СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                           Бизнес                                              "BG Север" - брой 38 (2 - 8 ноември 2012 г.)


 

 

Нов закон отпушва ровенето в съмнителни банкови сметки

 

Трезорите се боят от загуба на клиенти заради възможни злоупотреби

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Под предлог за борба срещу тероризма депутатите ни приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Последният доклад за България на Комитета МОНИВАЛ, приет през 2008 г., съдържа препоръки за постигане на пълно съответствие с международните стандарти и ефективното им прилагане. Предприетите действия по тези препоръки са отчетени пред Комитета при приемането на първия (от 2009 г.) и втория (от април 2011 г.) доклад за напредъка на България. Същевременно част от препоръките изискват последващи действия и допълнителни законодателни мерки с оглед ефективното им прилагане.

Промените се състоят във въвеждането на изискване към задължените лица за поставяне под особено наблюдение на необичайно големи сделки или операции или изключително сложни операции. Ако поправките бъдат приети, тогава финансовите институции ще бъдат задължени да изследват целта и характера на тези операции и да отбелязват писмено своите заключения, като съхраняват тези записи на разположение на дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), на съответните органи за надзор и на одиторите за период най-малко от 5 години. Мерките предвиждат автоматично блокиране (замразяване) на активите на лицата от списъците на физическите лица, юридическите лица, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по два закона - срещу изпирането на пари и срещу финансирането на тероризма.

На прост човешки език това означава, че ако промените бъдат приети, то се дава зелена улица на агенти на ДАНС да влизат в банките по всяко време и да получават безпроблемно информация за клиентите на трезорите. Въпросът е - как би могла да се използва тази информация по-късно? Дали за разумни цели, каквито са борбата срещу изпирането на пари и срещу финансирането на тероризма, или пък в услуга на частни интереси?

Досега в родното законодателство също имаше текстове, според които всички банкови транзакции над 30 хил. лева подлежаха на проверка. Когато от ДАНС получаваха сигнал от вътрешен или международен източник, че определен данъчен субект е в нарушение за нормите, те имаха право да надзъртат в сметките му без съдебно разрешение. С новите поправки обаче под предлог за борба срещу тероризма се иска да отпадне изискването за опазване на служебната, търговската и банковата тайна. В този случай размерът на бедствието може да достигне рекордни стойности, тъй като клиентите и банките вкупом губят своята сигурност и защита. Чрез информацията за сметките в трезорите може да бъде проследена историята на бизнеса на всяко дружество, да бъде записвана на магнитни носители, както и да се изнася за нуждите на сигурността. Поправките са толкова "либерални", че вече от ДАНС ще пипат финансите ни без да е нужен сигнал или пък необходимото по закон съдебно решение.

Срещу подобни промени се обявиха представители на банковите среди. Според тях с отпадането на тайната и с осигуряването на неограничен достъп до информация се създава благоприятна среда за злоупотреби. От което ще пострадат най-платежоспособните дружества и физически лица, а после и самите трезори при евентуален отлив на клиенти. Банкерите смятат, че въвеждането на подобни поправки е прибързано и не е адаптирано към условията в страната. Според тях предложенията трябва още веднъж внимателно да бъдат обсъдени.

 

 

Шивашките ателиета работят много, но за нищожни пари

 

Катя винаги влага цялата си енергия и творчество, за да радва с тоалетите си своите клиенти, сн. авторът

Катя винаги влага цялата си енергия и творчество, за да радва с тоалетите си своите клиенти, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

"Нашата работа е ниско платена. За един такъв творчески труд парите, които печелим, са нищожни", казва Катя Николова. Тя е собственичка на шивашко ателие в центъра на Плевен вече 17 години. "В началото беше много трудно. Не знам дали щях да оцелея, ако помещението не беше мое и трябваше да плащам и наем. Положението сега също не е розово. Разходите ми на месец са не по-малко от 350 лева, като в тази сума не включвам парите, които давам за материали. Въпреки това не мога да си позволя да вдигам цените, защото хората просто нямат средства", кахъри се жената.

Тя споделя, че да работиш индивидуално със структурата на всеки човек е изключително трудно. Именно за това този занаят трябва да се цени повече, смята Катя. Професията й обаче я прави щастлива и тя я практикува с удоволствие. За нея най-важното е като дойде клиентът да изпълни всички негови желания. Разказва, че работи предимно с жени и че плевенчанките са дами с вкус и държат да бъдат уникални в облеклото си. Повечето клиентки искат да носят тоалети, ушити специално за тях и така да се различават от другите. Това е и причината Катя да има доста работа и да облича вече дълги години свои редовни клиенти. Част от дамите, които ползват услугите й се оставят изцяло в нейните ръце, а други имат собствени идеи за визията си и държат на тях. Всички те обаче търсят качеството, затова въпреки многото молове и бутици собственичката на ателието е затрупана с поръчки.

"Понякога и на мен ми се налага да си купя готова дреха. Случва се да изникне нещо и да нямам достатъчно време да си ушия, само че като обиколя магазините и видя как са изработени тоалетите, бързо се връщам да си направя нещо. Цените са високи, а качеството на изработката е много лошо", твърди Катя. При нея ушиването на един класически костюм без подплата излиза около 100 лева, в зависимост от модела. Само сакото пък струва 50 лева, а обикновената права пола е 25 лв. Отскоро е започнала да зарежда и платове в ателието. "Това е удобство за клиента, защото предлагам всичко на място. Идват при мен и си избират, каквото искат, няма нужда да обикалят по магазините", казва тя. Цените на дрехите зависят и от това дали хората си носят собствен плат или ползват тези, които се предлагат при нея.

Катя живее с наивната надежда, че някой ден държавата ще подпомогне и бизнеса, с който тя се опитва да се препитава. Смята, че ако това стане, ще е много добре за младите хора, които искат да се занимават с този вид услуги, но се отказват заради ниското заплащане.

 

 

Депутати предлагат задължително дистанционно отчитане на парното

 

Ангел АТАНАСОВ

Да се въведе задължително дистанционно отчитане на консумираната от абонатите на ТЕЦ топлинна енергия, а данните от уредите да се снемат всеки месец. Това предложиха през седмицата депутати от ГЕРБ, които се готвят до средата на ноември да внесат проект за промени в Закона за енергетиката. Според тях с тези технически нововъведения ще се намалят чувствително кражбите на топлоенергия. На абонатите пък ще се спестят много от сегашните неудобства, свързани с посещенията на служителите от фирмите за топлинно счетоводство в домовете им.

"Това е поредната глупост! Кой може да ни задължи да ползваме такава услуга. Все едно да гласуват закон, който да ни задължава да купуваме само овче сирене, защото е по-добро от кравето. За непрекъснато обедняващите българи ползването на централно отопление става все по-голям лукс. Ако управляващите приемат тези промени в закона, хората още по-масово ще започнат да се отказват от парно", коментира 56-годишен плевенчанин. Той има апартамент от 86 кв. м и от доста години е свалил радиаторите в две от стаите си, защото не може да насмогне финансово на дебелите сметки през зимата.

Между 34 лв. и 39 лв. са цените на уредите за дистанционно отчитане на топлоенергията в момента. За жилище с четири радиатора ще трябва да се броят еднократно поне 150 лв. Годишният им отчет струва между 15 лв. и 18 лв. за целия апартамент. За сравнение - цените на обикновените устройства започват от 25 лв. и достигат до 30 лв.

Фирмите за топлинно счетоводство в Плевен вече обмислят какви облекчения да предложат на своите клиенти, за да ги агитират да приемат варианта с дистанционното отчитане. Някои от тези дружества са готови да поемат за своя сметка до една трета от стойността на новите уреди. Други предлагат уредите да се дават на абонатите на ТЕЦ под наем срещу минимална месечна такса. Има и технически варианти с т. нар. надстройка на съществуващите устройства за отчитане. За да се намалят шансовете за кражби, някои от фирмите планират да пломбират радиаторите към отоплителната система.

"В сегашния Закон за енергетиката има много неудачи. От доста време правим предложения какво и как да се промени, но никой не им обръща внимание. Не знам дали дистанционното отчитане ще бъде ефикасна мярка срещу кражбите на топлоенергия. Българинът винаги намира слабото място на всяко подобно нововъведение", смята инж. Иван Гетов, зам.-изпълнителен директор на плевенската "Топлофикация".

 

 

Малките автобусни линии са на ръба на оцеляването

 

Регионът може да остане без обществен транспорт, предупреждават превозвачи

 

От Браншовото сдружение на превозвачите предлагат конкретни мерки срещу нарушителите в писмо до институциите

От Браншовото сдружение на превозвачите предлагат конкретни мерки срещу нарушителите в писмо до институциите, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Опасността в близко време общественият транспорт в Плевенско да спре е много голяма, предупреждават автобусните прeвозвачи в града. Причината е, че приходите намаляват ежедневно - както заради намаляващия брой на пътниците, така и заради нелоялната конкуренция. "Малките автобусни линии вече са на ръба на оцеляването. За последните две години почти 50% от линиите в областта бяха закрити. Нещата ще стават все по-лоши, ако не се вземат сериозни мерки", заяви Палушка Георгиева, председател на Браншовото сдружение на автобусните превозвачи в област Плевен. Тя обясни, че общите загуби са между 3 и 4 хиляди лева на ден, а разходите постоянно растат.

В търсене на решение на наболелия проблем Браншовото сдружение подготвя писмо до вицепримиера Симеон Дянков, до министъра на транспорта Ивайло Московски, както и до всички институции, които са ангажирани с контролната дейност на нарушителите. "Автомобилната инспекция, която се занимава с нашата дейност, в последните месеци се е вторачила в проверка на лицензираните превозвачи. Само през миналата седмица ДАИ извършиха контрол на почти половината от автобусите, а в същото време не виждат леките коли, които "обират" пътниците и извършват незаконни превози", твърди Георгиева. По тази причина от сдружението предлагат редица мерки за справяне със ситуацията.

Те искат промени в Закона за пътищата, като в него да залегнат такива членове, които да съответстват на Закона за автомобилните превози. В момента ДАИ имат право да съставят наказателни постановления, но нямат право да спират леките коли. Полицията пък има право да спира превозните средства, но не може да издава актове за нелегален превоз. Исканите промени ще дадат възможност на КАТ да издава наказателни постановления за такива нарушения, защото сега всеки се оправдава с другия и реално нищо не се върши. Легалните превозвачи настояват също в Закона за движение по пътищата да се отбележи, че тази нелицензирана дейност е престъпление.

Хората от бранша предлагат и други мерки. "В договорите ни с общините ясно е опоменато, че те трябва да се грижат в съответния район да няма "нелегална" конкуренция. Това задължение обаче не се изпълнява", казва Палушка Георгиева. По този повод сдружението настоява в най-скоро време районът на автогарата в Плевен да се обяви за синя зона, защото там спират нарушителите. В населените места на областта пък да се поставят камери за видеонаблюдение. Такива системи са били монтирани вече в село Писарово и те са дали положителни резултати.

Последствията за автобусните превозвачи са толкова пагубни, че дори големите фирми са започнали да закриват някои от линиите си. Величко Величков, собственик на една от тях, вече е изпратил писмо до кмета на Гулянци, че преустановява движението по курса Плевен - Гулянци - Сомовит. Причината е, че преди неговите автобуси минават 10 леки коли, които качват пътниците. Загубите му само за месец от тази линия са 1 000 лева.

Ако общественият превоз в Плевенско спре, най-много ще пострадат хората, които пътуват за работа и имат абонаментни карти. За тях този транспорт е най-удобен, защото те искат да имат гаранция, че сутрин ще стигнат навреме и вечер ще има с какво да се приберат, а нарушителите пътуват само в светлата част на деня и не работят по празници, предупреждават легалните превозвачи.

 

  

върни се в НАЧАЛО