ТЕМА


 

Сгради убийци висят над

главите на плевенчани

 

Загиналият работник на

ул. "Цар Симеон" нямал подписан договор

 

 

На 8 септември в центъра на Плевен загина човек. Инцидентът стана на ул. "Цар Симеон" 5. 21-годишният работник Георги С. от Тръстеник намери смъртта си, след като бе затиснат от бетонна плоча при разваляне на стара сграда. Причината за трагедията е човешка небрежност и неспазване на законите. Разследването по случая привършва, съобщи директорът на Областната инспекция по труда (ОИТ) Драгомир Ванков. Той заяви, че инцидентът не може да се определи като трудова злополука, защото липсват трудово-правни взаимоотношения. Последната дума има съдът, тъй като редица нарушения, предшестващи случая, касаят нормативната уредба. Първото от тях е свързано със Закона за устройство на териториите. За да се открие строителна площадка и да започнат разрушителни работи по даден обект, се изисква сключването на договор за упражняване на строителен надзор между собственика и фирма, осъщствяваща такава дейност. Въпреки предписанието на общината, собственикът на имота на ул. "Цар Симеон" - Огнян Ламбиев, не е сключил такъв договор. В резултат на това липсва образец 2, в който писмено да се определят основните участници в строителните работи - възложител, изпълнител, технически надзор.

От предоставените в ОИТ документи се установява, че за възложител трябва да се счита строителната фирма "НЕШ-И-Ивайло Нешев". Нейният собственик е сключил граждански договор с Петър Джанков от с. Тръстеник, който със своята бригада е извършил разрушаването на сградата. От своя страна тръстенишкият "майстор" подписва контракт с деветима работници, които срещу 3 хил. лв. трябва да свършат основната работа. На страничката с имената им, представляваща договор и инструкции, следват подписите на наемните работници, но Ванков не изключва вероятността това да е направено със задна дата след трагичната случка.

Засега не е ясно кой е виновен. Джанков не е юридическо лице. Тръстеничанинът трябвало да направи оглед на строежа преди започване на разрушителните работи, но той е без техническа правоспособност. Следователно извършеното не би могло да е компетентно. Според ОИТ отговорността трябва да е солидарна между Нешев и Джанков. И на двамата са съставени съответните актове за неспазване на писмените инструкции. В началото на разследването е бил издаден и акт, с който се спира всякаква работа по обекта, но по-късно той е бил оттеглен с последвало предписание за спазване на изискванията за безопасна работа.

И този случай нямаше да се раздуе и щеше да остане само още една цифра в статстиката, ако не беше пропищяла България от трагичния инцидент на ул. "Алабин" в София, при който загинаха две момичета. Факт е, че за съжаление данданията не предшества, а следхожда нечия нелепа смърт. Не е изключено в Плевен нещата да се повторят, показва действителността. Не веднъж вестник "BG Север" е писал за застрашени от самосрутване сгради, които представляват реална опасност за живота на хората. През 1987 г. общинска комисия освидетелства дома на ул. "Самара" 4. През 1991 г. със заповед къщите с номера 3 и 5 са определени за постройки, опасни за здравето и живота на обитателите. Репортерска проверка установи, че днес част от бараките са съборени, но една продължава да стои и в нея живeят хора.

От 20 години в бордей на ул. "Саня" 1 в квартал "Мара Денчева" живеят Кремена и Янаки Вулеви. Имат три дъщери. Многодетното семейство обитава полуразрушена постройка без тоалетна и баня. За опасната сграда обаче не е ясно кой носи отговорност, защото тя на практика е ничия. Кремена и Янаки не плащат наем, постройката няма акт за общинска собственост. Спомените са, че преди време била предоставена за ползване от БДЖ, но и от там отричат да я стопанисват.

Продължава да представлява сериозна опасност и друга изтърбушена сграда, намираща се на Старата главна. Тя пък е оставена на произвола на съдбата от своите собственици. Саморазрушаващата се постройка на ул. "В. Левски" 60 е превърната в обществена тоалетна, свърталище на наркомани, клошари и престъпници. Над пешеходната зона от бордея застрашително висят греди, които всеки момент може да се стоварят върху главата на някой минувач. Самонастанилите се роми на втория етаж пък непрекъснато изхвърлят от прозореца бутилки, боклуци и всякакви други предмети. Въпреки жалбите и оплакванията от жителите на съседната кооперация, мерки не са взети.

В Закона за устройство на териториите (ЗУТ) са предвидени два текста, които регламентират поддръжката на сградите в добро състояние с цел да не застрашават живота и спокойствието на гражданите.

Собствениците или управители на имоти са длъжни по закон да се грижат за сградите. Ако те не се справят със задълженията си, кметовете на общините възлагат проверка на имота и изготвяне на констативен протокол, за да може собствениците да премахнат, преобразуват или ремонтират неподходящите по разположение и външен вид материали, постройки, огради и др. Те са длъжни да извършат необходимите работи в интерес на сигурността, безопасността на движение, здравето, хигиената, чистотата и спокойствието на гражданите.

Процедурата предвижда кметовете на общините да назначат комисии, които да огледат имотите и да съставят констативни протоколи, където се включва констатацията дали тази сграда е опасна и ако се установи подобно нещо, тя трябва да се премахне, преобразува или ремонтира. Кметовете на общини имат правомощия по закон да издават такива заповеди. Ако собственикът не е съгласен, то той може да обжалва заповедта пред окръжен съд.

Голям проблем се създава, когато един частичен или основен ремонт се превръща в преустройство, без собственикът да е снабден с нужната документация, казват юристи. За преустройството се изисква издаване на разрешение за строеж, например при приспособяване на жилищно помещение за офис, магазин и др. цели. Същият документ трябва да е налице и при избиване на стени, вътрешно преустройство на апартаменти и др.

Гражданска защита (ГЗ) ще направи регистър на опасните сгради, съобщи директорът Георги Линков. Той добави, че до всички кметове на общини е изпратено писмо с молба до 20 октомври ГЗ да получи информация колко са всичките опасни сгради, какъв е броят на тези за ремонт и колко трябва да бъдат съборени. Миналата година само в Плевен за разрушаване са били 16 сгради, но няма пълна информация какво точно се е случило с тях, заяви Линков. Той добави, че ГЗ може само да напомня на кметовете и да иска информация за опасните сгради. Областният управител също може само да сезира градоначалнците за застрашни от самосрутване постройки. Всичко останало - по контрола, поддръжката и събарянето, е работа на кметовете.  Екип на "BG Север"

 

 

 Враца

 

Повече от 30 са опасните постройки

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Грозните и опасни сгради във Враца отдавна притесняват общинското ръководство, но комплексни причини пречат този проблем да бъде решен навреме, заяви кметът инж. Войслав Бубев. В основата стоят реституционни, собственически и наемателски интереси. Повече от 30 са полуразрушените и лошо стопанисвани сгради в града. Част от тях са отчуждени, но живеят наематели, предимно ромски многодетни семейства, които въобще не ги поддържат. Инж. Бубев даде пример със сгради в самия център - срещу банка ОББ, в района на площад "Руски", където се строи хипермаркет "Кауфланд", на ул. "Софроний Врачански" и няколко ромски къщи, също в близост до центъра. Някои от грозните и опасни сгради имат много наследници и общината не може да се разбере с тях, други обещават, че ще строят нови сгради, но така и не го правят.

Миналата година общинска комисия е проверила 27 сгради на територията на Враца. За 25 от тях кметът е издал заповед да бъдат премахнати и 13 вече са бутнати. За останалите собствениците им са обжалвали заповедта по съдебен ред. Според закона докато не се произнесе и последната съдебна инстанция, процедурата се спира. Но законът не казва кой ще бъде виновен, ако междувременно тази сграда падне и отнеме човешки живот. Общо за две години във Враца са съборени 25 сгради, от които 17 са общинска собственост. Премахнати са и около 30 постройки с временен характер - гаражи, навеси, павилиони.

Пълно обследване на общинския и частния сграден фонд нареди със заповед до кметовете на десетте общини областният управител на Враца Антонио Георгиев с препоръка потенциално опасните обекти да бъдат картотекирани. Проверките трябва да приключат до 5 октомври, когато Георгиев свиква на работна среща, на която кметовете да представят своите доклади и предприети мерки.

 

 

Случаят Алабин може да се повтори и в Габрово

 

Мариана ДИМИТРОВА

Инцидентът със срутилата се на ул. "Алабин" в столицата сграда, която отне живота на две момичета, може да се повтори и в Габрово. Такова е мнението на градоначалника Богомил Белчев. Според данни на Гражданска защита (ГЗ) опасните сгради на територията на областта са 230, 60 от тях са в града на Рачо Ковача. 192 от животозастрашаващите постройки са необитаеми. Оказва се, че на глава от населението градът е с най-много реституирани сгради - 193 от опасните са частна собственост.

Най-честата причина за рушащите се постройки е, че собствениците им нямат средства да ги поддържат. Случаят "Алабин" подплаши много габровци и преди дни в местното кметство вече се получиха сигнали, че пада стряхата на необитаема къща в известната старинна част на града във възрожденски стил "Шести участък". Общински служители веднага са реагирали и сега порутената къща е оградена с предпазна лента. Подобна е участта и с други къщи в старинния участък. От години габровската община се мъчи да намери решение, за да ремонтира и реставрира "Шести участък", за който са нужни много пари. Паважът в района е тотално разбит, а много от архитектурните ансамбли са в окаяно състояние. Проблемът е, че много от постройките са паметници на културата. Затова общински чиновници са изпратили протокол за опасната къща до Института за паметниците на културата, без чието разрешение не могат да се предприемат действия по разрушаването на опасните постройки. Оказва се обаче, че процедурите са доста тромави и процесът се бави.

С останалите сгради, които нямат архитектурна стойност, местната власт също удря на камък. Много от реститутите нямат средства за тяхното събаряне. В правомощията на общината е да даде срок на собствениците за тяхното заличаване и ако те не го спазят, сама да предприеме тези действия. Но това е омагьосан кръг, тъй като за да си върне от собствениците парите по събарянето на опасните сгради, кметството трябва да си ги изиска по съдебен път.

 

 

Полуразрушени заводи в Лом

вземат жертва след жертва

 

Симеон НИКОЛОВ

Жертва след жертва вземат през последните години полуразрушените сгради на някогашните заводи в промишлената зона на Лом. Сред руините на захарния комбинат, на големия месокомбинат, на завод "Автоматика", на вакуумната фабрика и т. н. постоянно гинат бедни хора, дошли да вадят арматурно желязо, за да изхранват семействата си. Заводите бяха изоставени през 1997 - 1999 г., преди в тях да влязат мургавите крадци, те бяха оглозгани от крадците с белите якички.

Последният затрупан под развалините бе Петър Младенов (38 г.) от ромския квартал "Стадиона". На 19 януари т. г. той намери смъртта си, след като върху него падна бетонна плоча от цех на изоставения Захарен комбинат. Младенов е добивал желязо от стените на сградата в дълбок изкоп и бил затрупан. Тялото му бе извадено едва късно същата нощ, когато спасители от Гражданска защита успяха да разчистят срутването и да пробият отвор в плочата. Петър остави сирачета три деца.

Жертви на изоставени опасни сгради станаха и събирачи на желязо в балкана над Чипровци. Преди 8 години рудодобивните мини в планинския град бяха затворени, а работниците освободени. Огромен сграден фонд остана неизползваем и при събарянето му последователно загинаха двама крадци на желязо. По-късно държавата отпусна пари за ликвидация, над 100 административни, производствени и жилищни сгради бяха сравнени със земята.

Три пъти на покрива на недовършената 10-етажна сграда на хирургическия блок в Монтана се качваха отчаяни от живота мъже, които заплашваха, че ще скочат. На 13 април 2004 г. Иво Рангелов от Монтана престоя три часа на ръба, олюляваше се и заплашваше, че ще сложи край на живота си. Младежът бе свален след преговори с кмета на Монтана Златко Живков, който сам се качи на покрива при него. По-късно стълбищата на сградата бяха зазидани.

В края на юли т. г. сградата на хирургическия блок стана площадка за международно учение на Гражданска защита, на което спасители от България, Унгария, Гърция, Словения, Словакия и Румъния показаха уменията си да евакуират хора от високите етажи, пострадали при терористичен взрив на първите етажи на хотел (хирургическия блок). В момента сградата отново е неизползваема, тя е с открити стълбища до 10-ия етаж, по нея деца играят на криеница. Мнозина родители се страхуват от инциденти.

След случая със срутената сграда на улица "Алабин" в София общинската администрация в Монтана започна проверка на сградите в града. Бе съобщено, че няма застрашени от срутване. Общинарите казаха, че след трагедията в столицата често граждани подават сигнали в общината и искат експерти да оценят риска от срутване на собствените им домове.

 

 

 Велико Търново

 

63 къщи ще наблюдава специална комисия

 

Кремена КРУМОВА

63 сгради наблюдава специалната комисия към община Велико Търново по Закона за устройство на тритрията (ЗУТ). 27 от тях са потенциално опасните, които ако не се поддържат могат да станат и реално опасни, казва зам.-кметът Стефан Ботев. 20 протокола са издадени до сега с предписания. Според ЗУТ опасни строеж или сграда са тези, които са въведени в експлоатация, но тя не е извършвана както трябва, коментира Ботев. На рисковите строежи в старата столица се обръща особено внимание след инцидента в асансъорната шахта в Горна Оряховица, когато загина 13-годишно момче. На 10 май 2006 г. седмокласникът Иван Марков падна от асансьорна шахта на недостроена сграда и почина на място. Там той е играел със свои приятели. Недостроената сграда е правена като Дом на народната армия. В края на 90-те години Министерството на отбраната прехвърля собствеността на общината. Няколко пъти сградата бе включвана в списъка за приватизация. От община Горна Оряховица казаха тогава, че много пъти са се влагали средства за обезопасяване, като в последствие е предприето пълното й запечатване.

Друга категория потенциално опасни сгради са тези, които поради неправилно поддържане са пред самострутване и стават негодни за живеене. Най-вече това са паметници на културата в старата градска част, където собствениците са в чужбина и нито продават къщата, нито пък я ремонтират.

Примери за безстопанственост могат да се намерят на много места във Велико Търново. В квартал "Картала" например външната мазилка на жилищна кооперация на повече от 10 години е лошо поддържана и има риск да падне. Никой не прави ремонт или поддръжка на фасадата, въпреки че това е колективна отговорност на живущите във входа.

Друг случай с възникнал проблем след строителни работи е на ул. "Вела Пискова", където пада изкоп на 3 - 4 м от дъжд и изпокъсва електро, водо и газопровод. Заради неспазване на предписанията и проектните работи по строителство на жилищна кооперация с магазини преди повече от месец се срутиха и 18 гаража в кв. "Зоната".