"BG Север" - брой 39 (12 ноември - 18 ноември 2010 г.)

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Проф. Горчев направи първата операция на бъбрек с Да Винчи

 

Ректорът на МУ поканен да помага на колегите си в Гърция

 

Проф. Григор ГорчевАни ПАВЛОВА

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев и неговият екип в сряда извършиха първата урологична операция с робота "Да Винчи". С уникалния апарат, който досега се използваше предимно за онкогинекологични интервенции, бе отстранен единият бъбрек на 57-годишен пациент с диагноза нефросклероза. Мъжът се чувства добре след хирургичната намеса и трябваше да бъде изписан след едно денонощие (след редакционното приключване на броя). Болният не е плащал от джоба си за операцията, която струва 8 000 лева.

Проф. Григор Горчев и неговият екип правят операции с "Да Винчи" в университетската болница повече от две години, но заради липса на пари има опасност работата със системата да спре, за пореден път алармира ректорът. За консумативи и сервиз на робота са нужни 700 000 лева годишно, но държавата не ги дава, въпреки че преди време премиерът Бойко Борисов лично е обещал да се осигурят необходимите средства.

Според проф. Горчев има два варианта за финансиране на работата с "Да Винчи" - да се създаде клинична пътека за роботизирана хирургия или да се разработи специална програма към Министерството на здравеопазването. "Имаме инструменти само за още девет операции. Последната ще е на 12 декември т. г. и спираме", предупреди ректорът. Близо 200 жени са се записали и чакат за операция, графикът на робота е запълнен до юни догодина. Отношението на здравното министерство към най-модерната хирургия в света е антиполитика, коментира проф. Горчев. Според него роботизираната хирургия навсякъде се финансира от държавата. Тя излизала най-евтино заради съкратения престой на пациента в болница.

Проф. Григор Горчев и колегата му от неговия екип доц. Славчо Томов са поканени да извършат първата роботизирана гинекологична операция в Гърция за отстраняване на матка на онкоболна жена. На 16 ноември двамата плевенски медици ще помагат на колегите си в Атина.

 

 

Набират преброители

 

Общинската комисия по преброяването започна набирането на преброители за предстоящото през март догодина същинско преброяване на населението и жилищния фонд в България. Изискванията към бъдещите преброители са да са на възраст от 18 до 65 години и да имат най-малко средно образование. Желаещите могат да подават документи в Центъра за административно обслужване на гражданите в зала "Катя Попова". Крайният срок за кандидатстване е 30 ноември, а необходимите документи са заявление по образец, европейски образец на CV, копие от диплома. "BG Север"

 

 

Пожарникарите са работили повече през октомври

 

Малко повече работа са имали плевенските пожарникари през октомври 2010 г. в сравнение със същия месец през 2009 г., сочи справка в бюлетина на МВР. Пожарникарите са взели участие в ликвидирането на 67 произшествия, срещу 63 за същия период на м. г.

30 са пожарите с материални загуби, 27 са възникналите в сухи треви, отпадъци и др. Пожарникарите са извършили аварийно-спасителна дейност при 8 случая на произшествия, две са лъжливите повиквания.

Най-честите причини за пожарите са късо съединение, небрежност при боравене с открит огън и умисъл. Най-голям брой са възникналите пожари в отраслите жилищно стопанство, дейности на домакинства и транспорт. "BG Север"

 

 

110 г. от рождението на Евгений Босилков

 

Регионалният исторически музей (РИМ) в Плевен, съвместно с общината, организира честване по повод 110 г. от рождението на блажений Евгений Босилков, съобщават от музея. Всички плевенчани и гости на града ще могат да посетят и камерна изложба, наредена по случая.

Събитието е на 16 ноември 2010 г. от 17,00 часа в РИМ - Плевен."BG Север"

 

 

 

 

Ученици спориха дали интернет влияе върху грамотността им

 

Два отбора от СИП "Дебати" отстояваха тезите си, сн. Ралица Петрова

"Влияе ли интернет върху грамотността на българския ученик" бе темата на първата дискусия за годината, организирана от СИП "Дебати" към Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен. Два отбора - утвърждаващ и отрицаващ, посочваха плюсовете и минусите на сърфирането в Мрежата и извличаната от там информация.

Според утвърждаващия отбор използването на интернет по никакъв начин не влияе на грамотността на учениците, дори е полезен с информацията, която съдържа. Но важно условие е да се използва правилно - да не стои пред компютъра повече от два часа и т. н.

Тезата на отрицаващия отбор бе, че интернет не само влияе на грамотността, но е и опасен за здравето. Бяха посочени драстични примери на все по-утвърждаващи се правописни грешки и грубото заменяне на книжовния български език със сленга от чата.

Изводът от направената преди дебата анкета обаче като че ли обедини същината и на двете тези: интернет е нужен във времето на високите технологии, но той трябва да се използва внимателно и с мярка. "BG Север"

 

 

Пак изследват костната плътност

 

Отново всеки, който желае, ще може да измери костната си плътност, информират от РИОКОЗ. Прегледите за остеопороза в гр. Левски ще се проведат на 29 ноември. На 30-и ще са в Плевен. Следващата дата е 1 декември за желаещите от Кнежа, ден по-късно - 2 декември, екип ще изследва в Червен бряг. Цената е 10 лв.

За повече информация са телефоните 823 409 или 809 068. "BG Север"

 

 

Кражбите на кабели се увеличават

 

Драстично се увеличава броят на кражбите на кабели в Плевен. Само за една седмица има десетки случаи, твърдят потърпевши. Екипите на Енергото не смогват да се отзоват на сигналите. Само на една улица в центъра на града за седмица два пъти е регистрирана кражба на кабели от елмрежата. И в двата случая крадците действат през нощта. Въоръжени са със специални ножици и гумени ръкавици, което им позволява да крадат без опасност от токов удар.

Кабелите се предават в пунктовете за вторични суровини в региона. Само преди месец полицията задържа петима души за кражба на кабели в Плевен, Враца и София. Арестуваните са криминално проявени и осъждани за кражби. Оказа се, че организираната престъпна група е върлувала от месеци в трите области, като най-голям брой кражби на кабели са извършени в Плевен, Червен бряг, Мездра и Роман.

Зачестилите напоследък кражби на кабели показват, че на мястото на задържаните преди месец веднага се наместват други крадци на кабели, тъй като търговията е печеливша, дори с риск за живота им. "BG Север"

 

 

Преглеждат безплатно за кожни алергични заболявания

 

Втора национална кампания "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания" ще стартира на 15 ноември и ще обхване най-големите университетски дермато-венерологични клиники, между които и Плевен, информира доц. д-р Жана Казанджиева. По време на кампанията консултациите и прегледите ще са безплатни, като при нужда ще се правят и алергологични тестувания. Тази година акцентът на кампанията ще бъде поставен върху професионалните алергични кожни заболявания, които се срещат при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и са сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Контактната екзема например е една от основните причини за увреждане на кожната бариера. Тя създава проблеми, свързани както с работата, така и с качеството на живот. Kожните заболявания са огромна част от причините за професионална нетрудоспособност. Оказва се, че екземата на ръцете във възрастовата група между 15 и 25 години е 90% от всички професионални заболявания. Изчислено е, че такива професионални заболявания причиняват финансови загуби от 5 млн. евро поради разходи за лечение, временна нетрудоспособност и намаляване на производителността.

Консултациите, прегледите и нужните алергологични тестувания ще се провеждат в Клиниката по дерматология и венерология на УМБАЛ "Д-р Г. Странски", II Клинична база на 15 и 16 ноември от 8,30 до 14 ч. "BG Север"

 

 

Екобригада чисти РИМ от заразени листа

 

Днес, 12.11.2010 г., от 9,00 ч. специалистите и служителите на Регионалния исторически музей организират екобригада за събиране на заразените листа от кестените в парка на музея. Еколозите препоръчват тази процедура, тъй като мушицата от заразената шума преминава в почвата и ако листата не се съберат, през пролетта увреждат новите листа. За да е завършен процесът на "лечение", следват допълнителни процедури в ранна пролет - третиране на клоните с химикали докато са без листа. РИМ отправя покана към природолюбители, учащи, граждани и деца да се включат в екобригадата. "BG Север"

 

 

В пет селища са пили некачествена вода

 

В пет от направените проверки в 30 населени места е установено, че хората пият некачествена вода, т. е. с отклонения в микробиологичните и химични показатели, съобщават от РИОКОЗ. Питейната вода е изследвана по показатели на постоянен мониторинг.

Това са селата Горталово, Гривица, Каменец, Згалево, една от пробите е от Плевен. "BG Север"

 

 

По-малко са загиналите и ранените при катастрофи

 

31 загинали и 270 ранени по пътищата в област Плевен отчитат от ОД на МВР - Плевен, за първите десет месеца на годината. Настъпилите тежки пътно-транспортни произшествия са общо 219, като те са с 16 по-малко в сравнение със същия период на 2010 г. Понижение с 28 бележат и ранените при катастрофи, един човешки живот по-малко е отнет.

Като най-тежък период от полицията отчитат месец август - тогава са загинали 8 човека и са ранени 37. следва го март с 5 загинали и 28 ранени. Най-рисков като ден е бил петък."BG Север"

 

 

Източиха дизел от локомотив

 

Плевенската транспортна полиция е задържала двама мъже в момент на кражба на дизелово гориво от локомотив. Крадците са плевенчани на 30 и 48 години. Двамата са заловени около 22,00 ч. на 5 ноември на ж. п. гара "Плевен Запад", докато отмъквали 40 литра гориво.

Дизелът е бил приготвен в четири пластмасови туби, собственост на плевенския клон на Локомотивно депо - Горна Оряховица. Щетите са в процес на изясняване. Работата по случая продължава разследващ полицай. "BG Север"

 

 

Данъчните пак спипаха търговци, неиздаващи касови бележки

 

13 търговски обекти в Плевен, чиято дейност носи риск от укриване на обороти, невнасяне на данъци и осигурителни вноски, провериха инспекторите от ТД на НАП - В. Търново. Най-честите констатирани нарушения са за неиздаване на касови бележки. Съставени са общо 15 акта за установяване на административни нарушения (АУАН), като два от тях са за нарушения по чл. 185, ал. 2 от Закона за данък добавена стойност, а именно неотразяване на приходи. "BG Север"

 

 

Провериха близо 100 любители риболовци

 

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА - Плевен, са извършили проверка по река Дунав в участъка от Никопол до с. Байкал, както и на устията на реките Вит, Искър и Осъм, съобщават от пресцентъра на агенцията. Проверени са 94 любители риболовци, като са съставени 2 акта на нарушители на река Дунав. Единият е за риболов без любителски билет, а другият за извършване на риболов с повече въдици. От устието на река Искър инспекторите на ИАРА Плевен са иззели две бракониерски мрежи с обща дължина 70 метра и са успели да освободят и върнат във водата около 1 кг риба. При проверка на река Вит са съставени още 2 акта - за извършване на риболов с уред тип "парашут" и на любител риболовец, осъществяващ улов без риболовен билет. В с. Садовец инспекторите са съставили акт на търговец, осъществяващ на улицата продажба на риба без документи за произход. "BG Север"

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО