СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   АРТСЕДМИЦА                                           BG Север" - брой 38 (2 - 8 ноември )


 

 

Духовната си автобиография в три тома представи Найден Вълчев в Плевен

Литературното събитие се състоя в конферентната зала на хотел "Ростов"

 

Румен Петков (вляво) и Иван Гранитски аплодират автора

Румен Петков (вляво) и Иван Гранитски аплодират автора

Страницата подготви: Вяра Ценова

Много са 85 години - много си видял, чул, преживял и препатил. Две революции за един живот са много - видях два различни строя, с пенсионерското си око сега гледам вълчето време на трети строй. Чух мелодията на една българска роза. Тя звучи вече 4 десетилетия. И ми казва, че този ден е изключително щастлив за мен. Пак съм в Плевен, днес видях трите тома, в които е моят живот, моите радости, вълнения, тъги, печали, удоволствието да бъдеш жив. Винаги съм се старал да не бъда само наблюдател на този живот, но да направя каквото мога да стане той по-светъл и по-добър. Моят девиз е: "Вик за хармония". Това каза при представянето на трилогията си със стихотворения, есета и спомени поетът, писател и преводач Найден Вълчев. Литературното събитие в конферетната зала на хотел "Ростов" беше организирано по повод 85-годишнината му. "Всички знаем Найден Вълчев като автор на текстовете на "Една българска роза" и на "Ние сме на всеки километър". Но фактът, че представяме пилотните книги от трилогията му първо в нашия град, е израз на голямо уважение, което ние ценим по достойнство", обяви депутатът Румен Петков. Той изрази благодарност и към Васил Антонов, че арт клубът на "Ростов" не просто съществува, а води активен живот и ни дава възможност за среща с поети, писатели, актьори, музиканти, художници. Всичко това ме кара да си мисля, че в нашия град културата не просто има богата история,

но имаме с какво да се гордеем пред света и имаме бъдеще, добави Петков. Думи на признателност от името на издателство "Захарий Стоянов" отправи директорът Иван Гранитски към Румен Петков и проф. Григор Горчев, които са дали собствени средства за отпечатването на тритомника. Благодарение на тях трите тома на Вълчев и други произведения на български автори ще получат РБ "Христо Смирненски", читалищни библиотеки, сред които тези на "Съгласие", "Ракитин" и читалището в Никопол, както и най-големите училищни библиотеки в Плевен - при Професионалната гимназия по лозарство и винарство и при гимназия "Интелект".

Трите тома обхващат част от голямото творчество на Найден Вълчев. Първият "Лирика" е с негови поетични творби, писани в продължение на повече от 6 десетилетия - от 1952 г. до днес, като подборката на включените стихотворения е на самия автор. "Ако говорим за поета Найден Вълчев, това е един от авторите, които не шумят много около себе си. С всяка следваща книга той е добавял своя неоценим принос към развитието на модерната българска поезия", каза при представянето на сигналните екземпляри Гранитски. Той наблегна на факта, че въпреки липсата на рекламен шум около името на Найден Вълчев, той е получил оценката на най-изявени български творци. Владимир Василев през 60-те години казва: Найден Вълчев има пушкински стил. Според Станка Пенчева "стихът му течеше леко и естествено като ручей". Дамян Дамянов е категоричен: "Този поет не е от гръмките и площадно буйни автори, които ечат, ръкомахат и при изричането на всеки свой стих късат по копче от ризата си. Но затова пък умее да превърне шепотът на поезията в неин най-висок и далече чуващ се глас".

Според издателя Иван Гранитски поетичните търсения на Найден Вълчев могат да се разделят на три направления. Едното е т. нар. патриотична поезия, второто са стихотворенията, посветени на българската природа. В по-късните като "Вълче време" може да се открие третото направление - разсъждението на високото нравствено съзнание, което страда за разпадането на ценностите, загубата на идеали и на вяра през последните 23 години. Това обяснява и защо много български композитори посягат към негови стихотворения, смята Гранитски.

Есета и портрети на големи наши творци са събрани във втория том на трилогията. Третият том съдържа есета, посветени на световни автори и писатели. Тази трилогия е една духовна автобиография на Найден Вълчев - на неговото време и на поетическите му скиталчества, обобщи издателят Иван Гранитски.

(Интервю с Найден Вълчев четете в следващия брой).

 

 

Цецка Цачева разгледа изложбата

Цецка Цачева разгледа изложбата

Високи гости уважиха Биеналето

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков и областният управител Иван Новкиришки откриха Шестото издание на Биеналето на малките форми в изобразителното изкуство. Като празник на духа и културата определи събитието Цецка Цачева в приветствената си реч. Тя благодари на организаторите на проявата, че са успели да я превърнат в значим творчески форум от национален мащаб, като сподели убеждението си, че популярността на Биеналето на малките форми ще расте и занапред не само в рамките на България, но и извън нейните предели.

Голямата награда на Съюза на българските художници в размер на 1 200 лв. тази година отиде при Мари-Терез Господинова. Тя има право да направи и самостоятелна изложба при следващото издание на Биеналето, каквато сега представи предишният победител Иво Бистрички. Авторката, която е на 82 години, не можа да присъства лично на награждаването. До финалната изложба, която може да се види до края на декември в залите на ХГ "Илия Бешков", бяха допуснати 240 автори с над 500 творби.

 

 

 

Веселин Плачков:

 

Нашата цел е да накараме учениците сами да поискат да влязат в театъра

 

Веселин Плачков (вляво) на първата репетиция с екипа си

"Предградие" на Ерик Богосян е първото заглавие от сцена "Експеримент" в ДКТ "Иван Радоев". Режисьор е актьорът Веселин Плачков. Идеята на директора Илко Иларионов е да даде път на младите актьори, които имат желание да се изявят като режисьори и след одобрението на жури спектаклите да бъдат включени в афиша на театъра. Ако това стане, "Предградие" ще има премиера най-късно в средата на декември. Каква е мотивацията на Плачков да се изяви в ново амплоа и да постави това заглавие и какви са очакванията му, разговаряме с него преди първата репетиция на голяма сцена.

"Познавам пиесата много добре, защото нашият асистент-режисьор Ники Ламбрев в НАТФИЗ я прави през 2000 г. в Театъра на армията. Още тогава много ми хареса, присъствах и на репетиционния процес и си спомням доста от забележките. При мен нещата са доста по-различни, тъй като е насочена към по-младата публика", разказва актьорът-режисьор. Сюжетът: група младежи в малък провинциален град, който може да бъде навсякъде по света, търсят себе си. Това са хора мислещи, но без никаква алтернатива - болен от СПИН, за когото само се говори, момиче с проблем с наркотиците и алкохола, което ще изиграе Нина Илиева, повърхностният свежар, "вдъхновен" от марихуаната, който обръща сериозните неща в забава (Сергей

Константинов), философът, който се вълнува от безпътицата на всички млади хора (Адриан Филипов), кариеристката, решила да пробие в големия град (Ива Николова), чужденецът, върху който непрекъснато се упражнява агресия (Александър Димитров) и сестра му (Мариета Калъпова) и деградантът, изигран от режисьора Веселин Плачков. Главното събитие, около което се върти всичко, е концерт на бивш техен съученик, който е станал голяма рок звезда (Генади Николов). Той идва с пиарката на групата си (Надя Новоселска). Любов и раздели, проблеми и очаквания, мечти и планове - това са част от темите, които са засегнати в пиесата и които вълнуват всички млади хора. Искаме да покажем на зрителите, че може да се занимават с всичко и да добавят още неща, да показват чувствата си спокойно, без да мислят, че това е признак на слабост, казва режисьорът. "За такъв тип пиеса кой знае какви гениални режисьорски решения не се искат. А и да трябват аз не мога да ги дам, тъй като чисто по актьорски подхождам към нещата - да се изградят образите, проблемите са изведени достатъчно ясно. Имаме смели надежди, че ще стане нещо хубаво, ще има вероятно и жива музика, но това ще се изясни в движение. Основното е да накараме учениците сами да дойдат в театъра. Ако това успеем да свършим, ще сме много доволни", обобщава Веселин Плачков.

 

 

Столичани спечелиха голямата награда на Мизия танцува

 

Единственият плевенски участник - клуб Кайлъка, взе приза за най-добре представено северняшко хоро

Фолклорен танцов клуб "Седеф" от София грабна първата награда за цялостно представяне във второто издание на Националния фестивал на клубовете за народни хора "Мизия танцува". Организатор на форума беше плевенският Фолклорен танцов клуб "Българско хоро". В надпреварата участие взеха 21 клуба от цялата страна с над 500 изпълнители. Стартът беше даден с хоро на площада пред ДКТ "Иван Радоев", на което се хванаха участници, дошли от всички краища на страната. Състезателната част започна след теглене на жребий за реда, по който танцовите колективи да се представят. По регламент представянето на всеки клуб трябваше да бъде в рамките на 6 минути и да включва две хора - eдното по избор на участниците, а второто задължително да бъде от Северна България. Клубовете имаха пълна свобода да избират музикалния съпровод. Критериите за оценка на хората бяха артистичност и емоционалност, оригиналност на изпълнението, стил и характер, както и техничност на отделните стъпки и елементи. Тежката задача да разпредели по достойнство многобройните награди имаше жури с председател проф. Даниела Дженева и членове Мария Ефтимова - преподавател в Националното училище за танцово изкуство и Нов български университет, и Димитър Манов - дългогодишен балетмайстор на Ансамбъла на строителни войски и директор на Ансамбъл "Тамбурица" в САЩ.

Подгласници на столичани станаха клуб "NBM" от Благоевград и "Хорце" от Добрич. Наградата за най-добре представено северняшко хоро получи клуб "Кайлъка" - единственият плевенски клуб, взел участие във фестивала. На второ място в тази категория се класира "Хоро" от Козлодуй, а трети станаха танцьорите от "Търновград" - Велико Търново. При поощрителните награди приза за артистичност и емоционалност грабнаха "Самодиви" от Елена, за оригиналност на изпълнението първа награда получиха софиянци от "Български огън", тази за стил и характер на изпълнението - "Нашенци" от Русе, за техничност на изпълнението - "Шарено хоро" от Златица, а първата награда на домакините от "Българско хоро" взеха танцьорите от клуб "Кокалян" от едноименното софийско село.

 

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

Тайните на Втората световна война. Сталин, нацистите и Западът

 

Лорънс Рийс 

Кога според вас е завършила Втората световна война? През август 1945 г. след капитулацията на Япония? Зависи от коя страна ще го погледнете. Ако вярвате, че краят на войната е трябвало да донесе "свобода" на изстрадалите от нацистката окупация страни, значи за милиони хора войната завършва едва с падането на комунизма преди повече от 20 години. През лятото на 1945 г. в Полша, прибалтийските републики и много от източноевропейските страни просто една тирания е заменена с друга. Сред най-важните въпроси, на които е потърсен отговор в книгата, е: От какво произтича тази несправедливост?

 

 

Родени лъжци: Защо не можем да живеем, без да мамим

 

Иън Лезли 

"Родени лъжци" е истинско постижение - свежо, интригуващо четиво, което прави смели заключения за ролята на лъжата в нашия живот. Това е книга, която не спира да ви стряска и удивлява... Написана е с ерудиция, но знанието никъде не натежава - пълна е със страхотни истории. Освен това ще ви накара да видите себе си и света около вас в нова светлина.

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО