МЕСТНИ ИЗБОРИ


 

Да си върнем гордостта на плевенчани!

 

Обръщение на Васил Антонов, кандидат на БСП за кмет

 

Уважаеми съграждани,

Всички ние сме различни като индивидуалности, всеки от нас има своите лични тегоби и радости. Но има едно нещо, което ни обединява - това е любовта ни към нашия Плевен, в който живеем, работим или учим. Обединява ни гордостта, която основателно изпитваме заради нашето славно историческо минало, заради изграденото с труда на поколения плевенчани, заради таланта на стотици наши съграждани, прославили по света не само Плевен, но и България. Гордеем се и с постиженията на нашите деца и внуци, които и днес носят награди от световни олимпиади, конкурси и състезания. Гордеем се с нашето гостоприемство от близкото минало, чиято слава още се носи по света. Гордеем се с архитектурата на съвременен Плевен (за съжаление пак от близкото минало), с творческия потенциал на нашите интелектуалци, които обаче днес са принудени да го демонстрират извън родния си град. Гордеем се и с отминалата спортна слава на Плевен.

През последните няколко години обаче гордостта ни все повече се топи, на нейно място все повече се настанява тревогата от безперспективността на утрешния ден, мъката по заминалите да си търсят късмета наши деца и близки в други български градове или в чужбина. Забравяме, че сме горди плевенчани, когато чиновници в общината, чиито заплати плащаме ние, ни се мръщят насреща и ни разтакават с месеци, когато газим в боклуци, когато се лутаме в тъмното по разбитите улици в крайните квартали, когато ни залъгват с измислени награди, дипломи и рейтинги за местните управници, когато те си правят екзотични екскурзии на наш гръб, когато ни баламосват с градинки и люлки. А в същото време няма достатъчно места за децата ни в детските ясли и градини, няма достатъчно актуални училища за тийнейджърите, няма достойно платени работни места за образованите ни младежи.

Скъпи съграждани,

Ако искаме през следващите четири години гордостта ни на плевенчани да се върне, ако искаме усмивките по лицата ни да изместят смръщените вежди, ако искаме да живеем нормално и децата ни да са близо до нас, нека и ние направим нещо за себе си. Първото и най-важното е да гласуваме на 28 октомври, и то да гласуваме за човека, който може да върне самочувствието ни на плевенчани, който може да ни извади от осемгодишното синьо безвремие!

Аз мога, защото зная как!

Да успеем в Плевен!

 

 

Левите регистрираха листа с 51 имена

 

Водачът на листата Любомир Петков, кандидатът за кмет Васил Антонов (на преден план) и част от коалиционните им партньори при регистрацията в ОИКМая ГЕОРГИЕВА

На 26 септември в Общинската избирателна комисия (ОИК) се състоя регистрацията на кандидата за кмет на Плевен от БСП Васил Антонов и на листата за общински съветници на левицата, водена от Любомир Петков и състояща се от 51 имена.

"Явявам се на тези избори, за да мога в една честна борба да ги спечеля. Давам си сметка, че днешният ден е много важен и вълнуващ за мен, защото той до голяма степен ще промени живота ми. Аз съм убеден, че моето явяване на тези избори е в името на Плевен, в името на по-добрите решения за Плевен, в името на гражданите на Плевен", заяви след подписването на документите Васил Антонов. На въпроса коя е по-отговорната длъжност - на депутат или на кмет на Плевен, Антонов отговори, че и двете са много отговорни, но са много различни.

БСП регистрира в ОИК и своите кандидати за кметове на малките населени места в община Плевен. За Беглеж това е Горан Илиев, Бохот - Мариян Иванов, Брестовец - Стоян Бонджев, Бръшляница - Пламен Денев, Дисевица - Соня Ганчева, Коиловци - Красимир Иванов, Къшин - Йорданка Димитрова, Мечка - Илия Илиев, Николаево - Ваня Орозова, Опанец - Константин Йорданов, Пелишат - Тодор Трифонов, Ралево - Бойчо Пелов, Тодорово - Янчо Итов, Търнене - Първолета Тоткова, Тученица - Александър Шолев, Ясен - Данчо Ватов, Славяново - Асен Бъчев. БСП ще подкрепи на предстоящите местни избори невазисимите кандидати Георги Стоянов за с. Гривица и Радка Кънова за с. Върбица.

 

 

Безплатни медицински

прегледи в селата

 

Народният представител от Коалиция за България и кандидат на БСП за кмет на Плевен Васил Антонов осигури безплатни медицински прегледи за всички населени места в общината. По този начин продължава инициативата за достъп до медицинска помощ в селата, която депутатът стартира още по време на предизборната кампания за избор на представители в 40 НС.

В сряда медицинска консултация на нуждаещите се от село Мечка даде д-р Иван Деков - специалист по кардиология, вътрешни болести и ревматология. Жителите на селото не скриха благодарността си от осигурения от народния представител безплатен медицински преглед. До края на седмицата лекарски прием ще бъде организиран в селата Николаево и Ясен. "BG Север"

 

 

Сините употребиха и данъчните

 

Ваня ГЕОРГИЕВА

Още незапочнала предизборната кампания за местния вот, и вече наблюдаваме грубо вкарване в употреба на непочтени методи за манипулация на електората. Типичен пример в това отношение бе инициираното от община Плевен награждаване на изявени данъкоплатци и осигурители. За класацията бяха номинирани 22 фирми - няма лошо, дано всички останали последват примера им и си внасят редовно и навреме налозите. Само за петнадесетина минути синият зам.-кмет Валентин Матеев раздаде наградите - грамоти и купи, след което журналистите бяха напъдени. Освен това на церемонията присъстваха само общинари и представители на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (ТД на НАП) в Плевен (като изключим шефовете на фирмите, разбира се).

Подобно награждаване не се провежда за първи път, но досега призовете се връчваха в данъчното или на неутрално място, а не в общината. Още повече, че агенцията е национална, сиреч на всички българи. Специалисти недоумяват защо наградите за миналата година се връчват чак сега, в края на септември. Ясно е защо - защото трябва да изиграят предизборната си роля. Т. е. - ето вижте, ние сме отворени към бизнеса. Недопустимо е една община по такъв нескопосан начин да употребява една държавна институция като НАП за политическите си цели, възмущават се данъчни експерти.

 

 

ГЕРБ: Корупцията е най-големият проблем

 

Поля ТОМОВА

Корупцията се оказва най-големият проблем за плевенските граждани, сочи анкета на ГЕРБ сред над 500 плевенчани. 78,40 процента от анкетираните са поставили корупцията като най-сериозен проблем. Безработицата и заплащането на труда са на второ място като проблем - така смятат 70,12%. На трето място се нареждат общественият ред и сигурността - 67,75%. За много от анкетираните - 63,60 на сто, екологията и чистота са също големи проблеми за Плевен. Като негативна са оценили работата на общинската администрация 58,58 на сто от анкетираните. По-малко от една трета от анкетираните (28,7%) одобряват досегашния кмет Найден Зеленогорски, 49,1% категорично не го одобряват, останалите са индиферентни. 57,10 процента от анкетираните не познават работата на общинския съвет, а 53,85 на сто не одобряват свършеното от местната законодателна власт.

Финансовото състояние на община Плевен е тревожно, алармираха икономическите експерти на партия ГЕРБ. Управителят на ЦКБ Аделина Грозева анализира данните от публикувания в сайта на общината анализ на кредитния рейтинг. Според него към края на 2006 г. се отчита увеличаване на дефицита на общината, тоест приходите са по-малко от разходите. Ясно е казано, че няма достатъчна гъвкавост при изпълнението на бюджета, според международните стандарти. Това поставя въпросителни и за заема от 15 млн. лева. Няма решение относно параметрите на този кредит, нито пък има някакво решение как ще се връщат тези 15 млн. лв.", смята Аделина Грозева. Тревожен е процентът на негативния дефицит на община Плевен - 6,03 на сто. Дефицитът е резултат от увеличените разходи в общината и от липсата на гъвкавост при управлението на разходите, което е изключително негативна тенденция в политиката на управляващите, смята Грозева. Тя добави, че разходите за персонала в общината са доминиращи, тоест разходите в администрацията са надвишили заложените.

Лошата политика на общинските фирми влияе драстично върху икономиката на общината, уточни Грозева. Към края на 2005 година общинските фирми са 14 на брой, а общата им печалба е едва 113 хиляди лева. Трагично е и положението с ДКЦ-тата, които отделят много малко пари за общинската хазна. ДКЦ - 2 е завършил 2005 г. с нищожната печалба от 4 000 лева. Според закона общинските фирми внасят като дивидент в общината 20 процента от печалбата, т . е. в хазната са влезли символични суми.

Изводът, който се налага е, че финансовото състояние на Плевенската община е незавидно, кредитоспособността й не е добра, недобре са доказани цифрите за приходи, смята Грозева.

 

 

Д-р Петър Керемедчиев предлага нов десен проект за общината

 

Д-р Венцислав Грозев, Елеонора Николова, кандидат-кметът д-р Петър Керемедчиев и д-р Милан Миланов обещаха нов десен модел за ПлевенПолина ТОНЕВА

На официална церемония няколко десни сдружения издигнаха кандидатурата на д-р Петър Керемедчиев за кмет на община Плевен. Според тях той е носител и изразител на новия десен проект за развитието на Плевен. Лидерът на Съюза на свободните демократи (ССД) д-р Милан Миланов изрази своето съжаление, че в тези избори не е постигнато така желаното обединение вдясно. "Плевен е един от четирите града, в които ССД издига собствени кандидатури, подкрепени от граждански сдружения и от други партии. Радвам се, че д-р Петър Керемедчиев е достатъчно известен, радвам се, че в България останаха все още смели мъже и жени, които отстояват своите принципи и принадлежност - нещо изключително трудно. От една страна някои олевяха, от друга страна пък някои си залепиха етикета "десни" и благодарение на техните действия на дясното в България беше сложена една пирамида, остава да й се сложи отгоре и една червена звезда. За съжаление и в Плевен се наблюдава същото като в София и в други градове, което обаче не се наблюдава във Варна и там успяхме да намерим единен и естествен лидер на дясното.

Ще трябва десницата да изяде още един път горчивия хляб, който самите ние си забъркахме - не само в Плевен, а и в София, Пловдив, Бургас... Радвам се, че в Плевен сме в колаборация с едно сдружение, чиито членове, всеки по своему, се противопостави на капитанските мераци на собствените им лидери на партии", каза д-р Миланов.

Кандидатурата на д-р Петър Керемедчиев подкрепи и Елеонора Николова от сдружение "Европейски демократичен път" (ЕДП) на Димитър Абаджиев. "Най-важното в политиката е всеки политик да разбере очакванията и надеждите на хората. Така опитните политици минават крачка назад, за да дадат път на по-млади, по-модерни и по-атрактивни хора, които могат да бъдат полезни за своите съграждани. Ето защо аз убедено заставам зад кандидатурата на д-р Петър Керемедчиев, защото смятам, че това е модерното, ново лице на Плевен. За да се развива един град, неговият кмет трябва да гледа 10 години напред. Един кмет трябва да направи своя град не само удобно място за живеене, а и да намери перспектива, да разкрие работни места с високо трудово възнаграждение, да има натиск върху пазара на труда, хората да направят кариера, да могат да планират своите инвестиции и да знаят, че след пет години могат да си купят нов автомобил, след десет да имат прекрасен дом...Това е всъщност нужният кмет - да убеждава хората да вървят след него, така че след години Плевен действително да бъде едно добро място за живот. Ние трябва да умеем да гледаме в бъдещето и затова аз ще помагам на д-р Петър Керемедчиев, защото той е новото, модерно и красиво лице на Плевен. Ние трябва да застанем срещу лидероманията, защото 10 години нашите лидери се изживяват като единствените възможни политици в България, те си заградиха по една кошара хора около себе си, смятайки, че те ще ги въпроизвеждат, докато са живи. Виждате, че хората в България отрекоха това", каза Елеонора Николова.

Зад кандидатурата на д-р Керемедчиев застават над 30 изявени плевенски лекари, между които и д-р Венцислав Грозев, който също изрази своите аргументи "за". Според него плюс в програмата на д-р Керемедчиев е неговата визия за развитието на здравеопазването в Плевен, докато досегашното общинско ръководство е било напълно индиферентно към въпросите на здравеопазването, както и към проблемите на УМБАЛ - Плевен, която се оказва най-големият работодател с 1 800 души персонал. В подкрепа на тази кандидатура е и първият син кмет на Плевен д-р Александър Александров.

Петър Кемередчиев подчерта, че зад решението му да се кандидатира стоят годините, образованията, опитът, произходът и дързостта му да разбие статуквото. "Аз съм убеден, че съм способен да направя Плевен един модерен град, с добро качество на живот. Убеден съм, че Плевен през следващите четири години ще влезе в рубриката "най-добър град". Зад мен са лобитата на Швейцария и Германия, официалните представители за България. Зад мен са всички хора на Плевен, които искат този град да се развива. В крайна сметка аз, колкото и нескромно да звучи, имам самочувствието, че с помощта на хората около мен това ще бъде постигнато. Аз искам да направя нов десен модел за развитието на община Плевен. Искам да доразвия това, което е направено, но със стил. Аз искам нашия град да има паркоместа, да има чистота, да не се асфалтира само в кампании, да не се чисти пред кампании, искам това да се прави всеки божи ден. Искам хората да се чувстват комфортно и когато инвеститор иска да стъпи на територията на Плевен, инвестициите да осигуряват не само стартов минимален брой работни места, но и гарантиран доход. Не Плевен да остане с 230 лева средна работна заплата, респективно и покупателна способност, която е мизерна. Искам хората, които живеят тук, да имат самочувствието на нормални европейски граждани. Това искам да направя за следващите четири години. А не да размахвам лозунги, евтини приказки и популизъм", каза Петър Керемедчиев.