СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 38 (8 - 14 ноември 2013 г.)


 

 

Учителка по музика създава система за обучение по фолклор от Плевенско

 

Здравка Йорданова събира народни песни и ги издава в мултимедиен диск

 

Учителката е наследила любовта към фолклора и я предава на своите ученици, сн. авторът

Страницата подготви: Мая Паскова

Вече повече от 15 години една плевенска учителка дава на своите възпитаници много повече от знания. Здравка Йорданова - преподавател по музика в ГПЧЕ, възпитава у децата си стремеж към красотата, памет за българщината и поклон пред традициите. "От моето семейство идва всичко. Оттам са корените на всеки, който уважава своята култура - от родителите, от семейната среда, от топлината на близките, които закърмят с обич детето си и възпитават в него култура към ценното. Татко - Борислав Минков, беше голям музикант и невероятен човек. Свиреше на кларинет, обучаваше роми, всякакви хора идваха вкъщи и аз с едно малко акордеонче се опитвах да свиря и да измислям някои мелодии. Винаги в нашатга къща е имало радост и музика. Майка и днес, когато вече е на 80 години, когато си отида иска да посвирим и да попеем както едно време. Децата понякога продължават тази следа и отнасят, съхраняват и разпространяват тези ценности", осмисля любовта си към музиката Здравка Йорданова.

Завършила е Музикалната академия в Пловдив с гъдулка и народно пеене и втори профил музикална педагогика. От 1992 г. е учител по музика в Езиковата гимназия. През 1999 г. там създава формация "Звездица" със съдействието на директора Юрий Тодоров. В нея участват деца от 8 до 13 години, които пеят българска народна музика и танцуват нашите неповторими ритми. Колекция от народни носии и инструменти завършва пълния цикъл на извънкласното обучение по

фолклор. Всяка година формацията участва в конкурси, многобройни са наградите и призовете, но по-важното е, че заедно с ентусиазма си Здравка Йорданова успява да зарази децата и с любопитството към нашия фолклор."Бях в IV клас, когато дойде един учител да ни предложи да свирим на народни инструменти, сред които гъдулка, тамбура, гайда. Той беше директор на Пионерския дом в град Левски. Казвам го, защото тези прекрасни извънкласни форми бяха сринати и сериозно заличени през годините на прехода, когато трябваше да има приемственост на хубавото. Тези празници на художествената самодейност, детски асамблеи, чудесни изяви и в училище, и в образователни звена и културни институти много помагаха на децата. Това трябва да се осъзнае от днешните ръководители на културни областни центрове. Аз съм срещала отпор от човек, който оглавява отдел "Култура" относно моята идея за проект за съхраняване на българския фолклор", споделя учителката.

Още като студентка Здравка започва да издирва песни от местния фолклор и вижда какво е да си етнограф. Допълнителен стимул й дава срещата с Елена Огнянова, пред която Здравка Йорданова демонстрира фолклорен театър.

Случайна, но знакова е срещата на учителката с един колос във фолклора - Митко Иванов, главен художествен ръководител на Ансамбъл за изворен фолклор в Плевен. Той е неин информатор за сборника с 20 обредни песни от плевенско, който излиза от печат през 2007 г. под заглавието "От извора". Ръкописа е видял и маестро Иван Вълев, който го е приел радушно и е препоръчал да се добавят хумористични, трудови и други песни, да се направи една селекция от народни песни, която ще задоволи интересите на малки и големи. Обредният фолклор е малко по-труден за възприемане, но там са всички неравноделни и смесени раздели, които възхищават цял свят, казва Йорданова. Година по-късно сборникът вече е и на диск. Екип от професоналисти - Никодим Даневски, Евгени Трифонов и Ивет Костова, прави първия видеоклип на "звездиците". Снимките са правени дни наред в "Кайлъка" и в с. Коиловци, а песента, която има своя видеоклип, е "Рано е Радка ранила".

С неизчерпаема енергия и ентусиазъм Здравка Йорданова успява да се включи в европейски проект и да предаде завършен и модерен вид на мечтата си - система за обучение с фолклор от Плевенско. Вече е факт и DVD, носещ същото заглавие - "От извора". Мултимедийният интерактивен диск съдържа видео, текст и звук и беше представен пред ученици в арт залата на регионалната библиотека "Христо Смирненски".


 

 

Бащата на Туфо рижия пират раздаде автографи на малките си почитатели

 

Георги Константинов и читателите му се срещнаха в Съгласие

Третокласници от ОУ "Йордан Йовков" се срещнаха с автора на любимите им детски книжки Георги Константинов в библиотеката на читалище "Съгласие". Подготвени със стихчета и с прочетени книги в ръка, те зададоха своите по детски мъдри въпроси към автора на историите с Туфо, рижия пират, папагалчето Браво и слончето Румпи Румп. И получиха автограф с лично послание върху тях от автора.

И аз като птиците полети високи и по-ниски правя, но в края на краищата се връщам отново в моето родно гнездо, каза пред малките си почитатели поетът. "Когато бях като вас, първата ми среща с жив писател - Димитър Ангелов, беше точно тук, в читалище "Съгласие". Запомних го с тъмния му костюм и лъскавите черни обувки. Искаше ми се и аз така да се появя пред вас, но непредвидени обстоятелства, свързани със здравословен проблем, ми попречиха да обуя своите лъскави обувки. Но няма причина, която да ме спре да дойда в Плевен, когато съм обещал, и всяко идване в родния ми град е свързано с връщане на много хубави спомени", сподели авторът с малките си почитатели.

Георги Константинов подари последните издания на детските си книги на библиотеката на читалище "Съгласие". Стотици читатели по целия свят държат в ръцете си "Туфо, рижият пират" преведена на френски, немски, руски , полски, украински и други езици. По време на срещата възникна идеята плевенските ученици да се свържат с други свои връстници от страните, в които е преведена книгата, и да разменят впечатления от прочетеното.


 

 

Георги Стойков с награда за цялостно творчество

 

Писателят Георги Стойков стана тазгодишният носител на наградата "Рена Попова". Това беше обявено по време на честването на 35-ата годишнина от създаването на Дружеството на писателите в Плевен. "Тази награда е изненада за мен, но и голямо признание. Радостен съм, че са ме зачели. На кого не е приятно поне да си спомнят за него", смята писателят, който има зад гърба си 25 издадени книги и още толкова ръкописи. "Трудно се прави литература в провинцията. Но плевенските творци в лицето на Иван Радоев, Александър Муратов, Любен Дилов, Георги Константинов и още неколцина опровергаха това твърдение. България е горда с творчеството на много от плевенските писатели. Това е чест за всички нас, които останахме да живеем тук, чест за всички хора от мизийския край. Надявам се, че тази диря ще остане и живите ще продължат да развиват тези традиции", каза Георги Стойков в словото си пред многобройната публика в зала "Катя Попова". В момента писателят работи по художествено-документална повест за македонския войвода Христо Чернопеев, който е негов съселянин - от Дерманци. За 14 юли, когато е рожденият ден на войводата, се надява книгата да излезе.

Наградата "Рена Попова" беше връчена в различните раздели на още петима плевенски творци. За поезия отличието бе присъдено на Ена Цветанова за стихосбирката "Зими и лета", за проза беше отличен романът "Странното убийство" на Цветко Маринов, книга за деца - стихосбирката "Моето прозорче" на Руска Коркудова, за публицистика - творчески портрети и есета "Премълчани думи и похвални слова" на Христо Ганов, за хумор - "Легендата се завърна" на Венета Николова.Специален гост на тържеството на плевенските творци беше поетът Георги Константинов - първи заместник- председател на управителния съвет на Дружеството по времето, когато Георги Стойков е бил негов първи секретар. Официално беше представен и юбилейният сборник, посветен на годишнината, в който са включени сто плевенски автори, членували в сдружението от създаването му до днес.

Писателят довършва последната си книга - повест за Христо Чернопеев


 

 

Невелина Янакиева грабна годишния приз на художниците

 

Въпреки изненадата художничката е щастлива от признанието

Невелина Янакиева стана носител на тазгодишната награда "Св. Пимен Зограф". Призът беше обявен на официалното откриване на изложбата "Послания" в Арт центъра и по традиция се връчва на един плевенски художник за постижения през изминалата година. Изложбата се организира за пета поредна година от Представителството на СБХ - Плевен, под егидата на общината. Всеки от над 60-те творци, участващи в изложбата, се представя с една своя творба - живопис, скулптура, графика. Комисия в състав: проф. Кирил Мескин - председател, Иван Велчев - Йово, Валери Петров, Христо Атанасов и Сашо Камбуров е имала нелеката задача да определи победителя.

Според проф. Мескин с най-много гласове при гласуването е била Невелина Янакиева, като за оценката е натежала изключително успешната й изложба, която преди месец тя подреди в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Невелина е родена в Плевен. Завършила е средното си образование в художественото училище в Троян, а после и Националната художествена академия, специалност керамика при проф. Ивана Енева. От 2000 г. работи стъкло. Има над 10 самостоятелни изложби.

"Искрено съм изненадана от тази награда. В Плевен съм имала много номинации, но това е първата ми награда тук", признава художничката. На изложбата си в Старата столица Невелина е показала стъклопластика и акварел. Много съм доволна от представянето си, беше като репетиция за световна сцена, не скрива задоволството си от успеха си художничката, но дали планира изява извън границите на България пази в тайна засега с пожеланието: Трябва да мечтаем. Изложбата й ще бъде показана и в Плевен.

 


 

 

Северняшкият ще ни радва и от екрана в Новогодишната нощ

 

Плевенчани първи видяха новия спектакъл

Официалната премиера на новия спектакъл на Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев" се състоя в навечерието на Деня на народните будители в театъра. Повече от 2 часа продължи концерт-спектакълът "От извора" с режисьор и хореограф-постановчик доц. Георги Хинов. Спектакълът показа музикално-танцови композиции от различни фолклорни области с акцент върху Северна България. Талантливите танцьори, музиканти, певци и певици предизвикваха бурни аплодисменти през цялото време, а на края за дълго вдигнаха публиката на крака.

Доц. Георги Хинов благодари на отдадените на българщината танцьори, певици и музиканти, както и на ръководителите на всички професионални ансамбли в страната, на община Плевен и на кмета проф. Стойков, на приятели и спонсори. Той обеща на плевенчани, че ще имат възможност да гледат спектакъла на Северняците на различни мероприятия в предстоящите седмици до Нова година. Запис на премиерния концерт ще бъде излъчен по БНТ 1 преди Коледа, на 21 декември, а Северняшкият ансамбъл е поканен да участва и в новогодишната програма на Националната телевизия.

 


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

Истанбулска загадка

 

Лорънс О'Брайън

Брутално убийство. Древен храм. Изчезнало съкровище.

Фотографът от Британския институт по приложни изследвания Алек Зегливски заминава за Истанбул по проект за заснемането на мозайките в "Света София". Няколко дни по-късно той е открит обезглавен в близост до храма.

Шон Раян пристига в древния град, за да идентифицира тялото на приятеля си Алек. Той е твърдо решен да разбере кой и защо е убил младия мъж.

 

 

Кратък наръчник за щастливо куче

 

Сизър Милан

Вдъхновяващ и практичен, наръчникът се позовава на хиляди тренировъчни срещи на Говорещия с кучета по целия свят, за да представи 98 основни урока.

Събрани заедно, те ще помогнат на всеки собственик да приложи ключовите аспекти от прочутата философия на Сизър и да създаде възможно най-задоволителен живот със своето куче.

 

 

върни се в НАЧАЛО