СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   СОЦИАЛНО                               "BG Север" - брой 38 (2 - 8 ноември 2012 г.)


 

 

Боб с червеи за бедните, близо 23 тона са запорирани в склад на БЧК в Плевен

 

Зърната са проядени от гъгрица и не стават за консумация, установи проверка

 

Надупченият боб вече забави раздаването на продуктите за бедни, сн. авторът

Надупченият боб вече забави раздаването на продуктите за бедни, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Близо 23 тона зрял фасул са под запор от Агенцията по храните, тъй като в тях е открит вредител - гъгрица. Бобът е внесен от ЕС и по програмата "Благотворителност", която предоставя 13 хранителни продукта на социално слаби българи. При проверка на боба от Български червен кръст (БЧК) и инспектор от агенция "Безопасност на храните" в Плевен се установява, че има нещо нередно. "В доста от пакетите видимо има боб, който е надупчен. Което ни наведе на мисълта, че може би е нападнат от т. нар. гъгрица. При тези стечения на обстоятелствата фасулът беше разтоварен при нас в склада, под запрещение на "Безопасност на храните", взеха се 20 пакета по 1 кг и при нас той е под забрана до излизане на резултатите от пробата. Тези резултати се сравняват с техническите документи от боба, където е направен лабораторен анализ от производителя. Три дни след като излезе резултатът ни уведомиха, че пробатата от фасула е лоша и той не може да бъде даван на хората за консумация", разкри директорът на БЧК - Плевен, Лукан Луканов. Според него продуктът е бил заразен с вредителя, после или е третиран с химикали, или е оставен на студено, за да се умъртви гъгрицата. Пратката е от ЕС, но зрелият фасул се пакетира от българска фирма, спечелила обществената поръчка. Като такава в документацията е записана "Фантастика 95" - Пловдив. На пакетите с боб обаче пише, че те са пакетирани от фирма "Чех" - Велико Търново, в цеха на фирмата в с. Слънчево, Варненско.

Все още не се знае каква ще е съдбата на възбранените количества храни. Това обаче ще доведе до забавяне на графика за раздаване на продуктите, което засяга близо 14 хиляди жители на Плевенска област. "Последно на 14 ноември трябва да получим лещата, раздаването ще започне след тази дата. Тъй като ние получаваме продуктите в областния склад, имаме задължението да ги доставим в общинските складове, оттам да стигнат до кметствата. След това списъците за раздадените храни трябва да се изпратят в София. Ще се забавим във времето, но това не е по наша вина", обясни директорът на Червения кръст. Как обаче ще бъдат компенсирани тоновете негоден фасул, засега не се знае. По всяка вероятност заразеният продукт ще бъде унижощен, а бедните ще получат пакети без боб.

 

 

Негодният фасул внесен от човек на Кунева?

 

Ангел АТАНАСОВ

Собственикът на фирма "Фантастика 95" - Георги Цанков, е активист от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) и общински съветник в община Родопи, съобщи в сряда в. "Преса". Фасулът бил внесен от Аржентина и Китай през гръцко пристанище.

"Не съм информиран за какъв активист става дума при вноса на негодния боб, но в България има закони и правила. Ако една фирма е спечелила обществена поръчка и не си е свършила работата добре, трябва да си понесе съответните санкции. Това, че си член на една или друга партия у нас, не би трябвало да ти носи някакви индулгенции", коментира в Плевен Найден Зеленогорски, член на Националния съвет на ДБГ.

 

 

Новородено бебе умря в Пирогов, в Авис Медика го изгорили с духалка

 

Петя КОЛЕВА

Новородено момиченце почина в "Пирогов", след като е било изгорено с електрическа печка в плевенската клиника "Авис Медика". Детето е родено на 24 октомври. Майката е от Павликени. Жената родила със секцио, детето било доносено и здраво. Закарали го в стаята за интензивно наблюдение, защото майката трябвало да си почива след операцията. Първоначалната информация, че момиченцето имало затруднения с кардио-пулмуналната адаптация, не се потвърдилa. Дежурна е била д-р Ана Вълкова, завеждащ неонатологично отделение в клиниката. Тя решила, че в стаята на бебето е студено, и включила печка духалка. "Тя го е направила съвсем с добри подбуди и намерения. Въпросът обаче е, че е подходено абсолютно небрежно към начина на монтиране на тази духалка - близо до леглото на такава височина, че да позволи нагряването на металните части на детското легло", обясни пред медиите управителят на "Авис Медика" д-р Владимир Андреев. Детето е било облечено и повито, но се е допряло до нагорещените метални решетки на леглото. Получило 10-процентни изгаряния. Не се знае колко време е било оставено в стаята за интензивно наблюдение без никакъв надзор, за да изгори по този начин. След случая лекарите от плевенската клиника транспортирали новороденото до клиниката по изгаряния в "Пирогов", където на 29 октомври то умира. За инцидента сигнал подали медиците в столичната клиника, а не тези от плевенската. Пред медиите управителят на "Авис Медика" съобщи, че д-р Ана Вълкова е уволнена заради трагичния инцидент. Тя не бе открита на мобилния си телефон за коментар.

След сигнала от "Пирогов" полицията започна работа по случая. Плевенската прокуратура образува проверка. "Иззета е цялата документация, свързана с това раждане, от съответното здравно заведение, с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 123 от НК, тоест - лекарска грешка", уточни говорителят на прокуратурата Рени Кирилова. Здравната инспекция в Плевен също започна своя проверка в "Авис Медика", която включва и цялостен медицински одит на здравното заведение. Колеги на д-р Ана Вълкова, проявила престъпната небрежност, довела до смъртта на пеленачето, твърдят, че не могат да си обяснят случилото се, тъй като тя е един от най-добрите специалисти неонатолози, с дълга практика и опит.

Засега майката на детето и нейни близки не са подали иск срещу частната клиника.

 

 

Клошарите си докарват добри заплати

 

Лора КОСТОВА

Въпреки че не се водят на работа, клошарите често си изкарват добри "заплати" за месеца. С обикалянето на улиците и ровенето по контейнерите в града те успяват да преживяват, а все по-често да си докарват и суми, които не взимат и някои работещи на трудов договор. Колкото и невероятно да звучи с оглед на условията на живот, които имат скитниците, за ден могат да си спечелят от 10 до 20 лева. Така за месец един клошар може да изкара от 300 до 600 лв., което за Плевен си е доста добра заплата. Този късмет обаче бездомните хора имат най-вече през по-топлите месеци, зимата печалбите им падат драстично. Когато времето е хубаво те имат повече възможности, с които да си изкарат някой лев. Обикновенно събират най-много стотинки от милостинята на добри плевенчани. Из центъра на града често се виждат скитници, които обикалят кафетата и просят. Други, по-хитри, пък пускат децата си, защото те будят по-голямо съжаление и така печелят повече. Има обаче и клошари, които изкарват храната си с упорит труд. Те са предимно по-възрастни хора, които от сутрин до вечер обикалят и събират различни отпадъчни неща от гюмовете, а после ги продават. Най-често припечелват от хартия и желязо. "Редовно при нас идват клошари. Влачат метала с едни колички едвам-едвам, но се оправят. Не знаете какви странни неща са ни носили понякога, да се чудиш откъде са ги намерили. Но те от това живеят и ние взимаме каквото донесат", казва собственик на пунк за изкупуване на вторични суровини. Плевенчанинът коментира, че уважава труда им и смята, че да си изкарваш прехраната със събиране на отпадъци е много по-достойно от това да крадеш.

Случва се скитниците да попаднат и на някоя ценна вещ и ако успеят да я продадат без да ги излъжат, стават "богаташи" за известно време. Тези късметлии обаче са малко, тъй като те сами не знаят на какво са попаднали и го продават за малко пари.

Напоследък със събирането на хартия или желязо вече се занимават не само бездомници. Все по-често из кварталите се виждат плевенчани, които бутат пълни колички с кашони. Това са предимно пенсионери, които така си изкарват някой друг лев върху нищожните пенсии. "Няма срамна работа, щом парите не ми стигат да живея, какво - да умра ли? Ще търся начин да се справя, ако ще и да приличам на клошар", жалва се възрастен мъж.

 

 

 Гневът на младите

 

Търсих помощ, а получих невежество

 

Записа
Лора ГЕНЧЕВА

"Преди време имах здравословни оплаквания. Изведнъж, както си стоя и не се напрягам по-никакъв начин, ми прилошава и вдигам високо кръвно, а после ми преминава от самосебе си. След един такъв случай, в който сериозно се уплаших, потърсих лекарска помощ. Беше вечер и затова отидох в Бърза помощ, там ме прегледаха и ме успокоиха, че няма смъртна опасност. Изписаха ми аулин и ми казаха на следващия ден да посетя личния си доктор. Така и направих - отидох при него, той също ме прегледа, каза, че съм добре и не ме изпрати при специалист. Прибрах се и дълго време нямах никакви проблеми. Един ден обаче пак се почувствах зле, вдигнах кръвно, изтръпнаха ми краката и започнах да се потя. Потърсих помощ в частна плевенска клиника, защото исках наистина някой да ми обърне внимание и да разбере на какво се дължи състоянието ми. Направиха ми ЕКГ и други някакви изследвания, но отново ми казаха, че ми няма нищо. Посъветваха ме да говоря с психолог, тъй като било възможно състоянието ми да е на психична основа. И това направих, само че след месеци всичко се повтори отново. Тогава обаче бях в чужбина, където работя от няколко години. Досега бях ходил на прегледи само в България. Този път се наложи да потърся медицинска помощ в странство. Отидох в една клиника и споделих оплакванията си. Докторите веднага започнаха да ми правят различни изследвания, част от които у нас не ми бяха пускани въобще. След час вече знаеха, че имам сериозен проблем със сърцето и на това се дължат болежките ми. Чудя се как така досега никой не беше установил това след толкова ходения по лекари. Ами, ако състоянието ми се беше влошило, кой щеше да е виновен, се питам? Добре, че все пак навреме се установи какво ми е и взех необходимите мерки, иначе не знам какви щяха да са последствията.

По-кадърни ли са хората в чужбина или просто си вършат работата както трябва? Вярно е, че си платих повече, но здравето ми е най-важно и това нямаше никакво значение. И у нас дадох бая пари в частната болница, но пак не ми помогнаха. Не знам на какво се дължи това безхаберие - на ниското заплащане, което получават тези хора ли или просто са немарливи към работата си. Каквато и да е причината ние - пациентите, се нуждаем от тях и те са тези, които трябва да ни помагат. Ако не са готови на това и не желаят да го правят, по-добре въобще да не практикуват тази професия."

Димитър Василев, 29 год., Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

Откакто родих двете си деца качих трайно 20 кг. Четох, че във вашата клиника прилагате безболезнени и нетрадиционни методи за отслабване. Какво може да се приложи в моя случай?

Кремена

 

Иглотерапия за отслабване се прилага при тегло повече от 10 кг над нормата

 

Д-р Здравка ЦЕКОВА,
невролог, консултант в клиника "Св. Параскева"

Един от методите на китайската медицина за редуциране на наднорменото тегло е акупунктурата, но не всички видове затлъстявания могат да се повлияят от него. Най-голям ефект акупунктурата има при физиологично затлъстяване, свързано със завишен прием на храна, при млади жени и преди менопауза. При мъжете ефектът не е толкова добре изразен. Редица заболявания, както и вродени фактори, водят до повишаване на телесното тегло. Причините за физиологичното наддаване на теглото също могат да бъдат най-различни - стрес, бременност и т. н. Важно е да се знае, че акупунктурата не може да промени конструкцията на човек и да направи от тип "круша" тип "ябълка" например, защото не се преследва козметичен ефект да се намалят тлъстините само в областта на корема или на бедрата.

Наднорменото тегло е основен проблем на съвременното общество. Освен от естетическа гледна точка, то трябва да се разглежда и като болестен процес, който е съпътстван и от други здравословни проблеми - атеросклероза, хипертония и т. н.

Предимство на метода на акупунктурата е, че не е нужно болният да спазва строги диети, а по физиологичен път организмът сам редуцира приема на храна, тъй като се въздейства на точката на глада и по този начин се потиска апетитът. Практиката е показала, че нормата за телесно тегло е плюс минус 10 кг и в тази граница китайските игли няма да въздействат. Например, ако пациентката е с 6 кг над идеалното тегло (при ръст 168 см тежи 64 кг), иглотерапия за отслабване не се прилага, защото жената е във физиологичната норма и проблемът е само козметичен.

Може да се прилага корпорална (традиционна) акупунктура с ежедневни сеанси и микроиглотерапия с поставяне на микроигли в специфични точки за определен период от време. Лечението се провежда на курсове.

При използването на иглотерапия за намаляване на телесното тегло няма насилствено намесване във функциите на организма. Пациентът обаче трябва да участва активно, защото при акупунктурата връзката пациент - лекар е особено ясно изразена. Той трябва сам да си направи правилен хранителен и двигателен режим, да си промени психоемоционалното състояние. По време на лечението се изгражда нов стереотип на хранене, който трябва да остане и след преминаването на курса и свалянето на килограми.

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО