от магистратите. Медикът бе подсъдим за немарливо изпълнение на служебните си задължения.

Както "BG Север" вече писа, в продължение на 3 месеца, от януари 2009 г., затворникът Павел Георгиев се оплаквал от болки, но не получил адекватна медицинска помощ. Първоначално данните от прегледа показвали, че е здрав. Впоследствие е бил преглеждан неколкократно, като в началото на януари м. г. се оплакал от главоболие и при следващия преглед на 12 януари - от втрисане и повишена температура. Назначено му било изследване, при което бил констатиран двустранен хроничен обострен синузит. Междувременно Георгиев бил преместен в ареста в Силистра по повод разглеждане на дело, а след това отново върнат в затвора в Белене, е посочено в документите по случая.

В края на март м. г. след оплаквания от обострен синузит подсъдимият д-р Анатоли Фичев назначил на Георгиев медикаментозно лечение с антибиотик. На 1 април затворникът отново посетил лекаря с оплаквания от главоболие и повръщане, за което отново му били предписани лекарства, а на 7 април състоянието му рязко се влошило. На 8 април Павел Георгиев починал в килията си.

Павел е излежавал две присъди - осем месеца за отглеждане на канабис и три месеца за грабеж.

В медицинската експертиза по делото е записано, че 19-годишният затворник е починал от остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, резултат от мозъчен абсцес и усложненията му.

Решението на Окръжния съд в Плевен може да бъде обжалвано или протестирано в предвидения от закона двуседмичен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

 

 

Темида

 

Съдебен гард отнесе условно наказание

 

Еми СТАЛЕВА

Служител на съдебна охрана в Кнежа получи присъда от три години лишаване от свобода условно с 5-годишен изпитателен срок от Окръжен съд - Плевен. Гардът обещал да уреди благоприятен изход на дело срещу заплащане, съобщиха от съда.

34-годишният Николай Т. бе обвинен в това, че на 30 септември 2009 г. в сградата на Районен съд - Кнежа, поискал сумата от 5 000 - 6 000 лв. от подсъдим по наказателно дело, за да упражни влияние при вземане на решение от съдия в Районен съд - Кнежа. Охранителят трябвало да поиска от магистрата, в качеството му на съдия-докладчик по делото, да прекрати наказателното производство, е записано в обвинителния акт.

Освен това, на 10 ноември 2009 г. в Кнежа Николай Т., с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у подсъдимия по наказателното дело, че ще упражни влияние при вземане на решение върху съдията докладчик, за да прекрати производството, този път обаче мизата паднала до 200 - 300 лв. Подсъдимият трябвало да даде парите на Николай Т., който пък да ги предаде на съдията. Деянието обаче останало недовършено по независещи от подсъдимия причини, е посочено още в обвинителния акт.

В момента тече двуседмичният срок, в който решението на плевенските магистрати може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд във Велико Търново, информираха от окръжната инстанция в града.

 

 

Оправдаха затворнически доктор за смъртта на 19-годишен мъж

 

Мила СТАНЕВА

Делото за лекарска грешка, довела до смъртта на затворник в Белене, завърши с оправдателна присъда, постановена от Окръжния съд в Плевен. 45-годишният д-р Анатоли Фичев, който според обвинението като главен лекар в затворническия медицински пункт в Белене е причинил смъртта на 19-годишния Павел Георгиев от Силистра, бе оневинен от магистратите. Медикът бе подсъдим за немарливо изпълнение на служебните си задължения.

Както "BG Север" вече писа, в продължение на 3 месеца, от януари 2009 г., затворникът Павел Георгиев се оплаквал от болки, но не получил адекватна медицинска помощ. Първоначално данните от прегледа показвали, че е здрав. Впоследствие е бил преглеждан неколкократно, като в началото на януари м. г. се оплакал от главоболие и при следващия преглед на 12 януари - от втрисане и повишена температура. Назначено му било изследване, при което бил констатиран двустранен хроничен обострен синузит. Междувременно Георгиев бил преместен в ареста в Силистра по повод разглеждане на дело, а след това отново върнат в затвора в Белене, е посочено в документите по случая.

В края на март м. г. след оплаквания от обострен синузит подсъдимият д-р Анатоли Фичев назначил на Георгиев медикаментозно лечение с антибиотик. На 1 април затворникът отново посетил лекаря с оплаквания от главоболие и повръщане, за което отново му били предписани лекарства, а на 7 април състоянието му рязко се влошило. На 8 април Павел Георгиев починал в килията си.

Павел е излежавал две присъди - осем месеца за отглеждане на канабис и три месеца за грабеж.

В медицинската експертиза по делото е записано, че 19-годишният затворник е починал от остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, резултат от мозъчен абсцес и усложненията му.

Решението на Окръжния съд в Плевен може да бъде обжалвано или протестирано в предвидения от закона двуседмичен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

 

 

  

върни се в НАЧАЛО